Προσθήκη στους σελιδοδείκτες σας: 


Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

 1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
 2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
 3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Αυτοδιοίκηση

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΗΛ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΕΊΜΑΙ Συμβασιούχος ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΣΤΙς ΔΗΜΟΤΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕς ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ. ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΤΩΡΑ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΓΑΖΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΡΟΚΥΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ? ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗς ΕΡΓΑΣΙΑς ΜΟΥ ΕΙΠΝ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΩΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΟΥ. ΙΣΧΥΕΙ ? ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΩ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ?

Εφόσον μετά την μη εκλογή σας υποβάλατε αίτηση επιστροφής στην υπηρεσία σας και αναλάβατε υπηρεσία εκτελώντας ήδη επί τρίμηνο περίπου τα καθήκοντά σας χωρίς να αντιλέξει κανείς δεν έχετε πρόβλημα.
Μήπως όμως η νέα προκήρυξη δεν έγινε για αυτό;
Μήπως έληξε η σύμβασή σας;
Παρακαλώ να επανέλθετε ή να αναζητήσετε νομικό παραστάτη.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΚΛΕΧΘΗΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΕΣ?ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΛΑΒΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Οχι, δεν υπάρχουν χρηματικές απολαβές για τον σύμβουλο της τοπικής κοινότητας

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΕΦΗ ΠΑΠΑ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΕΦΗ ΠΑΠΑ Κ. Μαμέλη μπορείτε να μου πείτε αν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ δημοτικού συμβούλου και μέλλους ή προέδρου πολιτιστικού συλλόγου. Ευχαριστώ

Κατηγορηματικά όχι, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΕΦΗ ΠΑΠΑ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΕΦΗ ΠΑΠΑ Έχω εκλεγεί δημοτική σύμβουλος και εργάζομαι σε ΙΚΑ. Στο Δήμο που έχω εκλεγεί δεν υπάρχει ΙΚΑ. Μπορώ να αποσπαστώ σε αλλό φορέα σύμφωνα με το αρθρ. 93 παρ. 7 του 3852του 2010;

Με τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 93 προβλέπονται τα εξής: «Δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των φορέων του δημόσιου τομέα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτηση τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
1.Δεν υπάρχει απόσπαση σε άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ.
2.Αν σας βολεύει μπορείτε να ζητήσετε απόσπαση στο κοντινότερο  στο δήμο σας ΙΚΑ.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γιωργος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιωργος ειμαι υπ.δεη τι αδεια δικαιουμαι σαν αιρετος απο την υπηρεσια

Η ΔΕΗ είναι ανώνυμη εταιρεία και οι εργασιακές σχέσεις της καθορίζονται από τις κοινές διατάξεις ιδιωτικού δικαίου. Αυτές οι διατάξεις συγκεντρώνονται στον ισχύοντα κανονισμό εργασίας (προϊόν ΣΣΕ) που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, και τις ειδικές άδειες των εργαζομένων της ΔΕΗ. Πρέπει, λοιπόν, να ανατρέξετε στον κανονισμό αυτό για να δείτε τι προβλέπεται και αν προβλέπεται.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Μαρία Νικολάρα

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μαρία Νικολάρα Είμαι Δημ.Υπάλληλος και εκλεγμένη Περιφ.Σύμβουλος (αντιπολίτευση).Δικαιούμαι ειδική άδεια για τις συνεδριάσεις του Περ.Συμβουλίου ή για την συμμετοχή μου στην οικονομική επιτροπή?

Δυστυχώς για εσάς η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ειδική άδεια για τους απλούς περιφερειακούς συμβούλους ακόμη και αν είναι μέλη επιτροπών.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ καλημερα. ειμαι δημοτικος συμβουλος και πολ. μηχανικος και εχω συμετασχει σε δημοπρασια του δημου μου σαν κοινοπραξια με συναδελφο. Στην δημοπρασια ειμαστε μειοδοτες και θα μας φωναξουν σε λιγες μερες να υπογραψουμε την συμβαση.Τα τευχη δημοπρατησης και την οικονομικη προσφορα τα παρελαβα πριν ορκιστω Δ.Σ. Τι γινεται σε αυτη την περιπτωση ,πως πρεπει να κινηθω και αν πρεπει να υπογραψω συμβαση με τον δημο οταν μας καλεσουν. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Δεν μπορείτε να υπογράψετε σύμβαση όντας δημοτικός σύμβουλος και οφείλετε να αποχωρήσετε από την μειοδοτήσασα κοινοπραξία.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από βασιλειου αννα

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη βασιλειου αννα Έχω εκλεγει Προεδρος κοινοτητας 410 κατοικων. Ειμαι Δημοτικος υπαλληλος. Ποσες μερες δικαιουμαι νομιμη αδεια τον μηνα

Σύμφωνα με το άρθρο 298 παρ.1 π.δ.410/95 (Δ.Κ.Κ.) στους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων που είναι υπάλληλοι του κράτους, των νπδδ, των Ο.Τ.Α., των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας χορηγείται από τις υπηρεσίες τους ειδική άδεια μέχρι εξήντα (60) ημερών κάθε έτος για να διευκολυνθούν στην άσκηση των καθηκόντων του αξιώματός τους. Για τους αντιδημάρχους η ίδια αυτή άδεια χορηγείται για τριάντα (30) ημέρες (άρθρο 298 παρ.4).
Περαιτέρω, η παράγραφος 7 του ίδιου άρθρου, ρυθμίζοντας το ίδιο ζήτημα, επεκτείνει το ευεργέτημα της ειδικής αυτής άδειας για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους, στους δημάρχους όλων των δήμων, στους προέδρους των κοινοτήτων άνω των 2 χιλ. κατοίκων, καθώς και στους αντιδημάρχους δήμων άνω των 80χιλ. κατοίκων, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι των φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με το άρθρο 1 παρ.6 του ν.1256/82.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ελενη Κουκοπουλου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ελενη Κουκοπουλου Εχω εκλεγει δημοτικη συμβουλος και μου ανατεθηκε η προεδρια των ΚΑΠΗ του δημου (ανω των 20000 κατοικων). Θα ηθελα να με ενημερωσετε αν υπαρχει καποια αμοιβη για την θέση αυτη και πως οριζεται...Ευχαριστω

Υπάρχει αμοιβή καθοριζόμενη κάθε έναρξη δημοτικής περιόδου με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία έχει ήδη ο Δήμος σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Alexandros

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Alexandros Καλησπερα σας,ειμαι δημοτικος συμβουλος και δεν εχει εκτελεσει την στρατιωτικη μου θητεια θα ηθελα να ρωτησω εαν υπαρχει καποια διαταξη για την μεταφορα μου κοντα στο δημο στο οποιο εκλεχθηκα ή οποιαδηποτε διαφορετικη μεταχειριση

Δυστυχώς δεν υπάρχει σχετική διάταξη. Όμως θεωρώ ότι με επιστολή του δημάρχου προς το ΓΕΣ που θα γνωστοποιεί την ανάγκη απρόσκοπτης άσκησης των καθηκόντων σας ως δημοτικού συμβούλου θα υπάρχει μια διακριτική μεταχείριση και στις άδειες και στην μονάδα που θα τοποθετηθείτε.

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΙΜΑΓΚΛΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΙΜΑΓΚΛΗΣ Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και έχει πάρει απόσπαση σε άλλο δήμο, κατά την διάρκεια της απόσπασης εάν θεωρείται ότι έχει εκτίσει την οργανική του. Ένα καθηγητής Δ.Ε. που παίρνει γενικά απόσπαση πρέπει οποσδήποτε να εκτίσει την οργανική του. Ευχαριστώ πολύ.

Δυστυχώς η απόσπαση σας δίνει μόρια της θέσης της και όχι της οργανικής σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΠΟΥΛΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΠΟΥΛΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Καλημερα, ειμαι αστυνομικος εχω εκλεγει δημοτικος συμβουλος και προκειται να οριστω προεδρος σε νπδδ του δημου, δικαιουμαι αδεια και ποση; Επισης δικαιουμαι αμοιβη η υπαρχει προβλημα με το μισθο μου; Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

Η παρακάτω εγκύκλιος είναι διαφωτιστική για το θέμα σας:

Με την Πράξη Νομοθ. Περιεχομένου (ΦΕΚ 256/31.12.2012 τεύχος Αʼ) στο άρθρο 3 «Ζητήματα αποζημίωσης αιρετών της παραγράφου 1 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010» η παρ.5 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010 (Α' 87), ως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Τα αιρετά όργανα της παρ.1 του αρ. 93, στα οποία χορηγείται η ειδική άδεια του αρ.93 για όλο το διάστημα της θητείας τους, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης είτε την αντιμισθία του παρόντος άρθρου. Τα αιρετά όργανα της ίδιας παραγράφου που δεν δικαιούνται αντιμισθίας λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης.

Σε κάθε περίπτωση οι κατά τα ανωτέρω δαπάνες, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη όπου αυτές προβλέπονται, βαρύνουν τον προϋπολογισμού του οικείου ΟΤΑ.

Τα προαναφερθέντα αιρετά όργανα, εφόσον πρόκειται περί συνταξιούχων, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία του παρόντος άρθρου είτε, παραιτούμενοι αυτής, να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Η ενάσκηση του δικαιώματος επιλογής λαμβάνει χώρα εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους ως αιρετών, με δήλωσή τους στο Δήμο και στο φορέα της οργανικής τους θέσης. Για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, η ενάσκηση του δικαιώματος

επιλογής λαμβάνει χώρα εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι ημερών από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου. Παρελθούσης άπρακτης της προθεσμίας, διακόπτεται η καταβολή των αποδοχών της οργανικής τους θέσης.»

Δηλ. η διάταξη αφορά

- τους δημάρχους,

- τους αντιδημάρχους όλων των δήμων,

- τους προέδρους δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων,

- τους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων

- στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης

που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ., στους οποίους χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους.

Επί των ανωτέρω κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1. Για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, τα οποία δικαιούνται την ειδική άδεια του άρθρου 93 του ν. 3852/10, επανέρχεται το δικαίωμα να επιλέξουν είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης είτε την αντιμισθία. Υπενθυμίζουμε ότι με το καθεστώς του «Καλλικράτη» οι αιρετοί λάμβαναν σε κάθε περίπτωση μόνο την αντιμισθία και δεν είχαν δικαίωμα επιλογής. (σχετικά με τις κρατήσεις της κάθε περίπτωσης θα ακολουθήσει νέο ενημερωτικό δελτίο).

2.Τα αιρετά όργανα της παραγράφου 1 του άρθρου 93 του ν. 3852/10 που δεν δικαιούνται αντιμισθίας λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης. Ουσιαστικά πρόκειται για τους αντιδημάρχους που σύμφωνα με την παρ.3ε και 3στ του άρθρου 3 του Ν.4051/2012, δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία από 1/1/2013. Σχετικά παρατηρούμε τα εξής:

Όσοι αντιδήμαρχοι είναι έμμισθοι:

α. Λαμβάνουν την ειδική άδεια από την υπηρεσία τους

β. Επιλέγουν είτε τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης είτε την αντιμισθία

γ. οι αποδοχές της οργανικής τους θέσης και οι ασφαλιστικές κρατήσεις ή η αντιμισθία βαρύνουν σε κάθε περίπτωση το δήμο.

3. Όσοι αντιδήμαρχοι είναι άμισθοι:

α. Λαμβάνουν την ειδική άδεια από την υπηρεσία τους

β. Λαμβάνουν τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης

γ. οι αποδοχές της οργανικής τους θέσης και οι ασφαλιστικές κρατήσεις βαρύνουν σε κάθε περίπτωση το δήμο.

Ουσιαστικά δηλαδή οι αντιδήμαρχοι, που έχουν την υπαλληλική ιδιότητα κατά τον ορισμό τους, οι οποίοι είναι άμισθοι, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης αλλά αυτές θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου. Η έννοια του «άμισθου αντιδημάρχου» ουσιαστικά ισχύει μόνο στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των αντιδημάρχων που έχουν την υπαλληλική ιδιότητα. Διότι οι τελευταίοι ενώ θα λαμβάνουν άδεια από την υπηρεσία/ φορέα τους, θα λαμβάνουν πλήρεις τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης.

Φυσικά οι δημοτικές αρχές, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν αντιδημάρχους που έχουν και την υπαλληλική ιδιότητα και αυτή του ελεύθερου επαγγελματία, θα μπορούσαν να ορίσουν ως έμμισθους τους ελεύθερους επαγγελματίες ή γενικά όσους δεν έχουν την υπαλληλική ιδιότητα και ως άμισθους όσους έχουν την υπαλληλική ιδιότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι όλοι «έμμισθοι»...

4. Τα αιρετά όργανατης παρ 1 του άρθρου 93 του ν. 3852/10, εφόσον πρόκειται περί συνταξιούχων, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε, παραιτούμενοι αυτής, να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Δηλαδή ή θα λαμβάνουν ολόκληρή τη σύνταξή τους και δεν θα δικαιούνται την αντιμισθία ή εάν λαμβάνουν την αντιμισθία δεν θα δικαιούνται καθόλου σύνταξη. Προφανώς στην περίπτωση αυτή τα ίδια τα αιρετά όργανα θα επιλέξουν πιο είναι το συμφέρον για αυτούς ποσό. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνουν ή το ένα ή το άλλο.

5. Η ενάσκηση του δικαιώματος επιλογής για την τρέχουσα περίοδο πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012, με δήλωσή των αιρετών οργάνων στο Δήμο και στο φορέα της οργανικής τους θέσης. Προσοχή η ημερομηνία αυτή είναι αποκλειστική και όχι ενδεικτική. Εάν δεν υποβληθεί η ανωτέρω δήλωση έως την ανωτέρω προθεσμια διακόπτεται η καταβολή των αποδοχών της οργανικής θέσης των αιρετών οργάνων.

6. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 4071/12 (ΦΕΚ 85/11.04.2012 τεύχος Αʼ): «Στην αρχή της παρ. 5 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010 προστίθεται εδάφιο το οποίο έχει ως εξής: «Στους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, στους προέδρους των δημοτικών νομικών προσώπων και στους προέδρους των συνδέσμων δήμων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται από την υπηρεσία της οργανικής τους θέσης ειδική άδεια 60 ημερών.» Η ρύθμιση της παρούσας εφαρμόζεται από 1.1.2013.»

Συνεπώς η διάταξη του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθ. Περιεχομένου (ΦΕΚ 256/31.12.2012 τεύχος Αʼ), δεν αφορά τις ανωτέρω κατηγορίες αιρετών, δηλαδή των προέδρων δημοτικών συμβουλίων και των προέδρων των δημοτικών νομικών προσώπων και στους προέδρους των συνδέσμων δήμων, που δεν δικαιούνται την ειδική άδεια άνευ αποδοχών. Στις κατηγορίες αυτές συνεχίζει να ισχύει το καθεστώς της παροχής άδειας 60 ημερών κατʼ έτος. Οι αποδοχές της οργανικής τους θέσης καταβάλλονται κανονικά από το φορέα τους και βαρύνουν το φορέα τους.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΤΣΑΡΧΑΣ Ιωαννης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΤΣΑΡΧΑΣ Ιωαννης Έχω εκλεγει δημ συμβουλος με την συμπολιτευση σε δημο θελω να ρωτησω εαν παρω θεση αντιδημαρχου δικαιουμε μονο τον μισθο και εξοδα παραστασης και εαν αναλαβω προεδρος δημ επιχειρησςσ στον δημο δικαιουμε μισθο; υποψιν ειμαι αστυνομικος εν ενεργεια και ποσο χρονο αδεια απο υπηρεσια; Δημος κατω απο 20,000 χιλ κατοικους

Είναι πολύ κατατοπιστική η σχετική με το θέμα γνωμοδότηση που περιέχεται στην απάντησή μου στον κ. ΜΙΧΑΛΑΚΗ. 

Γνωμοδοτήσεις Νομικής Υπηρεσίας ΕΕΤΑΑ

Δυνατότητα αδειοδότησης υπαλλήλων, που έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι

Σχετικά με την δυνατότητα αδειοδότησης, επιλογής αποδοχών κ.λπ. υπαλλήλων του κράτους, των νπδδ, των Ο.Τ.Α., των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, οι οποίοι έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και ενδέχεται να καταλάβουν τη θέση Αντιδημάρχου, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 298 παρ.1 π.δ.410/95 (Δ.Κ.Κ.) στους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων που είναι υπάλληλοι του κράτους, των νπδδ, των Ο.Τ.Α., των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας χορηγείται από τις υπηρεσίες τους ειδική άδεια μέχρι εξήντα (60) ημερών κάθε έτος για να διευκολυνθούν στην άσκηση των καθηκόντων του αξιώματός τους. Για τους αντιδημάρχους η ίδια αυτή άδεια χορηγείται για τριάντα (30) ημέρες (άρθρο 298 παρ.4)1.
Περαιτέρω, η παράγραφος 7 του ίδιου άρθρου, ρυθμίζοντας το ίδιο ζήτημα, επεκτείνει το ευεργέτημα της ειδικής αυτής άδειας για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους, στους δημάρχους όλων των δήμων, στους προέδρους των κοινοτήτων άνω των 2 χιλ. κατοίκων, καθώς και στους αντιδημάρχους δήμων άνω των 80χιλ. κατοίκων2, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι των φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με το άρθρο 1 παρ.6 του ν.1256/823.

Η ειδική αυτή άδεια κατά ρητή πρόβλεψη του άρθρου 298 παρ.3 χορηγείται ομοίως με πλήρεις αποδοχές και θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την υπαλληλική, εργασιακή και ασφαλιστική τους σχέση.

2. Σύμφωνα, περαιτέρω, με το άρθρο 173 παρ.3 Δ.Κ.Κ. οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι κοινοτήτων και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων έχουν δικαίωμα να εισπράττουν από το δήμο ή την κοινότητα έξοδα παράστασης που ορίζονται με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ανάλογα με τα τακτικά έσοδα που πραγματοποιούν οι δήμοι και οι κοινότητες.

3. Εν όψει αυτών των ρυθμίσεων ίσχυε κατ' αρχάς, η απόδοση στις ανωτέρω κατηγορίες αιρετών τόσο των εξόδων παραστάσεως, όσο και των αποδοχών τους ως υπαλλήλων. Με το άρθρο 25 παρ.2 του ν.2738/99 ωστόσο, εισήχθη για τους αιρετούς αυτούς που λαμβάνουν την προαναφερθείσα άδεια και οι οποίοι έχουν εκλεγεί στις εκλογές του έτους 2002 και εφεξής η υποχρέωση επιλογής μεταξύ των αποδοχών της θέσης από την οποία προέρχονται και των εξόδων παράστασης της θέσης στην οποία υπηρετούν.

Ο δικαιολογητικός λόγος της επιλογής αυτής πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός, ότι επειδή ακριβώς ο αιρετός απαλλάσσεται των υπηρεσιακών του καθηκόντων για το διάστημα της θητείας του, δεν θα ήταν ορθό να συνεχίζει να λαμβάνει τις αποδοχές του εκ της παροδικώς αναστελλόμενης υπαλληλικής σχέσεώς του.

4. Στο σημείο αυτό θα ήταν δυνατό να εγερθεί το επιχείρημα, ότι η έκφραση του νόμου "χορηγείται ειδική άδεια " παρέχει στους δικαιούμενους αυτής απλώς ευχέρεια να την λάβουν, ούτως ώστε στην περίπτωση αποποιήσεώς της να μην υπέχουν και την προαναφερθείσα υποχρέωση επιλογής. Ότι δηλαδή αφού επιλέγουν την - παράλληλη - άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων προς αυτά εκ της ιδιότητας του αιρετού, θα δικαιούνται τόσο τις αποδοχές τους, όσον και τα έξοδα παραστάσεως. Η άποψη ωστόσο αυτή μάλλον δεν ευσταθεί, αφού η διάταξη του άρθρου 298 παρ.7 Δ.Κ.Κ. εισάγει δημοσίου (αναγκαστικού) δικαίου ρύθμιση για τις εκεί αναφερόμενες κατηγορίες αιρετών, ότι δηλαδή η εκλογή τους στα αντίστοιχα αξιώματα αυτοδικαίως συνεπάγεται τη χορήγηση της άδειας και κατ' ακολουθία την υποχρέωση της επιλογής. Και τούτο, διότι η σπουδαιότητα αυτών απαιτεί συνεχή παρουσία και συστηματική άσκηση των μετά αυτά συνδεομένων καθηκόντων, ούτως ώστε η παράλληλη παροχή και άλλων υπηρεσιών που απορρέουν από την υπαλληλική τους ιδιότητα να παρεμπόδιζε ουσιωδώς την αποστολή τους.

5. Κατόπιν τούτου, ο εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος ενδέχεται να καταλάβει τη θέση του αντιδημάρχου δήμου με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τους 80χιλ. κατοίκους, δεν δικαιούται την ειδική άδεια της παραγράφου 7 του άρθρου 298 Δ.Κ.Κ., για όλο το διάστημα που ασκεί τα καθήκοντά του με πλήρεις αποδοχές. Κατά συνέπεια, δεν εμπίπτει στην υποχρέωση επιλογής που θεσπίζει ο προαναφερθείς νόμος 2738/99, η οποία περιορίζεται μόνον στις κατηγορίες εκείνες των αιρετών που δικαιούνται την ανωτέρω άδεια. Διότι, όταν το άρθρο 25 παρ.2 του νόμου αυτού ορίζει, ότι "οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων της παρ.7 του άρθρου 298" υποχρεούνται να επιλέξουν μεταξύ των αποδοχών της θέσεώς τους και των εξόδων παραστάσεως, είναι σαφές ότι δεν αναφέρεται συλλήβδην σε όλους τους αντιδημάρχους, αλλά μόνον σε εκείνους που λαμβάνουν την ειδική άδεια καθ' όλο το διάστημα της θητείας τους, δηλαδή τους αντιδημάρχους δήμων άνω των 80χιλ. κατοίκων.

Εν όψει αυτού ο δημοτικός σύμβουλος, θα ασκεί τα καθήκοντά του ως αντιδήμαρχος παράλληλα με εκείνα της θέσεώς του ως υπαλλήλου και υπό τις συνθήκες εκείνες που η τελευταία αυτή ιδιότητα το επιτρέπει, έχοντας αξίωση τόσο για τις αποδοχές του, όσο και για τα έξοδα παράστασης λόγω της ιδιότητάς του ως αντιδημάρχου, ενώ βεβαίως θα δικαιούται, πέραν της κανονικής αδείας λόγω της θέσεώς του, και την ειδική άδεια του άρθρου 298 παρ.4 Δ.Κ.Κ..

1 Η άδεια αυτή σύμφωνα με την παρ.2 του ίδιου άρθρου χορηγείται και τμηματικά ύστερα από αίτηση των δικαιούχων σε εργάσιμες ημέρες και ώρες που δεν μπορούν να υπερβούν αθροιστικά τις 60 (ή 30 για τους αντιδημάρχους) εργάσιμες ημέρες το έτος.

2 Νομοτεχνικά η ρύθμιση του ζητήματος της άδειας των αιρετών δεν είναι διατυπωμένη κατά τρόπο άρτιο, αφού θα έπρεπε οι δύο αυτές παράγραφοι, δηλαδή η πρώτη και η έβδομη του άρθρου 298, ως ρυθμίζουσες το αυτό ζήτημα κατά διαφορετικό - σε κάποια έκταση - τρόπο , να διατυπωθούν ενιαία.

3 Και στο σημείο αυτό θα έπρεπε να υπάρξει νομοτεχνικός συντονισμός των δύο παραγράφων, εις ό,τι αφορά δηλαδή τον προσδιορισμό των ευεργετούμενων υπαλλήλων.


 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΑΡΜΠΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΑΡΜΠΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΗΜΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΜΕ ΕΒΓΑΛΕ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΣΕ ΝΠΔΔ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ2014 ΕΚΛΕΧΘΗΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΩΛΥΜΑ;

Η απασχόλησή σας σε ΝΠΔΔ του Δήμου Βοίου δεν επιτρέπει απόσπαση. Οι αποσπάσεις είναι εφικτές μόνο στην ίδια υπηρεσία του ίδιου ΝΠΔΔ.(πχ. από ΙΚΑ σε ΙΚΑ, από ΟΑΕΔ σε ΟΑΕΔ, κλπ.)>

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Στυλιανή Θ.

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Στυλιανή Θ. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΕΚΛΕΧΘΗΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥ, ΕΙΜΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ή ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΑΡΔΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΜΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ (ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ) ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕς ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Η νομοθεσία μας δεν προβλέπει ειδικές διατάξεις για  διευκολύνσεις ή ειδική άδεια για τον απλό δημοτικό σύμβουλο (δυστυχώς).Μόνον για ειδική άδεια σε αντιδήμαρχο ή πρόεδρο του Δ.Σ. Θεωρώ όμως ότι από τις γενικές διατάξεις προκύπτει υποχρέωση της διοίκησης του Νοσοκομείου να σας παρέχει την επιλογή βάρδιας ώστε να είναι απρόσκοπτη η συμμετοχή σας στα όργανα του Δήμου. Θα ήταν καλό αυτό να το ζητήσει ο Δήμαρχος εγγράφως.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Γράψτε την ερώτησή σας και δείτε όλες τις απαντήσεις 

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά


Επιστροφή στην λίστα με τα Πολιτικά νέα - ειδήσεις

 
 

  Το eklogika.gr από 16-8-2014 έως 15-9-2014 το eklogika.gr δέχτηκε 1.058.857 επισκέψεις, από 376161 μοναδικούς επισκέπτες, με 2.185.013  pageviews. Δείτε τα Στοιχεία του Google analytics

  Κατά την προεκλογική περίοδο, από 26-4-2014 έως 26-5-2014 το eklogika.gr δέχτηκε 1.834.583 επισκέψεις, από 829.850 μοναδικούς επισκέπτες, με 6.158.012  pageviews. Δείτε τα Στοιχεία του Google analytics

 
 
 • Έρευνα της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών (29 Σεπτεμβρίου 2014)
 • Έρευνα της Alco για το "Πρώτο Θέμα" (22 Σεπτεμβρίου 2014)
 • Έρευνα της MRB για την "Real News" (22 Σεπτεμβρίου 2014)
 • Δημοσκοπήσεις by eklogika.gr

  Μέσο δημοσίσευσης:
  Επωνυμία Εταιρείας:
  Δημοσιεύτηκε
  από: έως:
  δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
 
 
 
 
 
 
 

Ψηφοδέλτια

 
Δείτε τα ψηφοδέλτια των εκλογών
 

Newsletter

 
webTV
 
 
 

Σχόλια επισκεπτών

 
 

Ακολουθήστε το eklogika.gr

 
 
 

Πότε πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές;

 • Τώρα αμέσως. Δεν πάει άλλο
 • Τον Μάρτιο με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
 • Στο τέλος της τετραετίας
 • Δεν έχει σημασία, δεν θα αλλάξει κάτι
 • Δεν με ανδιαφέρει

Σύνολο ψήφων:158

δείτε τα αποτελέσματα


δείτε όλες τις ψηφοφορίες