Ένα βήμα πριν από την υγειονομική τραγωδία η Θεσσαλονίκη

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔31/10/2020 - 19:16

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι αβελτηρίες των αρμοδίων έφεραν τη Θεσσαλονίκη ένα βήμα πριν από την υγειονομική τραγωδία.

Στα 1.259 πιστοποιημένα κρούσματα την Τρίτη, τα 291 είναι στη Θεσσαλονίκη, με αργία την προηγούμενη μέρα που έγιναν τα τεστ.

Δηλαδή, αναλογικά με την Αττική, όπου δεν είχαν αργία, τέσσερις φορές περισσότερα.

Ο κ. Μαγιορκίνης, αρμόδιος της επιτροπής λοιμοξιωλόγων, είπε ότι οφείλεται στη χαμηλότερη θερμοκρασία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την Αθήνα και τους περισσότερους συγχρωτισμούς. Η χαμηλότερη θερμοκρασία επιμηκύνει τον χρόνο ζωής του ιού και αναγκάζει τον κόσμο να μπαίνει μέσα στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη είναι οριακά χαμηλότερη από της Αθήνας τις τελευταίας ημέρες και η πυκνότητα του πληθυσμού αισθητά  μικρότερη των Αθηνών ‒ συνεπώς, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοια μεγάλη απόκλιση.

Είπε ότι η θερμοκρασία επηρεάζει κατά 20%-30% την αύξηση του χρόνου ζωής του ιού, δηλαδή σε τρεις ημέρες διπλασιάζει τη μετάδοσή του. Τι θα συμβεί αν έχουμε και μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες;

Ο μεγάλος αριθμός πιστοποιημένων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: στην, έστω και οριακά, χαμηλότερη θερμοκρασία και στον μεγαλύτερο συγχρωτισμό.

Ο πρώτος λόγος είναι αντικειμενικός, ο δεύτερος όχι ‒ και οφείλεται σε δύο παράγοντες:

Στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο επέστρεψαν πολλοί φοιτητές, η αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό είναι υψηλότερη από αυτήν της Αθήνας, και τα δύο πανεπιστήμια είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο της πόλης.
Ο δεύτερος είναι οι μετακινήσεις, κυρίως των νέων, στη Θεσσαλονίκη γίνονται με τον ΟΑΣΘ, που ειδικά στο κέντρο της πόλης είναι τραγική.

Αυτές τις δύο παραμέτρους τις ήξεραν οι αρμόδιοι το καλοκαίρι και ήταν υποχρεωμένοι να τις λάβουν υπ’ όψιν τους στον σχεδιασμό του Σεπτεμβρίου, όμως δεν το έκαναν.

Είχαν στο πράσινο τη Θεσσαλονίκη μέχρι πριν από λίγες ημέρες, βλέποντας κυρίως τον αριθμό των διαπιστωμένων κρουσμάτων, με βάση τα τεστ που έκαναν ‒ και αυτό ήταν απολύτως λανθασμένο.

Το λάθος το συνεχίζουν και σήμερα, κρατώντας τη Θεσσαλονίκη στο πορτοκαλί.

Δυστυχώς η κυβέρνηση τα θετικά υγειονομικά αποτελέσματα της άνοιξης, που οφείλονται κυρίως σε αντικειμενικούς λόγους, αφού η επιδημία ήρθε στην Ελλάδα με ενάμιση μήνα καθυστέρηση, ήρθε τριτογενώς, άρα με εξασθενημένο ιικό φορτίο από την Ιταλία, και οι θερμοκρασίες στη χώρα μας ήταν 10 βαθμούς πάνω από τη Βόρεια Ιταλία. Την ίδια στιγμή, τα ίδια μέτρα έπαιρναν και οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ο έλεγχος όμως για αυτούς είχε χαθεί.

Η κυβέρνηση πήρε σχεδόν αμέσως μέτρα απόλυτου lockdown, αφού ούτε μάσκες, ούτε τεστ, ούτε ΜΕΘ είχε, κι έτσι ελέγχθηκε η πανδημία προσωρινά.

Τον Σεπτέμβριο που και χρόνο είχαν, και εμπειρία, και μάσκες, και τεστ, δυστυχώς δεν προέβλεψαν σωστά τις εξελίξεις, ούτε έκαναν τον σωστό σχεδιασμό, ούτε πήραν τα κατάλληλα μέτρα στην ώρα που έπρεπε.

Δυστυχώς, ούτε τώρα το κάνουν.

Η κυβέρνηση, για να πείσει τον κόσμο για την ορθότητα της πολιτικής της, συγκρίνει τη χώρα μας με ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα.

Συγκρίνει τη χώρα μας με το Βέλγιο, επειδή έχουμε περίπου τον ίδιο πληθυσμό και αυτό είναι αλήθεια.

Το Βέλγιο έχει περίπου 11,5 εκατ. πληθυσμό, η Ελλάδα περίπου 10,5.


Εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες, αφού υπάρχουν τέσσερις τουλάχιστον διαφορές που είναι καθοριστικές στην εξέλιξη της πανδημίας:

1. Το Βέλγιο, και ειδικά οι Βρυξέλλες, είναι το πιο εξωστρεφές κράτος και περιοχή της Ευρώπης, γιατί πέρα από την εξωστρεφή οικονομία της, ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα, είναι η έδρα της διοίκησης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και δεν έκλεισε ποτέ το αεροδρόμιό της.

2. Για τους λόγους αυτούς η πανδημία έφθασε πολύ νωρίς στη χώρα αυτήν, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και γι’ αυτό είχε πολλά κρούσματα στο πρώτο κύμα. Συνεπώς μπήκε στο δεύτερο κύμα με πολύ περισσότερο ιικό φορτίο από τη χώρα μας.

3. Το Βέλγιο έχει σχεδόν 4,5 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού από τη χώρα μας, αφού η έκτασή του είναι 30.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα μόνο.

4. Οι θερμοκρασίες στο Βέλγιο, από τον Αύγουστο, είναι χαμηλότερες από την Ελλάδα κατά περίπου 15 βαθμούς.

Ο κ. Τσιόδρας χθες παραδέχτηκε ότι στο πρώτο κύμα δεν ξέραμε τίποτα για τον ιό, δεν είχαμε καμιά προετοιμασία, υγειονομικό υλικό και υποδομές, είδαμε τι γινόταν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και γι’ αυτό πήραμε άμεσα μέτρα καθολικής καραντίνας, δηλαδή μέτρα πέρα από το σημερινό κόκκινο. Γι’ αυτό είχαμε καλά υγειονομικά αποτελέσματα, αλλά έγινε μεγάλη ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία, αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί, γιατί τώρα ξέρουμε και έχουμε ετοιμότητα.

Αλήθεια, οι τοπικοί άρχοντες, που όλα τα ξέρουν και όλα τα κάνουν, τι έκαναν και τι κάνουν;

Αν η κυβέρνηση είχε και έχει λάθος εκτιμήσεις ή κοιτάζει οριζόντια τη χώρα, αυτοί δεν ήξεραν, δεν προειδοποίησαν την κυβέρνηση;

Γιατί δεν το κάνουν έστω σήμερα;

Η οικονομία δεν πρέπει να κλείσει, γιατί τώρα τόσο η γενικότερη υγειονομική ζημιά θα είναι πολύ πιο μεγάλη όσο και η οικονομική και κοινωνική.

Πρέπει όμως οι αρμόδιοι να επανασχεδιάσουν την πολιτική τους κι εμείς να τηρούμε απόλυτα τα μέτρα, χωρίς δικαιολογίες συντεχνιακές, πολιτικές και ηλικιακές.


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Η αμφιλεγόμενη πολιτική του Μπάιντεν για την Ευρωπαϊκή Ένωση

24/11/2020 - 19:58 - Η εκλογή Μπάιντεν αναμφίβολα ανακάτεψε την τράπουλα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Οι...

Covid-19: Η παράσταση που αρχίζει!

24/11/2020 - 19:50 - Ο Covid-19 είναι υπαρκτός όπως ήταν και η Ισπανική γρίπη του 1918 και τόσες πανδημίες που πέρασαν...

Covid-19: Προστασία, πρόληψη και κατανάλωση!

05/11/2020 - 20:00 - Τoν Mάρτ ιο δεν διαθέταμε το τεστ για τον  Covid-19. Ο κόσμος όμως εξελίσσεται… Δυόμισι...

Το άθλημα της Δημοκρατίας και η θεμέλιος συμμετοχή όλων των πολιτών

31/10/2020 - 19:30 - Η Δημοκρατία είναι το Πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον Λαό, ασκείται από τον Λαό και...

Πώς θα μειωθεί το εργασιακό κόστος χωρίς να αγγίξουμε τους μισθούς

31/10/2020 - 19:22 - -Αν θέλουμε να διώξουμε ακόμη ένα μέρος των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό –και δεν...

Ένα βήμα πριν από την υγειονομική τραγωδία η Θεσσαλονίκη

31/10/2020 - 19:16 - Οι αβελτηρίες των αρμοδίων έφεραν τη Θεσσαλονίκη ένα βήμα πριν από την υγειονομική τραγωδία....

17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

17/10/2020 - 07:00:33 -

Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

10/10/2020 - 07:00:04 -

Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

09/10/2020 - 17:40 - Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των...

«Ποδόσφαιρο να παίζουν μονάχα οι οικονομικώς ανεξάρτητοι»

03/10/2020 - 07:10:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Covid-19: Η παράσταση που αρχίζει!

Δημήτρης Μάρδας

Ο Covid-19 είναι υπαρκτός όπως ήταν και η Ισπανική γρίπη του 1918 και τόσες πανδημίες που πέρασαν και που πρόκειται να ζήσει ο πλανήτης στο μέλλον....

Δείτε όλο το άρθρο
Η αμφιλεγόμενη πολιτική του Μπάιντεν για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νότης Μαριάς

Η εκλογή Μπάιντεν αναμφίβολα ανακάτεψε την τράπουλα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Οι διάφοροι διεθνείς παίκτες παγκόσμιοι και περιφερειακοί αναζητούν...

Δείτε όλο το άρθρο
Covid-19: Προστασία, πρόληψη και κατανάλωση!

Δημήτρης Μάρδας

Τoν Mάρτ ιο δεν διαθέταμε το τεστ για τον  Covid-19. Ο κόσμος όμως εξελίσσεται… Δυόμισι εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός,...

Δείτε όλο το άρθρο
Το άθλημα της Δημοκρατίας και η θεμέλιος συμμετοχή όλων των πολιτών

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Η Δημοκρατία είναι το Πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον Λαό, ασκείται από τον Λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του Λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πώς θα μειωθεί το εργασιακό κόστος χωρίς να αγγίξουμε τους μισθούς

Δημήτρης Μάρδας

-Αν θέλουμε να διώξουμε ακόμη ένα μέρος των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό –και δεν αναφερόμαστε μόνο στους επιστήμονες– ας εφαρμόσουμε τα όσα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
116 αιτήσεις από όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

116 αιτήσεις από όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Ψήφος εμπιστοσύνης από την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα Τεράστια αποδοχή γνώρισε από την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα η προκήρυξη του...


Δείτε θέμα και σχόλια