Τι είναι η διπλωματία της ισχύος!

👤 Άρθρο: Δημήτρης Μάρδας 🕔24/03/2021 - 19:44

Δημήτρης Μάρδας

Αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν, επιβαίνοντας σε ένα από τα δυο αεροπλανοφόρα  -100 χιλιάδες τόνους το κάθε ένα- που κινούνταν στην Ανατολική Μεσόγειο στις 24 Απριλίου του  2019, έκανε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή αλλά και ρεαλιστική δήλωση περί διπλωματίας:

«Όταν έχεις 200.000 τόνους διπλωματίας που πλέουν στη Μεσόγειο, αυτό είναι που εγώ το λέω διπλωματία, αυτό είναι διπλωματία πρώτης γραμμής. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα άλλο. Έχεις όλη την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι…».

Ίδια απάντηση αλλά με λιγότερους… τόνους οπλικών συστημάτων δόθηκε και στην Τουρκία κατά την άφιξη της  ExxonMobil λίγο νωρίτερα στην Κύπρο. Toν Νοέμβριο του 2018 η ExxonMobil με το τεράστιο γεωτρύπανο Stena Ice Max προσέγγισε το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ συνοδευόμενο από το πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων το Ιβο Τζίμα… μόνο 40.000 τόνων και από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Οι 40 χιλιάδες τόνοι ήταν η διπλωματία της πρώτης γραμμής, που απέτρεψε τις απειλές της Τουρκίας. Λίγες ημέρες πριν την άφιξη του γεωτρύπανου της ExxonMobil ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χαμίτ Ακσόι, υπογράμμισε τότε ότι οι εξορύξεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, «προκαλούν αναταράξεις στις ευαίσθητες ισορροπίες» και προειδοποιούσε, απειλώντας!.

Έτσι η Exxon έκανε τη δουλειά της σεβόμενη τη Διεθνή νομιμότητα ή άλλως επιβάλλοντας με το ναυτικό των ΗΠΑ τη διεθνή νομιμότητα, χωρίς την παραμικρή ενόχληση. Είναι η γλώσσα που καταλαβαίνει η κάθε  Τουρκική Κεμαλική ή Ισλαμική κυβέρνηση.

Έκφραση της διπλωματίας της ισχύος ήταν η παρεμπόδιση από το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό των ερευνών της Ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τότε με τη δύναμη των όπλων απέτρεψε η Τουρκία το Ιταλικό γεωτρύπανο να κάνει τη δουλειά του, που κατέφθασε στην Κύπρο ασυνόδευτο όμως από πολεμικά πλοία!

-Αν ο Υπουργός των Εξωτερικών ο κος Δένδιας ήταν καθηγητής της Νομικής, οι δηλώσεις του για τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο και για το Δίκαιο της Θάλασσας και η σχέση όλων αυτών με την Τουρκία, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εξαιρετικές ομιλίες πανεπιστημιακού δασκάλου σε φοιτητικό αμφιθέατρο.

Δεν είναι όμως καθηγητής, αλλά Υπουργός Εξωτερικών και απέναντί του έχει μια χώρα που κινείται με γνώμονα την «Γαλάζια Πατρίδα» και νοεί ότι η διπλωματία είναι έκφραση ισχύος των όπλων. Εκεί βασίζεται η Τουρκία, προετοιμάζεται γι’ αυτό από το 1990. Έτσι, μέσω της στρατιωτικής δύναμης που έχει αποκτήσει, με κύριο όχημα την εκβιομηχάνισή της, παραβιάζει κάθε κανόνα δικαίου και απειλεί. Η εγχώρια βιομηχανία προσδίδει δύναμη στην εξωτερικής της πολιτική. Αυτός είναι ο γείτονάς μας και καταλαβαίνει καλά μόνο τη γλώσσα του Τζον Χάντσμαν!

ποτε η Ελλάδα πρόταξε σθεναρές θέσεις σε Τουρκικές προκλήσεις, δεν έχασε. Δυο παραδείγματα σκιαγραφούν τα ανωτέρω. Πρώτη φορά, το 1976 εξαιτίας του τουρκικού ωκεανογραφικού ΧΟΡΑ και άλλη μια, το 1987 με την έξοδο του ΣΙΣΜΙΚ στο Αιγαίο.

Στην κρίση του 1976 η ιστορική δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου με θέμα το «Βυθίσατε το Χόρα», που μάλλον έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή στο πλαίσιο μίας κορυφαίας στιγμή ευφυούς διαχείρισης κρίσης, «μάζεψε» τους Τούρκους.

Στη δεύτερη με το ΣΙΣΜΙΚ αυτήν την φορά (μετωνομαθέν σε Πίρι Ρέις) τον Μάρτιο του 1987, η μοναδική κινητοποίηση στρατού, στόλου και μεταφοράς πολιτών από ακριτικά νησιά στην ενδοχώρα, εκκενώνοντας επίσης χωριά της παραμεθορίου στον Έβρο, μαζί με την παρεμπόδιση του Πίρι Ρέις  στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα έδωσαν την κατάλληλη απάντηση.

χοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και την αποβιομηχανοποίηση της χώρας μας, που σκιαγραφείται και στην έκθεση Πισσαρίδη, τίθεται το εξής ερώτημα: Μήπως αρμενίζει σε λάθος θάλασσες το «Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», όπου η βιομηχανική ανάπτυξη-επενδύσεις είναι, για ακόμη μια φορά, ο μεγάλος φτωχός συγγενής; (βλ. αναλυτικότερα, http://mardas.eu/2021/01/03/πώς-μπορεί-ν-καλυφθεί-το-επενδυτικό-κε/).

Ποιες έπρεπε να ήταν οι άμεσα πιεστικές προτεραιότητες που θα απορροφήσουν τα 32 δις ευρώ του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ, έχοντας υπόψη τους περιορισμούς-εμπόδια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δηλαδή την Τουρκία; Να υπενθυμίσουμε ότι η Άγκυρα «τρέχει» μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα συμβάσεων για παραγωγή οπλικών συστημάτων 77 δις δολαρίων από την εγχώρια βιομηχανία της.

Έπρεπε λοιπόν το «Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» να δώσει προτεραιότητα στην (για ακόμη μια φορά) ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, στον ατελείωτο εκσυγχρονισμό του κράτους, στον πολιτισμό κ.ά., ή έπρεπε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε στοχευμένες επενδύσεις υπέρ της αεροναυπηγικής και της εξωστρεφούς αμυντικής βιομηχανίας, πηγές της ηλεκτρομηχανικής, της τεχνολογίας και κύρια μέσα της διπλωματίας της ισχύος; Η Ν. Κορέα και το Ισραήλ μας δείχνουν το δρόμο που  οφείλουμε να ακολουθήσουμε.  

Όλα είναι αναγκαία και χρειάζεται να γίνουν, αλλά όλα οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο κάποιων προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τους στόχους ενός προγράμματος και τα εμπόδια-προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

25/03/2021 - 16:45:15 -

Τι είναι η διπλωματία της ισχύος!

24/03/2021 - 19:44 - -Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν, επιβαίνοντας σε ένα από τα δυο...

Το καθεστώς ψυχορραγεί…

24/03/2021 - 19:38 - Πρόσφατα, ένα γεγονός στη Τουρκία- από αυτά που συνήθως δεν γίνονται γνωστά- τράβηξε την...

Μήπως λένε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;

16/03/2021 - 20:19 - Ο ιός πρέπει να υπάρχει σε μια κοινότητα για να μεταδοθεί. Αν δεχθούμε ως αληθή την άποψη ότι:...

Αναζητώντας τη χαμένη υπόληψη της πολιτικής

10/03/2021 - 20:06 - - H ανεργία καλπάζει στην Ελλάδα, η χώρα βιώνει μια μοναδική ύφεση στο πλαίσιο της ΕΕ και όχι...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Τι είναι η διπλωματία της ισχύος!

Δημήτρης Μάρδας

-Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν, επιβαίνοντας σε ένα από τα δυο αεροπλανοφόρα  -100 χιλιάδες τόνους το κάθε ένα- που κινούνταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Μήπως λένε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;

Γιάννης Μαγκριώτης

Ο ιός πρέπει να υπάρχει σε μια κοινότητα για να μεταδοθεί. Αν δεχθούμε ως αληθή την άποψη ότι: ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, και σε αυτό...

Δείτε όλο το άρθρο
Το καθεστώς ψυχορραγεί…

Αθηνά Αντωνιάδου

Πρόσφατα, ένα γεγονός στη Τουρκία- από αυτά που συνήθως δεν γίνονται γνωστά- τράβηξε την προσοχή της κοινωνίας.  Τον λένε Κεριμ Σ. και μετά από...

Δείτε όλο το άρθρο
Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη ΜπουμπουλίναΠαναγιώτης Α. Τζανετής Κλείδωμα Άρθρου:  Free Αν ήταν η πρώτη φορά θα έπνιγα την καχυποψία...

Δείτε όλο το άρθρο
Αναζητώντας τη χαμένη υπόληψη της πολιτικής

Δημήτρης Μάρδας

- H ανεργία καλπάζει στην Ελλάδα, η χώρα βιώνει μια μοναδική ύφεση στο πλαίσιο της ΕΕ και όχι μόνο, η αγορά αγκομαχεί και διάφορα χρήσιμα μέτρα για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (29-3-2021) Δημοσκόπηση της Pulse RC. Προβάδισμα ΝΔ με 12%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (24-3-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 15,6%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Από 27 έως 30 Ιανουαρίου 2022 η 29η AGROTICA

Από 27 έως 30 Ιανουαρίου 2022 η 29η AGROTICA


Σε τροχιά υλοποίησης από τις 27-30 Ιανουαρίου του 2022 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης εισέρχεται η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια