Ελλάδα – FYROM: Ατυχείς επιλογές που στέρησαν τη βέλτιστη λύση!

👤 Άρθρο: Δημήτρης Μάρδας 🕔26/01/2019 - 13:24

Δημήτρης Μάρδας

Τα αποτελέσματα μιας διεθνούς συμφωνίας εξαρτώνται από δυο παράγοντες. Τις στρατηγικές επιλογές της χώρας και τα εμπόδια που θα προταθούν. Τα τελευταία σχετίζονται με τα σφάλματα, τις παραλείψεις, τις πιέσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα και οτιδήποτε σχετικό.

Στον απόηχο της πολιτικής των χρόνιων μεταθέσεων επίλυσης του Μακεδονικού ζητήματος ζούμε σωρεία λαθών δεκαετιών. Αυτά οδήγησαν στην απώλεια της βέλτιστης λύσης, αναφορικά με την μη αναγνώριση του εν λόγω κράτους με το όνομα Μακεδονία ή με τα παράγωγά του. Το όνομα ήταν η μόνη διαφορά που σημειωνόταν το 1993 στις δυο αποφάσεις του ΟΗΕ 817 και 845.

Εφόσον η βέλτιστη λύση χάθηκε λόγω ακατάλληλων χειρισμών διαχρονικά, μια δεύτερη καλύτερη επιλογή, η Συμφωνία των Πρεσπών, καλείται να καλύψει τα κενά αδράνειας δεκαετιών.

Τα λάθη αρχίζουν να παίζουν σημαίνοντα ρόλο από το 1945 και μετά.  Η θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον Στρατάρχη Τίτο ότι στο θέμα της επωνομαζόμενης Δημοκρατίας της Μακεδονίας, «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» φυσικά δεν έλυσε το πρόβλημα. Αντίθετα αυτό οξύνεται μετά το 1990 και αντιμετωπίζεται με πρωτοφανείς αβλεψίες και λάθη εκ μέρους των Ελληνικών κυβερνήσεων.

Αναλυτικότερα, στις 26/6/1992 κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας αποφασίζεται η μη αναγνώριση του εν λόγω κράτους με όνομα που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Σημειώνεται βέβαια ότι πριν στεγνώσει η μελάνη της Συμφωνίας άρχισαν άτυπα να κυκλοφορούν τα γνωστά σύνθετα ονόματα μέσω της πρότασης Πινέιρο, χωρίς την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.

Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη στη Λισσαβόνα, το εξεταζόμενο θέμα παίρνει άλλη τροπή κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Εδιμβούργου του Δεκεμβρίου του 1992. Και ενώ γνωρίζουμε ότι τα Σκόπια ετοιμάζονται για ένταξη στον ΟΗΕ, κατά τη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής δεν λαμβάνεται η παραμικρή Κοινή θέση για τη μη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας εκ μέρους των Σκοπίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26 Ιουνίου του 1992. Υιοθέτηση Κοινής Θέσης σήμαινε ότι οι όποιες αποφάσεις για το όνομα θα γίνονταν αποδεκτές υποχρεωτικά από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, κατά τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ (Άρθρο Ι.2).

Οπότε δε θα μπορούσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν το εν λόγω κράτος με το συνταγματικό του όνομα. Στην αντίθετη περίπτωση θα παρέβαιναν διατάξεις της Συνθήκης με επακόλουθο την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εδώ χάθηκε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για παρεμπόδιση της χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας από τα Σκόπια, κατά τα συμφωνηθέντα  σε επίπεδο Ένωσης μόλις έξι μήνες πριν!

Το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου, επιβάλει εμπάργκο στα Σκόπια, με συνέπεια η Επιτροπή να στραφεί κατά την Ελλάδας στις 6 Απριλίου, καθώς η πράξη αυτή παραβίαζε τους κοινοτικούς κανόνες.

Στις 29 Ιουνίου 1994 η Ελλάδα κερδίζει τον πρώτο γύρο της δίκης, δηλαδή τα ασφαλιστικά μέτρα, οπότε δεν υποχρεώνεται να ανοίξει τα σύνορά της ως την εκδίκαση της υπόθεσης. Κατά την προβλεπόμενη  διαδικασία οι εισηγήσεις του Εισαγγελέα και Εισηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ταυτίζονται με τις Ελληνικές θέσεις. Βλέποντας η Επιτροπή την ευνοϊκή αυτή τροπή υπέρ της Ελλάδας, αποσύρει τις κατηγορίες της, οπότε η δική δεν ολοκληρώθηκε. Τα κείμενα όμως των προαναφερθέντων δυο δικαστικών ήταν στα χέρια της Ελληνικής κυβέρνησης. Ουδέποτε όμως χρησιμοποιήθηκαν έτσι ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μελλοντικών κειμένων όπως λόγου χάρη της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» του 1995. 

Και ερχόμαστε στην «Ενδιάμεση Συμφωνία» με ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2002. Εκεί προβλέπεται διεθνώς να χρησιμοποιείται η λέξη FYROM ως το όνομα της γειτονικής χώρας. Στις διμερείς όμως σχέσεις, τα Σκόπια μπορούσαν να χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».  Εδώ έχουμε ένα δεύτερο σημαντικό λάθος, μια μοναδική κακοτεχνία, που θα μπορούσε φυσικά να αποφευχθεί.

Και ενώ διαπιστώνει η Ελληνική κυβέρνηση ότι παραβιάζονται κύριοι όροι της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, εγκρίνει, ως «έπαινο» για τις παραβάσεις αυτές, τη Συμφωνία Σύνδεσης FYROM–ΕΕ τον Μάιο του 2003. Αν πίεζε τότε η Αθήνα τα Σκόπια με τη μη επικύρωση της εν λόγω Συμφωνίας, λόγω μη καλής γειτονίας, θα μπορούσε να λύσει την ήδη χρονίζουσα διένεξη έγκαιρα. Η καλή γειτονία προβλεπόταν στο Άρθρο 4 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-FYROM. Η Ελλάδα λοιπόν δε θα ασκούσε το δικαίωμα του veto στη μη σύνδεση ΕΕ-FYROM λόγω του ονόματος, κάτι που απαγορευόταν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, άλλα λόγω της μη καλής γειτονίας.

Εδώ έχουμε το δεύτερο μεγάλο λάθος, που στην ουσία έκλεισε την αυλαία του θεάτρου. Από εκείνη την περίοδο και μετά τα Σκόπια ανενόχλητα ριζώνουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε όλο τον πλανήτη από λάθη και παραλείψεις της Ελληνικής πλευράς. Ουσιαστικά, με τη δική μας συγκατάθεση ο όρος Μακεδονία, Μακεδόνας και Μακεδονική γλώσσα κερδίζουν θεαματικά έδαφος, ενώ εμείς  πιστεύουμε ότι μεταθέτοντας την επίλυση του προβλήματος κερδίζουμε σε πόντους.

Το τραίνο των ευκαιριών της ιστορίας δεν περνά πολλές φορές. Αν δεν τις αδράξεις χάνεις.

Τα δυο λάθη, το πρώτο κατά τη Συνόδο Κορυφής του Εδιμβούργου (1992) σε συνδυασμό με το δεύτερο δηλαδή την μηδαμινή αντίσταση που πρόβαλε η Ελληνική κυβέρνηση το 2003 κατά τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-FYROM, άνοιξαν το δρόμο για τη μη επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας του Ιουνίου του 1992.

Αποτελούν τις δυο άκρες ενός νήματος, όπου στο μέσον του συσσωρεύονται κακοτεχνίες και παραλείψεις που αγγίζουν ταυτόχρονα το δίπτυχο γλώσσα και ταυτότητα. Η λεγόμενη σταθερή πολιτική δεκαετίων μετά το 2003 δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια πολιτική για το θεαθήναι και αποφυγής επίλυσης του προβλήματος με προδιαγεγραμμένο τέλος.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε να αντιμετωπίσει de facto καταστάσεις δεκαετιών επιζητώντας να βελτιώσει ένα περιβάλλον διμερών σχέσεων, δύσμορφο και ιδιότροπο, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού και αμοιβαίων παραχωρήσεων. Συμφωνίες νίκης-ήττας δεν είναι βιώσιμες σύμφωνα με την παγκόσμια ιστορία (βλ. Συνθήκη των Βερσαλλιών 2019).

Η συνέχεια στην υπόθεση αυτή θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Παραβάσεις, ή μη εκπλήρωση όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους των Σκοπίων θα προσκρούσουν στα πολιτικά και οικονομικά ενταξιακά κριτήρια, όπως καθορίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης του 1993.

Τα 35 Κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας λοιπόν δεν επιτρέπουν «πονηρά» πισωγυρίσματα εκ μέρους του γειτονικού κράτους, αναδεικνύοντας από την άλλη θέματα που ουδέποτε συζητήθηκαν έως τώρα.

Ενδεικτικά, ως προς το δεύτερο σημείο σημειώνεται το εξής: Έχοντας υπόψη τις ενταξιακές διαδικασίες άλλων κρατών, το Κεφάλαιο 26 που αναφέρεται στο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού, μπορεί να αναδείξει, εκτός των άλλων, την ιστορία και τον πολιτισμό των νότιων περιοχών της υποψήφιας χώρας. Εκεί, σε διάφορες περιοχές αλλοιώθηκαν μνημεία παλαιότερων εποχών (Βυζαντίου κ.λπ) στο όνομα του γνωστού αλυτρωτισμού και της αλλαγής της ιστορίας. Αυτές οι στρεβλώσεις μπορούν πλέον να διορθωθούν.

*Ο Δημήτρη Μάρδας είναι Καθηγητής ΑΠΘ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης

 


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΝέα από τον Κόσμο Βόρεια Μακεδονία: Συνεχίζει να προηγείται ο Στέβο Πεντάροφσκι στις προεδρικές εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Συνεχίζει να προηγείται ο Στέβο Πεντάροφσκι στις προεδρικές εκλογές

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές, Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος...

Τεχνολογία - Ειδήσεις Ο Φρανκενστάιν στην εποχή της βιοηθικής

Ο Φρανκενστάιν στην εποχή της βιοηθικής

Ο Φρανκενστάιν στην εποχή της βιοηθικής Το κυνήγι της μεταθανάτιας «συνειδητότητας» είναι το «δισκοπότηρο» της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της...

Αθλητικά νέα Λουτσέσκου: Η καλύτερη στιγμή της ζωής μου

Λουτσέσκου: Η καλύτερη στιγμή της ζωής μου

Κατάθεση ψυχής έκανε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ, κάνοντας λόγο για την καλύτερη στιγμή της ζωής τους,...

Κύπρος - Ειδήσεις Πενταμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Ιράκ στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Δ. Συλλούρης

Πενταμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Ιράκ στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Δ. Συλλούρης

Πενταμερής Σύνοδος σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων θα πραγματοποιηθεί πριν από το Καλοκαίρι, στην Κύπρο, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, Αιγύπτου...

Επισκέψεις στο eklogika
Το eklogika.gr στο εξάμηνο, από 1-7-2018 έως 31-12-2018, δέχτηκε 11.220.396 επισκέψεις, από 1.252.112 μοναδικούς επισκέπτες, με 34.749.232 pageviews. Δείτε τα  Στοιχεία του Google analytics

Ειδήσεις για θέματα υγείας Διατροφικός συνδυασμός που σκοτώνει: Καθόλου πρωινό και καθυστερημένο δείπνο

Διατροφικός συνδυασμός που σκοτώνει: Καθόλου πρωινό και καθυστερημένο δείπνο

Οι άνθρωποι που τείνουν να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε βραδινό λίγο πριν κοιμηθούν, παρουσιάζουν χειρότερη πρόγνωση μετά από ένα έμφραγμα,...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Η αποκάλυψη του Ουγγαρέζου on camera: Ήξεραν όλοι ότι η σύντροφός μου με απατάει κι εγώ όχι - BINTEO

Η αποκάλυψη του Ουγγαρέζου on camera: Ήξεραν όλοι ότι η σύντροφός μου με απατάει κι εγώ όχι - BINTEO

Δεν τα λες κι εύκολα αυτά στην κάμερα, αλλά ο Δημήτρης Ουγγαρέζος μας έχει συνηθίσει..

Ειδήσεις για το αυτοκίνητο Ποδαρικό με «Reverse Sales» για την Citroën

Ποδαρικό με «Reverse Sales» για την Citroën

Με μια ευρηματική προωθητική ενέργεια, η Citroën έχει να προτείνει κάτι πολύ ενδιαφέρον για τους υποψήφιους αγοραστές.

Νέα της HELEXPO Τρία μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα σε εξέλιξη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα – Greek Travel Show, Sportexpo και Freskon προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες

Τρία μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα σε εξέλιξη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα – Greek Travel Show, Sportexpo και Freskon προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες

Την ίδια στιγμή σήμερα ολοκληρώνονται με επιτυχία στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η 4η Sportexpo και το 5ο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων...

Πολιτικά άρθρα Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 οι αλλαγές και το μεγάλο στοίχημα

Γεώργιος Λασθιωτάκης

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάιου του 2019 θα σηματοδοτήσουν την δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού άσκησης της τοπικής εξουσίας. Ο ν....

Δείτε όλο το άρθρο
Αμαρτωλός συνδικαλισμός Α.Ε.

Αμαρτωλός συνδικαλισμός Α.Ε. Oι αποκαλύψεις του Tvxs.gr  για το «αμαρτωλό» Ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού με την αδιαφανή διαχείριση και τη...

Δείτε όλο το άρθρο
Και εσείς γιατί καταπιέζεται τους μαύρους...

Και εσείς γιατί καταπιέζεται τους μαύρους... Ανδρέας Πετρόπουλος Το γνωστό (και αντιρατσιστικό) ανέκδοτο το ξέρετε, νομίζω...Είχα από μέρες κατά νου...

Δείτε όλο το άρθρο
Ταμπουρωμένη απόγνωση

Ταμπουρωμένη απόγνωση Τάσος Παππάς Τις τελευταίες μέρες έχουμε θετικά σχόλια από Ευρωπαίους αξιωματούχους και καλά δημοσιεύματα για την ελληνική...

Δείτε όλο το άρθρο
21η Απριλίου 1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης και η απαγορευμένη πορεία ειρήνης

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί η 21η Απριλίου να συνδέεται στις μνήμες των πολλών με το πραξικόπημα του 1967, αλλά λίγα χρόνια πριν, ίσως και σαν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (7-4-2019) Ξεκάθαρο προβάδισμα υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου αλλά και για τις εθνικές εκλογές , καταγράφει... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (4-4-2019) Προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και 8,1 μονάδων για τις βουλευτικές εκλογές , καταγράφει η δημοσκόπηση της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Σχόλια αναγνωστών Από: Γεώργιος Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης και τα κόμματα που τους στηρίζουν Όποιος και να βγει, σαν δημότης έχω 3 απλές συμβουλές να δώσω. 1) οι δημοτικοί υπάλληλοι να δουλεύουν όλο το (6 ώρα) ωράριο και 1 ώρα δουλειά και 5... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Γκούμας Πρέπει να ξεκινήσει σοβαρός διάλογος για την επόμενη μέρα της οικονομίας, είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος Μείωση φόρων-εισφορών στις μικρομεσαίες κάτω του 50% και απαγόρευση η μία υπηρεσία να ζητάει έγγραφο από τον πολίτη που υπάρχει σε άλλη. Γιατί δεν... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Γκούμας Αναμέτρηση του προοδευτικού με τη συντήρηση οι επόμενες εκλογές, είπε η Ο. Γεροβασίλη Να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις, καμία αντίρηση. Οι δυνάμεις που ψήφισαν μνημόνια και μνημόνια διαρκειάς κάθε άλλο παρά προοδευτικές είναι όμως. Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Αγροτικά Νέα ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται η προκήρυξη για την εξισωτική αποζημίωση 2019 ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται η προκήρυξη για την εξισωτική αποζημίωση...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός του επόμενου διαστήματος προβλέπεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση για το Μέτρο 13, που αφορά τις...

Πολιτιστικά Νέα O Γιάννης Αγγελάκης και το παραμύθι για ενήλικες «Μέχρι να μας ενώσει ο θάνατος» O Γιάννης Αγγελάκης και το παραμύθι για ενήλικες «Μέχρι να...

Το θεατρικό παραμύθι για ενήλικες «Μέχρι να μας ενώσει ο θάνατος» που υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκης, κάνει...

Εκπαιδευτικά Νέα Εξεταστικά Κέντρα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Μαΐου 2019 Εξεταστικά Κέντρα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας...

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ο πίνακας με τα Εξεταστικά Κέντρα του...

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις Έρευνα: Βρέθηκε το αρχαιότερο υγρό αίμα σε άλογο ηλικίας 42.000 ετών Έρευνα: Βρέθηκε το αρχαιότερο υγρό αίμα σε άλογο ηλικίας...

Ένα άλογο της εποχής των πάγων, ηλικίας 42.000 ετών, βρέθηκε στους πάγους της Σιβηρίας από Ρώσους και...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...