Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

👤 Άρθρο: Σπύρος Πρωτοψάλτης 🕔21/08/2021 - 12:10

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη

Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ο ΟΑΕΔ πρέπει να βρίσκεται κοντά σε όλους τους άνεργους πολίτες και να τους συμπαραστέκεται έμπρακτα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αμέσως μετά τις πρωτόγνωρες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα, ο ΟΑΕΔ, με γρήγορα αντανακλαστικά, ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο και υψηλό αίσθημα ευθύνης, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, ενεργοποιώντας την ευρεία εργαλειοθήκη του, για να στηρίξει άμεσα το εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών.

Η δέσμη των 9 μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμπεριλάμβανε 5 μέτρα που υλοποιήθηκαν από τον ΟΑΕΔ μέσα σε λίγες μέρες και τα οποία προσφέρουν άμεση ανακούφιση, στήριξη και ενίσχυση των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και ιδιαίτερα τη Βόρεια Εύβοια.

Συγκεκριμένα, υπηρετώντας τον κοινωνικό ρόλο του, ο Οργανισμός προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες που αφορούν όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά που διέκοψαν την εργασία τους χωρίς δική τους υπαιτιότητα:

Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 718,65 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 45 βασικά επιδόματα ανεργίας, σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά από τις πυρκαγιές και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων «άνοιξε» την περασμένη εβδομάδα. Η διεύθυνση για την αίτηση είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/phusikes-katastrophes/eniskhuses-puroplikton-ergazomenon-oaed-2021 (gov.gr →  Πολίτης και καθημερινότητα →  Φυσικές καταστροφές →  Πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες με έδρα σε πυρόπληκτες περιοχές).

Χορήγηση του ελάχιστου τακτικού επιδόματος ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ), με προσαύξηση 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος, καθώς και αναλογία δώρου Χριστουγέννων, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά, εξαιτίας των πυρκαγιών, κατά το διάστημα 27 Ιουλίου-13 Αυγούστου και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Η διεύθυνση για την αίτηση επιδόματος ανεργίας είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-epidomatos-anergias (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση   → Ανεργία →  Αίτηση επιδόματος ανεργίας).

Η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τα παραπάνω «άνοιξε» την περασμένη εβδομάδα και μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η ηλεκτρονική εγγραφή στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ, μέσω gov.gr, με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ, με επιλογή την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας, λόγω ανωτέρας βίας (Πυρκαγιές Αυγούστου 2021)» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias (gov.gr →  Εργασία και ασφάλιση   → Ανεργία →  Έκδοση δελτίου ανεργίας).

Οι δικαιούχοι καλούνται να επισυνάψουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση και το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση), καθώς και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Επιπλέον, για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννας Ευβοίας, ολοκληρώθηκε η αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021, καθώς και η δήλωση παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

Τέλος, διπλασιάστηκε από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννας Ευβοίας. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές. Περισσότερες από 130 επιχειρήσεις των πυρόπληκτων Δήμων συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα και οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 31 Ιουλίου 2022, ενώ, όσοι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως τις 30 Ιουνίου 2022, μέσω του gov.gr.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης αποδεικνύουν την αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να συνδράμει τους πληγέντες και το καθήκον του ΟΑΕΔ να είναι δίπλα σε όλο το εργατικό δυναμικό και στις επιχειρήσεις, θέτοντας όλες τις δυνάμεις και τα εργαλεία που διαθέτει στην υπηρεσία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο των δράσεών μας και θα αναλάβουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης στις πυρόπληκτες περιοχές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του Οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

22/08/2021 - 13:54 - Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα...

Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

21/08/2021 - 12:10 - Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με...

Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

20/08/2021 - 13:34 - Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις»...

Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

20/07/2021 - 19:58 - Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και...

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

12/07/2021 - 20:04 - Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (19-9-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 10.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll για την Political (10-9-2021) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για την Political. Προβάδισμα ΝΔ με 13.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
85η ΔΕΘ: Τελευταία ευκαιρία για μία επίσκεψη στην γιορτή της ΔΕΘ

85η ΔΕΘ: Τελευταία ευκαιρία για μία επίσκεψη στην γιορτή της ΔΕΘ


Άθληση, ψυχαγωγία, καινοτομία, τέχνη και τεχνολογία στην μεγαλύτερη Έκθεση της χώρας Το πιο λαμπερό γεγονός της χρονιάς, η 85η ΔΕΘ, διανύει το...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια