Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: 

Πολιτικά νέα - ειδήσεις

«Σημαία» κατά της κυβέρνησης η τροπολογία για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού

10/03/2010 - 17:58 - 0 Σχόλια


κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

«Λάβρος» ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Σαμαράς, για νομοθετική διάταξη που  αφορά στην επιλογή συνεργατών του πρωθυπουργού. Μια εξαιρετική ευκαιρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στη σύμφωνη γνώμη και των άλλων κομμάτων, να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για αδιαφάνεια στη διαχείριση δημόσιου χρήματος, θέμα για το οποίο η ΝΔ δέχεται διαρκείς επιθέσεις από την κυβέρνηση. Είχε εξάλλου δεχθεί μία ημέρα πριν ο κ. Σαμαράς επίθεση για το θέμα αυτό από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να μιλήσει για την τροπολογία, στην αρχή της ομιλίας του  στην ολομέλεια της βουλής για άλλο νομοσχέδιο(περί της ιθαγένειας των μεταναστών) προκειμένου να τύχει της μέγιστης δημοσιότητας η καταγγελία του:

«Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι αδιανόητο: Με τροπολογία-προσθήκη που κατατέθηκε προχθές παρέχεται στον Πρωθυπουργό η δυνατότητα να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν κρατικά θέματα με απόρρητο ή εμπιστευτικό χαρακτήρα! Θα μπορεί επίσης να προβαίνει ακόμα και σε απευθείας αναθέσεις ανάλογου έργου σε εταιρίες, στα μέλη των οποίων θα καταβάλλεται αμοιβή, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται απευθείας από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών...

Έχετε καταλάβει τι κάνετε; Νομοθετείτε την παρανομία. Καθιστάτε νόμιμες, πράξεις που μέχρι σήμερα θεωρούνται πολλαπλά παράνομες. Αυτή είναι η «διαφάνεια» που επαγγέλλεστε; Αυτή είναι η «εξυγίανση του δημοσίου»; Ή μήπως η πλήρης νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας; Αυτά είναι τα «νέα ήθη» που φέρνετε; Τι είδους απευθείας αναθέσεις εθνικών ζητημάτων σε ξένες εταιρίες έχετε στο μυαλό σας; Έχετε καταλάβει ότι δεν διοικείτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση αλλά κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας;»

«Τεράστια, ιστορική ευθύνη» για την αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ. είχε αποδώσει προσωπικά στον πρόεδρό της ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης μία ημέρα πριν στη Βουλή, όταν δέχτηκε τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε για λαϊκισμό και ανευθυνότητα τη Νέα Δημοκρατία και μίλησε για «πισώπλατο χτύπημα» κατά του πρωθυπουργού, για το οποίο έχει προσωπική ευθύνη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο  για την αξιοκρατική ανάδειξη των προϊσταμένων του Δημοσίου, εκχωρείται στον πρωθυπουργό η δυνατότητα συγκρότησης επιτροπών και ομάδων εργασίας για θέματα όπως οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, θέματα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημόσιου βίου, με απευθείας αναθέσεις συγκεκριμένων υπηρεσιών ή μελετών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα γύρω από «θέματα κατεπείγοντος και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας». Η αμοιβή των στελεχών αυτών προβλέπεται να ορίζεται με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Μετά την κατάθεση της επίμαχης διάταξης,  ο βουλευτής της ΝΔ Σωτ. Χατζηγάκης εξέφρασε την άποψη πως «πλήττεται το πολίτευμα», ο βουλευτής  Ν. Δένδιας χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία ηθικά απαράδεκτη, η βουλευτής Φ. Πιπιλή μίλησε για «προκλητική και αλαζονική προσπάθεια εκχώρησης δικτατορικών αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό». «Να κυβερνάτε νόμιμα» ζήτησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας και προκάλεσε την οργή του υπουργού Εσωτερικών: «Η φράση αυτή δεν μπορεί να προέρχεται από μέλη Κοινοβουλευτικής Ομάδας μιας κυβέρνησης που εκτέθηκε σε ζητήματα νομιμότητας με πρωτοφανή τρόπο. Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη προσθήκη «ούτε ήρθε από την πίσω πόρτα ούτε τη φέραμε ξαφνικά στην Ολομέλεια, ήρθε με καθαρά πολιτική διαδικασία, διαφανή, ανοικτή στο Κοινοβούλιο», κατηγορώντας τη Ν.Δ. για «απίστευτο λαϊκισμό» , «εκστρατεία λάσπης και δυσφήμησης».

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, ο υπεύθυνος τομεάρχης της Ν.Δ. Χρ. Ζώης είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να απαντήσει «τι είδους συμφωνίες καλύπτονται μ' αυτή την τροπολογία που κατατίθεται, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων συναντήσεων, που έχει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την οικονομία της Χώρας; Τι είδους απευθείας αναθέσεις εθνικών ζητημάτων σε ξένες εταιρίες έχει συνομολογήσει και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η τροπολογία;»

Το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη θα έρθει εντός των ημερών για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

 

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα

Αφήστε το σχόλιο σας

 

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά


Επιστροφή στην λίστα με τα Πολιτικά νέα - ειδήσεις

 
 
 
 
 

Newsletter

 
 

Λύστε τις νομικές απορίες σας

 
 
 
 

Ακολουθήστε το eklogika.gr

 
 
 
 
 

Τι θέλετε από τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας;

  • Να υπογράψει τη Συμφωνία και τη δανειακή σύμβαση και να προκηρύξει εκλογές
  • Να υπογράψει τη Συμφωνία και να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για τη δανειακή σύμβαση και μετά εκλογές
  • Να πιέσει, ακόμη και να εκβιάσει τους ευρωπαίους ρισκάροντας ακόμη και έξοδο από το ευρώ
  • Να υπογράψει τη Συμφωνία και να στηριχθεί τουλάχιστον για ένα χρόνο, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση
  • Δεν περιμένω τίποτα θετικό, μόνο χειρότερα μέτρα για τους πολίτες και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου
  • Τίποτα απ'όλα αυτά

Σύνολο ψήφων:577

δείτε τα αποτελέσματα


δείτε όλες τις ψηφοφορίες