Απώλεια μνήμης κυβερνητικών αξιωματούχων σε εγκαίνια μεγάλων έργων

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔07/07/2020 - 20:44

Γιάννης Μαγκριώτης

Τα μεγάλα έργα όπως το Μετρό χρειάζονται σοβαρή προετοιμασία για την ωρίμανση της δημοπράτησής και της κατασκευής τους.

Σε χώρες δημοκρατικές, όπου υπάρχει μετά από εκλογές συχνά αλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση, είναι σημαντικό να υπάρχει και συνέχεια του προγραμματισμού, ειδικά για μεγάλα έργα, για να φθάσουμε στην ολοκλήρωσή τους.

Στο Μετρό στην Αττική, μετά την κατασκευή της βασικής γραμμής των 22 χιλιομέτρων και την λειτουργία της το 2020, συνεχίστηκαν οι τμηματικές επεκτάσεις του.

Η επέκταση στον Πειραιά ήταν ενταγμένη στον αρχικό σχεδιασμό, ή συστηματική του προετοιμασία άρχισε το 2007.

Η διασφάλιση της χρηματοδότησής του από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους έγινε με απόφαση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων έγινε στις 24/12/2009 και με συνολική δημόσια δαπάνη 730 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό έργο είχε μήκος 7,6 χιλιόμετρα και έξι σταθμούς.

Ακολούθησε η δημοπράτηση του έργου και το άνοιγμα των προσφορών έγινε στις 18/4/11.

Η σύμβαση που υπογράφηκε με τον ανάδοχο εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στις 22/212 από τον υφυπουργό υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστο Τσίτουρα.

Άμεσα ξεκίνησε η κατασκευή του και ο χρόνος ολοκλήρωσης ήταν τα 5,5 χρόνια.

Σήμερα παραδόθηκαν σε λειτουργία οι τρεις από τους έξι σταθμούς από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι άλλοι τρεις ανακοινώθηκε ότι, θα παραδοθούν το Καλοκαίρι του 2022.

Είναι σημαντικό και θετικό γεγονός η παράδοση σε χρήση έστω και του μισού έργου, όμως πρέπει να τονίσω τα εξής:

1. Για το έργο αυτό δούλεψαν πολλές κυβερνήσεις, πολλοί υπουργοί, πολλές διοικήσεις της Αττικό Μετρό Α.Ε. και φυσικά οι εργαζόμενοι στο υπουργείο, την διαχειριστική αρχή και την Αττικό Μετρό Α.Ε., όπως και οι εργαζόμενοι του αναδόχου.

2. Τα πιο σημαντικά σημεία που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο έργο, είναι η πολιτική απόφαση να κατασκευαστεί, η διασφάλιση των πόρων για την μελέτη και την κατασκευή, η μελέτη του, η δημοπράτησή του, η έναρξη της κατασκευής του και φυσικά η ολοκλήρωσή του.

3. Δυστυχώς μετά το 2012 στα δημόσια έργα και όχι μόνο, κυριάρχησε μια στενόμυαλη και μικροκομματική αντίληψη, που θεωρούσε ότι ο προηγούμενος χρόνος και η δουλειά μηδενίζεται και αυτοί που κόβουν την κορδέλα μπροστά στα ΜΜΕ, είναι περίπου θαυματοποιοί και ιδιοκτήτες του έργου.

Η κρίση αντί να βελτιώσει τις ηγεσίες των κυβερνήσεων και τους αρμόδιους τους έκανε να θεωρούν, όπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής ότι, η ιστορία ξεκίνησε με αυτούς.

 

Με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων των τριών σταθμών της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά θα ήθελα να θυμίσω:

1. Τον 2010 επανασχεδιάσαμε τις επεκτάσεις του Μετρό Αττικής και Θεσσαλονίκης. Προγραμματίστηκε μια επέκταση γραμμής στην Αττική και αμέσως μια στην Θεσσαλονίκη.

2. Έτσι το 2011 δημοπρατήθηκε η επέκταση της γραμμής του Μετρό στον  Πειραιά και στις αρχές του 2012 δημοπρατήθηκε η επέκταση της γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης και των δύο επεκτάσεων ήταν το 2018.

3. Το 2011 έγινε η χάραξη των γραμμών της γραμμής 4 στην Αττική και των επεκτάσεων στην Δυτική Θεσσαλονίκη και το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

3. Το 2012 ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για τις επεκτάσεις αυτές με στόχο την δημοπράτηση των έργων το αργότερο το 2015 με την ένταξή τους στο τρέχον ΕΣΠΑ και την ολοκλήρωσή τους σε 6 χρόνια περίπου.

4. Η μελέτες της επέκτασης της γραμμής 4 στην Αττική είναι έτοιμες από το 2017, όμως το έργο δεν έχει δημοπρατηθεί γιατί ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε η σημερινή έχουν δεσμεύσει τους αναγκαίους πόρους.

5. Οι μελέτες για την επέκταση των γραμμών στην Δυτική Θεσσαλονίκη και προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία, έμειναν εκεί που ήταν το 2012, παρ' ότι όλα αυτά τα χρόνια είδαμε πολλές φωτογραφίες και εξαγγελίες αρμοδίων, ειδικά στις παραμονές εκλογών.


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

08/08/2020 - 02:39:03 -

2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

02/08/2020 - 07:00:40 -

Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

01/08/2020 - 09:24:41 -

Με οδηγό την παράδοση σε ένα σπίτι του 1900 (pic)

01/08/2020 - 07:30:54 -

Αλλάζει η Ευρώπη μετά τη συμφωνία για το «Πακέτο Στήριξης»;

26/07/2020 - 20:30:33 -

Οι δώδεκα ημέρες της Τουρκικής Navtex Νότια του Καστελόριζου, πρόβα εγκλωβισμού της χώρας μας

26/07/2020 - 13:18 - Η Τουρκία έχει πρώτο στόχο την ακύρωση του ενεργειακού σχεδιασμού Ελλάδας και Κύπρου και...

Στην άκρη της Ελλάδας

25/07/2020 - 09:00:59 -

Η αντιφατική εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα σήμερα -Ερευνα της MRB για το Ιδρυμα Κοnrad Adenauer

17/07/2020 - 09:00:25 -

Δεύτερο κύμα κορoνοϊού – Γιατί τα Βαλκάνια;

09/07/2020 - 23:03:22 -

Αγία Σοφία: Από χριστιανική εκκλησία σε τζαμί και μετά μουσείo

09/07/2020 - 15:55:21 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Cyprus Airways: Μειώσεις και αναστολές πτήσεων από και προς την Ελλάδα

Η κίνηση αυτή της αεροπορικής εταιρίας έρχεται μετά την απόφαση της Λευκωσίας να υποβαθμίσει την Ελλάδα από την κατηγορία Α στην κατηγορία Β...

Δείτε όλο το άρθρο
Αναδρομικά επικουρικών: Πότε και πόσα χρήματα στις συντάξεις

Συντάξεις: Δεύτερος γύρος αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις, και ενδεχομένως για τα Δώρα, ξεκινά για τους συνταξιούχους.Η νομοθετική λύση που...

Δείτε όλο το άρθρο
Αναδρομικά συνταξιούχων: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγουν για δικαίωση

Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέες προσφυγές κατά της κυβέρνησης ζητώντας τα αναδρομικά για επικουρικές και εφάπαξ ετοιμάζουν χιλιάδες συνταξιούχοι οι...

Δείτε όλο το άρθρο
Ασφαλής Κοινή Χρήση Netflix & Spotify, Οριστική Διαγραφή Αρχείων

Χάρης Αναγνωστόπουλος

Αυτή την εβδομάδα, μοιραζόμαστε τους λογαριασμούς του Netflix και του Spotify με άλλους χρήστες και ρυθμίζουμε τα Windows ώστε να αναπαράγουν ήχο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια