Προσθήκη στους σελιδοδείκτες σας: 
Τα πρωτοσέλιδα όλων των σημερινών εφημερίδων στον υπολογιστή σας με ένα κλικ   |    Οι ανώτατες εκλογικές δαπάνες για υποψηφίους και συνδυασμούς στις δημοτικές εκλογές και περιφερειακές εκλογές   |    Παρέμβαση του Σουλτζ για να ξαναγίνει ιερός ναός η Αγία Σοφία Τραπεζούντας ζήτησε ο Χατζημαρκάκης    |    Όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με ένα κλικ στο www.press-today.gr   |    Άνοιξε η ειδική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα   |    Την Τρίτη στη Βουλή η δικογραφία για τον Η. Κασιδιάρη για την υπόθεση Μπαλτάκου   |    Παραιτήθηκε ο Νίκος Δήμου από το Ποτάμι μετά από τα σχόλια για το Άγιο Φως   |    Κρ. Αρσένης: Δεν έχω καμία επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ ή με τον Γ. Παπανδρέου   |    Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο   |    Π. Λαφαζάνης: «Δεν υπήρξε κανένα ‘θερμό επεισόδιο’ με τον Αλ. Τσίπρα»   |    Δραματικές διαφορές μεταξύ βορρά και νότου στην Ευρώπη, δείχνουν στοιχεία της Eurostat   |    Γ. Σακελλαρίδης: «Ο Α. Σπηλιωτόπουλος κατεβαίνει στις εκλογές με ατζέντα ΛΑ.Ο.Σ. του 2012»   |   
Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

 1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
 2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
 3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Αυτοδιοίκηση

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από Γιώργος Τσιμάρας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιώργος Τσιμάρας Δημόσιος υπάλληλος που βγήκε πρώτος σε σταυρούς σε μια τοπικη κοινότητα, αλλά ο συνδιασμός στον οποίο συμμετείχε δεν βγήκε πρώτος, δικαιούται υποχρεωτική απόσπαση;

Έχουμε ήδη απαντήσει ότι απόσπαση δικαιούται μόνον ο Πρόεδρος, ανεξαρτήτως σταυρών προτίμησης

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από τσιλιγκα γεωργια

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη τσιλιγκα γεωργια Αν εκλεγω πρόεδρος η αντιπρόεδρος τοπικου συμβουλίου - κοινότητας, εφοσον ειμαι δημόσιος υπάλληλος κ λογικά παίρνω απόσπαση, ο συζυγος μου που ειναι στρατιωτικός θα με ακολουθησει βασει νομου συνυπηρετησεως? ευχαριστω.

Λογικά και στο βαθμό που η νομοθεσία περί συνυπηρέτησης ισχύει θα σας ακολουθήσει

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Πολυχρονόπουλος Λυκούργος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Πολυχρονόπουλος Λυκούργος Είμαι προϊστάμενος σε Δασαρχείο υπηρεσιακή μονάδα επιπέδου Δ/νσης ενώ ταυτόχρονα στο νομό υπάρχει και Δνση Δασών. 'Εχω κώλυμα εκλογιμότητας

Ό προϊστάμενος υπηρεσίας επιπέδου Διεύθυνσης έχει κώλυμα ανεξαρτήτως ύπαρξης και άλλης όποιου αντικειμένου Διεύθυνσης.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Νικος Γ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νικος Γ Καλησπέρα υπηρετώ στην αστυνομία και δεν είμαι αξιωματικός άρα μπορώ να λάβω μέρος στις δημοτικές εκλογές του μαϊου όπως απαντήσατε σε παλαιότερες ερωτήσεις. Η δικιά μου ερώτηση είναι εφόσον εκλεγώ ως τοπικός σύμβουλος και κάνω αίτηση για απόσπαση στον τόπο μου υπάρχει περίπτωση να μην μου επιτρέψουν να πάω(να μου ακυρώσουν την αίτηση)? Σε μια τέτοια περίπτωση εγώ τι μπορώ να κάνω? Να κινηθώ δικαστικά?

Είναι ορθή η άποψή σας για τη δυνατότητα της υποψηφιότητάς σας. Δυστυχώς , όμως, δεν προβλέπεται η δυνατότητα απόσπασής σας ως απλού τοπικού συμβούλου, άρα και η δυνατότητα δικαστικής της αναζήτησης.
Δείτε παρακάτω την αυθεντική ερμηνεία του ΥΠΕΣ:
  Με τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 93 (ν.3852/2010) προβλέπονται τα εξής: «Δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των φορέων του δημόσιου τομέα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτηση τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν».

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Κωνσταντίνος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Κωνσταντίνος Πρόκειται να υπογράψω σύμβαση μέσω της Κοιν.Σ.Επ ως μέλος της φιλαρμονικής. Μπορώ να δηλώσω υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος του ίδιου Δήμου;

Εφόσον η σύμβασή σας υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ετησίως έχετε κώλυμα διότι κατά την κείμενη νομοθεσία
Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας: α. Όποιοι συνδέονται με το δήμο ή τα νομικά τους πρόσωπα, εκτός από τους συνδέσμους, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης δημοτικού έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας με αντικείμενο αξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως.
 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Νίκος Παπαιωάννου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νίκος Παπαιωάννου Είμαι 19 χρονών και δεν έχω εκπληρώσει τη στρατιωτική μου θητεία με αναβολή λόγω σπουδών. Μπορώ να υποβάλλω υποψηφιότητα για τη θέση του τοπικού συμβούλου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Κατά την κείμενη νομοθεσία δικαίωμα εκλέγεσθαι έχουν όλοι όσοισυμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού).

Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του έτους 2014, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1996.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Αλεξανδρος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Αλεξανδρος Παρακαλώ ενημερώστε με αν μπορεί κάποιος Ολλανδός που διαμένει στην Ελλάδα μόνιμα να βάλει υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές

Ο φίλος μας ο Ολλανδός μπορεί να είναι υποψήφιος, υπό τις εξής προυποθέσεις:
Με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο δεύτερο κεφάλαιο του νόμου 3838/2010 (άρθρα 14-22) προβλέπεται η συμμετοχή των αλλοδαπών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3838/2010 αναγνωρίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν σε κάποιες κατηγορίες αλλοδαπών με κριτήριο τον τύπο της άδειας διαμονής που κατέχουν.
Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αναγνωρίζεται επίσης σε αυτές τις κατηγορίες των αλλοδαπών με δύο επιπλέον προϋποθέσεις: α) οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα και β) το δικαίωμα περιορίζεται μόνο στην κατάληψη θέσεων μέλους του δημοτικού συμβουλίου ή δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων (άρθρο 17 του ν. 3838/2010). 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Δημητρακόπουλος Παντελής

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Δημητρακόπουλος Παντελής Ποιες είναι οι συνέπειες εκλογής ενός υποψηφίου ο οποίος έχει κώλυμα εκλογιμότητας αλλά το απέκρυψε; Ακυρώνεται όλος ο συνδυασμός ή απλά παίρνει τη θέση του ο πρώτος επιλαχών; Ποιος νόμος προβλέπει τις κυρώσεις αυτές;Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Το κώλυμα εκλογιμότητας που απέκρυψε υποψήφιος:
 
 
 
 
-αν βρεθεί κατά την ανακήρυξη του συνδυασμού από το Πρωτοδικείο,τότε
ο συνδυασμός είναι λειψός (με ότι αυτό συνεπάγεται-αν π.χ. είναι γυναίκα και έτσι ο συνδυασμός υπολείπεται του αναγκαίου 1/3).
Δηλ. μπορεί να συμπαρασύρει σε ακυρότητα όλο το συνδυασμό.
-αν βρεθεί μετά την εκλογή του, τότε αυτή η εκλογή ακυρώνεται (με δικαστική απόφαση που προκαλεί όποιος έχει έννομο συμφέρον) και στη θέση του έρχεται ο αναπληρωματικός.
Αυτά καθορίζονται στη βασική νομοθεσία του "Καλλικράτη" ν.3852/2010

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΣΑΪΝΑΤΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΣΑΪΝΑΤΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΊΜΑΙ ΎΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΊΜΑΙ ΥΠΟΨΉΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΈΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΌΤΙ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΤΗΘΩ. ΕΎΧΑΡΙΣΤΩ.

Παραθέτω τη σχετική ερμηνεία της κείμενης νομοθεσίας. Εφόσον η ΔΕΥΑ είναι ΝΠΙΔ,δεν υπάρχει κώλυμα υποψηφιότητας.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ που παρατίθενται αναλυτικά.
 
Κωλύματα Εκλογιμότητας - Ασυμβίβαστα
Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 12 του Ν. 3852/2010, για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εκπροσώπους τοπικής κοινότητας στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 ισχύουν αποκλειστικά και μόνο τα κωλύματα του άρθρου 29 ΚΔΚ, στα διοικητικά όρια της εκλογικής τους περιφέρειας. 
Διευκρινίζεται ότι είναι δυνατόν υποψήφιοι να μην καταλαμβάνονται από τα κατωτέρω κωλύματα, αναφορικά με την εκλογική περιφέρεια, στην οποία θέτουν υποψηφιότητα, όμως από 1.1.2011 εάν εκλεγούν μπορεί να καταλαμβάνονται από τα ασυμβίβαστα του άρθρου 14 του Ν. 3852/ 2010, τα οποία πληρούνται στα όρια πλέον του νέου Δήμου.
1. Ετσι δεν μπορούν να εκλεγούν στα αξιώματα των δημοτικών αρχών:
α.Οι δικαστικοί λειτουργοί.
β.Οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
γ.Οι θρησκευτικοί λειτουργοί
δ.Οι γενικοί γραμματείς Δήμων και οι υπάλληλοι Δήμων ή Κοινοτήτων, που αποτελούν εκλογική περιφέρεια, όπου υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δηλαδή ως μόνιμοι, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Το κώλυμα αυτό δεν υφίσταται για τους δικηγόρους του Δήμου, αφού συνδέονται, ρητώς, με σχέση έμμισθης εντολής. Επίσης, το κώλυμα αυτό δεν καταλαμβάνει τους διοικητές και τα μέλη διοίκησης ΝΠΔΔ, οργανισμών κλπ. Όμως, το κώλυμα αυτό, παρόλο που δεν εισάγεται ρητά με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υφίσταται προκειμένου για τους ειδικούς συμβούλους και τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου, καθώς και τους επιστημονικούς συνεργάτες του άρθρου 67 του Ν. 1416/ 1984.
Οι υπάλληλοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίοι καθίστανται, κατʼ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 95, παρ 5 και 257 του Ν. 3852/ 2010 υπάλληλοι των νέων Δήμων, δεν καταλαμβάνονται από το κώλυμα αυτό.
ε.Οι υπάλληλοι των δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ιδρυμάτων των Δήμων ή Κοινοτήτων, που αποτελούν εκλογική περιφέρεια τωννέων Δήμων, και όπου υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Στους ανωτέρω συμπεριλαμβάνονται και οι υπάλληλοι των Συνδέσμων, στους οποίους συμμετέχει ο Δήμος ή Κοινότητα, αφού χαρακτηρίζονται και αυτοί ως ΝΠΔΔ.
 
Το κώλυμα αυτό δεν ισχύει για τους υπαλλήλους των δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων ή των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ή των αστικών μη- κερδοσκοπικών εταιρειών, στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος ή η Κοινότητα, εφόσον πρόκειται περί νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
 
στ.Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των φορέων του  δημόσιου τομέα, όπως αυτός είναι οριοθετημένος κατά το χρόνο διενέργειας των εκλογών, που υπηρετούν στις εκλογικές περιφέρειες, στα διοικητικά όρια των οποίων ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης ένα έτος πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών.
.
2. Επίσης, δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
α.Όσοι  έχουν εκπέσει από το αιρετό αξίωμά τους, σύμφωνα με το άρθρο 146  ΚΔΚ μετά από αμετάκλητη καταδίκη για  μία σειρά από αδικήματα.
β.Όσοι συνδέονται με το Δήμο ή την Κοινότητα, που αποτελούν εκλογικές περιφέρειες και όπου επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, ή τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εξαιρουμένων των Συνδέσμων, με σύμβαση που αφορά α)προμήθεια β)εκτέλεση δημοτικού ή κοινοτικού έργουγ)παροχή υπηρεσιών δ)παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας, ύψους 5.000 ευρώ και άνω συνολικά ετησίως. Δηλαδή όσοι έχουν συνάψει σύμβαση της οποίας οι όροι από πλευράς υποχρεώσεων και των δύο μερών δεν έχουν εκπληρωθεί κατά το χρόνο ανακήρυξης του υποψηφίου, από πλευράς υποχρεώσεων και των δύο μερών.
Στο κώλυμα αυτό εμπίπτουν και όσοι έχουν συνάψει με το Δήμο ή Κοινότητα, που αποτελούν εκλογική περιφέρεια, σύμβαση έργου, ως εμπεριεχόμενη στην παροχή υπηρεσιών.
Αναφορικά με την εφαρμογή του κωλύματος αυτού σημειώνεται ότι το χρηματικό ποσό ανάγεται στο συμβατικό οικονομικό αντικείμενο και δεν σχετίζεται με το καθαρό κέρδος του αντισυμβαλλόμενου, ενώ στο ανωτέρω αποτρεπτικό ποσό δεν περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Ο χαρακτήρας της σύμβασης ως κύριας, παρεπόμενης ή συμπληρωματικής ή, ακόμη, και αφορώσης αντάλλαγμα νέων υπερβατικών εργασιών δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε έννομη διαφοροποίηση.
Επίσης, ο χρόνος καταβολής του συμβατικού τιμήματος είναι νομικά αδιάφορος για την άρση του εκκρεμούς χαρακτήρα της σύμβασης, ενώ και η υπαναχώρηση του υποψηφίου από τη συμβατική σχέση, κατά άρθρο 389 ΑΚ, δεν αίρει το κρίσιμο κώλυμα.
γ.Όσοι είναι μέλη  διοικητικών συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι, και εταίροι  κεφαλαιουχικών (δηλ. ΑΕ και ΕΠΕ) εταιρειών,  που έχουν συμβληθεί με το Δήμο ή την Κοινότητα, που αποτελούν εκλογικές περιφέρειες, όπου  προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα, με σύμβαση που αφορά μόνο προμήθεια, εκτέλεση δημοτικού ή κοινοτικού έργου, παροχή υπηρεσιών,  παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας, ύψους 5.000 ευρώ και άνω συνολικά ετησίως, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρίες αυτές υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το ίδιο κώλυμα ισχύει και για όσους είναι εταίροι προσωπικών εταιρειών (ΟΕ και ΕΕ), καθώς και για κοινοπρακτούντα πρόσωπα.
Δεν αποτελούν κώλυμα η ιδιότητα μέλους της διοίκησης και η ιδιότητα του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με το Δήμο, στον οποίο το μέλος της Διοίκησης ή ο υπάλληλος επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των οργανισμών αυτών.
 
Ασυμβίβαστα
Για όσους εκλεγούν δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι τοπικής κοινότητας τα κωλύματα που αναλύθηκαν στην ενότητα 3 αποτελούν ταυτόχρονα και ασυμβίβαστα. Επιπλέον όμως από 1.1.2011 θα ισχύουν και τα ασυμβίβαστα του άρθρου 14 του Ν.3852/2010.
Επομένως τα πρόσωπα αυτά δεν μπορούν να είναι κατά τη διάρκεια της θητείας τους:
i.    Διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι και υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, πλην αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι Δήμοι, στους οποίους έχουν εκλεγεί.
ii.    Προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης  του Δημοσίου, των περιφερειών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο, με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στους Δήμους στα διοικητικά όρια  του νέου δήμου. Ασυμβίβαστο δεν έχουν οι διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι διευθυντές τμημάτων, μονάδων, κλινικών και εργαστηρίων ιατρικής υπηρεσίας του Ε.Σ.Υ.
iii.     Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στους Δήμους, στους οποίους έχουν την έδρα τους τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα.
iv.    Οι οφειλέτες, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, του Δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του ίδιου Δήμου όπου έχουν εκλεγεί, καθώς και των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των κοινωφελών επιχειρήσεων αυτών, καθώς και της Κοινότητας, που αποτελεί εκλογική περιφέρεια. Αυτοί οφείλουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους μέχρι την ημέρα εγκατάστασης των δημοτικών αρχών. Σε διαφορετική περίπτωση, εκπίπτουν από το αξίωμά τους.
v.    Όποιοι μεταδημοτεύσουν στη διάρκεια της θητείας τους σε άλλο Δήμο από αυτόν που έχουν εκλεγεί εκπίπτουν του αξιώματός τους.
Αντίθετα, δεν αποτελεί ασυμβίβαστο η σύναψη σύμβασης αγοράς δημοτικών ακινήτων, εφόσον η εκποίηση έχει γίνει ύστερα από πλειοδοτική δημοπρασία, καθώς και οι ιδιότητα μέλους της διοίκησης και η ιδιότητα του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με το Δήμο με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Νικος Καραμπίκας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νικος Καραμπίκας Θέλω να θέσω υποψηφότητα σε τοπικο συμβούλιο με 1700 κατοικους. Αν εκλεγώ πρόεδρος έχω δικαίωμα μετάθεσης από την υπηρεσία μου ως καθηγητής Μ.Ε. Εάν παραιτηθώ από τα καθήκοντα του προέδρου αμέσως μετάτην εκλογή μου ή 1 ή 2 έτη μετά διατηρώ το δικαίωμα της μετάθεσης μου ή πρέπει να επιστρέψω στην οργανική μου θέση?

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 93 του Ν.3852/2010 ( ΦΕΚ 87 τ. Α΄ ) στους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους.
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.
Την ειδική άδεια του παρόντος άρθρου λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης. Το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.
 
Όπως είναι φανερό αυτή η ειδική άδεια αφορά τους και τους αντιδημάρχους σε όλους τους δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμού.
 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Βασίλης Μπόκος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Βασίλης Μπόκος Ποιες είναι οι απαραίτητες νομικές και άλλες ενέργειες υποψηφίου ΔΗΜΑΡΧΟΥ σε πόλη πάνω από 200.000 κατοίκους για: 1.Χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας και 2.Συμμετοχής του συνδυασμού του στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Κύριε Μπόκο δεν έχετε θέσει μία ερώτηση αλλά πολλαπλές ερωτήσεις οι οποίες για να απαντηθούν χρειάζονται πλήρη ανάλυση της προεκλογικής νομοθεσίας.

Γι ατο θέμα αυτό επικοινωνήστε με το eklogika.gr στο 2310455254

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΚΑΛΤΣΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΚΑΛΤΣΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ Είμαι δ/ντρια σε κληροδοτημα-ιδρυμα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικου χαρακτήρα και το συμβούλιο του ιδρύματος το ορίζει ο δήμος. Έχω δικαιωμα υποψηφιότητας για το τοπικο συμβούλιο του δήμου;

Παραθέτουμε το τμήμα της ερμηνευτικής εγκυκλίου του ΥΠΕΣ για τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα των δημοτικών υποψηφίων.
Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, δυστυχώς μάλλον πρέπει να παραιτηθείτε για να είναι σύννομη η υποψηφιότητά σας, εφόσον στο ΝΠΙΔ-κληροδότημα συμμετέχει ο δήμος σας. 


Κωλύματα Εκλογιμότητας
Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΔΚΚ:
1. Δεν μπορούν να εκλεγούν στα αξιώματα των δημοτικών ή κοινοτικών αρχών:
i. Οι δικαστικοί λειτουργοί [20] .
ii. Οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Δεν έχουν κώλυμα εκλογιμότητας οι οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων, οι δόκιμοι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
iii.Οι θρησκευτικοί λειτουργοί των γνωστών θρησκειών.
iv.Οι γενικοί γραμματείς Δήμων και οι υπάλληλοι Δήμων ή Κοινοτήτων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου υπηρετούν [21] , με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δηλαδή μόνιμοι, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου [22] . Το κώλυμα αυτό δεν υφίσταται για τους δικηγόρους του Δήμου. Επίσης, το κώλυμα αυτό δεν καταλαμβάνει τους διοικητές και τα μέλη διοίκησης νπδδ, οργανισμών [23] κλπ. Όμως, το κώλυμα αυτό, καίτοι δεν εισάγεται ρητά με τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, υφίσταται προκειμένου για τους ειδικούς συμβούλους και τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου, καθώς και τους επιστημονικούς συνεργάτες του άρθρου 67 του ν. 1416/1984, όπως ισχύει, διότι έχει κριθεί από το ΣτΕ [24] ότι προέχει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος από τον ψυχολογικό επηρεασμό που είναι δυνατόν να ασκήσουν στο εκλογικό σώμα λόγω της θέσης που κατέχουν στο Δήμο, καθώς και η αποφυγή της προπαρασκευής με τον τρόπο αυτό της σταδιοδρομίας τους ως δημοτικών αρχόντων.
v. Οι υπάλληλοι των δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ιδρυμάτων του οικείου Δήμου ή της οικείας Κοινότητας, που έχουν συστήσει οι ίδιοι οι Δήμοι ή οι Κοινότητες ή στα οποία αυτοί συμμετέχουν, όπου υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας [25] . Στους ανωτέρω συμπεριλαμβάνονται και οι υπάλληλοι των Συνδέσμων, στους οποίους συμμετέχει ο οικείος Δήμος ή Κοινότητα. Το κώλυμα αυτό δεν ισχύει για τους υπαλλήλους των δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων ή των αστικών μη- κερδοσκοπικών εταιρειών, στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος ή η Κοινότητα, εφόσον πρόκειται περί νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
vi.Οι υπάλληλοι των Δήμων ή Κοινοτήτων που συνενώνονται σε ένα Δήμο, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αν υπηρετούν στο νέο Δήμο που προκύπτει από τη συνένωση.
Τα πρόσωπα των παραπάνω κατηγοριών, πλην των θρησκευτικών λειτουργών, μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα εφόσον παραιτηθούν από τη θέση τους πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων.
Σημειώνεται ότι προβλέπεται ειδική διαδικασία για την υποβολή της παραίτησης [26] . Επομένως, η υποβολή υποψηφιότητας αυτή καθεαυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παραίτηση.
Επιπρόσθετα, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας δεν πρέπει να έχουν υπηρετήσει στο Δήμο ή στην Κοινότητα όπου θα θέσουν υποψηφιότητα δύο (2) μήνες πριν τις εκλογές.
Οι υπάλληλοι που παραιτούνται υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, εάν δεν εκλεγούν, επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων και σε περίπτωση που εκλεγούν επανέρχονται μετά τη λήξη της θητείας τους [27] .
 
