Banner Left Out2
Banner Right Out2
ΠΑΣΟΚ: Ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορούν να είναι «επικοινωνιακά τερτίπια»    |    ΚΚΕ: «Δεν μπαίνουμε σε παζάρια», απλή αναλογική «σημαίνει κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν»    |    Πρόωρες εκλογές ζητά και πάλι ο Κ. Μητσοτάκης – «Πληρώσαμε ακριβά τον Τσίπρα»    |    Κ. Μητσοτάκης: «Εγκληματική» η απλή αναλογική, ζήτησε εθνική γραμμή για πρωτογενή πλεονάσματα 2%    |    Έντονη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ στην ομιλία Θεοδωράκη για εκλογικό νόμο και Κεντροαριστερά    |    «Όχι» Θεοδωράκη στο νέο εκλογικό νόμο, ζήτησε νέο «μεταρρυθμιστικό φορέα» με ανοιχτή εκλογή αρχηγού    |    Brexit και ισπανικές εκλογές στην ομάδα συντονισμού κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ    |    Ο. Γεροβασίλη: Στο πρώτο 10ήμερο Ιουλίου ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος    |    «Διάλογο» με τον Αλ. Τσίπρα αποκάλυψε ο Δ. Κουτσούμπας - Έντονη αντίδραση από το Μαξίμου    |    Φ. Γεννηματά: «Επιτυχία της σοσιαλδημοκρατίας» το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών    |    Β. Λεβέντης: Ο Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία αν καταργήσει το μπόνους στο πρώτο κόμμα    |    Κ. Μητσοτάκης: Οι Ισπανοί έδωσαν την απάντησή τους στο λαϊκισμό    |    Νέο αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τις εκλογές - Νίκησε το PP του Μ. Ραχόι, τρίτοι οι Podemos    |    Τοπικά δημοψηφίσματα, μπόνους 30 εδρών και ψήφο στους 17χρονους προανήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής    |    ΝΔ για την ομιλία Τσίπρα: «Ευτυχώς οι Έλληνες τον έχουν καταλάβει»    |    Π. Ρήγας: Να διαμορφωθεί πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο    |    Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: «Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής», «πρέπει να δώσουμε δουλειές»    |    Ν. Φίλης: «Κράτος και Εκκλησία να έχουν διακριτούς ρόλους, χωρίς αναθέματα»    |    Υπέρ ενός αναλογικότερου νόμου με μικρότερο μπόνους εδρών τάχθηκε και πάλι ο Στ. Θεοδωράκης    |    Θετικά κρίνει το Μάξιμου τον πρώτο γύρο επαφών του Αλ. Τσίπρα για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο    |   

Πως ψηφίζουμε - Πως εκλέγονται περιφερειάρχες & συμβούλια

ΕΚΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

Ποιοι έχουν εκλογικό δικαίωμα

Ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου
εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.
Εκλογικό δικαίωμα έχουν οι δημότες εκλογείς των δήμων της οικείας περιφέρειας. Οι
δημότες εκλογείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και των κοινοτήτων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομαρχιακών Διαμερισμάτων που συνενώνονται, έχουν δικαίωμα να εκλέγουν τις αρχές της περιφέρειας που προκύπτει από τη συνένωση. Ως προς το όριο ηλικίας, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας περί εκλογής βουλευτών, όπως κάθε φορά ισχύουν. Η 1η Ιανουαρίου κάθε έτους θεωρείται ημερομηνία γεννήσεως εκείνων που έχουν γεννηθεί κατά το έτος αυτό.

Ποιοι έχουν δικαίωμα εκλογής

Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας μπορεί να εκλεγεί
δημότης δήμου της οικείας περιφέρειας, που έχει την ικανότητα του εκλέγειν και έχει
συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του, κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών. Μέλος
του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να εκλεγεί δημότης δήμου της οικείας περιφέρειας,
που έχει την ικανότητα του εκλέγειν και έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών. Ειδικά, για την υποβολή υποψηφιότητας επιτρέπεται η μεταδημότευση σε δήμο της οικείας περιφέρειας, χωρίς τη συνδρομή της προϋπόθεσης της διετούς κατοικίας. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους διενέργειας των εκλογών, μέχρι την προηγούμενη μέρα της κατάθεσης στο αρμόδιο δικαστήριο της δήλωσης κατάρτισης των συνδυασμών. Η απόφαση μεταδημότευσης εκδίδεται, υποχρεωτικά, μέσα στην ίδια προθεσμία και είναι αμέσως εκτελεστή.

Πως ψηφίζουμε

Σε κάθε περίπτωση ο μέγιστος αριθμός των σταυρών δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των εδρών της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας. Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από τους ανωτέρω κατά περίπτωση οριζόμενους είναι έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Επίσης  ο υποψήφιος περιφερειάρχης αλλά και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες, δεν χρειάζονται σταυρό για την εκλογή τους. Εάν ωστόσο έχουν τεθεί σταυροί αυτό δεν αποτελεί αιτία ακύρωσης του ψηφοδελτίου.

Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.

Σταυροδοσία στις περιφερειακές εκλογές

Με τη σταυροδοσία ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του:

• προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύµβουλοι,

• προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι,

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι. 


 

Πως εκλέγεται ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Στα ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές θα υπάρχουν υποψήφιοι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες (κατά νομό) και περιφερειακοί σύμβουλοι που ο αριθμός τους καθορίζεται αναλόγως του πληθυσμού της περιφέρειας.

Η εκλογή του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών περιφερειακών ενοτήτων (νομών) και των μελών του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται κατά συνδυασμούς.
Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.
Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει έναν υποψήφιο περιφερειάρχη, τους υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των περιφερειακών ενοτήτων(νομών), υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους σε αριθμό ίσο, τουλάχιστον, με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης του αριθμού αυτού μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%). Το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.

Ο αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων κάθε συνδυασμού από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.
Υποψηφιότητα από το ίδιο πρόσωπο και για την εκλογή του ως περιφερειάρχη ή αντιπεριφερειάρχη ή μέλους περιφερειακού συμβουλίου δεν επιτρέπεται.
Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς.

Ο συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση την οποία υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι
που τον αποτελούν. Στη δήλωση ακολουθούν, κατά εκλογική περιφέρεια, με αλφαβητική σειρά, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού, με αλφαβητική σειρά, με
σημείωση παραπλεύρως και εντός παρενθέσεως της εκλογικής περιφέρειας, στην
οποία είναι υποψήφιοι.

Οι  περιφερειακοί συμβούλοι θα εκλέγονται από κάθε περιφερειακό διαμέρισμα (τους σημερινούς  νομούς), αναλογικά με τον πληθυσμό του..

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «το περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από σαράντα ένα (41) μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000 κατοίκους, πενήντα ένα (51) μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 έως 800.000 κατοίκους, εβδομήντα ένα (71) μέλη σε περιφέρειες άνω των 800.000 κατοίκων. Τα περιφερειακά συμβούλια Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας  θα αποτελείται από εκατόν ένα (101) μέλη.

Ποιο είναι το εκλογικό μέτρο - πως καθορίζεται ο αριθμός περιφερειακών συμβούλων

Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των περιφερειακών συμβουλίων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτελεί το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των κατοίκων όλης της περιφέρειας διά του συνολικού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Από το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των κατοίκων κάθε εκλογικής περιφέρειας διά του εκλογικού μέτρου, προκύπτει ο αριθμός των περιφερειακών της συμβούλων. Η κατανομή των εδρών μεταξύ των συνδυασμών γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στους δήμους.

Πως κατανέμονται οι έδρες μεταξύ των συνδυασμών 

1.Τις εκλογές κερδίζει ο συνδυασμός που συγκεντρώνει το 50%+1 των ψήφων και παίρνει τα 3/5 των εδρών του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ οι υπόλοιπες έδρες (2/5) κατανέμονται στους άλλους συνδυασμούς. Για τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου ισχύει το +1 και στο περιφερειακό συμβούλιο μετέχουν όλοι οι συνδυασμοί που καταλαμβάνουν τουλάχιστον μία έδρα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4.
Περιφερειάρχης εκλέγεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης του συνδυασμού που πήρε το 50% +1 ψήφο.

2. Αν ο επιτυχών συνδυασμός συγκεντρώνει ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου τους, οι έδρες του περιφερειακού συμβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 5.

3. Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του αριθμού των εδρών, προκύπτει κλάσμα μικρότερο της μονάδας στην πρώτη περίπτωση στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα, ενώ στη δεύτερη δεν υπολογίζεται.

Οι έδρες του περιφερειακού συμβουλίου που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) έχουν, αντίστοιχα, ως εξής:

 

Μέλη           Συμπολίτευση                Αντιπολίτευση

41                    25                                16

51                    31                                20

71                    43                                28

101                  61                                40

4. Η αναλογική κατανομή των εδρών, μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών, στην περίπτωση της παραγράφου 1 του παρόντος γίνεται ως εξής:

Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, εκτός από τον επιτυχόντα (πρώτο), διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχεί στα δύο πέμπτα (2/5), και το πηλίκο τους αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπόμενου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι επιλαχόντες συνδυασμοί, σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία, είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.
Εάν συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων διενεργείται κλήρωση. Εάν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συνδυασμού. Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνον έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.
Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσοτέρων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο Δικαστήριο.

5. Η αναλογική κατανομή των εδρών στην περίπτωση της παραγράφου 2 του παρόντος γίνεται ως εξής:

Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν στο περιφερειακό συμβούλιο, και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Στην περίπτωση αυτή, ο επιτυχών συνδυασμός μπορεί να λάβει αριθμό εδρών που ξεπερνά το ποσοστό των τριών πέμπτων (3/5). Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Εάν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, διεξάγεται κλήρωση.
Εάν μετά τη κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού.
Σε περίπτωση ίσου αριθμού εγκύρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσοτέρων συνδυασμών, διενεργείται μεταξύ τους κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.

6. Σε περίπτωση που έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός υποψηφίων, ο περιφερειάρχης εκλέγεται από το μοναδικό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, και μέχρις να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του περιφερειακού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί σύμβουλοι.

Δείτε εδώ την αναλυτική εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. για τις περιφερειακές εκλογές
Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

ΠΑΣΟΚ: Ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορούν να είναι «επικοινωνιακά τερτίπια»

28/06/2016 - 17:19 - Στάση αναμονής τηρεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο περιμένει από την κυβέρνηση να καταθέσει την πρότασή...

ΚΚΕ: «Δεν μπαίνουμε σε παζάρια», απλή αναλογική «σημαίνει κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν»

28/06/2016 - 15:32 - Στην... αναμονή για την κατάθεση της κυβερνητική πρότασης σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό...

Πρόωρες εκλογές ζητά και πάλι ο Κ. Μητσοτάκης – «Πληρώσαμε ακριβά τον Τσίπρα»

28/06/2016 - 14:52 - Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ζητά και πάλι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε...

Κ. Μητσοτάκης: «Εγκληματική» η απλή αναλογική, ζήτησε εθνική γραμμή για πρωτογενή πλεονάσματα 2%

28/06/2016 - 10:00 - Την πλήρη αντίθεση της ΝΔ στην απλή αναλογική εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Κ. Μητσοτάκης,...

Έντονη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ στην ομιλία Θεοδωράκη για εκλογικό νόμο και Κεντροαριστερά

27/06/2016 - 20:13 - Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν τα όσα είπε το μεσημέρι της Δευτέρας ο επικεφαλής του...

«Όχι» Θεοδωράκη στο νέο εκλογικό νόμο, ζήτησε νέο «μεταρρυθμιστικό φορέα» με ανοιχτή εκλογή αρχηγού

27/06/2016 - 20:01 - Την πρόθεση του Ποταμιού να μη στηρίξει στη Βουλή την πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση για...

Brexit και ισπανικές εκλογές στην ομάδα συντονισμού κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ

27/06/2016 - 17:16 - Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και των ισπανικών εκλογών βρέθηκε...

Ο. Γεροβασίλη: Στο πρώτο 10ήμερο Ιουλίου ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος

27/06/2016 - 15:58 - Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος σύμφωνα...

«Διάλογο» με τον Αλ. Τσίπρα αποκάλυψε ο Δ. Κουτσούμπας - Έντονη αντίδραση από το Μαξίμου

27/06/2016 - 15:06 - Το ΚΚΕ θα στηρίξει την κυβέρνηση στην αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά με την προϋπόθεση να...

Φ. Γεννηματά: «Επιτυχία της σοσιαλδημοκρατίας» το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών

27/06/2016 - 14:10 - Για «σπουδαία επιτυχία της σοσιαλδημοκρατίας» έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Φ. Γεννηματά, σε...

Β. Λεβέντης: Ο Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία αν καταργήσει το μπόνους στο πρώτο κόμμα

27/06/2016 - 12:44 - Υπέρ του να καταργηθεί το μπόνους των εδρών προς το πρώτο κόμμα, τάχθηκε με δηλώσεις του ο...

Κ. Μητσοτάκης: Οι Ισπανοί έδωσαν την απάντησή τους στο λαϊκισμό

27/06/2016 - 12:18 - Με μια ανάρτηση στο twitter σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα αποτελέσματα των...

Νέο αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τις εκλογές - Νίκησε το PP του Μ. Ραχόι, τρίτοι οι Podemos

27/06/2016 - 10:12 - Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) είναι ο νικητής στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή, στην...

Τοπικά δημοψηφίσματα, μπόνους 30 εδρών και ψήφο στους 17χρονους προανήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής

26/06/2016 - 15:26 - Την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών, όπως τα δημοψηφίσματα των τοπικών κοινωνιών, εξετάζει η...

ΝΔ για την ομιλία Τσίπρα: «Ευτυχώς οι Έλληνες τον έχουν καταλάβει»

25/06/2016 - 16:13 - Αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, σχετικά με όσα είπε στην ομιλία του κατά τη...

Π. Ρήγας: Να διαμορφωθεί πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο

25/06/2016 - 14:06 - Συζήτηση για τη διαμόρφωση πολιτικού σχεδίου για την επόμενη περίοδο ζήτησε ο Γραμματέας της...

Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: «Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής», «πρέπει να δώσουμε δουλειές»

25/06/2016 - 13:50 - Με ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ξεκίνησε το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής...

Ν. Φίλης: «Κράτος και Εκκλησία να έχουν διακριτούς ρόλους, χωρίς αναθέματα»

25/06/2016 - 12:13 - Την άποψη ότι έχει έρθει η ώρα Κράτος και Εκκλησία να έχουν διακριτούς ρόλους, χωρίς αναθέματα...

Υπέρ ενός αναλογικότερου νόμου με μικρότερο μπόνους εδρών τάχθηκε και πάλι ο Στ. Θεοδωράκης

25/06/2016 - 12:02 - Τη θέση του Ποταμιού ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να γίνει πιο αναλογικό και...

Θετικά κρίνει το Μάξιμου τον πρώτο γύρο επαφών του Αλ. Τσίπρα για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο

24/06/2016 - 21:49 - Ως θετικό κρίνει σε γενικές γραμμές το Μάξιμου το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των επαφών που...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Ψηφοδέλτια
Δείτε τα ψηφοδέλτια των εκλογών
Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015
Νέα από τον Κόσμο Οι Αμερικανοί φοιτητές δεν ήξεραν ότι ο Όλυμπος είναι πραγματικό βουνό!

Οι Αμερικανοί φοιτητές δεν ήξεραν ότι ο Όλυμπος είναι πραγματικό βουνό!

Το ντοκυμαντέρ "Mount Olympus, the creation" (Όρος Όλυμπος, η δημιουργία), θα διεκδικήσει υποψηφιότητα στα Όσκαρ

Τεχνολογία Η έντονη κριτική, οδηγεί τη Microsoft σε αλλαγές στο μήνυμα δωρεάν αναβάθμισης σε Windows 10

Η έντονη κριτική, οδηγεί τη Microsoft σε αλλαγές στο μήνυμα δωρεάν αναβάθμισης σε Windows 10

Μετά από πολλά προβλήματα που δημιούργησε σε αρκετούς χρήστες και την έντονη κριτική που της ασκήθηκε, η Microsoft προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στο...

Αθλητικά QUIZ: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - Φάση των "16" - 3η ημέρα

QUIZ: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - Φάση των "16" - 3η ημέρα

Ιταλία και Ισλανδία πήραν την Δευτέρα τα δύο τελευταία εισιτήρια για την 8άδα. Πήρες χαμπάρι τίποτα ή ήσουν βολτούλα όπως ο Larrys; Κάνε το quiz και...

Κύπρος - Ειδήσεις Ιταλικές νίκες, γκέλα η Λίβερπουλ

Ιταλικές νίκες, γκέλα η Λίβερπουλ

Ισόπαλες με 1-1 αναδείχθηκαν Μονακό και Τότεναμ, όπως και η Λίβερπουλ με την Σιόν στο "Άνφιλντ". Νίκες για Λάτσιο, Φιορεντίνα και Νάπολι, ήττες για...

Επισκέψεις στο eklogika
Το eklogika.gr από 1-1-2015 έως 31-12-2015 δέχτηκε 7.751.683 επισκέψεις, από 3.546.895 μοναδικούς επισκέπτες, με 24.601.551   pageviews. Δείτε τα  Στοιχεία του Google analytics

Υγεία Μωρό με μικροκεφαλία λόγω Ζίκα γεννήθηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ

Μωρό με μικροκεφαλία λόγω Ζίκα γεννήθηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ

Η μητέρα του βρέφους που έχει προβληθεί από Ζίκα κατάγεται από την Αϊτή και ταξίδεψε στη Φλόριντα για να γεννήσει. Πρόκειται για την πέμπτη γυναίκα...

Ψυχαγωγία Το ολόσωμο μαγιό της Ελένης Μενεγάκη που μας ξετρέλανε! Ποιανής εταιρείας είναι και ...

Το ολόσωμο μαγιό της Ελένης Μενεγάκη που μας ξετρέλανε! Ποιανής εταιρείας είναι και ...

Το καλοκαίρι το fashion item για το οποίο μιλάμε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, είναι το μαγιό. Ολόσωμο, μπικίνι, με prints ή μονόχρωμο...

Αυτοκίνητο Είσαι καλός οδηγός; Απόδειξέ το ... με έπαθλο ένα VIP ταξίδι στο Grand Prix της F1

Είσαι καλός οδηγός; Απόδειξέ το ... με έπαθλο ένα VIP ταξίδι στο Grand Prix της F1

Ένα πρωτοποριακό mobile application από την WIND και την Hellas Direct με πλούσια δώρα αποκλειστικά για συνδρομητές WIND

Πολιτικά άρθρα

Οι δύο δρόμοι της Ευρώπης μετά το Brexit

Χρήστος Καψάλης

Τα περισσότερα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν το Brexit με την γνωστή υπερβολή καταστροφολαγνικών δημοσιευμάτων και αντίστοιχων σοκαριστικών...

Δείτε όλο το άρθρο
Ευθύνη της Αριστεράς να καθορίσει την ατζέντα της ΕΕ μετά το Brexit

Δημήτρης Παπαδημούλης

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και η νίκη του Brexit αποτελούν ομολογία ήττας για την Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας παράλληλα ισχυρούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ευκαρία του Brexit: εμείς και η Ευρώπη από την αρχή

Παντελής Οικονόμου

Αξιοσημείωτο : στο δημοψήφισμα, οι Βρετανοί επέλεξαν να απορρίψουν το ειδικό καθεστώς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν πετύχει μετά από...

Δείτε όλο το άρθρο
Ποιες θα ήταν οι εξελίξεις στην Ελλάδα αν ο Κάμερον έκανε το δημοψήφισμα λίγα χρόνια πριν;

Γιάννης Μαγκριώτης

Δύο εικοσιτετραωρα μετά το δημοψηφισμα, φαίνεται ήταν αρκετά, για να στείλουν οι Βρετανοί μηνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, πως όλα έχουν όρια. Ο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το τέλος των ευρωπαϊκών μας ψευδαισθήσεων

Παναγιώτης Γεννηματάς

   Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις!!! Και όμως, έγιναν και πέρασαν άνευ αποχρώντων σχολίων!!!!  ...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής (12-6-2016) Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου):... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής (16-4-2016) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει δημοσκόπηση της Κάπα Research. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις

Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Αγροτικά Νέα Παράταση στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι αγρότες που επλήγησαν

Παράταση στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι...

Οι πληρωμές εισφορών του ΟΓΑ που λήγουν την προσεχή Παρασκευή να πάνε για λίγο χρονικό διάστημα πίσω.

Πολιτιστικά Νέα Νέο βίντεο των Radiohead με γεύση Λάνθιμου

Νέο βίντεο των Radiohead με γεύση Λάνθιμου

Οι Radiohead ζήτησαν από πέντε καλλιτέχνες να προσθέσουν το στίγμα τους στα βίντεο της νέας τους...

Εκπαιδευτικά Νέα Ερώτηση στη Βουλή για τους Σχολικούς Συμβούλους

Ερώτηση στη Βουλή για τους Σχολικούς Συμβούλους

Το θέμα της επιλογής των Σχολικών Συμβούλων θέτει ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων ΝΔ, Βουλευτής...

Τουρισμός Alegro, η σταθερή αξία του Γιαλού στη Μύκονο

Alegro, η σταθερή αξία του Γιαλού στη Μύκονο

Ολοήμερη απόλαυση επιπέδου στο σημείο αγαπημένο συνάντησης.

Επιστήμη Οι επιστημονικοί «σταθμοί» του 2015

Οι επιστημονικοί «σταθμοί» του 2015

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί ο επιταχυντής σωματιδίων του CERN, η μάχη κατά του Έμπολα, η...

Ξεχωριστές ειδήσεις Τα φαινόμενα απατούν: Δείτε τι πραγματικά κάνουν τα νεογέννητα τα πρώτα 70 λεπτά της ...

Τα φαινόμενα απατούν: Δείτε τι πραγματικά κάνουν τα...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να έκανε το μωρό σας στην αίθουσα τοκετού τα πρώτα λεπτά της ζωής του