Οι ισπανικές εκλογές, τα πολιτικά αφηγήματα των ελληνικών κομμάτων και το Κίνημα Αλλαγής

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔14/05/2019 - 16:18

Γιάννης Μαγκριώτης

Με αφορμή τις εκλογές στην Ισπανία άνοιξε μια συζήτηση στη χώρα μεταξύ των κομμάτων αλλά και στα ΜΜΕ, που μόνο σύγχυση δημιούργησε αφού η κάθε πλευρά δήλωνε δικαιωμένη.

Το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες στην πολιτική ζωή της χώρας και έγινε σχεδόν απόλυτο στην εποχή της κρίσης.

Όμως, πέρα από τις σκοπιμότητες, γίνεται και από πολλούς αντικειμενικούς αναλυτές ένα μεθοδολογικό λάθος, επιλέγοντας μια γραμμική μεταφορά του ισπανικού κομματικού φάσματος στην ελληνική πραγματικότητα.

Κάνοντας μια προσπάθεια να περιγράψω τα αποτελέσματα, με κίνδυνο να υποπέσω στο ίδιο μεθοδολογικό λάθος, θα μπορούσα να σημειώσω τα εξής:

1. Οι σοσιαλιστές επανέκτησαν τους ψηφοφόρους που είχαν χάσει προς το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα των Podemos.

2. Το κεντροδεξιό κόμμα έχασε μεγάλες δυνάμεις τόσο προς το νεοσύστατο κεντροδεξιό των Ciudadanos όσο και προς το ακροδεξιό Vox.

3. Τα αυτονομιστικά κόμματα, δεξιά και κυρίως τα αριστερά, αύξησαν σχετικά τις δυνάμεις που είχαν.

4. Οι δύο ευρύτερες παρατάξεις με παραδοσιακούς όρους, Κεντροαριστερά-Ριζοσπαστική Αριστερά και Κεντροδεξιά-Ακροδεξιά, παραμένουν σταθερές στην επιρροή τους στα χρόνια της κρίσης.

5. Η δυναμική εμφάνιση της Ακροδεξιάς εις βάρος της Κεντροδεξιάς αποκαλύπτει πως η οικονομική κρίση, η μορφή της αυτονομίας των περιφερειών και το μεταναστευτικό ενισχύουν την Ακροδεξιά.

Ως γενικά συμπεράσματα μπορώ να σημειώσω:

α. Την ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατίας εις βάρος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αποκαλύπτει ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στην περίπλοκη και αντιφατική πραγματικότητα στο εσωτερικό των χωρών και στην ΕΕ.

β. Η πολύπλευρη κρίση αναδιατάσσει συνεχώς τους πολιτικούς συσχετισμούς και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.Τέλος φόρμας

Στον δικομματικό διπολισμό της Ισπανίας, στην περίοδο της κρίσης, δημιουργήθηκε ο πολυκομματικός διπολισμός.

Στην Ελλάδα έχουμε, λόγω και του εκλογικού συστήματος Καραμανλή-Παυλόπουλου, έναν εκβιαστικά επιβαλλόμενο δικομματικό διπολισμό.

Πρώτος στόχος του ΚΙΝ.ΑΛ., του κόμματος της Νέας Σοσιαλδημοκρατίας, πρέπει να είναι το σπάσιμο αυτού του εκβιαστικού δικομματισμού.

Αυτό θα γίνει πρωτίστως πολιτικά και προγραμματικά, η διάρκειά του όμως θα διασφαλιστεί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δηλαδή με κατάργηση του εκβιαστικού πλειοψηφικού νόμου υπέρ του πρώτου κόμματος, χωρίς να αφαιρεί την πρωτοβουλία του στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με μια πολιτική γραμμή, που θα ξεπερνά τον άγονο και αδιέξοδο διχασμό των μνημονιακών χρόνων και θα προάγει την προγραμματική πολιτική σύγκλιση, που θα δημιουργήσει νέα ρεύματα στην κοινωνία και νέες πολιτικές δυναμικές.

Μια πολιτική στρατηγική που θα στηρίζεται σε δύο βασικές διαπιστώσεις:

1. Κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του να βγάλει τη χώρα από την κρίση, κάτι που έχει αποδειχθεί με όλες τις κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα.

2.  Η δημοσιονομική εξυγίανση - σταθερότητα που επετεύχθη με δραστικές μειώσεις μισθών, συντάξεων, δημοσίων δαπανών, αυξήσεις φόρων και δευτερευόντως με διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, στις αγορές και στο κράτος, έχει ξεπεράσει τις αντοχές της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας.

 

Βασικές προγραμματικές προτεραιότητες πρέπει να είναι:

1. Άμεση προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για την απελευθέρωση της οικονομίας και ταυτόχρονα έλεγχος στα καρτέλ των αγορών στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του χρήματος και του λιανικού εμπορίου, όπου έχουμε ακριβές υπηρεσίες και προϊόντα και χαμηλή ποιότητα σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ.

Όλοι μιλούν για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά κανείς δεν τις κατονομάζει, γιατί θίγουν συντεχνίες στον παραγωγικό χώρο και στα συνδικαλιστικά ρετιρέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας.

2. Αλλαγή της φορολογικής πολιτικής με


• Μείωση του ΦΠΑ σε ειδικούς τομείς.
• Νέα φορολογική κλίμακα στα εισοδήματα κάτω των 20 χιλιάδων ευρώ και μείωση του αφορολόγητου για να περιοριστεί κι άλλο η φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν τα πραγματικά χαμηλά εισοδήματα.

• Μείωση σταδιακά των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και του ΕΝΦΙΑ.

3. Επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος, υιοθετώντας τους τρεις πυλώνες, την ελάχιστη εθνική σύνταξη και την απόλυτη τήρηση της ανταποδοτικότητας παντού, όπως ισχύει στις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ.

 

4. Αλλαγή της φιλοσοφίας και της δομής του κράτους και του ευρύτερου Δημοσίου, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ενίσχυση του στρατηγικού, επιτελικού και ελεγκτικού του ρόλου και παραχώρηση παροχής υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες με το μικρότερο κόστος. Ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης.

5. Το προσφυγικό, που θα είναι έντονο και για πολλά χρόνια σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, χρειάζεται ολοκληρωμένη διεθνή, ευρωπαϊκή πολιτική και αξιόπιστη εσωτερική διαχείριση.

6. Στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα χρειάζεται:

 

• Δραστική διόρθωση της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του οδικού χάρτη ένταξής τους στην ΕΕ.

• Επανασχεδιασμός της στρατηγικής μας απέναντι στην Τουρκία, που ακολουθεί πλέον επιθετική αναθεωρητική πολιτική με όλες τις γειτονικές της χώρες και φυσικά με την Ελλάδα και την Κύπρο.

• Ολοκληρωμένη πολιτική με βάση τα νέα δεδομένα σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, Νότια Ευρώπη και φυσικά αξιοποίηση των σχέσεών μας με το ΝΑΤΟ, ως χώρα ευθύνης και σταθερότητας στην περιοχή, όπως και εταιρικές δυναμικές σχέσεις με Κίνα, Ρωσία.

Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα μας να αξιοποιήσει παραγωγικά τους κοινοτικούς πόρους και τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν οι διεθνείς επενδυτές, μόνο έτσι θα υπάρξουν ξένες και εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι στόχοι είναι υψηλοί, αλλά είναι απολύτως απαραίτητοι για την ανάπτυξη δυναμικής του ΚΙΝ.ΑΛ. και την κατάκτηση μιας νέας δημιουργικής και πρωταγωνιστικής θέσης στο πολιτικό σύστημα. Αυτό το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πολλαπλώς ωφέλιμο για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες.

 

 

 

 

 


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Πολιτικά άρθρα Πως κρίνονται οι πρώτες αντιδράσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Χρήστος Καψάλης

Μόλις 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση των Exit Poll η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να τοποθετηθούν και να δώσουν άτυπα, μέσων πηγών, το στίγμα...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ελλάδα

Νότης Μαριάς

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο της νέας ηγεσίας της ΕΕ ανέδειξαν πέραν των άλλων ως νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως πάντα, …ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα.

Γιάννης Μαγκριώτης

Ο Μητσοτάκης ακολούθησε την πεπατημένη των υποψηφίων πρωθυπουργών που προεκλογικά υπόσχονται μικρά, ευέλικτα και αποτελεσματικά σχήματα και με το...

Δείτε όλο το άρθρο
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η ανάγκη μιας χρηστής διοίκησης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η ανάγκη μιας χρηστής διοίκησης Σοφία Αυγητίδου Το εγχείρημα ενός μεγάλου και ενιαίου πανεπιστημίου στη Δυτική...

Δείτε όλο το άρθρο
«Θέμις» και Μητσοτάκης... έχουν κέφια

«Θέμις» και Μητσοτάκης... έχουν κέφια Η «επιστροφή στην κανονικότητα», όπως φαίνεται ότι την εννοούσε η Νέα Δημοκρατία, αποτυπώνεται απόλυτα μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
84η ΔΕΘ: «Νέα Ινδία», εξωστρέφεια,  επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο

84η ΔΕΘ: «Νέα Ινδία», εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο


Εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα και καινοτομία είναι το τρίπτυχο που θα πρωταγωνιστήσει στην 84η ΔΕΘ, η οποία θα έχει αέρα… Ινδίας, καθώς η ασιατική...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό του Έμπολα ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό του Έμπολα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε απόψε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία" σε...

Νέα Τεχνολογίας Mαγική βραδιά με πανσέληνο και μερική έκλειψη Σελήνης [ΦΩΤΟ] Mαγική βραδιά με πανσέληνο και μερική έκλειψη Σελήνης [ΦΩΤΟ]

Mαγική βραδιά με πανσέληνο και μερική έκλειψη Σελήνης [ΦΩΤΟ] Μαγική ήταν η χθεσινή βραδιά με την πανσέληνο...

Κύπρος - Ειδήσεις Τετραπλό σερί απωλειών για το ΧΑΚ Τετραπλό σερί απωλειών για το ΧΑΚ

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο, με τις συσσωρευμένες...

Ειδήσεις υγείας Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατρικό προϊόν για παιδιά Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατρικό προϊόν για παιδιά

Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατροτεχνολογικό προϊόν για παιδιά.Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας, 012018 (ημ....

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Εξομολόγηση-σοκ πασίγνωστου καλλιτέχνη: Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω - ΦΩΤΟ Εξομολόγηση-σοκ πασίγνωστου καλλιτέχνη: Σκεφτόμουν να...

Για πολλούς ήταν το κακό παιδί της μουσικής...

Νέα για αυτοκίνηση Γιατί η νέα BMW Σειρά 1 έγινε προσθιοκίνητη; Γιατί η νέα BMW Σειρά 1 έγινε προσθιοκίνητη;

Η τρίτη γενιά της BMW Σειρά 1 έφερε μια μεγάλη αλλαγή για το premium μικρομεσαίο το οποίο για πρώτη φορά μετακ

Αγροτικά Νέα Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή Challenge” Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή...

Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα  συναρπαστικό live – pitching,...

Πολιτιστικά Νέα Η Μαρία Κάλλας «επιστρέφει» στη σκηνή Η Μαρία Κάλλας «επιστρέφει» στη σκηνή

Η Μαρία Κάλλας «επιστρέφει» στη σκηνή Η θρυλική ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας «επιστρέφει» στη σκηνή 45...

Εκπαιδευτικά Νέα  Συμφωνία Ν. Κεραμέως- Αρχιεπισκόπου  για “δρομολόγηση” λύσεων που απασχολούν την Εκκλησία Συμφωνία Ν. Κεραμέως- Αρχιεπισκόπου για “δρομολόγηση”...

Στην καθιέρωση τακτικών  επαφών  για τη “δρομολόγηση” επίλυσης των ζητημάτων που απασχολούν την Εκκλησία στη...

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις «Παλίρροιες στο Σύμπαν»: Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας (video) «Παλίρροιες στο Σύμπαν»: Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών...

Oι «Παλίρροιες στο Σύμπαν», οι συγκρούσεις των Γαλαξιών και τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν σε ομιλία που...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...