2. Επίσης, δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
i. Όσοι έχουν εκπέσει από το αιρετό αξίωμά τους, σύμφωνα με το άρθρο 146 ΔΚΚ μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα ή για τα αδικήματα της παραχάραξης, της κιβδηλείας, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας, της εκβίασης, της κλοπής, της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της απάτης, της καταπίεσης, της αιμομιξίας, της μαστροπείας, της σωματεμπορίας, της παράνομης διακίνησης αλλοδαπών και της παράβασης της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της λαθρεμπορίας. Το κώλυμα αυτό ισχύει για την επόμενη της έκπτωσης δημοτική ή κοινοτική περίοδο. Συνεπώς, αφορά τους αιρετούς που εξέπεσαν του αξιώματός τους για έναν από τους παραπάνω λόγους κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2003-2006. Οι αιρετοί αυτοί δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές αυτές.
ii.Όσοι συνδέονται με το Δήμο ή την Κοινότητα, όπου επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, ή τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εξαιρουμένων των Συνδέσμων, με σύμβαση που αφορά μόνο προμήθεια, εκτέλεση δημοτικού ή κοινοτικού έργου, παροχή υπηρεσιών, παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας, ύψους 5.000 ευρώ και άνω ετησίως. Δηλαδή όσοι έχουν συνάψει σύμβαση που οι όροι της δεν έχουν εκπληρωθεί κατά το χρόνο ανακήρυξης του υποψηφίου, από πλευράς υποχρεώσεων και των δύο μερών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι έχουν συνάψει με τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα σύμβαση έργου.
iii.Το κώλυμα αυτό ισχύει και για όσους είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι, και εταίροι κεφαλαιουχικών (δηλ. ΑΕ και ΕΠΕ) εταιρειών, που έχουν συμβληθεί με το Δήμο ή την Κοινότητα, στον οποίο προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα, με σύμβαση που αφορά μόνο προμήθεια, εκτέλεση δημοτικού ή κοινοτικού έργου, παροχή υπηρεσιών, παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας, ύψους 5.000 ευρώ και άνω ετησίως, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρίες αυτές υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) [29] του συνολικού κεφαλαίου της εταιρίας. Το ίδιο κώλυμα ισχύει και για όσους είναι εταίροι προσωπικών εταιριών (ΟΕ και ΕΕ), καθώς και για κοινοπρακτούντα πρόσωπα.
iv. Αν Δήμος ή Κοινότητα συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση που συμβάλλεται, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για τους αντιπροσώπους του Δήμου ή της Κοινότητας που μετέχουν στη διοίκηση αυτών, εφόσον είναι δημόσιες, δημοτικές ή κοινοτικές.
v.Δεν αποτελούν κώλυμα η ιδιότητα μέλους της διοίκησης και η ιδιότητα του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με το Δήμο ή την Κοινότητα, στους οποίους επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των οργανισμών αυτών.
vi. Όσοι θέτουν υποψηφιότητα για αξίωμα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Ασυμβίβαστα
1. Όποιοι εκλεγούν θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:
i. Όσοι είναι οφειλέτες, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, του Δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του ίδιου Δήμου όπου έχουν εκλεγεί, καθώς και των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των κοινωφελών επιχειρήσεων αυτών, καθώς και της Κοινότητας, οφείλουν να εξοφλήσουν [30] την οφειλή τους μέχρι την ημέρα εγκατάστασης των δημοτικών και κοινοτικών αρχών. Σε διαφορετική περίπτωση, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους [31] .
ii.Εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και εκλεγούν δήμαρχοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης σε υπηρεσία που εδρεύει στο Δήμο ή στην Κοινότητα, στην οποία εξελέγησαν. Όσοι από τους ανωτέρω αποδεχθούν τα καθήκοντα αυτά εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αιρετό αξίωμά τους. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι το ασυμβίβαστο αυτό ισχύει και για τους προϊσταμένους για τους οποίους, στις εκλογές αυτές, δεν θα ισχύσει το κώλυμα εκλογιμότητας λόγω της θέσης τους.
iii.Όποιοι μεταδημοτεύσουν στη διάρκεια της θητείας τους σε άλλο Δήμο ή Κοινότητα από αυτόν που έχουν εκλεγεί, εκπίπτουν του αξιώματός τους.
iv. Όποιοι συνδεθούν με το Δήμο ή την Κοινότητα, όπου έχουν εκλεγεί, ή τα νομικά τους πρόσωπα, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης δημοτικού ή κοινοτικού έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας, ύψους άνω των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους. Το ασυμβίβαστο αυτό δεν υφίσταται για τους αντιπροσώπους του Δήμου ή της Κοινότητας που μετέχουν στη διοίκηση δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, εάν ο Δήμος ή η Κοινότητα συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στην επιχείρηση ή την εταιρεία που συμβάλλεται με αυτούς.
Επισημαίνουμε ότι όσα αναφέρονται στην ενότητα 3. «Κωλύματα Εκλογιμότητας» (εκτός της περίπτωσης 3.2i) λειτουργούν και ως ασυμβίβαστα για όσους εκλεγούν.
v.Δεν αποτελεί ασυμβίβαστο η σύναψη σύμβασης αγοράς δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων, εφόσον η εκποίηση έχει γίνει ύστερα από πλειοδοτική διαδικασία.
2. Σημειώνουμε ότι για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τους καθηγητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού, δεν υφίσταται κώλυμα ή ασυμβίβαστο στο να εκλεγούν και να αναλάβουν οποιοδήποτε αξίωμα αιρετού οργάνου στους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το αξίωμα αυτό δεν αποτελεί, επίσης, και λόγο αναστολής άσκησης του λειτουργήματος των ανωτέρω προσώπων.
 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα : Υπάλληλος που εργάζεται στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" εμπίπτει στο κώλυμα εκλογιμότητας που έχουν οι υπάλληλοι του Δήμου; Ειδικά, αν ένας υπάλληλος του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" υπηρετεί στον Δήμο Χ , τότε μπορεί να λάβει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφιος Τοπικής Κοινότητας στον εν λόγω Δήμο;

Αφού εργάζεστε στην επιχείρηση του Δήμου, εμπίπτετε στην παρακάτω ρύθμιση:
Έχουν κώλυμα (που αίρεται με παραίτηση του υποψήφιου-υπαλλήλου)
Οι υπάλληλοι των δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ιδρυμάτων του οικείου Δήμου ή της οικείας Κοινότητας, που έχουν συστήσει οι ίδιοι οι Δήμοι ή οι Κοινότητες ή στα οποία αυτοί συμμετέχουν, όπου υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας [25] . Στους ανωτέρω συμπεριλαμβάνονται και οι υπάλληλοι των Συνδέσμων, στους οποίους συμμετέχει ο οικείος Δήμος ή Κοινότητα.
Το κώλυμα αυτό δεν ισχύει για τους υπαλλήλους των δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων ή των αστικών μη- κερδοσκοπικών εταιρειών, στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος ή η Κοινότητα, εφόσον πρόκειται περί νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Δηλ. αν η επιχείρηση που εργάζεστε είναι ΝΠΙΔ δεν χρειάζεται παραίτηση για την υποψηφιότητα, αν είναι ν.π.δ.δ χρειάζεται.
 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΚΟΞΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΚΟΞΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ Δημοσιος υπαλληλος οντας υποψηφιος Δημαρχος 1)μπορει να απουσιαζει απο τη Υπηρεσια με νομιμο τροπο; 2)απο ποτε; 3)ποσες ημερες; 4)Παιρνει τον μισθο του;

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 93 του Ν.3852/2010 ( ΦΕΚ 87 τ. Α΄ ) στους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους.
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.
Την ειδική άδεια του παρόντος άρθρου λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης. Το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.
 
Όπως είναι φανερό αυτή η ειδική άδεια αφορά τους και τους αντιδημάρχους σε όλους τους δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμού.
 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Υπηρετώ ως ένστολος,αν εκλεγώ ως δημοτικός σύμβουλος στο δήμο μου και οριστώ αντιδήμαρχος δικαιούμε άδεια σε όλη τη θητεία μου?Οδήμος εχει πληθυσμό κάτω απο 20000 κατοίκους.(18000 περίπου).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 93 του Ν.3852/2010 ( ΦΕΚ 87 τ. Α΄ ) στους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους.
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.
Την ειδική άδεια του παρόντος άρθρου λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης. Το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.
 
Όπως είναι φανερό αυτή η ειδική άδεια αφορά τους και τους αντιδημάρχους σε όλους τους δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμού.
 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Γράψτε την ερώτησή σας και δείτε όλες τις απαντήσεις 

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά


Επιστροφή στην λίστα με τα Πολιτικά νέα - ειδήσεις

 
 

  Το eklogika.gr δέχθηκε 5.711.318 επισκέψεις το 2013 (1/1/ 2013 -31/12/2013) από 1.775.790 μοναδικούς επισκέπτες, με 12.430.903 pageviews. Δείτε τα Στοιχεία Google analytics Επίσης, τον τελευταίο μήνα δέχτηκε 699303 επισκέψεις, από 273.474 μοναδικούς επισκέπτες, με 1.889.074 pageviews (63000 την ημέρα).  Δείτε τα Στοιχεία Google analytics

 
 
 
 
 
 
 • Πανελλαδική έρευνα με αντικείμενο τη διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης έναντι της Ευρώπης και των διανεμόμενων ευρωπαϊκών πόρων (14 Απριλίου 2014)
 • 'Ερευνα της GPO για το "Ποντίκι" (14 Απριλίου 2014)
 • 'Ερευνα της MRB για το Real.gr (12 Απριλίου 2014)
 • Δημοσκοπήσεις by eklogika.gr

  Μέσο δημοσίσευσης:
  Επωνυμία Εταιρείας:
  Δημοσιεύτηκε
  από: έως:
  δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Newsletter

 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε το eklogika.gr

 
 
 

Τι θεωρείτε σημαντικότερο σε ένα υποψήφιο δήμαρχο;

 • Υποστηρίζεται από το κόμμα μου
 • Έχει την ίδια ιδεολογία με εμένα
 • Είναι έντιμος και αδέκαστος
 • Διακρίνεται για την κοινωνική του δράση
 • Είναι ικανός manager
 • Τίποτα από αυτά

Σύνολο ψήφων:1209

δείτε τα αποτελέσματα


δείτε όλες τις ψηφοφορίες