Tιμές, προμήθειες και πρόστιμα για τα POS    |    Για κατοχή τόνων χημικών όπλων κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα η Σεούλ    |    Το νερό του Ψηλορείτη βραβεύθηκε ως το καλύτερο στον κόσμο    |    Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επιθέσεις κατά δημοσιογράφων σε Χίο-Λέσβο    |    Πόπη Τσαπανίδου: Μαγευτικό τριήμερο στο Μιλάνο! Δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι της ...    |    Ο Πάνος Καλίδης πήρε εξιτήριο! Δείτε το πρώτο μήνυμα του τραγουδιστή στα social media!    |    Η GSMA ανακοίνωσε ότι το Καλύτερο Smartphone του 2016 είναι το Samsung Galaxy S7 edge    |    Ανανεωμένο και λαχταριστό το μενού στο Ψάριστον    |    Έρευνα: Διπλάσιος κίνδυνος καρκίνου για γυναίκες με πυκνό μαστό    |    Σύμβουλος του Τραμπ κάθεται με τα πόδια πάνω σε καναπέ του οβάλ γραφείου    |    Δίκτυα 5G: Πότε έρχονται και γιατί θα αλλάξουν τα πάντα    |    Στο μικροσκόπιο των Αρχών τα συντρίμμια των αυτοκινήτων από την τραγωδία στην Θήβα    |    FT: Η «δεύτερη επανάσταση» του Ερντογάν    |    Τρεις τροφές που ανοίγουν την όρεξη    |    Μάθετε για τα δικαιώματα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών    |    Βραζιλία: Και δεύτερο άρμα κατέρρευσε στο σαμποδρόμιο με 9 τραυματίες    |    Εύθραστες ισορροπίες στο χρηματιστήριο    |    Η Space X στέλνει το 2018 τους πρώτους τουρίστες στο φεγγάρι    |    Ηλεία: Παρακμή και εγκατάλειψη στο αεροδρόμιο– Τριτοκοσμικές εικόνες (φωτό)    |    Χωρίς μετρό, τραμ και τρένα, την Τετάρτη &την Παρασκευή η Αθήνα    |   

Το 2016 πρόσθεσε μεγάλες αβεβαιότητες – Το 2017 θα βρούμε τις δημιουργικές λύσεις;

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔01/02/2017 - 22:31 - Το 2016 πρόσθεσε μεγάλες αβεβαιότητες – Το 2017 θα βρούμε τις δημιουργικές λύσεις;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι εξελίξεις σε κάθε χώρα είναι αποτέλεσμα  συνδυασμού των παγκόσμιων ρευμάτων και των εσωτερικών συνθηκών.

Τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, καθορίζει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και τις παραγωγικές και κοινωνικές αλλαγές σε κάθε χώρα, είτε αυτή ανήκει στις ανεπτυγμένες, είτε στις αναπτυσσόμενες.

Την μεγάλη ώθηση έδωσαν οι νέες τεχνολογίες και κυρίως αυτές των επικοινωνιών και της πληροφορικής και το άνοιγμα των συνόρων στην διακίνηση των προϊόντων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.

Πρωταγωνιστές ήταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην συνεχεία.

Η μεγάλη τεχνολογική υπεροχή τους, η υψηλή παραγωγικότητα των οικονομιών τους και τα διαθέσιμα κεφαλαία των χρηματαγορών τους, τους έδωσαν μεγάλα πλεονεκτήματα και οφέλη.

Ο ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), ιδρύθηκε το 1995 και είναι η μετεξέλιξη της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου), που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1947, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μεγάλη ώθηση στην GATT και μετά στον ΠΟΕ, δόθηκε με την ένταξη της Κίνας, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Το 2001 άρχισε ο γύρος των διαπραγματεύσεων της ΝΤΟΧΑ, για να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες, με πρώτη την Κίνα είχαν αποκτήσει πλέον σημαντικό διεθνή οικονομικό ρόλο.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα μικρή είναι η πρόοδος, γιατί τα συμφέροντα, μεταξύ των αναπτυγμένων χώρων και των αναπτυσσόμενων είναι σε ευθεία σύγκρουση και οι δεύτερες είναι πλέον πολύ ισχυρές.

Οι πρώτες διατηρούν τον προστατευτισμό στα αγροτικά προϊόντα και ζητούν αντισταθμιστικά στα βιομηχανικά, από τις δεύτερες, ενώ οι δεύτερες ζητούν το ακριβώς αντίθετο.

Τα 20 τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων έφυγε από τις ανεπτυγμένες χώρες και πήγε στις αναπτυσσόμενες, λογω των φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας και τις ανυπαρξίας κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι ανεπτυγμένες χώρες, που στην πρώτη φάση της Παγκοσμιοποίησης, ήταν οι κυρίως κερδισμένες, στην δεύτερη εμφανίζονται χαμένες.

Για να διατηρήσουν το κοινωνικό κεκτημένο τους και να επανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, μπήκαν σε ένα φαύλο κύκλο δημοσίου και ιδιωτικού δανεισμού, μείωσαν το κοινωνικό κράτος και προχώρησαν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με κύρια την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμάνια το έκαναν με αρκετή επιτυχία, κάποιες με λιγότερη και κάποιες, όπως της Νότιας Ευρώπης και κυρίως η Ελλάδα, όχι.

Όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ, το Φθινόπωρο του 2007, οι φορτωμένες με δημόσια και ιδιωτικά χρέη, ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, κοστοβόρο και αναποτελεσματικό κράτος, χώρες της ΕΕ, βρέθηκαν στην δύνη πολύπλευρων κρίσεων.

Μερικές το αντιμετώπισαν, με σχετική επιτυχία, η Ελλάδα, που είχε πιο πολλά και πιο μεγάλα προβλήματα, παρά τις μεγάλες θυσίες της πλειοψηφίας των πολιτών της και την τεράστια στήριξη από τους εταίρους της ακόμη στροβιλίζεται στην αβεβαιότητα, ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί.

 Ο βασικός λόγος είναι ο απίστευτος λαϊκισμός του προηγούμενου και ακόμη περισσότερο του σημερινού πολιτικού συστήματος και η έλλειψη ευθύνης από τις επιχειρηματικές, μιντιακες, συνδικαλιστικές και πνευματικές ελίτ.

Το 2016 ήταν η χρονιά που κορυφώθηκε η αντίδραση στην Παγκοσμιοποίηση, μάλιστα εκφράστηκε, με μεγάλο θόρυβο στους παλιούς πρωταγωνιστές της Παγκοσμιοποίησης, την Βρετανία, με το Brexit και στις ΗΠΑ, με την εκλογή Τραμπ.

Εκφράζεται με την εκρηκτική άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού, στις χώρες της ΕΕ και κυρίως στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Στην Παγκόσμια σκηνή, τα γεγονότα, δεν εξελίσσονται πάντα, γραμμικά και παράλληλα.

Στην ΕΕ, η οικονομική κρίση, η ταυτόχρονη έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τροφοδοτούν, κυρίως τα ακροδεξιά, ακόμη και νεοναζιστικά φαινόμενα.

 Στην Λατινική Αμερική, που βρίσκεται σε άλλο πολιτικό-οικονομικό κύκλο και εξάγει μετανάστες προς τις ΗΠΑ, καταρρέουν τα λαϊκιστικά αριστερά ρεύματα, αφήνοντας πίσω θεσμικά και κοινωνικά ερείπια.

 

Οι δημοκρατικές πολιτικές ελίτ και οι οικονομικές δυνάμεις της Παγκοσμιοποίησης, προσπάθησαν να απαντήσουν στην κρίση και στα διογκούμενα ρεύματα, οικονομικά και πολιτικά, που συνεχώς και πιο αποφασιστικά και μαζικά αντιδρούν.

 Επιχείρησαν να προωθήσουν, εδώ και χρόνια, τις αμφιλεγόμενες Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου και Επενδύσεων, όπως η TTIP, για να δώσουν ώθηση στο Διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις, χωρίς δημόσια διαβούλευση και απέτυχαν.

Πέτυχαν όμως, την ιστορική συμφωνία για το περιβάλλον, πέρσι στο Παρίσι, με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Ομπάμα και τις ισχυρές χώρες της ΕΕ.

Κίνα, Ρωσία και οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, πρωταθλητές της περιβαντολλογικης μόλυνσης, τα τελευταία χρόνια, αναγκάστηκαν να δεσμευτούν, για δραστικά μέτρα, τα επόμενα χρόνια.

Ο Τραμπ, που αρνείται τις δεσμεύσεις του Παρισιού, θα βρει συμμάχους, όπως η Κίνα στην ανατροπή τους, όμως από την άλλη, η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες χώρες, θα είναι στο στόχαστρο του, για τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Θα ζήσουμε, το πιο μεγάλο παράδοξο της ιστορίας, των τελευταίων τριών αιώνων.

Η Μητρόπολη του καπιταλισμού, που άνοιξε βίαια τα σύνορα τις Παγκοσμιοποίησης, να ζητά την περιστολή της και η μεγάλη χώρα του «Κομμουνισμού», η Κίνα, να θέλει την ενίσχυσή της.

Οι αντιθέσεις είναι μεγάλες και οι δυνάμεις που ανταγωνίζονται ισχυρές και αλληλοεξαρτώμενες.

Ποιες θα είναι οι λύσεις και με πιο τρόπο θα επιδιώξουν οι ισχυρές χώρες και οι σύμμαχοι τους, να τις πετύχουν;

Οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στη ασυδοσία του χρηματιστικού κεφαλαίου, θα γίνουν συναινετικά, ή μέσα από συγκρούσεις και ποιες συγκρούσεις ;

Η χώρα μας, που είναι ευάλωτη, τόσο στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, όσο και στις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, που δημιουργούν και τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, πως θα αντιδράσει;

Πως θα αντιδράσει στις αναθεωρητικές απόψεις του Ερντογάν και στην αστάθεια των Βορείων γειτόνων μας ;

Θα συνεχίσει, με τον γνωστό αυτιστικό τρόπο να ανακαλύπτει παντού εχθρούς, μέσα και έξω από την χώρα, που την πολεμούν, ή θα κατανοήσει το μέγεθος των εσωτερικών και διεθνών προβλημάτων, θα αποδεχτεί τις μεγάλες αλήθειες, που πονάνε, αλλά είναι λυτρωτικές;

Το 2016, που έφυγε μεγέθυνε τα προβλήματα, διεθνή και εσωτερικά και δημιούργησε περισσότερες αβεβαιότητες.

Το 2017, μπορεί να προσθέσει και νέους κινδύνους, για την Παγκοσμία σταθερότητα και ανάπτυξη.

Η επιδράσεις στην χώρα μας, που έχει και τις δικές της, θα είναι έντονες, με αβέβαιη συνέχεια.

Στο χαοτικό περιβάλλον, που μπήκε το νέο έτος, πρέπει να βρεθούν κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές δυνάμεις, που θα δώσουν γρήγορα, τις νέες δημιουργικές λύσεις.

 

 

 

  Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Νέα Φορέων Δημοσίου
Τεχνολογία Δίκτυα 5G: Πότε έρχονται και γιατί θα αλλάξουν τα πάντα

Δίκτυα 5G: Πότε έρχονται και γιατί θα αλλάξουν τα πάντα

Οι καταιγιστικές αλλαγές που θα φέρει η εμπορική ανάπτυξη του 5G, η νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, μαζί με το διαδίκτυο των πραγμάτων...

Αθλητικά Η χειρονομία οπαδού της Σαουθάμπτον προς τον Μουρίνιο

Η χειρονομία οπαδού της Σαουθάμπτον προς τον Μουρίνιο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε 3-2 τη Σαουθάμπτον στον τελικό του "Wembley", κατέκτησε το League Cup, με έναν οπαδό της δεύτερης να κάνει χειρονομία...

Κύπρος - Ειδήσεις Ιταλικές νίκες, γκέλα η Λίβερπουλ

Ιταλικές νίκες, γκέλα η Λίβερπουλ

Ισόπαλες με 1-1 αναδείχθηκαν Μονακό και Τότεναμ, όπως και η Λίβερπουλ με την Σιόν στο "Άνφιλντ". Νίκες για Λάτσιο, Φιορεντίνα και Νάπολι, ήττες για...

Επισκέψεις στο eklogika
Το eklogika.gr σε ένα χρόνο, από 1-1-2016 έως 31-12-2016, δέχτηκε 6.361.027 επισκέψεις, από 2.773.797 μοναδικούς επισκέπτες, με 26.947.304 pageviews. Δείτε τα  Στοιχεία του Google analytics

Υγεία Τρεις τροφές που ανοίγουν την όρεξη

Τρεις τροφές που ανοίγουν την όρεξη

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες προκαλούν αίσθημα κορεσμού

Αυτοκίνητο Η Mercedes-Benz GLA 180d από 32.980 ευρώ

Η Mercedes-Benz GLA 180d από 32.980 ευρώ

Η Mercedes-Benz προσφέρει το μεγαλύτερο κομμάτι της γκάμας της σε νέες ελκυστικές τιμές και με νέα οικονομικά πακέτα εξοπλισμού, δίνοντας τη...

Πολιτικά άρθρα

Το θέατρο του παραλόγου και οι πολιτικές φούσκες

Δημήτρης Μάρδας

«Έχετε καθίσει στις καρέκλες της εξουσίας και δε τις εγκαταλείπετε... Γι αυτό ψηφίζετε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι σας φέρουν…». Το νέο επικοινωνιακό...

Δείτε όλο το άρθρο
Μπρος γκρεμός και πίσω τρόικα

Σταμάτης Ζαχαρός

Η άρνηση του να δούμε και να αντιμετωπίσουμε την πραγματική εικόνα του ασφαλιστικού απειλεί να στείλει την πλειοψηφία των συνταξιούχων στην ακραία...

Δείτε όλο το άρθρο
Τα πολιτικά συνοικέσια της απελπισίας

Αλέξανδρος Ζέρβας

Όλο και πιο έντονα δείχνει να τίθεται στην σημερινή πολιτική επικαιρότητα το ενδεχόμενο μελλοντικής πολιτικής συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ....

Δείτε όλο το άρθρο
Επισφάλεια και φοροδιαφυγή

Γιάννης Μάρκοβιτς

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν με σχετικό άρθρο στην επισφάλεια και το τι αυτή σημαίνει. Επισφάλεια είναι η άτυπη, ευέλικτη, προσωρινή εργασία,...

Δείτε όλο το άρθρο
Το καρναβάλι της αξιολόγησης

Βαγγέλης Δεληπέτρος

Οι "Θεσμοί" είναι πάλι εδώ, για να βρουν, λένε, νέο "μείγμα". Για την ώρα βέβαια πάνε ακόμα με το παλιό: Νέοι φόροι, μειώσεις συντάξεων και πιο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» (21-1-2017) Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φτάνει τις 9 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, καταγράφει δημοσκόπηση της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ (19-1-2017) Σημαντικό προβάδισμα υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου καταγράφει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις

Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Αγροτικά Νέα Ξεπουλάμε τα πάντα αδιακρίτως  είτε είναι άκρως κερδοφόρα  «Φέτα » είτε λιγότερο

Ξεπουλάμε τα πάντα αδιακρίτως είτε είναι άκρως κερδοφόρα...

Oι αμερικανικές πολυεθνικές έχουν κάποια θυγατρική στον Καναδά ή μπορούν να ιδρύσουν όταν το κρίνουν σκόπιμο,...

Πολιτιστικά Νέα Τα φετινά Χρυσά Βατόμουρα έκλεψαν την λάμψη από τα Όσκαρ

Τα φετινά Χρυσά Βατόμουρα έκλεψαν την λάμψη από τα Όσκαρ

Μεγάλοι «νικητές» της βραδιάς, που σάρωσαν τα «Χρυσά Βατόμουρα» ήταν το blockbuster «Batman ν. Superman» και...

Εκπαιδευτικά Νέα Το κινητό απαγορεύεται στα σχολεία, αλλά όλοι το έχουν

Το κινητό απαγορεύεται στα σχολεία, αλλά όλοι το έχουν

Ενός κινητού... μύρια (δεινά) έπονται. Αυτό είναι το συμπέρασμα των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια...

Τουρισμός Γερμανοί: Εκρηκτική αύξηση τουριστικών κρατήσεων για την Ελλάδα

Γερμανοί: Εκρηκτική αύξηση τουριστικών κρατήσεων για την...

Τι αναφέρει εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Τουρισμού.

Επιστήμη Τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος έλαμψαν 560 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang

Τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος έλαμψαν 560 εκατ. χρόνια μετά...

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η ανάλυση των στοιχείων που συνέλλεξε ο επιστημονικός δορυφόρος «Πλανκ» του...

Ξεχωριστές ειδήσεις 9 μαθηματικά κόλπα που έπρεπε να μας μάθουν στο σχολείο!

9 μαθηματικά κόλπα που έπρεπε να μας μάθουν στο σχολείο!

Τα μαθηματικά δεν είναι για όλους πολλοί δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν ενώ άλλοι τα λατρεύουν που επιλέγουν...

Banner Left Out2
Banner Right Out2