Η σημασία της ψήφου για την Ευρώπη που θέλουμε

👤 Άρθρο: Χρήστος Καψάλης 🕔25/05/2019 - 18:06

 Χρήστος Καψάλης

Έχουμε ακούσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα σε ομιλίες και συνεντεύξεις πολιτικών, ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και κρίσιμες. Δεν αναφέρομαι στη σημασία που έχουν - και προφανώς έχουν – για την επίδραση του αποτελέσματος στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Αν δηλαδή θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης ή για μια κυβερνητική αλλαγή.

Αναφέρομαι προφανώς στη σημασία που έχουν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ότι αφορά την ίδια την πορεία και την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης υποστηρίχτηκε και καλλιεργήθηκε από οραματιστές πολιτικούς εδώ και αρκετές δεκαετίες αλλά ναρκοθετήθηκε είτε  από εκπρόσωπους εθνικών και εθνικιστικών συμφερόντων είτε από μικρόνοες πολιτικούς και τεχνοκράτες που επένδυαν σε καρέκλες και δημαγωγικά χτισμένες καριέρες.

Ο φεντεραλιστής ιταλός πολιτικός Αλτιέρο Σπινέλι, φυλακισμένος του Μουσολίνι στο νησί Βεντοτένε, περιέγραψε το 1941 το όραμά του για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, και 43 χρόνια αργότερα (το 1984) το Σύνταγμα της ΕΕ  που συνέταξε ο ίδιος υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ καθότι θεωρήθηκε πολύ τολμηρό για να υπερκεραστούν προσωπικά και εθνικά συμφέροντα.

Την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης υποστήριξε πριν από 60 χρόνια ο Γάλλος Ζαν Μονέ ενώ πολύ νωρίτερα την ίδια άποψη είχαν  εκφράσει ο Βίκτωρ Ουγκό και ο Μιχαήλ Μπακούνιν. Ο Ουγκό χρησιμοποίησε την προσφώνηση «Συμπολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» όταν παρουσίασε το 1849 το όραμά του για μια πανευρωπαϊκή ένωση η οποία θα έβαζε τέλος στους ενδοευρωπαϊκούς πολέμους. Ο Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού  Μιχαήλ Μπακούνιν είχε τονίσει το 1867: «Για να μπει οριστικό τέλος στον εμφύλιο ανάμεσα στους λαούς που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: να ιδρύσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Βέβαια κανείς εκ των πρωτοπόρων οραματιστών δεν έθετε ως στόχο ενοποίησης μία ΕΕ που θα  αποτελεί, όπως σήμερα, ένωση κυβερνήσεων και όχι πολιτών. Μία Νομισματική ένωση - και ελάχιστα Οικονομική, με απόλυτο έλεγχο των πολιτικών, των αποφάσεων και των κονδυλίων από συμβούλια των κυβερνήσεων και από ελεγχόμενους τεχνοκράτες και όχι από εκλεγμένα θεσμικά όργανα.

Η οικονομική κρίση μεγέθυνε το υπαρκτό πρόβλημα της περιορισμένης-  και ελλιπούς σε δημοκρατική έκφραση – ενοποίησης. Διαίρεσε  την ΕΕ σε χώρες  πιστωτές και χώρες οφειλέτες με αντιστοίχως αυτοτελή και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και έφερε στην επιφάνεια και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιορισμένα ενοποιημένο  ευρωπαϊκό οικοδόμημα: δυσλειτουργίες στη λήψη καίριων και έγκαιρων αποφάσεων, έλλειμμα αλληλεγγύης, απουσία ενιαίας εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, αδυναμία πραγματικής υπόστασης ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

Η οικονομική κρίση μετέτρεψε την νομισματική ένωση σε όπλο στα χέρια των  πλουσιοτέρων χωρών της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας, για κατάφορη εκμετάλλευση των οικονομικά ασθενέστερων χωρών του Νότου.  Η ΕΕ, αντί να εργάζεται για τη σύγκλιση και την αλληλεγγύη, παρακολούθησε αρχικά απαθής τη διευρυνόμενη ανισότητα μεταξύ Βορρά και Νότου και την επικράτηση των εθνικών προτεραιοτήτων με όπλο τον νόμο του ισχυρότερου και αντέδρασε με αργά αντανακλαστικά.

Το ίδιο συνέβη και με το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Αντί η αντιμετώπισή του να δώσει αφορμή για την αφύπνιση των ευγενέστερων ευρωπαϊκών ιδεών, εκείνων του ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας, ξύπνησε τέρατα και οδήγησε ηγεσίες ορισμένων χωρών και ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων σε αποφάσεις που θυμίζουν την Ευρώπη πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Αποτελούν αυτά θρίαμβο των ευρωσκεπτικιστών, των ακραίων εθνικιστών, των φασιστών και της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς; Η μήπως μπορούμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη αντίστροφα, αφυπνίζοντας και ενώνοντας τους δημοκράτες προοδευτικούς ευρωπαϊστές σε μία διαρκή αντεπίθεση για την επικράτηση αξιών και πολιτικών στην ΕΕ με επίκεντρο την Δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, την σύγκλιση, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα;

Υπάρχει και το μετέωρο θέμα του Brexit που μπορεί να δώσει νέα ώθηση σε λαϊκιστικές, αποσχιστικές, ξενοφοβικές, εθνικιστικές κινήσεις και να παρακολουθήσουμε την σταδιακή αυτοδιάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί εάν συνεχιστεί η τάση επανεθνικοποίησης  της ευρωπαϊκής πολιτικής και η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ των ηγετών των κρατών για εθνικά συμφέροντα.  Εάν το δυσλειτουργικό ευρωπαϊκό πολιτικό οικοδόμημα συνεχίσει να παράγει διχασμούς και δεν διευκολύνει τις συναινέσεις ελλείψει των απαραίτητων δικλείδων ασφαλείας.                           

Αυτά είναι που κάνουν ιδιαιτέρως κρίσιμη την ψήφο στις ευρωεκλογές. Γιατί έχει σημασία  να αντιληφθούν επιτέλους οι ευρωπαϊστές όλων των προοδευτικών αποχρώσεων ότι τα βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση είναι επιβεβλημένα και αποτελούν μονόδρομο για την ίδια την υπόσταση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Και η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί επιτυχώς αν δεν εμπνεύσει τους πολίτες των χωρών – μελών.

Οι πολίτες πρέπει να νιώσουν την ανάγκη να είναι (εκτός από Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Έλληνες, Αυστριακοί, Βέλγοι κλπ) Ευρωπαίοι,  με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πρέπει δηλαδή να αποδεχτούν τόσο  οι κυβερνήσεις όσο και οι πολίτες ότι για να καταστεί ισχυρό το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα πρέπει να  εκχωρηθούν εθνικές αρμοδιότητες προς υπερεθνικό επίπεδο στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, της εξωτερικής πολιτικής, την άμυνας.

Πρέπει να υπάρξει σταδιακή  δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση με έμφαση στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μικρότερων χωρών -μελών και την επικράτηση των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών έναντι της αυθαιρεσίας των τεχνοκρατών.

Ένα ενιαίο  ομοσπονδιακό  ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας  θα μπορούσε να μεσολαβήσει ρυθμιστικά και εξομαλυντικά  στα επιμέρους κράτη -  μέλη  μέσα από μια  ενιαία ομοσπονδιακή πολιτική τόσο στον δημοσιονομικό όσο και στον κοινωνικοοικονομικό τομέα. Με έμφαση στην αλληλεγγύη, στον ανθρωπισμό, στη σύγκλιση, στη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας, αλλά με σεβασμό στη διαφορετικότητα και όχι με στόχο την ομοιογένεια.

 

 


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Ένας θερμός Σεπτέμβρης

19/09/2019 - 19:11:30 -

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

14/09/2019 - 13:58:23 -

Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

14/09/2019 - 12:07 - Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της...

Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

14/09/2019 - 10:57:09 -

Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησης: ιδέες από τη συζήτηση για την οργάνωση των κομμάτων

13/09/2019 - 09:26:38 -

Δεν το λες και «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»

13/09/2019 - 09:25:22 -

Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

10/09/2019 - 18:03 - Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου...

Η Νέα Κεντροαριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας και… Οικολογία-Ανάπτυξη- Στήριξη

06/09/2019 - 07:54:25 -

ΣΥΡΙΖΑ, η πορεία προς ένα δυναμικό και ρηξικέλευθο συνέδριο;

06/09/2019 - 07:54:08 -

Το δικαίωμα στη στέγη

05/09/2019 - 14:38:58 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ

Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ


Μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές συμμετοχές της διεθνώς οργανώνει η Γερμανία ως Τιμώμενη Χώρα «Άναψαν οι μηχανές» για την 85η ΔΕΘ που θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η ΕΕ Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η...

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που της επιτρέπει να καθορίζει...

Νέα Τεχνολογίας Huawei: Παρουσιάστηκαν τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro Huawei: Παρουσιάστηκαν τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro

Η παρουσίαση της Huawei τελείωσε και μας έφερε την τέλεια ναυαρχίδα για τους λάτρεις της φωτογραφίας και ένα...

Κύπρος - Ειδήσεις Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων

  Το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων όχι με σχέση...

Ειδήσεις υγείας Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη

Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους με...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο Markopoulo Park Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο...

Όλοι οι δρόμοι την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου οδηγούν στον Ιππόδρομο Αθηνών, Markopoulo Park, όπου ο...

Νέα για αυτοκίνηση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες! Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες!Επιλέξαμε ορισμένες από τις φωτογραφίες...

Αγροτικά Νέα Επιστροφή του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζει το ΥπΑΑΤ Επιστροφή του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο...

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής...

Πολιτιστικά Νέα Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Φλώρινα (video) Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Φλώρινα (video)

Εντυπωσιακά ευρήματα που «μαρτυρούν τον πλούτο, την αριστοκρατική καταγωγή, τον ηρωικό χαρακτήρα και τον...

Εκπαιδευτικά Νέα  Νέα ηλεκτρονική Αίτηση σε Λειτουργούντα τμήματα ΕΠΑΛ Νέα ηλεκτρονική Αίτηση σε Λειτουργούντα τμήματα ΕΠΑΛ

Οι μαθητές/τριες οι οποίοι είχαν δηλώσει προτίμηση για ολιγομελή τμήματα ΕΠΑ.Λ.  παραμένουν στην ηλεκτρονική...

Τουρισμός - Ειδήσεις H λίμνη που έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για… υποβρύχιες selfie H λίμνη που έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για…...

Είναι ασυνήθιστο μία λίμνη να έχει… λογαριασμό στο Instagram, όμως η Umbul Ponggok αποτελεί λαμπρή και...

Επιστήμη - ειδήσεις Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης (video) Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης...

Διεθνής ομάδα αστρονόμων 6 χωρών ανακάλυψε ένα άστρο νετρονίων (pulsar) με τη μεγαλύτερη μάζα που έχει ποτέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης "να είναι χαρούμενοι" Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης...

Ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη δυτική Γαλλία υποχρεώνει επισήμως τους κατοίκους της "να είναι χαρούμενοι"...