Υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν οι 180 ψήφοι για τον ΠτΔ;

👤 Άρθρο: Χρήστου Καψάλη 🕔27/12/2014 - 22:26

Χρήστος Καψάλης

 Του Χρήστου Καψάλη

Με αυτό το άρθρο οφείλω να απαντήσω σε ένα ερώτημα που μας έστειλαν δεκάδες φίλοι και αναγνώστες του eklogika.gr τις τελευταίες ημέρες (με διάφορες εναλλακτικές διατυπώσεις).

Η ουσία και το νόημα του ερωτήματος, είναι: Είναι δεδομένο ότι και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρους της Δημοκρατίας θα είναι ανεπιτυχής;

Απάντηση: Εάν ο Αντώνης Σαμαράς δεν κάνει την έκπληξη με μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να δημιουργήσει νέα δεδομένα στους υπάρχοντες συσχετισμούς, τότε είναι προφανές ότι και κατά την ψηφοφορία της Δευτέρας οι ψήφοι υπέρ της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπολείπονται των 180 που απαιτούνται για την εκλογή.

Σε αυτή την περίπτωση αυτομάτως η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές μέσα σε ένα μήνα, οδηγώντας την χώρα ένα βήμα πριν από μεγάλη - ιστορική αλλαγή πολιτικής σελίδας.

Το ερώτημα βέβαια αυτή τη στιγμή δεν είναι τι θα συμβεί εφόσον πάμε σε εκλογική αναμέτρηση αλλά εάν, και υπό ποιες προϋποθέσεις, υπάρχει πιθανότητα να συγκεντρωθούν οι 180 αναγκαίοι ψήφοι και να εκλεγεί την Δευτέρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι ενδοκοινοβουλευτικοί συσχετισμοί η συγκέντρωση 180 ψήφων υπέρ του «ναι» φαίνεται απίθανο να επιτευχθεί εφόσον πρέπει να βρεθούν άλλοι 12 βουλευτές οι οποίοι (σε σχέση με την δεύτερη ψηφοφορία) να αλλάξουν το «παρών» με το «ναι».

Αν λοιπόν το διάγγελμα του Α. Σαμαρά αποτελεί απλώς μία προέκταση του προηγούμενου, διανθισμένο με μερικές επιπλέον παραχωρήσεις, είναι βέβαιο ότι θα αποβεί άκαρπο. Αν δηλαδή ο πρωθυπουργός θέσει και πάλι διλήμματα κινδύνων για την χώρα και καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν ο καθένας με προσωπική ευθύνη, προτείνει εκλογές ακόμη και την Άνοιξη , υποσχόμενος Συνταγματική αλλαγή,  αλλαγή εκλογικού νόμου  και ανασχηματισμό με διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, δεν νομίζω ότι μπορεί να ελπίζει σε ανατροπή συσχετισμών (άντε να συγκεντρώσει το πολύ επιπλέον 4-5 ψήφους).

Κανείς όμως δεν μπορεί πει με απόλυτη βεβαιότητα τι θα συμβεί αν με το διάγγελμα του ο πρωθυπουργός αποφασίσει να ανακατέψει την τράπουλα μη θεωρώντας ως δεδομένη ούτε την κυβέρνησή του, ούτε την δική του θέση ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς στις διαπραγματεύσεις του με τους δανειστές απέτυχε  να αποσπάσει όσα ήθελε και έλπιζε, ώστε να πάει στις εκλογές παρουσιάζοντας στον λαό ένα νέο περιβάλλον σταδιακής εξόδου από την λιτότητα, με ορατές προϋποθέσεις ανάπτυξης. Γι΄αυτό άλλωστε αποφάσισε να θέσει πρόωρα και ξαφνικά θέμα εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε μέσα από αυτή την διαδικασία είτε να κερδίσει χρόνο για την κυβέρνησή του (εάν οι πιέσεις και οι φόβοι εξασφάλιζαν τις 180 ψήφους,) είτε να σε αντίθετη περίπτωση να πετάξει την καυτή πατάτα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στην νέα κυβέρνηση που όλα δείχνουν ότι θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο.

Τώρα ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οδηγείται στο δεύτερο ενδεχόμενο, στο πλαίσιο του οποίου είναι βέβαιο ότι μετεκλογικά θα αμφισβητηθεί και η θέση του στην ηγεσία της ΝΔ, την οποία πολύ δύσκολα θα διατηρήσει.

Τι του μένει λοιπόν ως έσχατη τακτική κίνηση; Να απευθύνει διάγγελμα με το οποίο θα δίνει δραματική έμφαση στον «κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα»,  θα τοποθετεί τον εαυτό του υπεράνω προσωπικών και κομματικών συμφερόντων και θα δηλώνει ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ο ίδιος καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα και κάθε βουλευτή ξεχωριστά να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά:

Να παραιτηθεί η κυβέρνησή του και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας δηλώνοντας ότι δέχεται ακόμη και να είναι άλλος – κοινής αποδοχής - στη θέση του πρωθυπουργού, ώστε αυτή η κυβέρνηση να πάει στις διαπραγματεύσεις έχοντας την στήριξη όλου του ελληνικού λαού, στη συνέχεια -και αφού θα έχει εξασφαλιστεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη-, να ολοκληρωθεί η Συνταγματική αναθεώρηση στην οποία θα περιλαμβάνεται και αναλογικότερος εκλογικός νόμος και αμέσως μετά, μέχρι το τέλος Μαίου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα αντιδρούσαν οι υπόλοιποι εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, οι ΑΝΕΛ ( ή κάποιοι από τους βουλευτές τους) και η ΔΗΜΑΡ  (ή κάποιοι από τους βουλευτές της).

Το σίγουρο είναι ότι, ασχέτως αποτελέσματος,  κάποιοι θα χαρακτήριζαν τον κ. Σαμαρά ως «φοβισμένο μπροστά σε ορατή εκλογική ήττα» ενώ  κάποιο ι άλλοι θα δήλωναν ότι «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων παραχωρώντας την καρέκλα του μπροστά στο συμφέρον της χώρας».

Βέβαια, θα ήταν τεράστια έκπληξη αν ο  κ. Σαμαρά έπαιρνε μια τέτοια πρωτοβουλία, οπότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μάθουμε και τι αποτελέσματα θα είχε.


Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, μετά τα σχόλια για Πούτιν και Κριμαία

Παραιτήθηκε, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής του γερμανικού ναυτικού Schönbach μετά τα σχόλια που έκανε για τον Πούτιν, με αφορμή την...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Κεμάλ, ο Βενιζέλος και το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας 1930

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ κρατώντας αγκαζέ ο ένας τη γυναίκα του άλλου, στη δεξίωση στην Αγκυρα, που ακολούθησε την υπογραφή...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάγκη για «κομματικά μοντέλα» με ενεργά μέλη και κοινωνικη αλληλοτροφοδότηση

Ανάγκη για «κομματικά μοντέλα» με ενεργά μέλη Χάρης Τσιόκας Κλείδωμα Άρθρου:  Free 1. Η αλλαγή των συνθηκών διαμορφώνει περιβάλλον κοινωνικής...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για το Powergame.gr (21-12-2021) Δημοσκόπηση της GPO για το powergame.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 10,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το Open (20-12-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 11,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα  Artozyma, Detrop Boutique και Freskon

Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα Artozyma, Detrop Boutique και Freskon


Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της...


Δείτε θέμα και σχόλια