Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

👤 Άρθρο: Αθανάσιος Πιτσιόρλας 🕔09/06/2021 - 20:00

Πιτσιόρλας Αθανάσιος

Αξιότιμοι βουλευτές,

 1. Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε στο πανεπιστήμιο τα ΜΑΤ για να του λύσουν πρόβλημα κατάληψης, η λήξη της οποίας είχε αναγγελθεί! Ο πρύτανης αυτός, όταν έλαβε πρόσφατα τις καταγγελίες για τις σεξουαλικές περιπτώσεις, τις λίκνιζε στον τηλεοπτικό αέρα, με τη βεβαιότητα όμως ότι ουδέν θα συνέβαινε διότι ήταν ή αστήριχτες ή παραγεγραμμένες. Μετά τη δική μου επιστολή που είναι συγκεκριμένη, αποδεδειγμένη και πεντακάθαρη, ουδέν ενήργησε, ουδέν μου γνώρισε. Δεν είναι ωραίος;
 2. Πέρυσι είχα στείλει αντίστοιχη επιστολή για το ίδιο πρόβλημα, ομοίως συγκεκριμένη και αποδεδειγμένη, προς την υπουργό Παιδείας. Της εξέθεσα συστημικό πρόβλημα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας μετά νομοθετικών ιδεών και ζήτησα τη βοήθειά της σε ατομική διατριβή που δεν τελειώνει επί 23 έτη. Ουδέν έπραξε. Εάν δεν της αρέσουν τα προβλήματα, γιατί άραγε έγινε πολιτικός και υπουργός;
 3. Το ίδιο κακό τρίτωσε με τον Πατέλη φωναχτά ο οποίος δεν μπορεί να αγνοηθεί με τίποτα.  Για οικονομία, ό,τι έγραψα προς τον πρύτανη και στην υπουργό είναι μέρος της παρούσας.
 4. Τον Πατέλη δεν τον γνωρίζω. Εάν ο Πατέλης δεν έκανε τέτοια εμφάνιση, δεν θα τον έπαιρνα χαμπάρι. Οταν διάβασα τα πρώτα σκόρπια σχόλια για ό,τι είπε για τους διδάκτορες σκέφθηκα ότι θα επέλεξαν να τονίσουν τα αδύνατα σημεία. Όταν διάβασα ότι o Πατέλης έφτασε μέχρι και στο «Ράδιο Αρβύλα», η υπόθεση μου φάνηκε πια σοβαρή! Κατόπιν, έπεσα πάνω στα ακριβή σχόλιά του και βρήκα και το video όπου τα λέει:

«Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτη το το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά.

Το διδακτορικό απαιτεί μία αφοσίωση αν θέλεις να το κάνεις καλά 4-5-6 χρόνια στην πιο παραγωγική σου ηλικία οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου».

[ Πηγή: https://www.iefimerida.gr/politiki/o-al-patelis-zitise-syggnomi-gia-ti-dilosi-toy-den-tha-proslambana-kapoion-me-didaktoriko ]

 1. Με την ακριβή δήλωση μπροστά μου, η οποία δεν είναι αυθόρμητη, λέω ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Γιατί; Διότι ο Πατέλης που έκανε τα σχόλια με τόση απαξία είναι διδακτορούχος, είναι και μέλος του Μεγάρου Μαξίμου και δη επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Αααααααα! Όταν λέμε επιφεφαλής εννοούμε ότι υπάρχουν και άλλοι οικονομολόγοι στην ίδια υπηρεσία και αυτός είναι ο Νο 1 ;
 2. Εάν ο Πατέλης δεν θέλει να προσλάβει σε δική του εργασία διδακτορούχο ας μην το κάνει. Είναι οι αιτιολογίες του που δημιουργούν τα προβλήματα, πολλά και σοβαρά προβλήματα.
 3. Χρειάζεται ήδη εδώ προσοχή: ενώ βρίσκεται προνομιακά στο δημόσιο από το οποίο αμείβεται, ο Πατέλης μίλησε έτσι για μία μελλοντική, πολύ υποθετική, δική του ιδιωτική κατάσταση, η οποία μπορεί άνετα να μην υπάρξει ποτέ.
 4. Περνώντας από τη μία σκέψη στην άλλη με ελλειπτικότητα και αυθαιρεσία οι δηλώσεις του έχουν φανερά και σοβαρά προβλήματα συνοχής και αντιφάσεων. Ξανά προσοχή: οι αντιφάσεις του είναι εις την τρίτην δύναμιν διότι δεν είναι αντιφάσεις λόγου με λόγο αλλά λόγου και έργου. Αυτός ο διδακτορούχος έχει προσληφθεί και δη στο δημόσιο.
 5. Ερώτημα πρώτο: Η πολυετής εκπόνηση διατριβής δεν είναι εργασία; Εάν κάποιος δεν εργάζεται όταν εκπονεί διατριβή πώς την κάνει και πώς την τελειώνει;

Σε σοβαρές χώρες ο υποψήφιος διδάκτωρ αμείβεται και είναι επίσημα εργαζόμενος ενταγμένος στο κλασσικό μισθολογικό καθεστώς τους. Ο Πατέλης φώναξε ότι αγνοεί την πραγματικότητα και αυτών των χωρών και την ελληνική. Στην Ελλάδα ο υποψήφιος διδάκτωρ, ήδη κάτοχος ενός πτυχίου και ενός τουλάχιστον μεταπτυχικού τίτλου, είναι εργαζόμενος, αλλά η πολιτεία τον αφήνει ανώνυμο, απροστάτευτο και μη αμειβόμενο στη σκιά ενός καθηγητή και παιχνίδι και σκουπίδι στα πόδια ενός συνόλου τέτοιων. Τί είδους άνθρωπος είναι κάθε φορά αυτός ο καθηγητής και οι άλλοι είναι ζήτημα ανοιχτό. Για αυτό, υπάρχουν και χρειάζεται να δείτε τι λένε τα αριθμητικά στοιχεία στους συνημμένους πίνακες. Εκτός αρκετών άλλων, αυτούς τους διορίζετε σε διοικητικές αρχές και επιτροπές.

 1. Ερώτημα δεύτερο: Υπάρχει θετική σχέση, ατομικά ή στατιστικά, υπέρ της άποψης Πατέλη ότι η εκπόνηση διατριβής είναι αιτία έλλειψης όρεξης για εργασία; Εάν ο Πατέλης γνωρίζει τέτοια θετική σχέση, να μας τη δείξει ή να την αποδείξει. Δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά. Το «πιθανώς» δεν καταργεί τα προβλήματα.
 2. Ερώτημα τρίτο: Εάν ο Πατέλης πιστεύει αυτά που λέει, ότι καθυστέρησε την καριέρα του εξαιτίας του διδακτορικού του και άρα δεν έχει όρεξη για εργασία γιατί δέχθηκε να προσληφθεί; Η γενίκευση είναι δική του.
 3. Ερώτημα τέταρτο: Εφόσον ο Πατέλης πιστεύει αυτά που λέει, ότι καθυστέρησε την καριέρα του εξαιτίας του διδακτορικού και άρα δεν έχει όρεξη για εργασία γιατί δέχθηκε να προσληφθεί προνομιακά από τον πρωθυπουργό και δεν επιτρέπει τους άλλους διδακτορούχους να προσληφθούν έστω με συνέντευξη; Η γενίκευση είναι δική του.
 4. Ερώτημα πέμπτο: Εάν πάλι η τεμπελιά λόγω διδακτορικού δεν ισχύει στην περίπτωση του Πατέλη γιατί ισχύει σε όλους τους άλλους ; Η γενίκευση είναι και πάλι δική του.
 5. Δεν θυμάμαι τόσες σοβαρές ανοησίες με πολλαπλασιαστή σε τόσο σύντομο κείμενο. Οι ανοησίες αυτές πλήττουν την αξία τόσου μορφωμένου κόσμου είτε είναι ακόμη στην Ελλάδα είτε κατάφεραν και τη σκαπούλαραν. Αντίθετα με ό,τι τους λέει η κυβέρνηση, ο Πατέλης σαν απροσάρμοστος, εκ του ασφαλούς, τους κάνει χάζι και προκαλεί. Οι ανοησίες είναι ξανά σοβαρές, διότι ειπώθηκαν σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης. Για την Ελλάδα μιλάω!
 6. Εφόσον ο ίδιος που έχει κάνει διδακτορική διατριβή, μετακινήθηκε, αγνοώντας την ισότητα, σε όλους τους άλλους με διατριβή, για να βρει σε εκείνους έλλειψη όρεξης για εργασία, τι θετικό έχει στο μυαλό του; Τί μυαλό έχει οικονομολόγος για να φτάσει με τόσο άνεση σε οικείο του, εμπειρικό ζήτημα που καίει τόσους, σε τόσες αντιφάσεις μαζί; Πώς έφτασε να εκδηλώσει έλλειψη σεβασμού σε αόριστο αριθμό ομοίων του; Απλός πτυχιούχος οικονομικών με αντιφάσεις είναι κατάσταση σοβαρή. Οικονομολόγος κάτοχος διδακτορικού, από γνωστό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, είναι αστρονομικά πιο σοβαρό. Εάν αυτός ο οικονομολόγος είναι και διευθυντής πρωθυπουργικού γραφείου που φτάνουμε; Χρειαζόταν να το δούμε και αυτό.
 7. Για να λάβω μόνο το πρώτο πτυχίο Νομικής έκανα πάνω από είκοσι δουλειές. Διάρκεια σπουδών: 4 έτη και κάτι, με επιπλέον του προγράμματος μαθήματα, με ένα έτος Erasmus και απεργία πανεπιστημιακών σε εξεταστική. Εφόσον η τεμπελιά των διδακτορούχων ανησυχεί σοβαρά τον Πατέλη, εκθέτω λίγα για τη δική μου τεμπελιά, έτσι για σύγκριση, μόνο σε σχέση με το δημόσιο. Στο δημόσιο βρίσκεται ο Πατέλης προνομιακά, στην ίδια περιόδο που το κράτος απογορεύει πολλούς όμοιους ιδιώτες να εργαστούν ενώ οι φόροι τους τρέχουν με τόκο. Δύο φορές όλες κι όλες, έκανα αίτηση για πρόσληψη σε δημόσιο φορέα. Η μία ήταν στην Εθνική Στατιστική Αρχή. Σε εκείνη τη διάσημη περίοδο (2013), ζητούσαν δικηγόρο. Η συνέντευξη κράτησε μία ώρα και 40 λεπτά. Δύο άτομα κρατούσαν σημειώσεις. Τηλεφωνικά έμαθα ότι προσέλαβαν άλλον. Έξι μήνες μετά, το καλοκαίρι, διάβασα σε εφημερίδα ότι έκαναν τον διαγωνισμό για να νομιμοποιήσουν παρανόμως προσληφθέντα δικηγόρο. Η άλλη αίτηση ήταν στην Τράπεζα της Ελλάδος (2014). Η Τράπεζα θα προσλάμβανε πέντε δικηγόρους. Σκέφθηκα ότι η μία θέση μπορούσε άνετα να είναι για μένα. Η διπλωματική εργασία μου (δημοσιευμένη) είναι στις κεντρικές τράπεζες της ΕΕ, της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Ας πω ότι βραβεύθηκε από επταμελή επιτροπή. Δεν γνωρίζω ποιοι ήταν. Η διδακτορική διατριβή μου είναι στο δίκαιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης. Τί άλλο πρέπει να έχεις για να προσληφθείς στην Τράπεζα της Ελλάδος; Αποτέλεσμα; Δεν με κάλεσαν ούτε σε συνέντευξη. Δεν έγραψα ακόμη στον διοικητή ότι η Τράπεζα έχει το χειρότερο τρόπο προσλήψεων. Γιατί; Οι όροι του διαγωνισμού, τουλάχιστον για δικηγόρους, ήταν το καλύτερο υποτυπώδεις. Μετά ήρθε μία επιτροπή από πανεπιστημιακούς και άλλους οι οποίοι, με αδιαφάνεια, μοίρασαν ο καθένας από μία θέση σε όποιον ήθελαν. Αυτό κατάλαβα. Το καλύτερο το άκουσα τελευταία όταν ανέφερα κάπου το περιστατικό. Ο συνομιλητής μου είπε ευθύς αμέσως, «H Τράπεζα της Ελλάδος είναι το προπύργιο της μασονίας.» Κάποια στιγμή, θα δω σε ένα λεξικό τί είναι προπύργιο, γιατί τη μασονία τη γνωρίζω από αυτό που συμβαίνει στη Νομική του Αριστοτελείου. Και στις δύο περιπτώσεις, οι σπουδές και η εμπειρία μου παραήταν σύμφωνες με τις θέσεις εργασίας. Θα μπορούσα να κάνω κι άλλες αιτήσεις αλλού στο δημόσιο. Αλλά εφόσον, θα πρέπει να είσαι και χρήσιμος σταμάτησα στις δύο, έτσι λόγω τεμπελιάς αλλά … και εμπειρίας!
 8. Εν αντιθέσει ενδεικτικά με εμένα που προσπάθησα να προσληφθώ δις στο δημόσιο και απέτυχα, ο Πατέλης διορίστηκε προνομιακά από τον πρωθυπουργό χωρίς να τρίψει μυαλό, ψυχή και κώλο σε διαγωνιστική διαδικασία. Πήγε εκεί με δύο τηλεφωνήματα. Μη έχοντας σπαταλήσει ενέργεια σε διαγωνιστική διαδικασία, κάνει χάζι με τους άλλους και προκαλεί. Αν δεν ήταν αργόσχολος δεν θα είχε χρόνο να κάνει δημόσια δηλώσεις, πράγμα που επίσης δεν θα έκανε αν ως πρωθυπουργικός σύμβουλος ήταν συνετός. Ο αργόσχολος Πατέλης δεν έχασε εισοδήματα από τα υγειονομικά μέτρα. Στον ιδιωτικό τομέα χάνουμε, έχοπυμε λάβει κυβερνητικό εμπαιγμό και είμαστε τώρα στο περιθώριο, ενώ οι φόροι συνεχίζουν με τόκο.
 9. Κάποιοι έλληνες δεν έχουν πρόσβαση πουθενά στην Ελλάδα και το ξέρουν. Γι’ αυτό φεύγουν.  Η χώρα έχει Σύνταγμα και άφθονη νομοθεσία αλλά δεν τα χρειάζεται, διότι λειτουργεί και (δεν) προχωρά με δύο εξωνομικές δυνάμεις: 1) τον κανόνα των μεγεθών αρχιδίων και 2) τη συνομωσία των μετρίων. Προχθές ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής είπε σε συνέντευξή του «αλoίμονο στους λαούς που δεν αγαπούν τους καλύτερούς τους».
 10. Εάν αυτός ο Πατέλης είναι ικανός ας εκθέσει δημόσια με ποιανού τα χρήματα έζησε και έκανε σπουδές για τόσα έτη σε Αγγλία και Αμερική. Συγκεκριμένα, όμως. Τυχόν υποτροφίες δεν φτάνουν για αυτά.
 11. Εάν είχα και εγώ τα χρήματα, μετά από σκόπιμες καταστροφικές ενέργειες σε βάρος μου, θα πήγαινα τη διατριβή σε ένα αξιοπρεπές πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Δεν θα άφηνα να μου φάνε τη ζωή σατανικά καθάρματα στο Αριστοτέλειο που αμείβονται από τους φόρους μας. Η χώρα τους ξέρει, ξέρει τι κάνουν και τι δεν κάνουν και τί ωραία που τους ανέχεται!
 12. Ορίστε μερικά πραγματικά ερωτήματα ελέγχου για τον εκφραστικό πρωθυπουργικό σύμβουλο, στο πεδίο του φερόμενου ρόλου του, όχι αλλού. Όσο καιρό είναι εκεί,

-Έχει μιλήσει ποτέ δημόσια για αύξηση της παραγωγικότητας; 

-Έχει μιλήσει ποτέ για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολλών;

-Μήπως ως οικονομολόγος έκανε ανάλυση κόστους οφέλους των μέτρων που θα λάμβανε ή έλαβε η κυβέρνηση για τον κορονοσκατό; Δίπλα στην προστασία κάποιων, υγιείς άνθρωποι δεν αντέχουν τα μέτρα και αυτοκτονούν, οι άστεγοι τριγύρω αυξάνονται, πολλοί έχουν κατάθλιψη, πολλοί είναι στο περιθώριο. Άνθρωποι με κατάθλιψη ή σαλεμένοι δεν είναι πια οικονομικά όντα. Από την άλλη, είτε το αποδέχονται είτε όχι χρειάζονται ειδική φροντίδα. Αυτά τα αποτελέσματα σε κοινωνία και οικονομία δεν τα προκάλεσε ο υιός αλλά τα ελληνικά μέτρα κατά του υιού. Μήπως ως οικονομολόγος έχει έστω μελετήσει πώς και πότε θα μειωθεί η φτώχεια και η περιθωριοποίηση που φέρνουν αυξανόμενα τα μέτρα για τον υιό;

-Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι πρωθυπουργικός σύμβουλος για να τα ξαναδούμε αυτά;

 1. Κάποιοι σαν τον Πατέλη που λένε ανοησίες και μετά τις αντιδράσεις έρχονται υποκριτικά ή εξαναγκασμένα και προσθέτουν, «εεε, συγνώμη ήταν ατυχής η δήλωση» και άλλοι, ας γνωρίζουν ότι κάποιοι άλλοι ούτε συμμεριζόμαστε αυτή τη πρακτική ούτε ξεχνούμε.
 2. Έχω αποδείξει στην υπουργό Παιδείας ότι δεν μπορώ να ολοκληρώσω τη διδακτορική διατρι βή μου επειδή είμαι θύμα τσιμεντένου κοινωνικού αποκλεισμού, ότι το πρόβλημα είναι συστημικό και διαχρονικό, ότι αδικείται και υποφέρει πολύς κόσμος και γίνεται μεγάλη ζημία στην χώρα. Η υπουργός όμως σιώπησε. Έδειξε έμπρακτα ότι είναι άτομο ανάλγητο και ακατάλληλο για τη θέση της. Τώρα εμφανίστηκε με ανακοινώσεις στα ίδια ένας τέτοιος Πατέλης. Νομίζετε ότι θα τα ξεχάσουμε αυτά;

Κύριοι βουλευτές, ευχαριστώ για τη μελέτη των επιστολών. Ό,τι έχετε ευχαρίστηση!

      *Εστάλη ως επιστολή σε όλους τους βουλευτές

     *Ο Αθανάσιος Πιστιόρλας είναι δικηγόρος στγον Αρειο Πάγο και στο ΣΤΕ

 


Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπήκοοι καναλιών, όχι πατρίδων

Ο μέγας κίνδυνος που παραμονεύει στην Ιστοριογραφία είναι οι σκοπιμότητες. Ακόμα και οι πιο κοινωφελείς («ιερές») υπονομεύουν ή και μηδενίζουν τους...

Δείτε όλο το άρθρο
Από την πανδημία στον... μετακαπιταλισμό

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση με ιδιαίτερη ταχύτητα φέρνει στο προσκήνιο νέους οικονομικούς κανόνες και νέες συνθήκες κοινωνικής εξέλιξης. Γράφει ο...

Δείτε όλο το άρθρο
Επτά παράμετροι κάνουν τη διαφορά στις επιτυχημένες επιχειρήσεις

Οι παράγοντες και τα προαπαιτούμενα που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία. Ο κίνδυνος του εφησυχασμού και το κρίσιμο στοιχείο. Γράφει ο καθηγητής Δημ....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για το Powergame.gr (21-12-2021) Δημοσκόπηση της GPO για το powergame.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 10,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το Open (20-12-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 11,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Αναβάλλεται για τις 20-23 Οκτωβρίου του 2022 η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica

Αναβάλλεται για τις 20-23 Οκτωβρίου του 2022 η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica


Την αναβολή της 29ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica -η οποία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 27 με...


Δείτε θέμα και σχόλια