Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

👤 Άρθρο: Σπύρος Πρωτοψάλτης 🕔21/08/2021 - 12:10

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη

Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ο ΟΑΕΔ πρέπει να βρίσκεται κοντά σε όλους τους άνεργους πολίτες και να τους συμπαραστέκεται έμπρακτα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αμέσως μετά τις πρωτόγνωρες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα, ο ΟΑΕΔ, με γρήγορα αντανακλαστικά, ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο και υψηλό αίσθημα ευθύνης, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, ενεργοποιώντας την ευρεία εργαλειοθήκη του, για να στηρίξει άμεσα το εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών.

Η δέσμη των 9 μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμπεριλάμβανε 5 μέτρα που υλοποιήθηκαν από τον ΟΑΕΔ μέσα σε λίγες μέρες και τα οποία προσφέρουν άμεση ανακούφιση, στήριξη και ενίσχυση των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και ιδιαίτερα τη Βόρεια Εύβοια.

Συγκεκριμένα, υπηρετώντας τον κοινωνικό ρόλο του, ο Οργανισμός προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες που αφορούν όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά που διέκοψαν την εργασία τους χωρίς δική τους υπαιτιότητα:

Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 718,65 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 45 βασικά επιδόματα ανεργίας, σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά από τις πυρκαγιές και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων «άνοιξε» την περασμένη εβδομάδα. Η διεύθυνση για την αίτηση είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/phusikes-katastrophes/eniskhuses-puroplikton-ergazomenon-oaed-2021 (gov.gr →  Πολίτης και καθημερινότητα →  Φυσικές καταστροφές →  Πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες με έδρα σε πυρόπληκτες περιοχές).

Χορήγηση του ελάχιστου τακτικού επιδόματος ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ), με προσαύξηση 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος, καθώς και αναλογία δώρου Χριστουγέννων, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά, εξαιτίας των πυρκαγιών, κατά το διάστημα 27 Ιουλίου-13 Αυγούστου και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Η διεύθυνση για την αίτηση επιδόματος ανεργίας είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-epidomatos-anergias (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση   → Ανεργία →  Αίτηση επιδόματος ανεργίας).

Η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τα παραπάνω «άνοιξε» την περασμένη εβδομάδα και μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η ηλεκτρονική εγγραφή στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ, μέσω gov.gr, με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ, με επιλογή την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας, λόγω ανωτέρας βίας (Πυρκαγιές Αυγούστου 2021)» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias (gov.gr →  Εργασία και ασφάλιση   → Ανεργία →  Έκδοση δελτίου ανεργίας).

Οι δικαιούχοι καλούνται να επισυνάψουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση και το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση), καθώς και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Επιπλέον, για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννας Ευβοίας, ολοκληρώθηκε η αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021, καθώς και η δήλωση παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

Τέλος, διπλασιάστηκε από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννας Ευβοίας. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές. Περισσότερες από 130 επιχειρήσεις των πυρόπληκτων Δήμων συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα και οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 31 Ιουλίου 2022, ενώ, όσοι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως τις 30 Ιουνίου 2022, μέσω του gov.gr.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης αποδεικνύουν την αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να συνδράμει τους πληγέντες και το καθήκον του ΟΑΕΔ να είναι δίπλα σε όλο το εργατικό δυναμικό και στις επιχειρήσεις, θέτοντας όλες τις δυνάμεις και τα εργαλεία που διαθέτει στην υπηρεσία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο των δράσεών μας και θα αναλάβουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης στις πυρόπληκτες περιοχές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του Οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, μετά τα σχόλια για Πούτιν και Κριμαία

Παραιτήθηκε, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής του γερμανικού ναυτικού Schönbach μετά τα σχόλια που έκανε για τον Πούτιν, με αφορμή την...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Κεμάλ, ο Βενιζέλος και το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας 1930

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ κρατώντας αγκαζέ ο ένας τη γυναίκα του άλλου, στη δεξίωση στην Αγκυρα, που ακολούθησε την υπογραφή...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάγκη για «κομματικά μοντέλα» με ενεργά μέλη και κοινωνικη αλληλοτροφοδότηση

Ανάγκη για «κομματικά μοντέλα» με ενεργά μέλη Χάρης Τσιόκας Κλείδωμα Άρθρου:  Free 1. Η αλλαγή των συνθηκών διαμορφώνει περιβάλλον κοινωνικής...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για το Powergame.gr (21-12-2021) Δημοσκόπηση της GPO για το powergame.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 10,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το Open (20-12-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 11,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα  Artozyma, Detrop Boutique και Freskon

Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα Artozyma, Detrop Boutique και Freskon


Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της...


Δείτε θέμα και σχόλια