Στις αποφάσεις των αρμοδίων πειθαρχούμε, δεν σταματάμε όμως, να σκεπτόμαστε…

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔25/03/2020 - 13:08

Γιάννης Μαγκριώτης

Πειθαρχούμε στις αποφάσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων, μένουμε σπίτι, δεν εφησυχάζουμε για κανένα λόγο, ούτε όμως υποκύπτουμε στον φόβο και τον πανικό.

Ό φόβος και ο πανικός είναι ήττα της λογικής και της αξιοπρέπειάς μας, και η βασική προϋπόθεση για να βιώσουμε αύριο κάθε είδους προβλήματα.

Ο φόβος και ο πανικός δεν αφήνει περιθώρια υπεύθυνης συμπεριφοράς, παγιδεύει το μυαλό μας, δεν το επιτρέπει να σκέφτεται λογικά, το σπρώχνει στην υιοθέτηση διαφόρων θεωριών συνωμοσίας, που επίσης αύριο, θα μας οδηγήσουν σε παράλογες επιλογές.

Τα παραδείγματα από την οικονομική και κοινωνική κρίση είναι πολλά, να μην προσθέσουμε και άλλα.

Όμως, μπορούμε, χωρίς να είμαστε ειδήμονες, ούτε να νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα, να διατυπώσουμε μερικά ερωτήματα, που μπορεί να έχει ο κάθε ψύχραιμος και νοήμων άνθρωπος.

Υπάρχουν αρκετά δεδομένα, χωρίς να μας δίνουν μεγάλη ασφάλεια ακόμη, από την εξέλιξη της πανδημίας σε άλλες χώρες.

Και πάλι οι συγκρίσεις είναι γενικές, γιατί κάθε χώρα έχει τις δικές της πολιτιστικές, πολιτικές, υγειονομικές ιδιαιτερότητες και όχι μόνο.

Ο κορονοιός, όλα δείχνουν ότι, ξεκίνησε από την Κίνα.

Πήρε έκταση, γιατί δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, με συνέπεια να έχει μεγάλες επιπτώσεις πρώτα στην Κίνα, και φυσικά μεγάλη διασπορά σε όλες τις χώρες με τις οποίες η Κίνα έχει συνεργασίες και κανείς δεν ξέρει που θα φθάσει.

Η Κίνα φαίνεται ότι, έχει ελέγξει την εσωτερική διασπορά εφαρμόζοντας μεθόδους που ήταν συμβατές με την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική υπόστασή της.

Η διασπορά είναι μεγαλύτερη στις χώρες και στις περιοχές όπου η Κίνα έχει τις πιο μεγάλες οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες.

Στην Ευρώπη, το Μιλάνο και η Βαρκελώνη, φαίνεται ότι είναι πόλεις που τα τελευταία χρόνια και ειδικά τους χειμερινούς μήνες, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες, στις οποίες η παρουσία κινέζων είναι μεγάλη, γιαυτό η εμφάνιση των κρουσμάτων προηγήθηκε και αυξήθηκε γρήγορα με τα τραγικά γεγονότα που παρακολουθούμε.

Η χώρα μας είναι τυχερή γιατί, η περίοδος της εξωστρέφειάς της είναι το καλοκαίρι, όπου και η παρουσία των Κινέζων, συνεχώς αυξάνεται.

Είναι τυχερή, γιατί η μεταφορά του ιού, έγινε κυρίως από την Ιταλία, αρκετές ημέρες αργότερα, ατομικά ή από μικρές ομάδες εκθετών του Μιλάνου, και έτσι είχαμε την δυνατότητα της σχετικής προετοιμασίας και ενημέρωσης για την αντιμετώπιση ενός μικρού αριθμού φορέων στην αρχή.

Όπως λένε και οι αρμόδιοι, είμαστε στην αρχή ανάπτυξης της νόσου, και τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την δυναμική της.

Θεωρώ σημαντικό να διατυπώσω μερικές παρατηρήσεις:

1. Εμείς δεν ακολουθούμε την στρατηγική της Βρετανικής κυβέρνησης, ούτε των ΗΠΑ και ορθώς, όπως δείχνουν οι εξελίξεις.

2. Ακολουθούμε την στρατηγική των περισσότερων χωρών της ΕΕ, αυτό που υποδεικνύει και ο ΠΟΥ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

3. Η στρατηγική όμως αυτή, εφαρμόζεται διαφορετικά στην Γερμανία και διαφορετικά στην Ιταλία, για να πάρω τις δύο χώρες ως παραδείγματα. Στην Γερμανία έχει ως βασικό εργαλείο τον μεγάλο αριθμό των τεστ, ενώ στην Ιταλία, όχι.

4. Οι δύο χώρες, στην αντίστοιχη φάση της νόσου, πήραν κλιμακωτά τα αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα.

5. Στην Γερμανία, η επέκταση της νόσου είναι πιο αργή και οι θάνατοι θεαματικά λιγότεροι.

6. Σημειώνω, ότι, οι υγειονομικές υποδομές της Λομβαρδίας είναι εφάμιλλες της Γερμανίας, όπως και η αναλογία των κατοίκων πάνω από τα 65, περίπου η ίδια.

7. Στα στατιστικά των δύο χωρών, έχουμε επίσης μια μεγάλη απόκλιση. Ενώ στην Γερμανία έχουμε ίδιες αναλογίες νοσούντων με εκείνες της πληθυσμιακής σύνθεσης του πληθυσμού, στην Ιταλία, όπως βλέπω στα στοιχεία που δίνουν οι δύο χώρες, το ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, είναι πάνω από το 50% των βεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό, όπως εύκολα καταλαβαίνουμε δεν είναι το πραγματικό και οφείλεται στην επιλογή της Ιταλίας να μην κάνει μαζικά τεστ, αλλά μόνο στα βαριά περιστατικά, που είναι αυτά των ηλικιωμένων και μάλιστα με υποκείμενα νοσήματα.
Δηλαδή, οι φορείς των μικρότερων ηλικιών δεν εντοπίζονται, γιατί είναι ασυπτωτικοί ή με ελαφρά συμπτώματα, δυστυχώς όμως, ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν και μεταδίδουν τον ιό.

Στην Γερμανία, λόγω των πολλών τεστ, ακόμη και με ελαφρά συμπτώματα, εντοπίζονται περισσότεροι νέοι και τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα, με αυστηρές ποινές, αν την παραβιάσουν, έτσι μειώνεται ο αριθμός των μεταδοτών στον γενικό πληθυσμό, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Νότια Κορέα, και το οποίο με έμφαση προτείνει ο ΠΟΥ.

8. Στην χώρα μας, στο θέμα αυτό, έχει επιλεγεί το μοντέλο της Ιταλίας, δηλαδή λίγα τεστ και κυρίως στα βαριά περιστατικά.

Τα ερωτήματα είναι:

-Επιλέξαμε αυτό το μοντέλο ως πιο αποτελεσματικό;

-Επιλέξαμε αυτό το μοντέλο, επειδή δεν είχαμε το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό;

-Επιλέξαμε αυτό το μοντέλο, επειδή δεν είχαμε τις αναγκαίες υποδομές και το αναγκαία υλικά;

-Αν δεν είχαμε το προσωπικό τις υποδομές και τα υλικά, μπορούσαμε να τα αποκτήσουμε, στον χρόνο που μας έδωσε η έκρηξη του ιού στην Κίνα και αργότερα στην Ιταλία;

-Μπορούμε, έστω και τώρα, να ενσωματώσουμε το κομμάτι αυτό της Γερμανίας, που αξιοποίησε πρώτη η Νότια Κορέα και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όπως δείχνουν οι εξελίξεις;

Σωστή η διαρκής έκλυση των αρμοδίων για αυτοπειθαρχία με έμφαση στην ατομική ευθύνη, όπως και τα κλιμακωτά περιοριστικά μέτρα, όμως δεν θα ήταν πιο αποτελεσματικά, εάν η πολιτεία ήξερε μεγαλύτερο αριθμό φορέων, ειδικά νέων ηλικιών, αλλά και οι ίδιοι ως επιβεβαιωμένοι φορείς δεν θα ήταν πιο πειθαρχημένοι, ξέροντας και τις προβλέψεις του ποινικού κώδικα;

Νομίζω, οι αρμόδιοι σύντομα θα πάνε σε μέτρα αυστηρότερων απαγορεύσεων, για να δώσουν απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα. Πόσο, αποτελεσματικά όμως θα είναι, πόσο και για πόσο χρόνο πρακτικά μπορούν να εφαρμοστούν;

Πόσο περισσότερο, θα επηρεάσουν την οικονομία και την κοινωνία;

Πώς, θα ξεκινήσει η χώρα την επόμενη ημέρα;

 


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

15/04/2021 - 20:15 - Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το...

Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

15/04/2021 - 20:04 - Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου,...

Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

11/04/2021 - 13:15 - Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί...

Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

11/04/2021 - 13:04 - Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της...

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

25/03/2021 - 16:45:15 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

Παναγιώτης Λύρας - Όλγα Δασκαλή

Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού υποτιμημένος εξαιτίας της έλλειψης...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη ΜπουμπουλίναΠαναγιώτης Α. Τζανετής Κλείδωμα Άρθρου:  Free Αν ήταν η πρώτη φορά θα έπνιγα την καχυποψία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (29-3-2021) Δημοσκόπηση της Pulse RC. Προβάδισμα ΝΔ με 12%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (24-3-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 15,6%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο

Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο


Ο μόνος κλάδος που παραμένει συνεχώς κλειστός από τον Μάρτιο του 2020 με ζημιές που ξεπερνούν τα 200 εκατ.ευρώ Στο έλεος της πανδημίας έχει αφεθεί ο...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια