Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔09/10/2020 - 17:40

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων.


Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν όμως η αισιοδοξία δεν πατά στην πραγματικότητα, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, τότε είναι επικίνδυνη.

Είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, όταν επηρεάζει τις ζωές και τις επιλογές των ανθρώπων μιας χώρας.

Η κυβέρνηση, παρουσίασε πανηγυρικά το σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, και φυσικά και τις εκτιμήσεις της, για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Αξιολογώντας τα δικά της δεδομένα, δεν μπορώ να συμμεριστώ την μεγάλη αισιοδοξία της, πολύ περισσότερο που συνδέει τους αριθμούς του προϋπολογισμού με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τον κόσμο και την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος με δημόσιες δαπάνες, δηλαδή με έκτακτους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού και της ΕΕ, λόγω κορωνοιού, ύψους 21,468 δις ευρώ, η ύφεση θα φθάσει, πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο 8,2%, από το 3% περίπου ανάπτυξη, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020, δηλαδή απώλειες 11,2% ΑΕΠ, που σημαίνει λιγότερα εισοδήματα για τους περισσότερους και λιγότερα έσοδα για το δημόσιο.

Οι πόροι της ΕΕ είναι εφάπαξ, τα επιδόματα τελείωσαν, τα δάνεια πρέπει να πληρωθούν, και οι πρόσθετες δημόσιες δαπάνες σε συνδυασμό με τα λιγότερα φορολογικά έσοδα, δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα σε εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και φυσικά, στα δημόσια ταμεία.

Αυτά θα τα έχουμε όλοι μπροστά μας, από το Καλοκαίρι του 2021, και φυσικά δεν υπάρχει καμιά αναφορά πως θα πληρωθούν.

Αντίθετα η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη μεταξύ 5%-7,5%, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τους πρόσθετους πόρους που θα πάρουμε από την το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το 2021.

Υπολογίζει ό,τι η ανάπτυξη το 2021 θα έρθει:

1. Από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 5,8%, όταν φέτος η μείωση προβλέπεται να είναι 6%.

Λίγο σαν θαύμα φαίνεται αυτό, αφού δεν εξηγεί που θα βρει ο κόσμος το 2021 να καταναλώσει, όταν δεν θα δοθούν νέα χρήματα από το δημόσιο και τα φετινά, πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται.

2. Από την αύξηση των πόρων της ΕΕ για τις δημόσιες επενδύσεις, περίπου 6 δις από το τρέχον ΕΣΠΑ και 5,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη, για την οποία θα δοθούν.

α) Πως θα απορροφήσουν 6 δις ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ, όταν τόσα έχουν απορροφηθεί από την κυβέρνηση και τις 13 Περιφέρειες μαζί, από το 2014 μέχρι την αρχή της πανδημίας, γιατί μετά ευτυχώς μας επέτρεψε η ΕΕ, και έγιναν επιδόματα κορωνοιού, διαφορετικά θα τα έχανε η χώρα μας.

β) Πως θα απορροφήσουν 5,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, όταν ακόμη δεν έχει εγκριθεί από την ΕΕ ο κανονισμός της διαχείρισής του, λόγω διαφωνιών, η ΕΕ δεν έχει συγκροτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, και φυσικά η χώρα μας δεν έχει διαμορφώσει το δικό της σχέδιο το οποίο πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ.


3. Από την αύξηση των εξαγωγών και κυρίως του τουρισμού, στόχοι, ειδικά ο τουρισμός, απολύτως αβέβαιοι και δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς, αλλά κυρίως από τις άλλες χώρες.

Συμπέρασμα: Η αισιοδοξία βοηθάει την οικονομία, όμως η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει πάντα χειρότερα αποτελέσματα.

Μια ρεαλιστική αισιοδοξία είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει να το ξέρουμε όλοι, για να προσαρμόσουμε τις προσδοκίες και τις επιλογές μας.

Η κυβέρνηση, για λίγο δημοσκοπικό αέρα, δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ανεύθυνα.

 


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

15/04/2021 - 20:15 - Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το...

Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

15/04/2021 - 20:04 - Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου,...

Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

11/04/2021 - 13:15 - Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί...

Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

11/04/2021 - 13:04 - Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της...

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

25/03/2021 - 16:45:15 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

Παναγιώτης Λύρας - Όλγα Δασκαλή

Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού υποτιμημένος εξαιτίας της έλλειψης...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη ΜπουμπουλίναΠαναγιώτης Α. Τζανετής Κλείδωμα Άρθρου:  Free Αν ήταν η πρώτη φορά θα έπνιγα την καχυποψία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (29-3-2021) Δημοσκόπηση της Pulse RC. Προβάδισμα ΝΔ με 12%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (24-3-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 15,6%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο

Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο


Ο μόνος κλάδος που παραμένει συνεχώς κλειστός από τον Μάρτιο του 2020 με ζημιές που ξεπερνούν τα 200 εκατ.ευρώ Στο έλεος της πανδημίας έχει αφεθεί ο...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια