Οι σχέσεις επιστήμης και πολιτικής στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 1 σχόλια 🕔03/05/2020 - 20:54

Γιάννης Μαγκριώτης

Ξαφνικά ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τζιόδρας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης, αφορμή η εισήγηση του για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από την Δευτέρα 4/5/20, που αρχίζει η φάση αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο ΕΟΔΥ, κατά την εκτίμηση μου και με βάση τα δεδομένα της χώρας, δηλαδή τις ανεπάρκειες της, σωστά διαχειρίζονται τα προβλήματα της πανδημίας.

Τα προβλήματα τα έχει η χώρα με τις τραγικές ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό, υγειονομικές υποδομές, ειδικού προσωπικού στις ΜΕΘ και γενικά στο ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση στην λήψη των αποφάσεων, ακούγοντας τους ειδικούς, συνδυάζει δύο πράγματα:

Το υγειονομικό αποτέλεσμα των αποφάσεών της και την οικονομική και κοινωνική κρίση, που θα προκαλέσουν οι αποφάσεις της.

Τα προβλήματα αυτά μεταφέρονται στους ειδικούς του ΕΟΔΥ και εκεί αρχίζουν οι συγκρούσεις επιστήμης και πολιτικής.

Η επιστημονική γνώση σε πρωτόγνωρα και επιθετικά προβλήματα, όπως η εμφάνιση μιας πανδημίας, είναι πάντα ελλιπής.

Έτσι προχωράει η επιστήμη μέσα από την έρευνα και την εμπειρία, που γίνεται γνώση, για να αμφισβητηθεί στην συνέχεια από νέες έρευνες και να βελτιωθεί περισσότερο.

Απόλυτες βεβαιότητες και αλήθειες δεν υπάρχουν στην επιστήμη, δουλεύει με την πιο αξιόπιστη γνώση κάθε φορά, έτσι προσφέρει στον άνθρωπο και στον κόσμο γενικότερα, και έτσι εξελίσσεται.

Απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες υπάρχουν στις θρησκείες και στις θεωρίες συνομωσίας, γιαυτό και είναι πάντα ίδιες και δεν εξελίσσονται, μάλιστα τις διαφορές, δηλαδή τις αιρέσεις, όπως τις ονομάζουν, τις αντιμετωπίζουν με μίσος και με βία.

Η χώρα μας παρ' ότι ευνοήθηκε, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της περιορισμένης εξωστρέφειας και της μεταφοράς του ιού τριτογενώς από γειτονικές χώρες που επιμολύνθηκαν άμεσα από Κινέζους στην χώρα τους και από δικούς τους πολίτες στην Κίνα, λόγω όμως των μεγάλων ελλείψεων σε προστατευτικό υλικό, τεστ και ΜΕΘ, έπρεπε να πάρει γρήγορα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, για να αποφύγει πιο επώδυνα υγειονομικά αποτελέσματα.

Αυτή η πραγματικότητα, καθόρισε και τις πρώτες αποφάσεις των ειδικών και φυσικά της κυβέρνησης.

Γρήγορα περιοριστικά μέτρα και αυστηρή τήρηση τους.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα, σε υγειονομικό επίπεδο είναι θετικά, όμως στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο θα είναι πιο αρνητικά, και λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλά και λόγω του ότι η βασική εξωστρεφής δραστηριότητα της χώρας μας ο τουρισμός, που ακολουθεί χρονικά, φαίνεται ότι θα πληγεί σημαντικά.

Η επιστημονική γνώση είναι ουδέτερη πολιτικά, έχει σημασία όμως, ποιος την κατέχει και πως την αξιοποιεί.

Οι αντιφάσεις που παρουσίασαν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ στο θέμα της μάσκας και των τεστ, έχουν σχέση με τις αβεβαιότητες της επιστημονικής γνώσης, κυρίως όμως έχουν σχέση με την διαχείριση της κρίσης στα αντικειμενικά δεδομένα της χώρας μας και φυσικά στην πολιτική της κυβέρνησης.

Δεν είπαν όλες τις αλήθειες στην πρώτη φάση είτε για να μην εκθέσουν την κυβέρνηση, την σημερινή και την προηγούμενη, είτε για να μην δημιουργήσουν πανικό στους πολίτες, με αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, είτε και για τους δύο λόγους.

Εάν είχαμε επάρκεια υγειονομικού υλικού και ΜΕΘ, σίγουρα θα ακολουθούσαμε άλλη τακτική, με τα ίδια ή καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα, και σίγουρα με λιγότερες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες.

Αυτές τις αλήθειες, τώρα που η πρώτη φάση της πανδημίας πέρασε και περιορίστηκε ο κίνδυνος, πρέπει οι ειδικοί του ΕΟΔΥ να τις πουν, για αναγκάσουν την κυβέρνηση και τα κόμματα να συζητήσουν με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ πρέπει να ερμηνεύσουν την αντιφατικότητα των προτάσεων τους, γιατί έτσι θα αποκτήσουν πρόσθετη αξιοπιστία και χρησιμότητα και δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στην κομματική αντιπαράθεση. Οι πολίτες γνωρίζοντας τις αλήθειες θα κρίνουν τα κόμματα με βάση την πραγματικότητα, και όχι με βάση την κομματική τους επιλογή, τους φόβους που δημιουργεί ο κορονοιός, και την σύγχυση που δημιουργεί η απόκρυψη της αλήθειας.

Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη και τις αδυναμίες μας, και όχι να μιλάνε οι μεν για σωτήρες, οι δε για ψεύτες και κομπιναδόρους.


1 Σχόλια

  1. 🕔08/05/2020

    ΣΤΑΥΡΟΣ

    Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Κ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΣΑΣΙΖΕΙ .ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΌΣ ΗΓΕΤΗΣ, Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΙΟΝΤΕΣΚ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΜΠΟΥΧΤΗΣΕ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ,ΜΕ ΠΡΩΤΟ Κ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΑΝΔΡΕΑ.ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ;ΑΚΟΜΑ Κ ΤΩΡΑ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΑΝ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΕ ΣΦΑΓΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ,ΔΗΘΕΝ,ΣΤΙΣ ΠΚΑΤΕΙΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ.ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

23/05/2020 - 07:01:23 -

Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

22/05/2020 - 16:21:05 -

Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

19/05/2020 - 18:44 - Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα...

«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

14/05/2020 - 19:55:50 -

Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση

10/05/2020 - 07:00:36 -

9 Μαΐου 1936 – Η ματωμένη απεργιακή εξέγερση στη Θεσσαλονίκη

09/05/2020 - 06:24:08 -

Οι σχέσεις επιστήμης και πολιτικής στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

03/05/2020 - 20:54 - Ξαφνικά ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τζιόδρας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης, αφορμή...

Covid-19: Υγεία και αγορά, δυο συστήματα που αλληλεξαρτώνται

30/04/2020 - 19:59 - Η κρίση του Κορωνοϊού κτυπά αμείλικτα όλες τις οικονομίες, άλλες περισσότερο και άλλες...

Δημόσιο Ταμείο Εξαγοράς των κόκκινων δανείων τώρα

27/04/2020 - 20:38 - Καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι την 1 η Μαΐου όταν και θα παύσει και η ελάχιστη...

Μεσσηνιακός Γ.Σ.: Aπό το 1888 συνεχής κοινωνική και αθλητική προσφορά

26/04/2020 - 07:00:51 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση

του Νάσου Μπράτσου Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είχε βγει από τον πόλεμο και την κατοχή και ακόμα μετρούσε τις πληγές της....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (20/5/2020) Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 19,7 ποσοστιαίες μονάδες. Δείτε... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12/5/2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία  εκθετών και επισκεπτών  η φετινή 85η ΔΕΘ

Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία εκθετών και επισκεπτών η φετινή 85η ΔΕΘ


Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!