Χάσαμε μια άνοιξη, να μην έχουμε μια δυστοπική συνέχεια.

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔16/03/2020 - 21:14

Γιάννης Μαγκριώτης

Ζούμε μια άνοιξη μόνη, πιεσμένη, που όλοι ζητούν να τελειώσει γρήγορα.

Αποκτούμε καθημερινά περισσότερη δύναμη. Πιέζουμε όλο και πιο πολύ τον εαυτό μας και τη φύση, πέρα από τις αντοχές τους.

Η αλαζονική πίεση γεννά συγκρούσεις, μετακινήσεις, κορονοϊούς.

Ο  κόσμος σήμερα έχει συγκεντρώσει τεράστια δύναμη, και όμως νιώθει πόνο, φόβο και απόγνωση.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στη ζωή μας και στην οικονομία είναι ήδη ορατές

Η ελπίδα όλων είναι ότι τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού θα αποδώσουν.

Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να παίρνει έγκαιρα και τα κατάλληλα μέτρα, χωρίς ιδεοληψίες, ευθύνη δική μας είναι να τα εφαρμόζουμε.

Φαίνεται ότι κυβέρνηση και πολίτες έχουμε αδυναμίες, παρ’ ότι η Ιταλία μας έδωσε και χρόνο και παράδειγμα.

Όμως, εκεί που φαίνεται ότι θα πονέσουμε περισσότερο είναι η οικονομία, γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα και θα μεγαλώσουν, χωρίς να μπορούμε τώρα να εκτιμήσουμε την έντασή τους.

Σίγουρα, θα πληγούν περισσότερο οι οικονομίες των χωρών που έχουν ήδη μεγάλα προβλήματα, όπως έγινε και το 2008 με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η χώρα μας θα βρεθεί και πάλι σε δυσκολότερη θέση, όπως και το 2008, και τώρα ξέρουμε τι ακολούθησε.

Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας ότι ήδη η οικονομία μας, από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, υποχωρεί σε σχέση με τους συμφωνημένους στόχους, τότε τα προβλήματα θα είναι εκρηκτικά.

Μια οικονομία που δυστυχώς, παρά τα διδάγματα της κρίσης, δεν άλλαξε ουσιαστικά την παραγωγική δομή της και συνεχίζει να στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση, θα έχει μεγάλες απώλειες, αφού η κατανάλωση τόσο η εσωτερική όσο και των τουριστών θα μειωθεί δραστικά.

Αυτό θα χτυπήσει και την ελάχιστη εσωτερική παραγωγή, όπως και τις εξαγωγές.

Μαζί με την υποχώρηση της οικονομίας, θα μεγαλώσει και η ανεργία και φυσικά θα βρεθούμε και πάλι μπροστά στην ανάγκη εξωτερικής βοήθειας.

Τα αρχικά μέτρα, που ανακοίνωσαν η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και της οικονομίας.

 

Οι απώλειες τόσο στην οικονομία όσο και στην απασχόληση θα είναι μεγαλύτερες, αν η κυβέρνηση δεν πάρει εγκαίρως, τα αποτελεσματικότερα το δυνατόν μέτρα στήριξης, και αν δεν απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα από την ΕΕ.

Σύντομα φοβάμαι, ότι θα αντιληφθεί το λάθος της, όπως και με την εκκλησία, όμως το τίμημα που θα πληρώσουμε ως κοινωνία και ως οικονομία τότε, θα είναι πολύ πιο μεγάλο.

Ο κορονοιός τρομάζει, όπως κάθε τι που είναι άγνωστο και αόρατο.

Στην προσωπική μας ζωή, είναι εύκολο να είμαστε υπεύθυνοι, αν και πολλές φορές φαίνεται αδύνατο, είτε από άγνοια κινδύνου, είτε από αλαζονεία, αποκαλύπτοντας ακόμη μια φορά τον κακό μας εαυτό.

Όμως, στην οικονομική ζωή και την εργασία, αρχίζουν τα πιο δύσκολα.

Υπάρχουν δραστηριότητες, όπως οι υπηρεσίες υγείας, που όχι μόνο που δεν μπορούν να σταματήσουν, αντιθέτως οι εργαζόμενοι σηκώνουν με μεγάλο προσωπικό τίμημα το μεγαλύτερο βάρος και τους αξίζουν συγχαρητήρια και κάθε υποστήριξη.

Υπάρχουν βασικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως στον τομέα των τροφίμων, που επίσης, δεν μπορούν να σταματήσουν.

Υπάρχουν δραστηριότητες, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που επίσης δύσκολα μπορούν να σταματήσουν, χρειάζεται όμως μεγάλη φροντίδα από τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς και προσοχή από αυτούς που τα χρησιμοποιούν.

Ένα πλαίσιο μέτρων για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της νέας έκρηξης της κρίσης, μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. Την γενναία οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ, έγκαιρα και ουσιαστικά, και όχι όπως το 2010. Αυτό αφορά όλες τις χώρες και κυρίως, τις χώρες του Νότου, που εκτός από τα ανοικτά οικονομικά τους προβλήματα, έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες από τον κορονοιό.
  2. Μείωση κατά 50% του προβλεπόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος, για φέτος και για τα επόμενα δυο χρόνια, για να αποδεσμεύσει πόρους η χώρα μας και να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και επαγγελματίες.
  3.  Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει μέρος των πόρων των 36 δις ευρώ, του «μαξιλαριού», κυρίως από τα δάνεια του 3ου μνημονίου.
  4. Οι τράπεζες αξιοποιώντας και τις νέες δυνατότητες των τελευταίων αποφάσεων της ΕΚΤ, για τις συστημικές τράπεζες όλης της Ευρωζώνης, να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και με κρατική εγγύηση, όπου χρειάζεται και μπορεί να γίνει και να διευκολύνουν τους δανειολήπτες.
  5. Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν, λόγω κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά και εκείνες που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία, το δημόσιο να υποστηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις στην ασφαλιστική και μισθολογική τους κάλυψη, όπως και στην διευκόλυνση εξυπηρέτησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
  6. Η κυβέρνηση να ενισχύσει αποφασιστικά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας με έκτακτα και μόνιμα μέτρα.
  7. Επιτέλους να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, αρχίζοντας από τις Αστικές και Υπεραστικές μεταφορές και τον περιορισμό των καρτέλ που ευνοούνται και από την κρίση της πανδημίας, και φυσικά μεταρρυθμίσεις στο κράτος.
  8. Θεωρώ αυτονόητο ότι, το δημόσιο δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν εμφανιστεί από ορισμένους κλάδους και επιχειρήσεις.
  9. Ίσως πιο σημαντικό από όλα τα μέτρα να είναι, η καλή και ειλικρινής συνεργασία πολιτείας-επιχειρήσεων-εργαζομένων, γιατί αυτήν την φορά ή θα περιορίσουμε την οικονομική και κοινωνική ζημιά όλοι μαζί, ή θα γεννήσουμε μια πραγματικότητα μη αντιστρεπτή στον ορατό ορίζοντα, για όλους.

Χωρίς φόβο και απόγνωση, με ατομική και συλλογική υπευθυνότητα, μπορούμε μην επιτρέψουμε η χαμένη Άνοιξη να έχει μια δυστοπική συνέχεια.


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

22/08/2021 - 13:54 - Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα...

Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

21/08/2021 - 12:10 - Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με...

Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

20/08/2021 - 13:34 - Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις»...

Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

20/07/2021 - 19:58 - Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και...

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

12/07/2021 - 20:04 - Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια