Τι αλλάζει στην Αυτοδιοίκηση – Το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης

👤 Άρθρο: Χρήστος Καψάλης 🕔03/06/2019 - 01:28

Χρήστος Καψάλης

Παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών μάθαμε μεν ποιοι εκλέχτηκαν στις 13 Περιφέρειες και στους Δήμους σε όλη τη χώρα, δεν ενημερωθήκαμε όμως για αυτά που αλλάζουν σε Δήμους και  Περιφέρειες από την ημέρα που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέες Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές.

Και αυτό που θα συμβεί στις πολλές Περιφέρειες και στους περισσότερους Δήμους είναι ότι θα πάψει να υφίσταται η παντοκρατορία του Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου και κυρίως του συνδυασμού του. Η τουλάχιστον είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες στους οποίους ο Περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος εκλέχτηκε στον δεύτερο γύρο.

Για να κατανοήσετε πιο εύκολα τι θα συμβεί και πως θα διοικούνται πλέον οι οργανισμοί αυτοδιοίκησης, ας εξετάσουμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στις εκλογές του 2014 ο νικητής των εκλογών Γιάννης Μπουτάρης είχε πάρει στον α’  γύρο 36,04% και 9 έδρες. Ο Σταύρος Καλαφάτης 26,16 % και 6 έδρες. Άλλοι έξι συνδυασμοί έβγαλαν  συνολικά στον πρώτο γύρο 10 έδρες. Ο Γιάννης Μπουτάρης στην επαναληπτική αναμέτρηση επικράτησε με 58,11% και αυτή η νίκη του έδωσε βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου άλλες 20 έδρες ενώ και ο αντίπαλός του Σταύρος Καλαφάτης πήρε 4 έδρες ακόμη.

Σύμφωνα με αυτά η παράταξη του κ. Μπουτάρη είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης 29 έδρες + ο Δήμαρχος 30, ενώ όλοι οι δημοτικού σύμβουλοι των αντιπολιτευόμενων συνδυασμών είχαν 20 δημοτικούς συμβούλους.

Με αυτό τον συσχετισμό ο κ. Μπουτάρης, όρισε όπως ήταν φυσικό στις θέσεις των αντιδημάρχων και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στελέχη της παράταξής του τους οποίους άλλαζε όταν το επέλεγε. Και φυσικά οι αποφάσεις στο Δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν δύσκολο να ληφθούν αφού οι συσχετισμοί δεν δημιουργούσαν πρόβλημα, κι έτσι δεν υπήρχε λόγος να αναζητηθούν συναινέσεις, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι των αντίπαλων συνδυασμών είχαν λόγο και δυνατότητα να νιώσουν κάτι παραπάνω από …αντιπολίτευση.

Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τα πάντα θα είναι εντελώς διαφορετικά αφού άλλαξαν ριζικά οι συσχετισμοί και κανείς δεν έχει, ούτε μπορεί να έχει την πλειοψηφία.

Η απλή αναλογική που ίσχυσε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση φρόντισε για αυτό.

Οι συσχετισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο (όπως σε όλους του Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας) καθορίστηκαν από το αποτέλεσμα του α΄γύρου και παρότι ο Κ. Ζέρβας στον β΄γύρο επικράτησε του Ν. Ταχιάου συγκεντρώνοντας υπερδιπλάσιο ποσοστό, αυτό δεν του προσφέρει τίποτα περισσότερο απ’ ότι και αν κέρδιζε με διαφορά μιας ψήφου.

Έτσι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα εκπροσωπηθούν 16 συνδυασμοί.

Ο συνδυασμός του Ν. Ταχιάου παρότι έχασε στον δεύτερο γύρο θα διαθέτει 11 δημοτικούς συμβούλους, ενώ ο συνδυασμός του Κ. Ζέρβα αν και κέρδισε πανηγυρικά θα έχει μόνο 7 δημοτικούς συμβούλους + τον Δήμαρχο.

Ο συνδυασμός του Γ. Ορφανού 7, της Κ. Νοτοπούλου 7, του Σ. Βούγια 3, του

Π. Ψωμιάδη  3, του Σ. Ζαριανόπουλου 2, και από έναν οι Λεκάκης Πέτρος, Κυριζίδης Μάκης, Αηδονόπουλος Χάρης, Τρεμόπουλος Μιχάλης, Γαζάκης Αντώνιος, Ρακκάς Γεώργιος, Κουριαννίδης Ιωάννης, Νασιούλας Ιωάννης, Μωυσίδης Βασίλειος.

‘Όταν λοιπόν αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου ο κ. Ζέρβας θα έχει έναν μόνο τρόπο για να διοικήσει αποτελεσματικά. Να διοικήσει μέσω συμμαχιών και συναινέσεων.

Είναι αναγκασμένοι όλοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να δουν που συμφωνούν και που διαφωνούν για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης και να συνδιαμορφώσουν ένα πρόγραμμα για την πόλη συναινετικό και κοινά αποδεκτό. ΄Η τουλάχιστον πλειοψηφικά αποδεκτό. Και βέβαια για να επιτευχθεί πλειοψηφία σταθερή ή κατά περίπτωση θα πρέπει να συμφωνούν δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από τουλάχιστον 4 συνδυασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε να αναλαμβάνουν θέση διοίκησης και εξουσίας στο Δήμο στελέχη συνδυασμών που ηττήθηκαν. Πιθανόν δηλαδή να δούμε σε θέση αντιδημάρχου δημοτικό σύμβουλο του οποίου η παράταξη πήρε μόλις 1%.

Και το σημαντικότερο είναι ότι κανείς δεν θα νιώθει σε θέση μόνιμης αντιπολίτευσης αφού σε πολλά θέματα ενδέχεται να διαμορφώνονται διαφορετικές και κατά περίπτωση πλειοψηφίες.

Ο νέος τρόπος άσκησης διοίκησης σε δήμους και Περιφέρειες ή τουλάχιστον σε όσους υπάρχουν τέτοιοι συσχετισμοί, προφανώς θα προκαλέσει και προβλήματα αφού στη χώρα μας δεν είμαστε συνηθισμένοι στη διερεύνηση συναινέσεων και στη συνδιοίκηση χωρίς διάθεση στείρας αντιπαλότητας.

Ίσως όμως ανοίξει τον δρόμο για να μάθουμε να συζητάμε, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από κοινού και να συνδιοικούμε χωρίς να φοράμε χρωματιστά γυαλιά πολιτικού οπαδισμού.

 

 

 

 


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

«Mας πήρανε χαμπάρι» και στην Αυστραλία

18/10/2019 - 10:14:05 -

Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

16/10/2019 - 18:10 - Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία...

Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

04/10/2019 - 18:12 - Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς...

Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

28/09/2019 - 22:07:18 -

Ένας θερμός Σεπτέμβρης

19/09/2019 - 19:11:30 -

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

14/09/2019 - 13:58:23 -

Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

14/09/2019 - 12:07 - Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της...

Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

14/09/2019 - 10:57:09 -

Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησης: ιδέες από τη συζήτηση για την οργάνωση των κομμάτων

13/09/2019 - 09:26:38 -

Δεν το λες και «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»

13/09/2019 - 09:25:22 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
«Mας πήρανε χαμπάρι» και στην Αυστραλία

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Ο τίτλος είναι ελαφρώς «ποιητικός», αφού το σχετικό δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος», συνεπώς δεν...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο  Τελευταία ζαριά του Τζόνσον για Brexit στις 31 Οκτωβρίου Τελευταία ζαριά του Τζόνσον για Brexit στις 31 Οκτωβρίου

Την έντονη αντίδρασή τους με το χρονοδιάγραμμα κατέγραψαν πολλοί ακόμα βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Νέα Τεχνολογίας  Καναδάς: Μπροστά ο Τριντό στις βουλευτικές εκλογές Καναδάς: Μπροστά ο Τριντό στις βουλευτικές εκλογές

Μέχρι στιγμής, το κόμμα των Φιλελεύθερων του Τριντό συγκεντρώνει το 41,2% των ψήφων, ενώ οι Συντηρητικοί του...

Κύπρος - Ειδήσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την...

Ειδήσεις υγείας 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video) 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές και τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του Λονδίνου Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των...

Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του ΛονδίνουΕνάμισι χρόνος έχει περάσει από την...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων

Η Ηλεκτρονική Πινακοθήκη – Φωτοθήκη – Βιβλιοθήκη του Δήμου Γαλατσίου παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση 1500...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα

Από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα μία αιτήσεις και...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά (video) Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά...

Ερευνητές στο openAI -ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια, αφοσιωμένων σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης- εξέλιξαν...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της ταινίας Joker (ΦΩΤΟ+VIDEO) Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της...

Στο σημείο βρίσκονται καθημερινά και φωτογραφίζονται  instagrammers, influencers και διάφοροι τουρίστες που...