Τα 3 βήματα για ένα άλλο φορολογικό...

👤 Άρθρο: Κυριάκου Μητσοτάκη 9 σχόλια 🕔12/01/2013

Κυριάκος Μητσοτάκης

Του Κυριάκου Μητσοτάκη*

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν μιας αδυσώπητης δημοσιονομικής πραγματικότητας. Τα βασικά του, αν όχι όλα, τα χαρακτηριστικά έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, καθώς έπρεπε, πέραν της μείωσης των δαπανών του κράτους, να βρεθούν και 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από πρόσθετα φορολογικά έσοδα, προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της δανειοδότησής της και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσει να μπει, αργά αλλά σταθερά, σε τροχιά ανάκαμψης.

Ωστόσο, το ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν αλλάζει ουσιαστικά τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν πρόκειται για μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση, την οποία αναμένουμε να έρθει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, όπως, άλλωστε, έχει δεσμευτεί και η τρικομματική Κυβέρνηση.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα και το θέλουμε τώρα. Ένα σύστημα πιο απλό, το οποίο στο πρώτο του άρθρο θα καταργεί όλη τη φορολογική νομοθεσία των τελευταίων 30 χρόνων. Ένα σύστημα που θα μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές, θα καταργεί την πολυπλοκότητα της φορολογικής νομοθεσίας και θα αναδιαμορφώνει εκ βάθρων το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μέσα από τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων.

1. Φορολογικοί συντελεστές. Η άποψη, η οποία κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια, είναι ότι πρόσθετα έσοδα μπορούν να βρεθούν με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Έχει αποδειχτεί ότι αυτή η λογική δεν ισχύει στο βαθμό που περιμέναμε, καθώς με αυτόν τον τρόπο βυθίζουμε την οικονομία σε μια πιο βαθιά ύφεση, με αποτέλεσμα τελικά τα έσοδα να μην είναι τα προσδοκώμενα. Κάτι που συνέβη και με την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δημιουργώντας και περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Κατά συνέπεια το ύψος των συντελεστών και της επίπτωσης που έχουν αυτοί στην ανάπτυξη, κάτι που σήμερα αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την έξοδο από την κρίση, σίγουρα θα πρέπει να μας απασχολήσει και πάλι. Υψηλοί φορολογικοί συντελεστές δεν οδηγούν νομοτελειακά σε αυξημένα έσοδα, κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη.

2. Άλλη πτυχή μιας φορολογικής παρέμβασης είναι η πολυπλοκότητα της φορολογικής νομοθεσίας. Τελευταία έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η απλούστευση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της αγοράς. Έγινε μια σωστή παρέμβαση σ’ αυτήν την κατεύθυνση,  αλλά την ίδια στιγμή το φορολογικό σύστημα, η φορολογική νομοθεσία εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά περίπλοκα, εξαιρετικά δαιδαλώδη, ταλαιπωρώντας τους πολίτες και αποθαρρύνοντας τους επίδοξους επενδυτές.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι όσο πιο περίπλοκο είναι ένα φορολογικό σύστημα τόσο μεγαλύτερη φοροδιαφυγή παράγει και τόσο περισσότερα περιθώρια για διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό δημιουργεί.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν επιδέχεται αυτή η νομοθεσία περαιτέρω «μερεμέτια» και περαιτέρω παρεμβάσεις, όπως, άλλωστε παραδέχτηκε και ο υπουργός Οικονομικών. Πρέπει να καταργηθεί και να ξεκινήσουμε από την αρχή μ’ ένα απλό, κατανοητό φορολογικό σύστημα χωρίς πάρα πολλές κλίμακες, χωρίς διαφορετικούς συντελεστές για διαφορετικές κατηγορίες εισοδημάτων. Αυτό θα συνιστά πραγματική τομή. Αυτό θα φέρει επενδύσεις και αυτό θα κάνει και την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών πιο εύκολη και πιο διαφανή.

3. Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα, που καθορίζει την αποτελεσματικότητα άσκησης οποιασδήποτε φορολογικής πολιτικής συνδέεται με την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Έχω πει και γράψει κατ' επανάληψη ότι δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο σημερινός φοροεισπρακτικός μηχανισμός επιδέχεται παρεμβάσεων. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να εξετάσουμε, και μάλιστα άμεσα, τη δημιουργία από την αρχή ενός καινούργιου μηχανισμού με τη μορφή μιας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα έχει κανονιστικές, ελεγκτικές και κυρωτικές αρμοδιότητες.

Η τεχνογνωσία για να χτίσουμε ένα τέτοιο σύστημα το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, δίκαιο και πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη και το κυριότερο θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, υπάρχει. Πολλές  χώρες το έκαναν. Χώρες, με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα διαφθοράς στο φοροεισπρακτικό τους μηχανισμό, έκαναν παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Η τεχνολογία μάς επιτρέπει σήμερα να μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Η πολιτική βούληση υπάρχει κα πιστεύω πραγματικά ότι το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει αυτή η Κυβέρνηση, μπορεί να συνιστά αυτήν την περιβόητη μεταρρύθμιση. Η λανθασμένη φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για το χάλι που βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας. Στο χέρι μας είναι να γίνει ένας από τους βασικότερους μοχλούς επανεκκίνησής της.

* Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας

 

 

 


9 Σχόλια

 1. 🕔13/01/2013

  Μιχαήλ Λέων

  … «ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ». Έπ’ αυτού μόνο τρις συγκεκριμένες ερωτήσεις 1) Τι εννοείτε με τον όρο «περιβόητη μεταρρύθμιση»? Μήπως σας ήταν μέχρι στιγμής άγνωστη η αναγκαιότητα αυτής? 2) Και τώρα, αφού (προφανώς) πλέον καταλάβατε και εσείς την αναγκαιότητα αυτής της «περιβόητης μεταρρύθμισης», πότε σκοπεύετε να την εφαρμόσετε? 3) Και εάν, δια ποίας πολιτικής οδού? .......... Ασφαλώς και δεν αναμένω απάντηση.
 2. 🕔16/01/2013

  MARIA

  Δεν ξέρω τι λέει για το φορολογικό ,ξέρω ότι ο συγκεκριμένος που κατηγορεί κατά διαστήματα τους δημοσίους υπαλλήλους που όλοι δεν είναι στο ίδιο σακί, με αυτόν και άλλους πολλούς …που θέλει να βάζει φορολογία στους φτωχούς , που ποτέ δεν έζησε φτώχια…θέλω να τονίσω! ( ο συγκεκριμένος γεννήθηκε δημόσιος υπάλληλος και όλοι εμείς των πληρώνουμε γενιές ολόκληρες και αυτόν και την οικογένεια του)…Aς μιλάει πολύ!
 3. 🕔03/02/2013

  ΤΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΈΝΑ ΕΦΙΚΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ. ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. ΟΙ ΣΥΧΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΒΣ ΑΛΛΑΧΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΜΥΛΩΝΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ, ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΣΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
 4. 🕔04/03/2013

  ΠΙΣΤΑΛΚΑΣ Αντώνης

  Προσπάθησα να διακρίνω συγκεκριμένες κατευθυντήριες προτάσεις σας κύριε Μητσοτάκη αλλά φευ . . . . . Η οικονομική σας σκέψη, τα γνωστικά εργαλεία σας περί το αντικείμενο ως γνωστόν είναι δογματικώς προσανατολισμένα προς το νεοφιλελευθερισμό. Δικαίωμα σας να πιστεύεται όποιο «Θεό θέλετε», δεν είναι δικαίωμά σας να αφαιρείτε ζωές στο όνομα της αναπτύξεως, για το οποίο εξ άλλου όλοι μας ενδιαφερόμαστε. Βρισκόμαστε σε μία εποχή που όλες οι σχέσεις των ανθρώπων με την παραγωγική διαδικασία είναι ανάγκη πάσα να επαναπροσδιορισθούνε. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε βίαιες ανατροπές και γι΄ αυτό να είσαστε κάτι παραπάνω από σίγουρος. Η όλο και πιο πολύ μετατρεπόμενη παραγωγική διαδικασία από Παραγωγή εντάσεως ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε Παραγωγή εντάσεως ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ φέρνει πιο κοντά το όλο θέμα. ‘ Πιστεύω πως αναλύεται οικονομικά προβλήματα δημοσιονομικά με όρους καθαρά Ιδιωτικο-Οικονομικούς και με εργαλεία παρωχημένα
 5. 🕔04/03/2013

  yfantidis theocharis

  ME PROSOHI DIAVASA TA ANAGRAFOMENA STIN ELLADA PANTA PSAHNANE NA VROUN LISIS GIA TO FOROLOGIKO!!!!! MA I POLITIKIMAS TOSA XRONIA TI KANOUNE NOMIZETE OTI DEN EXOUNE TIN KALITERI LISI MA TI NA LEME ZO STIN NORVIGIA I POLITIKIMAS PERASANE XSEROUNE TA SYSTIMATA EINAI TOSO APLA MA TOSO APLA FOROLOGOUMENOS EIMAI KAI SAS LEO GIATI DEN EFARMOSATE TOSA XRONIA TO SKANDINAVIKO SYSTIMA EYXARISTO
 6. 🕔05/03/2013

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ"

  20% ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΩΣ 20.000 ΛΙΡΕΣ (27.000 ΕΥΡΩ) ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΑΙ ΕΩΣ 70.000 ΛΙΡΕΣ (100.000 ΕΥΡΩ) ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΑΝ ΧΡΕΩΝΕΙΣ ΦΠΑ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ) ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ 2,5 ΛΙΡΕΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ 15 ΛΙΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ, ΛΟΓΙΣΤΗΣ. ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΟΥΤΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΑΠΛΕΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ? ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΜΟΛΙΣ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!! http://papaleonidasdimitris.wordpress.com/
 7. 🕔14/03/2013

  Κωνσταντίνος

  Ξέρω ότι δεν θα το διαβάσεις αλλά δεν πειράζειέτσι κι΄αλιώς μελλοθάνατος είμαι στο ,με την ψήφο της οικογένειας,4 ΡΑΙΧ.Το νέο είναι παραμύθι μια και θέλετε νέους φότους.Μάθε λοιπόν και ρώτα τον Πατέρα σου ότι η Μπανανία βάζει σε κάθε κρίση νέους φόρους τους οποίους ποτέ δεν καταργεί. 1955 σεισμοί στα Επτάνησα ανάμεσα στους φόρους αφαιρέθηκαν απο το πακέτο τα τσιγάρα 2 τσιγάρα υπερ των σισμοπλήκτων. Τ Επτ'ανησα σήμερα είναι γεμάτα ROOMS TO LET αλλά τα 2 τσιγάρα απο τότε πάνε υπέρ πίστεως .Πιό παλιά υπήρχε ο φόρος υπερ Αεροπορίας αλλά αεροπλάνα δεν είχαμε ποτέ.1978 σεισμός στη Θεσσαλονίκη μπήκε έν διφραγκο φόρος υπερ τοσεισμού Η θεσ/κη ξαναφτιάχθηκε αλλά ο φόρος έμεινε .Ο Ανδριανόπουλος έβαλε φόρο ένα πενηντάρικο στη βεζίνη (άύξηση 30%)Ο φόρος διατηρήθηκε ακόμη και απο το Πασοκ [πυ ως συνήθως έσκιζε τα ιμάτιά του. Μητσοτάκης το 1980 άυξησε το τέλος νών αυτοκινήτων η αύξηση διατηρήθηκε.Να πάμε σήμερα,το χαράτσι που φώναζε η Ν.Δ η ΔΗΜΑΡ,το ΚΚΕ εσ(σύριζα)όλοι θέλετε να το καθιερώσετε λές και δουλέψαμε μαζι να τα φτιάξουμε .Για να γίνη λοιπόν κάτι νέο δεν πρέπει να ξαναμπείτε ποτέ όλοισας στη
 8. 🕔20/03/2013

  ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

  κυριε Μητσοτακη το φορολογικο συστημα στην χωρα δεν χρειαζεται τοσες αλλαγες οπως πολυ πιστευουν απλα χρειαζεται να διεπεται απο αξιοπιστια του κρατους εναντι των πολιτων . Εσεις οι πολιτικοι κυριως προεκλογικα κανετε ενα μεγαλο λαθος ,πετατε στο ανεμιστηρα διαφορους φορολογικους συντελεστες και νομιζεται οτι κανεται μεταρυθμιση στην ουσια δεν κανεται απολυτως τιποτα . Υπαρχει αραγε μελετη που δειχνει το αριστο επιπεδο φορολογικων συντελεστων δηλ με τι συντελεστες το κρατος θα εχει περισσοτερα εσοδα ,μικρη ανεργια αλλα και οι πολιτες δεν θα δυσανασχετουν? απολυτως καμια !!!!!!!! 40 χρονια τωρα Και κατι αλλο ,αν δεν αντιμετωπισεται την ανεργια συντομα (τωρα!!!!!)δεν θα υπαρχει σε λιγο επιχειρηση αλλα και εργαζομενοι να φορολογησεται εκτος και αν τους παρετε τα σπιτια
 9. 🕔26/03/2013

  Pan. klivokiotis

  Φορολογικοί συντελεστές, απλοποίηση, αποτελεσματικότητα είναι τρεις πολύ σωστοί τομείς που θίγετε. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ δεν μπορεί, αλλά ούτε και αυτά που προτείνετε σε αυτούς τους τρεις τομείς πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι είναι τόσο διεφθαρμένο το όλο σύστημα που με αυτές τις αλλαγές κάτι θα αλλάξει. Αλλά θέλει η πατρίδα "κάτι" ή εκ θεμελίων; Φορολογικοί συντελεστές - καλώς "τι φορολογικούς συντελεστές" αποφεύγετε να πείτε, διότι ξέρετε ότι θα είναι ευνοϊκοί στο μεγάλο κεφάλαιο, οι δικοί σας φορολογικοί συντελεστές, Απλοποίηση, βεβαίως, αλλά για ποιόν; Το κράτος που βγάζει τις συντάξεις χρόνια μετά, το κράτος που αδιαφορεί για τις συντάξεις των πολιτών, ενώ τους κυνηγούσε για να πληρώνουν φόρους, τι απλοποίηση να κάνει; Ένα σωστό κράτος πρέπει να ειδοποιεί τον πολίτη, πότε μπορεί να πάρει σύνταξη και να την βγάζει με μια απλή αίτηση του πολίτη, Επιστρέφεται το φόρο ΦΠΑ που δικαιούνται οι επιχειρήσεις, όχι, ο ειχειρηματίας πρέπει να εκκλιπαρεί για να τον πάρει... λυπάμαι αλλά στο εξωτερικό, ο επιχειρηματίας αφαιρεί το ποσόν που δικαιούται και αποστέλλει στην κυβέρνηση το υπόλοιπο. τι απλοποίηση εσείς να κάνετε; Αποτελεσματικότητα, ναι, αλλά με πως; Όταν διορίζετε για ψηφοθηρικούς λόγους; και δημιουργείται μια στρατιά σφραγιδοφόρων; Τόσα χρόνια στην κυβέρνηση είναι δυνατόν να αλλάξετε νοοτροπία; Πάντα θα κυττάτε τα δικά σας μυωπικά συμφέροντα. Κρατάτε τους επίορκους, αυτούς που έχουν πάρει μίζες, γρηγορόσημα, κλπ. Γιατί είναι η δική σας πολιτική αυτή και θα βγουν πολλά στη φόρα. Αυτοί θα έπρεπε να φύγουν πάραυτα, αλλά "ο πρώτος τον λίθο βαλέτω". Τι πάει να πει ανεξάρτητη αρχή; Είναι δυνατόν να είναι εξαρτημένη, αυτή και οποιαδήποτε άλλη; Είναι δυνατόν ένας υπουργός να είναι ο πάνσοφος του υπουργείου και ένας διευθυντής που τρώει τα χρόνια του σε αυτή τη θέση είναι εξαρτώμενος από τον υπουργό; Και τέλος, κ. Μητσοτάκη, έχετε περιγραφή καθηκόντων για την κάθε θέση; Κατωχυρώνετε νομικά τον κάθε υπάλληλο όταν εκτελεί τις υποχρεώσεις του ή τον πέρνετε τηλέφωνο (όχι εσείς βέβαια) για να βάλετε "μέσον"; Αφήστε λοιπόν τις θεωρίες, και κάνετε πραγματικότητα ανοίγοντας τον διάλογο στην κοινωνία, στους κοινωνικούς εταίρους σας, για να διορθώσετε (όπως λέτε εσείς) τα κακώς κείμενα. Η σχέση εμπιστοσύνης πολίτη-κράτους είναι ανέκδοτο. Υπάρχει σχέση αφέντη-δούλου, ο επιχειρηματίας ταλαιπωρείται για να ανοίξει μια επιχείρηση, αντί να σας κάνει μια αίτηση και να ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται, πόσο θα κοστίσει και πότε θα είναι έτοιμες όλες οι άδεις που χρειάζεται. Ας μην θεωρητικολογούμε...

💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Kαταγγελία των ρουσφετιών προεκλογικά και πλήρης νομιμοποίησή τους μετεκλογικά

Τα ρουσφέτια πριν και μετά της εκλογές για τη ΝΔΔέσποινα Σπανού Ανοίγει όχι μόνο παράθυρο αλλά διάπλατα η πόρτα για την πλήρη κατάργηση του ΑΣΕΠ.Το...

Δείτε όλο το άρθρο
Από τη ρατσιστική βλακεία στα «γεωπολιτικά χαρακτηριστικά»

Από τη ρατσιστική βλακεία στα «γεωπολιτικά χαρακτηριστικά»Πέτρος Κατσάκος Και ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε πως για τη σημαντική αύξηση των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο «Τα βρήκανε» Τραμπ και Τζόνσον για ισχυρή εμπορική συνεργασία μετά το Brexit «Τα βρήκανε» Τραμπ και Τζόνσον για ισχυρή εμπορική...

Συμφωνία Τραμπ – Τζόνσον για συνεργασία μετά το BrexitΝτόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκανσήμερα το...

Νέα Τεχνολογίας Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη σύγκρουση ελικοπτέρου με αεροσκάφος στη Μαγιόρκα Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη σύγκρουση ελικοπτέρου...

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη σύγκρουση ελικοπτέρου με αεροσκάφος στη Μαγιόρκα...

Κύπρος - Ειδήσεις Forbes: Οι πιο καλοπληρωμένοι ηθοποιοί για το 2019 Forbes: Οι πιο καλοπληρωμένοι ηθοποιοί για το 2019

  To Forbes δημοσίευσε τη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς για το 2019 και ο Ντουέιν Τζόνσον,...

Ειδήσεις υγείας Θάνατος καπνιστή στις ΗΠΑ που ενδέχεται να συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο (video) Θάνατος καπνιστή στις ΗΠΑ που ενδέχεται να συνδέεται με το...

Ένας άνδρας ενήλικος στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, η...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Audi S2 του 1991 με 6λιτρο W12! [video] Audi S2 του 1991 με 6λιτρο W12! [video]

Έχουμε δει αλλαγές κινητήρων, αλλά αυτή είναι από τις πιο ακραίες. Παρ’ όλα αυτά, το αυτοκίνητο δουλεύει,...

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα Εικαστικά έργα καταλαμβάνουν μεγαλουπόλεις μέσω διευρυμένης πραγματικότητας Εικαστικά έργα καταλαμβάνουν μεγαλουπόλεις μέσω διευρυμένης...

Η Apple συνεργάστηκε με το New Museum της Νέας Υόρκης σε μια καινούρια σειρά εμπειριών διευρυμένης...

Εκπαιδευτικά Νέα Παράταση ισχύος των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών – ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Παράταση ισχύος των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών...

Η ισχύς των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών/ωρομίσθιων εκπαιδευτικών της Γενικής...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Αδιανόητο:Τζαμαϊκανός έμεινε 3 μήνες σε φυλακή των ΗΠΑ για 3 μπουκάλια μέλι Αδιανόητο:Τζαμαϊκανός έμεινε 3 μήνες σε φυλακή των ΗΠΑ για...

Ένας άνδρας παρέμεινε υπό κράτηση για σχεδόν 3 μήνες στις ΗΠΑ, διότι έφερε από την Τζαμάικα τρία μπουκάλια...