Οι ισπανικές εκλογές, τα πολιτικά αφηγήματα των ελληνικών κομμάτων και το Κίνημα Αλλαγής

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔14/05/2019 - 16:18

Γιάννης Μαγκριώτης

Με αφορμή τις εκλογές στην Ισπανία άνοιξε μια συζήτηση στη χώρα μεταξύ των κομμάτων αλλά και στα ΜΜΕ, που μόνο σύγχυση δημιούργησε αφού η κάθε πλευρά δήλωνε δικαιωμένη.

Το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες στην πολιτική ζωή της χώρας και έγινε σχεδόν απόλυτο στην εποχή της κρίσης.

Όμως, πέρα από τις σκοπιμότητες, γίνεται και από πολλούς αντικειμενικούς αναλυτές ένα μεθοδολογικό λάθος, επιλέγοντας μια γραμμική μεταφορά του ισπανικού κομματικού φάσματος στην ελληνική πραγματικότητα.

Κάνοντας μια προσπάθεια να περιγράψω τα αποτελέσματα, με κίνδυνο να υποπέσω στο ίδιο μεθοδολογικό λάθος, θα μπορούσα να σημειώσω τα εξής:

1. Οι σοσιαλιστές επανέκτησαν τους ψηφοφόρους που είχαν χάσει προς το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα των Podemos.

2. Το κεντροδεξιό κόμμα έχασε μεγάλες δυνάμεις τόσο προς το νεοσύστατο κεντροδεξιό των Ciudadanos όσο και προς το ακροδεξιό Vox.

3. Τα αυτονομιστικά κόμματα, δεξιά και κυρίως τα αριστερά, αύξησαν σχετικά τις δυνάμεις που είχαν.

4. Οι δύο ευρύτερες παρατάξεις με παραδοσιακούς όρους, Κεντροαριστερά-Ριζοσπαστική Αριστερά και Κεντροδεξιά-Ακροδεξιά, παραμένουν σταθερές στην επιρροή τους στα χρόνια της κρίσης.

5. Η δυναμική εμφάνιση της Ακροδεξιάς εις βάρος της Κεντροδεξιάς αποκαλύπτει πως η οικονομική κρίση, η μορφή της αυτονομίας των περιφερειών και το μεταναστευτικό ενισχύουν την Ακροδεξιά.

Ως γενικά συμπεράσματα μπορώ να σημειώσω:

α. Την ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατίας εις βάρος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αποκαλύπτει ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στην περίπλοκη και αντιφατική πραγματικότητα στο εσωτερικό των χωρών και στην ΕΕ.

β. Η πολύπλευρη κρίση αναδιατάσσει συνεχώς τους πολιτικούς συσχετισμούς και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.Τέλος φόρμας

Στον δικομματικό διπολισμό της Ισπανίας, στην περίοδο της κρίσης, δημιουργήθηκε ο πολυκομματικός διπολισμός.

Στην Ελλάδα έχουμε, λόγω και του εκλογικού συστήματος Καραμανλή-Παυλόπουλου, έναν εκβιαστικά επιβαλλόμενο δικομματικό διπολισμό.

Πρώτος στόχος του ΚΙΝ.ΑΛ., του κόμματος της Νέας Σοσιαλδημοκρατίας, πρέπει να είναι το σπάσιμο αυτού του εκβιαστικού δικομματισμού.

Αυτό θα γίνει πρωτίστως πολιτικά και προγραμματικά, η διάρκειά του όμως θα διασφαλιστεί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δηλαδή με κατάργηση του εκβιαστικού πλειοψηφικού νόμου υπέρ του πρώτου κόμματος, χωρίς να αφαιρεί την πρωτοβουλία του στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με μια πολιτική γραμμή, που θα ξεπερνά τον άγονο και αδιέξοδο διχασμό των μνημονιακών χρόνων και θα προάγει την προγραμματική πολιτική σύγκλιση, που θα δημιουργήσει νέα ρεύματα στην κοινωνία και νέες πολιτικές δυναμικές.

Μια πολιτική στρατηγική που θα στηρίζεται σε δύο βασικές διαπιστώσεις:

1. Κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του να βγάλει τη χώρα από την κρίση, κάτι που έχει αποδειχθεί με όλες τις κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα.

2.  Η δημοσιονομική εξυγίανση - σταθερότητα που επετεύχθη με δραστικές μειώσεις μισθών, συντάξεων, δημοσίων δαπανών, αυξήσεις φόρων και δευτερευόντως με διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, στις αγορές και στο κράτος, έχει ξεπεράσει τις αντοχές της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας.

 

Βασικές προγραμματικές προτεραιότητες πρέπει να είναι:

1. Άμεση προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για την απελευθέρωση της οικονομίας και ταυτόχρονα έλεγχος στα καρτέλ των αγορών στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του χρήματος και του λιανικού εμπορίου, όπου έχουμε ακριβές υπηρεσίες και προϊόντα και χαμηλή ποιότητα σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ.

Όλοι μιλούν για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά κανείς δεν τις κατονομάζει, γιατί θίγουν συντεχνίες στον παραγωγικό χώρο και στα συνδικαλιστικά ρετιρέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας.

2. Αλλαγή της φορολογικής πολιτικής με


• Μείωση του ΦΠΑ σε ειδικούς τομείς.
• Νέα φορολογική κλίμακα στα εισοδήματα κάτω των 20 χιλιάδων ευρώ και μείωση του αφορολόγητου για να περιοριστεί κι άλλο η φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν τα πραγματικά χαμηλά εισοδήματα.

• Μείωση σταδιακά των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και του ΕΝΦΙΑ.

3. Επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος, υιοθετώντας τους τρεις πυλώνες, την ελάχιστη εθνική σύνταξη και την απόλυτη τήρηση της ανταποδοτικότητας παντού, όπως ισχύει στις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ.

 

4. Αλλαγή της φιλοσοφίας και της δομής του κράτους και του ευρύτερου Δημοσίου, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ενίσχυση του στρατηγικού, επιτελικού και ελεγκτικού του ρόλου και παραχώρηση παροχής υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες με το μικρότερο κόστος. Ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης.

5. Το προσφυγικό, που θα είναι έντονο και για πολλά χρόνια σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, χρειάζεται ολοκληρωμένη διεθνή, ευρωπαϊκή πολιτική και αξιόπιστη εσωτερική διαχείριση.

6. Στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα χρειάζεται:

 

• Δραστική διόρθωση της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του οδικού χάρτη ένταξής τους στην ΕΕ.

• Επανασχεδιασμός της στρατηγικής μας απέναντι στην Τουρκία, που ακολουθεί πλέον επιθετική αναθεωρητική πολιτική με όλες τις γειτονικές της χώρες και φυσικά με την Ελλάδα και την Κύπρο.

• Ολοκληρωμένη πολιτική με βάση τα νέα δεδομένα σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, Νότια Ευρώπη και φυσικά αξιοποίηση των σχέσεών μας με το ΝΑΤΟ, ως χώρα ευθύνης και σταθερότητας στην περιοχή, όπως και εταιρικές δυναμικές σχέσεις με Κίνα, Ρωσία.

Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα μας να αξιοποιήσει παραγωγικά τους κοινοτικούς πόρους και τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν οι διεθνείς επενδυτές, μόνο έτσι θα υπάρξουν ξένες και εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι στόχοι είναι υψηλοί, αλλά είναι απολύτως απαραίτητοι για την ανάπτυξη δυναμικής του ΚΙΝ.ΑΛ. και την κατάκτηση μιας νέας δημιουργικής και πρωταγωνιστικής θέσης στο πολιτικό σύστημα. Αυτό το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πολλαπλώς ωφέλιμο για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες.

 

 

 

 

 


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΔείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Τι δείχνουν πραγματικά οι δημοσκοπήσεις

24/05/2019 - 16:27 - Το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων αμφισβητείται από πολλούς και όχι άδικα σε...

Η « μαύρη λίστα» του Κουτσούμπα για την Ευρωπαϊκή Αριστερά

23/05/2019 - 17:39:44 -

Μεσανατολική σύγχυση

23/05/2019 - 08:06:12 -

Επιχείρηση «άδειες πλατείες» Τσίπρα

22/05/2019 - 11:05:05 -

Αθήνα, αμήχανη «ξενοδοχειούπολη» ή πρωτοπόρος των εκθετικών τεχνολογιών;

22/05/2019 - 07:33:00 -

56 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

22/05/2019 - 07:00:38 -

Δημόσια Υγεία και Δήμος Θεσσαλονίκης

21/05/2019 - 14:16 - Μια Ιστορική διαδρομή  της Υγείας Η αμφισβήτηση κατεστημένων ιδεών και αντιλήψεων στην...

Η κυνική ομολογία του ΔΝΤ και οι αμετανόητοι

21/05/2019 - 11:10:34 -

Εκτός συζήτησης οι αιτίες της κρίσης

21/05/2019 - 08:32:59 -

Thomas Piketty: «Η Ευρώπη μπορεί να καταστεί συνώνυμο της κοινωνικής δικαιοσύνης»

21/05/2019 - 08:25:04 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
προεκλογική διαφήμιση
Πολιτικά άρθρα Τι δείχνουν πραγματικά οι δημοσκοπήσεις

Χρήστος Καψάλης

Το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων αμφισβητείται από πολλούς και όχι άδικα σε αρκετές των περιπτώσεων. Δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Να προστατεύσουμε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, να προωθήσουμε τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό

Λυδία Κονιόρδου

Όλοι συνειδητοποιούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι:  Ή θα εξελιχθεί ή θα καταρρεύσει. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε...

Δείτε όλο το άρθρο
Δημόσια Υγεία και Δήμος Θεσσαλονίκης

Θανάσης Κομνής

Μια Ιστορική διαδρομή  της Υγείας Η αμφισβήτηση κατεστημένων ιδεών και αντιλήψεων στην ιατρική επιστήμη  έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Σόλωνας, ο Κλεισθένης και η σημασία της ψήφου

Μάρνη Χατζηεμμανουήλ

Ο Σόλωνας, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας όταν επελέγη για να δώσει λύση στα προβλήματα της Αθήνας, μεταξύ όλων όσων άλλαξε ώστε να γίνει...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, η διακοπή της και η σχέση της με το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Δρ. Θεοχάρης Α. Ταντανάσης

Το δημογραφικό είναι το μέγιστο πρόβλημα της πατρίδας μας, αφορά την ύπαρξή μας, τα πάντα. Από τη μια πλευρά είναι η αδυναμία η αποφυγή από μέρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll για τα Παραπολιτικά (24-5-2019) Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές , καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Innovation Metrisis Poll που έγινε για την... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Έθνος (23-5-2019) Σκληρό «ντέρμπι» για τις ευρωεκλογές της Κυριακής προβλέπει δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research , που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
16η ΔΕΒΘ:Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις,  290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές

16η ΔΕΒΘ:Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές


Στις 9 Μαΐου ξεκινά η μεγάλη «γιορτή» του βιβλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Τιμώμενες οι ισπανόφωνες χώρες Με 500 εκδηλώσεις, 290...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Γεώργιος Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης και τα κόμματα που τους στηρίζουν Όποιος και να βγει, σαν δημότης έχω 3 απλές συμβουλές να δώσω. 1) οι δημοτικοί υπάλληλοι να δουλεύουν όλο το (6 ώρα) ωράριο και 1 ώρα δουλειά και 5... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Γκούμας Αναμέτρηση του προοδευτικού με τη συντήρηση οι επόμενες εκλογές, είπε η Ο. Γεροβασίλη Να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις, καμία αντίρηση. Οι δυνάμεις που ψήφισαν μνημόνια και μνημόνια διαρκειάς κάθε άλλο παρά προοδευτικές είναι όμως. Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Γκούμας Πρέπει να ξεκινήσει σοβαρός διάλογος για την επόμενη μέρα της οικονομίας, είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος Μείωση φόρων-εισφορών στις μικρομεσαίες κάτω του 50% και απαγόρευση η μία υπηρεσία να ζητάει έγγραφο από τον πολίτη που υπάρχει σε άλλη. Γιατί δεν... Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ευρωεκλογές 2019: Νίκη-έκπληξη του Εργατικού Κόμματος δείχνουν τα exit polls στην Ολλανδία Ευρωεκλογές 2019: Νίκη-έκπληξη του Εργατικού Κόμματος...

Το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας έρχεται πρώτο σε ψήφους στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη χώρα για...

Νέα Τεχνολογίας Μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου στον Άρη Μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου στον Άρη

Μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου στον Άρη Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σημαντικά...

Κύπρος - Ειδήσεις Πολιτικοί αρχηγοί στο ΤΡΙΤΟ για το Κυπριακό Πολιτικοί αρχηγοί στο ΤΡΙΤΟ για το Κυπριακό

ΑΚΕΛ Ο γενικός γραμματέας του Ακέλ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί μέρος...

Ειδήσεις υγείας Τουλάχιστον 120.000 Έλληνες χρήζουν «Ανακουφιστικής Φροντίδας» - Την λαμβάνουν μόλις 600 Τουλάχιστον 120.000 Έλληνες χρήζουν «Ανακουφιστικής...

Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος για την κατάρτιση «Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα»...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Η πρώτη ανάρτηση της Σπυριδούλας μετά το τέλος του MasterChef - ΦΩΤΟ Η πρώτη ανάρτηση της Σπυριδούλας μετά το τέλος του...

H Σπυριδούλα Καραμπουτάκη μετά το τέλος του MasterChef έκανε την πρώτη της ανάρτηση στον προσωπικό της...

Νέα για αυτοκίνηση Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το αυτοκίνητό σας Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το...

Όσο απασχολημένοι και αν είστε, όσο και αν σας λείπει ο ελεύθερος χρόνος, δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για...

Αγροτικά Νέα Με προϋπολογισμό ύψους 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» η πρόσκληση για την Εξισωτική Αποζημίωση του έτους 2019 - Αιτήσεις έως 18/6 Με προϋπολογισμό ύψους 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» η πρόσκληση...

Στα 240 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2019 όπως αναφέρει...

Πολιτιστικά Νέα Out Score: Χω-ορικές Σημειογραφίες Ι – πώς η κίνηση μεταβάλλεται οργανικά στο χώρο και πώς το περιβάλλον προσαρμόζεται σε αυτήν Out Score: Χω-ορικές Σημειογραφίες Ι – πώς η κίνηση...

Το OUT SCORE: Χω/ορικές Σημειογραφίες I είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εξετάζει τους συσχετισμούς μεταξύ...

Εκπαιδευτικά Νέα Χρυσό βραβείο στο Εργαστήριο Προσβασιμότητας και υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χρυσό βραβείο στο Εργαστήριο Προσβασιμότητας και...

Την πρώτη θέση και το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Τριτοβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση: Ειδικές Εκπαιδευτικές...

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις Έρευνα: Πιο επιβλαβής ο θυμός από τη θλίψη για τους ηλικιωμένους Έρευνα: Πιο επιβλαβής ο θυμός από τη θλίψη για τους...

O θυμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση φλεγμονών και χρόνιων παθήσεων στους ανθρώπους...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...