Τι αλλάζει στην Αυτοδιοίκηση – Το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης

👤 Άρθρο: Χρήστος Καψάλης 🕔03/06/2019 - 01:28

Χρήστος Καψάλης

Παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών μάθαμε μεν ποιοι εκλέχτηκαν στις 13 Περιφέρειες και στους Δήμους σε όλη τη χώρα, δεν ενημερωθήκαμε όμως για αυτά που αλλάζουν σε Δήμους και  Περιφέρειες από την ημέρα που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέες Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές.

Και αυτό που θα συμβεί στις πολλές Περιφέρειες και στους περισσότερους Δήμους είναι ότι θα πάψει να υφίσταται η παντοκρατορία του Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου και κυρίως του συνδυασμού του. Η τουλάχιστον είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες στους οποίους ο Περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος εκλέχτηκε στον δεύτερο γύρο.

Για να κατανοήσετε πιο εύκολα τι θα συμβεί και πως θα διοικούνται πλέον οι οργανισμοί αυτοδιοίκησης, ας εξετάσουμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στις εκλογές του 2014 ο νικητής των εκλογών Γιάννης Μπουτάρης είχε πάρει στον α’  γύρο 36,04% και 9 έδρες. Ο Σταύρος Καλαφάτης 26,16 % και 6 έδρες. Άλλοι έξι συνδυασμοί έβγαλαν  συνολικά στον πρώτο γύρο 10 έδρες. Ο Γιάννης Μπουτάρης στην επαναληπτική αναμέτρηση επικράτησε με 58,11% και αυτή η νίκη του έδωσε βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου άλλες 20 έδρες ενώ και ο αντίπαλός του Σταύρος Καλαφάτης πήρε 4 έδρες ακόμη.

Σύμφωνα με αυτά η παράταξη του κ. Μπουτάρη είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης 29 έδρες + ο Δήμαρχος 30, ενώ όλοι οι δημοτικού σύμβουλοι των αντιπολιτευόμενων συνδυασμών είχαν 20 δημοτικούς συμβούλους.

Με αυτό τον συσχετισμό ο κ. Μπουτάρης, όρισε όπως ήταν φυσικό στις θέσεις των αντιδημάρχων και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στελέχη της παράταξής του τους οποίους άλλαζε όταν το επέλεγε. Και φυσικά οι αποφάσεις στο Δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν δύσκολο να ληφθούν αφού οι συσχετισμοί δεν δημιουργούσαν πρόβλημα, κι έτσι δεν υπήρχε λόγος να αναζητηθούν συναινέσεις, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι των αντίπαλων συνδυασμών είχαν λόγο και δυνατότητα να νιώσουν κάτι παραπάνω από …αντιπολίτευση.

Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τα πάντα θα είναι εντελώς διαφορετικά αφού άλλαξαν ριζικά οι συσχετισμοί και κανείς δεν έχει, ούτε μπορεί να έχει την πλειοψηφία.

Η απλή αναλογική που ίσχυσε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση φρόντισε για αυτό.

Οι συσχετισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο (όπως σε όλους του Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας) καθορίστηκαν από το αποτέλεσμα του α΄γύρου και παρότι ο Κ. Ζέρβας στον β΄γύρο επικράτησε του Ν. Ταχιάου συγκεντρώνοντας υπερδιπλάσιο ποσοστό, αυτό δεν του προσφέρει τίποτα περισσότερο απ’ ότι και αν κέρδιζε με διαφορά μιας ψήφου.

Έτσι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα εκπροσωπηθούν 16 συνδυασμοί.

Ο συνδυασμός του Ν. Ταχιάου παρότι έχασε στον δεύτερο γύρο θα διαθέτει 11 δημοτικούς συμβούλους, ενώ ο συνδυασμός του Κ. Ζέρβα αν και κέρδισε πανηγυρικά θα έχει μόνο 7 δημοτικούς συμβούλους + τον Δήμαρχο.

Ο συνδυασμός του Γ. Ορφανού 7, της Κ. Νοτοπούλου 7, του Σ. Βούγια 3, του

Π. Ψωμιάδη  3, του Σ. Ζαριανόπουλου 2, και από έναν οι Λεκάκης Πέτρος, Κυριζίδης Μάκης, Αηδονόπουλος Χάρης, Τρεμόπουλος Μιχάλης, Γαζάκης Αντώνιος, Ρακκάς Γεώργιος, Κουριαννίδης Ιωάννης, Νασιούλας Ιωάννης, Μωυσίδης Βασίλειος.

‘Όταν λοιπόν αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου ο κ. Ζέρβας θα έχει έναν μόνο τρόπο για να διοικήσει αποτελεσματικά. Να διοικήσει μέσω συμμαχιών και συναινέσεων.

Είναι αναγκασμένοι όλοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να δουν που συμφωνούν και που διαφωνούν για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης και να συνδιαμορφώσουν ένα πρόγραμμα για την πόλη συναινετικό και κοινά αποδεκτό. ΄Η τουλάχιστον πλειοψηφικά αποδεκτό. Και βέβαια για να επιτευχθεί πλειοψηφία σταθερή ή κατά περίπτωση θα πρέπει να συμφωνούν δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από τουλάχιστον 4 συνδυασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε να αναλαμβάνουν θέση διοίκησης και εξουσίας στο Δήμο στελέχη συνδυασμών που ηττήθηκαν. Πιθανόν δηλαδή να δούμε σε θέση αντιδημάρχου δημοτικό σύμβουλο του οποίου η παράταξη πήρε μόλις 1%.

Και το σημαντικότερο είναι ότι κανείς δεν θα νιώθει σε θέση μόνιμης αντιπολίτευσης αφού σε πολλά θέματα ενδέχεται να διαμορφώνονται διαφορετικές και κατά περίπτωση πλειοψηφίες.

Ο νέος τρόπος άσκησης διοίκησης σε δήμους και Περιφέρειες ή τουλάχιστον σε όσους υπάρχουν τέτοιοι συσχετισμοί, προφανώς θα προκαλέσει και προβλήματα αφού στη χώρα μας δεν είμαστε συνηθισμένοι στη διερεύνηση συναινέσεων και στη συνδιοίκηση χωρίς διάθεση στείρας αντιπαλότητας.

Ίσως όμως ανοίξει τον δρόμο για να μάθουμε να συζητάμε, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από κοινού και να συνδιοικούμε χωρίς να φοράμε χρωματιστά γυαλιά πολιτικού οπαδισμού.

 

 

 

 


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

09/08/2020 - 12:09 - Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με...

Tα ΜΜΕ ο covid-19 και η Ικαρία

08/08/2020 - 19:31:58 -

H Kίνα & ο κόσμος: Δύσκολη ισορροπία με την Ευρώπη

08/08/2020 - 09:20:28 -

Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

08/08/2020 - 02:39:03 -

2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

02/08/2020 - 07:00:40 -

Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

01/08/2020 - 09:24:41 -

Με οδηγό την παράδοση σε ένα σπίτι του 1900 (pic)

01/08/2020 - 07:30:54 -

Αλλάζει η Ευρώπη μετά τη συμφωνία για το «Πακέτο Στήριξης»;

26/07/2020 - 20:30:33 -

Οι δώδεκα ημέρες της Τουρκικής Navtex Νότια του Καστελόριζου, πρόβα εγκλωβισμού της χώρας μας

26/07/2020 - 13:18 - Η Τουρκία έχει πρώτο στόχο την ακύρωση του ενεργειακού σχεδιασμού Ελλάδας και Κύπρου και...

Στην άκρη της Ελλάδας

25/07/2020 - 09:00:59 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Διάλογος και σχέδιο για τα λεφτά της ΕΕ, και όχι κομματικές συγκρούσεις

Γιάννης Μαγκριώτης

Η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν του κ. Ντομπρόβσκις: «Με ενισχυμένη εποπτεία η πρόσβαση της Ελλάδας στο πακέτο των 32 δις ευρώ», σήμανε νέο...

Δείτε όλο το άρθρο
Πρωτογενές πλεόνασμα 494 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 494 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2020 έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 426...

Δείτε όλο το άρθρο
Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Στο 3,5% του ΑΕΠ,στον στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019

Με βάση την εν λόγω Διαδικασία, το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA 2010 ανήλθε το 2019 σε 1,5% του ΑΕΠ ή σε 2,7 δισ. ευρώ.    

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια