Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

👤 Άρθρο: Δημήτρης Μάρδας 🕔14/09/2020 - 18:11

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή από ότι στις γειτονικές μας χώρες, όπως τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Οι εν λόγω  εταιρίες με τη στρατηγική αυτή δείχνουν ότι προσαρμόσουν τις τιμές τους στο κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών όπου εξάγουν τα προϊόντα τους.

Η Βουλγαρία είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ από το 2007 ενώ η Τουρκία συνδεδεμένο με Τελωνειακή Ένωση από το 1996. Οι απαγορευμένες πρώτες ύλες  (χημικές-δραστικές ουσίες) που ενσωματώνονται στα τελικά προϊόντα (φάρμακα κ.λπ), προβλέπονται σε σχετική Οδηγία της ΕΕ (Οδηγία 649/2012). Οτιδήποτε άλλες ουσίες επιτρέπονται λοιπόν ως ενδιάμεσα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαρμάκων για κάθε χρήση κ.ά.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στα κράτη-μέλη της ΕΕ κυκλοφορούν προϊόντα απαλλαγμένα από κάθε απαγορευμένη πρώτη ύλη-δραστική ουσία. Έτσι ό,τι κυκλοφορεί ως αγροτικά φάρμακα σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές αναφορικά με την ουσίες που ενσωματώνει. Οπότε είναι ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, η διακίνηση του σε όλη την αγορά της ΕΕ.

Από την άλλη, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 1979, με το θέμα Κασσίς της Ντιζόν (Cassis de Dijon) έλυσε ένα μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με την ελεύθερη, διακίνηση των αγαθών στο πλαίσιο του ενδοκοινοτικού εμπορίου. Η συγκεκριμένη απόφαση τονίζει ότι προϊόν που κυκλοφορεί σε ένα κράτος-μέλος μπορεί να κυκλοφορήσει σε ένα άλλο χωρίς περιορισμούς. Απαγορεύεται λοιπόν σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ να εμποδίζει την όποια εισαγωγή τέτοιων προϊόντων από ένα άλλο, βάσει των δικών του εθνικών κανόνων.

Αναρωτιέται λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενος από πού πηγάζει η πολιτική απαγόρευσης εισαγωγών γεωργικών φαρμάκων στην Ελλάδα, προερχομένων από ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, όταν αυτές δεν εμπεριέχουν επικίνδυνες ουσίες. Από τη στιγμή που κυκλοφορεί εκεί το οποιοδήποτε προϊόν, απαγορεύεται λοιπόν κάθε απαγόρευση Ελληνικού υπουργείου αναφορικά με την εισαγωγή του, είτε συμφωνεί είτε όχι το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Η συγκεκριμένη στρέβλωση πρέπει να εκλείψει, παρά την όποια στρατηγική κάθε πολυεθνικής εταιρίας. Οι τελευταίες, εύλογα οφείλουν να υπακούν στους κανόνες του ανταγωνισμού της ΕΕ.

Τι χρειάζεται να γίνει:

  1. Να επιτραπεί η εισαγωγή αγροτικών φαρμάκων από Βουλγαρία και οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ εφόσον έχει υιοθετήσει τη σχετική Οδηγία 649/2012, περί απαγορευμένων πρώτων υλών.
  2. Οι ίδιες πολυεθνικές παράγουν τα ίδια προϊόντα στην Βουλγαρία όπως και άλλου με άλλο όνομα. Οπότε ως Ευρωπαϊκές πολυεθνικές είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιούν απαγορευμένες πρώτες ύλες.
  3. Η μόνη ουσιαστική προϋπόθεση για την ασφαλή χρήση εισαγομένων φαρμάκων αφορά στην αναγραφή στα Ελληνικά των δραστικών ουσιών και των Οδηγιών χρήσης. Αυτό γίνεται με ένα απλό αυτοκόλλητο επί της συσκευασίας. Το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε απαγορεύσεις εισαγωγής φαρμάκων προερχομένων από κράτος-μέλος της ΕΕ, χρησιμοποιώντας την οποιαδήποτε αιτιολογία. Αυτή εύλογα εξυπηρετεί την υφιστάμενη στρατηγική των πολυεθνικών εταιριών του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις και είναι αντίθετη στη δικαστική απόφαση του Κασσίς της Ντιζόν.

Το άνοιγμα των συνόρων στο ενδοκοινοτικό εμπόριο στο χώρο των φαρμάκων θα μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής στη γεωργία. Αν αυτό συνοδευθεί και με μια πολιτική μείωσης του κόστους του ντίζελ κίνησης, τότε θα μειωθούν δραστικά οι πιέσεις που δέχεται η γεωργία.

Στα σύνορα της Βουλγαρίας δεν μπορεί να γίνει επιστάμενος φορολογικός και αστυνομικός έλεγχος λόγω έλλειψης χώρου. Αυτό οδηγεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχεουμε, στην ελληνοποίηση γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μέσω της ανεξέλεγκτης εισαγωγής τους. Για την καλύτερη εποπτεία αυτής της αγοράς προτείνεται το ακόλουθο:

1ο Στα 300 μέτρα πριν τα σύνορα υπάρχει έτοιμο αλλά παραμένει κλειστό, κτήριο που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και μπορεί να φιλοξενήσει, τελωνειακούς, εφοριακούς και αστυνομικούς στους χώρους του. Είναι σε άριστη κατάσταση.

2ο. Απέναντι ακριβώς στην άλλη πλευρά του δρόμου με κατεύθυνση στις Σέρρες, μπορούν να δεσμευθούν 50 - 80 στρέμματα χωραφιών, να ασφαλτοστρωθούν (δεν χρειάζονται πολλά χρήματα) και να χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των φορτηγών. Τα φορτηγά καθώς θα μπαίνουν στα ελληνικά σύνορα, μετά τις πρώτες διατυπώσεις, θα ακολουθούν ειδικό δρόμο, δίπλα ακριβώς από την εθνικό οδό, που ήδη υπάρχει ως χωραφόδρομος και θα κατευθύνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου μπορεί να εγκατασταθεί και το σκάνερ. Η ύπαρξη και μόνο του χώρου και η σκέψη του ελέγχου θα περιορίσει το λαθρεμπόριο.

3ο . Όλα τα Δελτία Αποστολής των φορτηγών θα σκανάρονται με ένα απλό Ηλεκτρονικό Υπολογιστή ή θα φωτογραφίζονται με ένα κινητό τηλέφωνο και θα στέλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κι ακολούθως στις αρμόδιες ΔΟΥ. Οπότε, λόγω του σκαναρίσματος ουδείς θα τα σχίζει ή θα τα εξαφανίζει μετά. Έτσι θα γνωρίζουμε κάθε ποσότητα εισαγόμενου κρέατος και γάλατος σε κάθε μορφή σε ποια βιομηχανία κατευθύνεται. Συνέπεια όλων αυτών θα είναι η αδυναμία ελληνοποίησης τους. Πέραν αυτού βέβαια θα μπει φρένο στο λαθρεμπόριο ποτών και τσιγάρων, καθώς ο έλεγχος των φορτηγών θα είναι πλέον εύκολος σε άνετο χώρο από τις φορολογικές και αστυνομικές αρχές


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

14/09/2020 - 18:11 - Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για...

Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

14/09/2020 - 18:06 - Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική...

Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

13/09/2020 - 16:57:13 -

Αγωγός Νord Stream 2- Γιατί βρίσκεται στον αέρα;

12/09/2020 - 08:11:17 -

Nτόναλτ Τραμπ: Πολύ σκληρός –ακόμη- για να πεθάνει πολιτικά…

05/09/2020 - 09:00:47 -

«Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει!…» το νέο βιβλίο του Θανάση Βογιατζή

30/08/2020 - 07:00:50 -

Ερντογάν Ερντογάν ο προβλέψιμος!ο προβλέψιμος!

25/08/2020 - 19:48 - Ε ρντογάν, ένας ηγέτης, που μεγάλωσε την Τουρκία, ενισχύοντας θεαματικά τη βιομηχανία της και...

Η “Ένωσις Τσιμέντων Ηρακλής” και οι ποδοσφαιρικοί της “άθλοι” στη δεκαετία του 1930

22/08/2020 - 07:00:40 -

Μετά από πόσες Navtex και με τι όρους θα αρχίσει ο διάλογος;

19/08/2020 - 20:17 - Μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε: «Η...

Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

18/08/2020 - 20:14 - Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια