Μονόδρομος η επιλογή της Ελλάδας απέναντι στην αυθαιρεσία της Τουρκίας

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔13/12/2019 - 13:30

Γιάννης Μαγκριώτης

Η κυβερνητική και πολιτική ηγεσία της χώρας αιφνιδιάστηκε από την υπογραφή του μνημονίου οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ακόμη χειρότερα η Τουρκία τόσο με την αναθεωρητική της ρητορική, κυρίως όμως,  με την αναθεωρητική της πρακτική στην Συρία και την Κυπριακή ΑΟΖ, είχε φανερώσει τον επόμενο στόχο της, που ήταν η συμφωνία με την Λιβύη.

Στην Συρία επικαλέστηκε την εθνική της ασφάλεια και επενέβη στρατιωτικά, στην κυπριακή ΑΟΖ επικαλέστηκε τα γεωστρατηγικά και οικονομικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και ξεκίνησε γεωτρήσεις, στην συμφωνία με την Λιβύη επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο, τα γεωστρατηγικά και οικονομικά της συμφέροντα και υπέγραψε το μνημόνιο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει δίκιο, όμως χρησιμοποιώντας την ισχύ της, προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις αναθεωρητικές και παράνομες επιλογές της.

Ο Ερντογάν δηλώνει με κάθε τρόπο ότι η σημερινή Τουρκία δεν χωράει στα στενά κουστούμια της συνθήκης της Λωζάνης και του ψυχρού πολέμου.

Εκδηλώνει με κάθε τρόπο την αναθεωρητική της πολιτική και προσπαθεί να την επιβάλλει εκμεταλλευόμενη:

1. Την ρευστότητα και τις ανακατατάξεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

2. Την ιδιότυπη προσωπική στρατηγική του Τράμπ, που καθορίζεται από αμφιλεγόμενα οικονομικά συμφέροντα, αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες και τις στρατηγικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ.

3. Τις εσωτερικές διενέξεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών μελών της ΕΕ στην περιοχή

4. Τον νέο πολυπολικό κόσμο πού διαμόρφωσε η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η χώρα μας, από τις αρχές τις δεκαετίας, παρ' ότι είχε μπει βαθιά στην δίνη της κρίσης εμπλούτησε την στρατηγική της με δύο σημαντικές  επιλογές:

α) την περιφερειακή πολύπλευρη συνεργασία, κυρίως με Ισραήλ και Αίγυπτο και φυσικά με την Κύπρο.

β) Ξεκίνησε με διαγωνισμούς τις αναθέσεις σε διεθνείς κοινοπραξίες, την έρευνα σε Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την αξιοποίησή τους.

Μια δεκαετία μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την πιο μεγάλη εθνική επιτυχία της μεταπολίτευσης, η χώρα μας ενισχύονταν ακόμη περισσότερο γεωστρατηγικά απέναντι στην Τουρκία.

Η Άγκυρα, με τις δύο κινήσεις της, στην κυπριακή ΑΟΖ και την συμφωνία με την Λιβύη, προσπαθεί να εξισορροπήσει τα πλεονεκτήματα που έχουν  συγκεντρώσει η Ελλάδα και η Κύπρος και να τα ακυρώσει.

Η Ελλάδα γνωρίζει, πως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι χώρες της περιοχής, παρ' ότι δηλώνουν ότι διαφωνούν με την συμφωνία γιατί δημιουργεί ένταση στην περιοχή, δεν πρόκειται να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα.

Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να απαντήσει ψύχραιμα, αλλά αποφασιστικά και αποτελεσματικά.

Η απάντησή της, πέρα από την έντονη διπλωματική κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε κατεύθυνση, πρέπει να είναι πρακτική και να παράξει άμεσα αποτελέσματα.

Βέβαια, κάποιοι μπορεί να πουν ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες και ότι μπορεί να πέσει σύντομα, συνεπώς να ανακληθεί και η συμφωνία.

Είναι μια άποψη και αυτή, αλλά στέλνει λάθος μηνύματα και ξεχνά ότι η Τουρκία κατέθεσε, λίγες ημέρες πριν την συμφωνία, τους χάρτες με την δική της θέση για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, στον ΟΗΕ και αυτό δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα που ενισχύεται με την συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη.

Η χώρα μας θα ήθελε να μην είχαν γίνει όλα αυτά, γιατί δεν έχει αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα της δικής της ΑΟΖ και φυσικά δεν είναι έτοιμες και οι χώρες στα δυτικά, τα νότια και τα νοτιοανατολικά της, για την υπογραφή συμφωνιών που θα καθορίζουν τα όρια της ΑΟΖ τους με την Ελλάδα.

Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πρέπει να κάνει τις επιλογές της, πιο γρήγορα από ότι θα ήθελε.

Η επιλογές είναι κρίσιμες και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της χώρας μας και αυτό σημαίνει ψυχραιμία, αλλά και καθαρές αποφάσεις.

Κορυφαία η ειλικρίνεια της κυβέρνησης και των κομμάτων για μια απόλυτη  εθνική συνεννόηση, που απαιτούν οι στιγμές.

Η επιλογή τώρα είναι μια, η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την κατάθεση της πρότασής μας στον ΟΗΕ και η ταυτόχρονη δήλωση πως η χώρα μας είναι έτοιμη να συζητήσει με όλες τις χώρες, που η δική τους ΑΟΖ εφάπτεται της δικής μας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Η Κύπρος το έκανε το 2004 και  προχώρησε στην ανάθεση των θαλάσσιων οικοπέδων σε διεθνείς κοινοπραξίες για την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, παρ' όλη την αντίδραση της Άγκυρας.

Η χώρα μας το έκανε μερικώς το 2011, νοτιοδυτικά της Κρήτης, δηλώνοντας ότι δεν θα παραβιάσει τα δικαιώματα της Λιβύης, προκήρυξε διαγωνισμούς και πρόσφατα υπέγραψε τις συμφωνίες για τις έρευνες.

Είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουμε αντίδραση από φίλους και συμμάχους και θα μας χρεώσουν ότι προκαλούμε ένταση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε.

Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός των ορίων μας με τις γειτονικές χώρες και αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο, γιατί μερικές έχουν διαφορετική προσέγγιση από εμάς, ακόμη και η Αίγυπτος.

Η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι έντονη, το cassous belly του τουρκικού κοινοβουλίου για τα 12 μίλια δεν έχει ανακληθεί. Βέβαια με cassous belly είχε απειλήσει η Άγκυρα, αν η Κύπρος έμπαινε στην ΕΕ πριν την συμφωνημένη λύση του Κυπριακού και μύτη δεν άνοιξε. 

Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, είτε μόνη μας είτε μαζί με την Τουρκία και το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που θα θέλαμε και σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο.

Πολλές φορές οι εξελίξεις είναι πιο γρήγορες από ότι της έχεις υπολογίσει, γιατί δεν τις καθορίζεις μόνος σου, πάντα όμως πρέπει να είσαι έτοιμος να τις αντιμετωπίσεις, διαφορετικά θα είσαι πάντα χαμένος, ή στην καλύτερη περίπτωση θα ζείς με τις συνθήκες της Φιλανδίας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

 

 


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

22/08/2021 - 13:54 - Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα...

Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

21/08/2021 - 12:10 - Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με...

Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

20/08/2021 - 13:34 - Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις»...

Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

20/07/2021 - 19:58 - Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και...

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

12/07/2021 - 20:04 - Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια