Τρεις Ισραηλινοί νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι    |    Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ    |    Νέα παράταση στον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων    |    Νέος ισχυρός μετασεισμός 4,6 ρίχτερ στην Κω    |    Φουλάρει για Μίλιτς ο Ολυμπιακός    |    Μουσικός έπαιζε κιθάρα την ώρα που του έκαναν χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ    |    Νευρικότητα στην Wall Street, υπό πίεση το πετρέλαιο    |    Καρτέλ στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία    |    Ρέθυμνο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κοξαρέ    |    Αμπάς: Διακόπτουμε τις επαφές με το Ισραήλ σε κάθε επίπεδο    |    "Συνέχεια στο Κυπριακό όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες"    |    Tώρα αρχίζει η δουλειά    |    Δωρεάν Ίντερνετ για 14,5 χιλιάδες νοικοκυριά σε 47 απομακρυσμένα νησιά της χώρας    |    Καμία ανησυχία για τον τουρισμό στην Κω από τον σεισμό    |    Σκαραμούτσι: Όχι κάτι σοβαρό οι μικρές τριβές στον Λευκό Οίκο    |    ΚΕΔΕ: Χρηματικό βοήθημα από τους δήμους για τις μητέρες με τέσσερα και πλέον τέκνα    |    Νεκρός βρέθηκε ο 7χρονος που χάθηκε στον Σκαραμαγκά    |    Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας έφθασε στην Κω    |    Χρυσός: Πολιτική ρευστότητα και δολάριο έφεραν υψηλό μηνός    |    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών ο Δημήτρης Σιάχος    |   

Το 2016 πρόσθεσε μεγάλες αβεβαιότητες – Το 2017 θα βρούμε τις δημιουργικές λύσεις;

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔01/02/2017 - 22:31

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι εξελίξεις σε κάθε χώρα είναι αποτέλεσμα  συνδυασμού των παγκόσμιων ρευμάτων και των εσωτερικών συνθηκών.

Τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, καθορίζει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και τις παραγωγικές και κοινωνικές αλλαγές σε κάθε χώρα, είτε αυτή ανήκει στις ανεπτυγμένες, είτε στις αναπτυσσόμενες.

Την μεγάλη ώθηση έδωσαν οι νέες τεχνολογίες και κυρίως αυτές των επικοινωνιών και της πληροφορικής και το άνοιγμα των συνόρων στην διακίνηση των προϊόντων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.

Πρωταγωνιστές ήταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην συνεχεία.

Η μεγάλη τεχνολογική υπεροχή τους, η υψηλή παραγωγικότητα των οικονομιών τους και τα διαθέσιμα κεφαλαία των χρηματαγορών τους, τους έδωσαν μεγάλα πλεονεκτήματα και οφέλη.

Ο ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), ιδρύθηκε το 1995 και είναι η μετεξέλιξη της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου), που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1947, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μεγάλη ώθηση στην GATT και μετά στον ΠΟΕ, δόθηκε με την ένταξη της Κίνας, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Το 2001 άρχισε ο γύρος των διαπραγματεύσεων της ΝΤΟΧΑ, για να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες, με πρώτη την Κίνα είχαν αποκτήσει πλέον σημαντικό διεθνή οικονομικό ρόλο.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα μικρή είναι η πρόοδος, γιατί τα συμφέροντα, μεταξύ των αναπτυγμένων χώρων και των αναπτυσσόμενων είναι σε ευθεία σύγκρουση και οι δεύτερες είναι πλέον πολύ ισχυρές.

Οι πρώτες διατηρούν τον προστατευτισμό στα αγροτικά προϊόντα και ζητούν αντισταθμιστικά στα βιομηχανικά, από τις δεύτερες, ενώ οι δεύτερες ζητούν το ακριβώς αντίθετο.

Τα 20 τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων έφυγε από τις ανεπτυγμένες χώρες και πήγε στις αναπτυσσόμενες, λογω των φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας και τις ανυπαρξίας κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι ανεπτυγμένες χώρες, που στην πρώτη φάση της Παγκοσμιοποίησης, ήταν οι κυρίως κερδισμένες, στην δεύτερη εμφανίζονται χαμένες.

Για να διατηρήσουν το κοινωνικό κεκτημένο τους και να επανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, μπήκαν σε ένα φαύλο κύκλο δημοσίου και ιδιωτικού δανεισμού, μείωσαν το κοινωνικό κράτος και προχώρησαν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με κύρια την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμάνια το έκαναν με αρκετή επιτυχία, κάποιες με λιγότερη και κάποιες, όπως της Νότιας Ευρώπης και κυρίως η Ελλάδα, όχι.

Όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ, το Φθινόπωρο του 2007, οι φορτωμένες με δημόσια και ιδιωτικά χρέη, ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, κοστοβόρο και αναποτελεσματικό κράτος, χώρες της ΕΕ, βρέθηκαν στην δύνη πολύπλευρων κρίσεων.

Μερικές το αντιμετώπισαν, με σχετική επιτυχία, η Ελλάδα, που είχε πιο πολλά και πιο μεγάλα προβλήματα, παρά τις μεγάλες θυσίες της πλειοψηφίας των πολιτών της και την τεράστια στήριξη από τους εταίρους της ακόμη στροβιλίζεται στην αβεβαιότητα, ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί.

 Ο βασικός λόγος είναι ο απίστευτος λαϊκισμός του προηγούμενου και ακόμη περισσότερο του σημερινού πολιτικού συστήματος και η έλλειψη ευθύνης από τις επιχειρηματικές, μιντιακες, συνδικαλιστικές και πνευματικές ελίτ.

Το 2016 ήταν η χρονιά που κορυφώθηκε η αντίδραση στην Παγκοσμιοποίηση, μάλιστα εκφράστηκε, με μεγάλο θόρυβο στους παλιούς πρωταγωνιστές της Παγκοσμιοποίησης, την Βρετανία, με το Brexit και στις ΗΠΑ, με την εκλογή Τραμπ.

Εκφράζεται με την εκρηκτική άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού, στις χώρες της ΕΕ και κυρίως στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Στην Παγκόσμια σκηνή, τα γεγονότα, δεν εξελίσσονται πάντα, γραμμικά και παράλληλα.

Στην ΕΕ, η οικονομική κρίση, η ταυτόχρονη έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τροφοδοτούν, κυρίως τα ακροδεξιά, ακόμη και νεοναζιστικά φαινόμενα.

 Στην Λατινική Αμερική, που βρίσκεται σε άλλο πολιτικό-οικονομικό κύκλο και εξάγει μετανάστες προς τις ΗΠΑ, καταρρέουν τα λαϊκιστικά αριστερά ρεύματα, αφήνοντας πίσω θεσμικά και κοινωνικά ερείπια.

 

Οι δημοκρατικές πολιτικές ελίτ και οι οικονομικές δυνάμεις της Παγκοσμιοποίησης, προσπάθησαν να απαντήσουν στην κρίση και στα διογκούμενα ρεύματα, οικονομικά και πολιτικά, που συνεχώς και πιο αποφασιστικά και μαζικά αντιδρούν.

 Επιχείρησαν να προωθήσουν, εδώ και χρόνια, τις αμφιλεγόμενες Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου και Επενδύσεων, όπως η TTIP, για να δώσουν ώθηση στο Διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις, χωρίς δημόσια διαβούλευση και απέτυχαν.

Πέτυχαν όμως, την ιστορική συμφωνία για το περιβάλλον, πέρσι στο Παρίσι, με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Ομπάμα και τις ισχυρές χώρες της ΕΕ.

Κίνα, Ρωσία και οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, πρωταθλητές της περιβαντολλογικης μόλυνσης, τα τελευταία χρόνια, αναγκάστηκαν να δεσμευτούν, για δραστικά μέτρα, τα επόμενα χρόνια.

Ο Τραμπ, που αρνείται τις δεσμεύσεις του Παρισιού, θα βρει συμμάχους, όπως η Κίνα στην ανατροπή τους, όμως από την άλλη, η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες χώρες, θα είναι στο στόχαστρο του, για τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Θα ζήσουμε, το πιο μεγάλο παράδοξο της ιστορίας, των τελευταίων τριών αιώνων.

Η Μητρόπολη του καπιταλισμού, που άνοιξε βίαια τα σύνορα τις Παγκοσμιοποίησης, να ζητά την περιστολή της και η μεγάλη χώρα του «Κομμουνισμού», η Κίνα, να θέλει την ενίσχυσή της.

Οι αντιθέσεις είναι μεγάλες και οι δυνάμεις που ανταγωνίζονται ισχυρές και αλληλοεξαρτώμενες.

Ποιες θα είναι οι λύσεις και με πιο τρόπο θα επιδιώξουν οι ισχυρές χώρες και οι σύμμαχοι τους, να τις πετύχουν;

Οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στη ασυδοσία του χρηματιστικού κεφαλαίου, θα γίνουν συναινετικά, ή μέσα από συγκρούσεις και ποιες συγκρούσεις ;

Η χώρα μας, που είναι ευάλωτη, τόσο στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, όσο και στις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, που δημιουργούν και τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, πως θα αντιδράσει;

Πως θα αντιδράσει στις αναθεωρητικές απόψεις του Ερντογάν και στην αστάθεια των Βορείων γειτόνων μας ;

Θα συνεχίσει, με τον γνωστό αυτιστικό τρόπο να ανακαλύπτει παντού εχθρούς, μέσα και έξω από την χώρα, που την πολεμούν, ή θα κατανοήσει το μέγεθος των εσωτερικών και διεθνών προβλημάτων, θα αποδεχτεί τις μεγάλες αλήθειες, που πονάνε, αλλά είναι λυτρωτικές;

Το 2016, που έφυγε μεγέθυνε τα προβλήματα, διεθνή και εσωτερικά και δημιούργησε περισσότερες αβεβαιότητες.

Το 2017, μπορεί να προσθέσει και νέους κινδύνους, για την Παγκοσμία σταθερότητα και ανάπτυξη.

Η επιδράσεις στην χώρα μας, που έχει και τις δικές της, θα είναι έντονες, με αβέβαιη συνέχεια.

Στο χαοτικό περιβάλλον, που μπήκε το νέο έτος, πρέπει να βρεθούν κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές δυνάμεις, που θα δώσουν γρήγορα, τις νέες δημιουργικές λύσεις.

 

 

 


Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΔείτε επίσης τα τελευταία άρθρα με χρονολογική σειρά

Συνδρομή στα λαγωνικά του ανασχηματισμού

21/07/2017 - 18:50:11 -

Ο ΟΑΣΘ ως μικροκομματικό λάφυρο με θύμα την πόλη και τους ανθρώπους της

21/07/2017 - 18:49 - Στα τέλη του 19 ου αιώνα, το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος στην Αθήνα και η καταρρέουσα Οθωμανική...

Μια άλλη διάσταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

21/07/2017 - 18:42 - Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια επίπονη και κοπιώδης προσπάθεια, καθώς στα υπό...

Εκεί, εκεί στη Γ’ εθνική, να φάμε τα λεφτά που παίρνουν οι φτωχοί…

21/07/2017 - 12:29:29 -

Μια γλώσσα δίχως όνομα στα Βαλκάνια

21/07/2017 - 08:25:05 -

Το κλάμα που πέφτει στη διαπλοκή

21/07/2017 - 08:14:40 -

Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο

21/07/2017 - 07:33:39 -

Όλα καλά, και το κορίτσι πάντα μέσα

20/07/2017 - 16:26:19 -

Μαύρη προπαγάνδα

20/07/2017 - 10:58:56 -

Πραγματικότητα και μύθοι για την απασχόληση

20/07/2017 - 07:57:31 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Νέα Φορέων Δημοσίου
Νέα από τον Κόσμο Μουσικός έπαιζε κιθάρα την ώρα που του έκαναν χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Μουσικός έπαιζε κιθάρα την ώρα που του έκαναν χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

O μουσικός Αμπισέκ Πρασάντ έπαιζε την κιθάρα του ενώ υποβαλλόταν σε νευροχειρουργική επέμβαση...

Τεχνολογία - Ειδήσεις Επιβεβαίωση της Μεγάλης Έκρηξης από τα πρώτα άτομα στο σύμπαν

Επιβεβαίωση της Μεγάλης Έκρηξης από τα πρώτα άτομα στο σύμπαν

Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Σύμφωνα με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, από έναν «κοσμικό σπόρο» άπειρης πυκνότητας, ο οποίος άρχισε να διαστέλλεται...

Αθλητικά νέα Φουλάρει για Μίλιτς ο Ολυμπιακός

Φουλάρει για Μίλιτς ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός είναι σε συζητήσεις με την Φιορεντίνα για την απόκτηση του 28χρονου Κροάτη αριστερού μπακ, Χρβόγε Μίλιτς. Γύρω στο 1,5 εκ. ευρώ μπορεί...

Κύπρος - Ειδήσεις "Συνέχεια στο Κυπριακό όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες"

"Συνέχεια στο Κυπριακό όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες"

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι...

Επισκέψεις στο eklogika
Το eklogika.gr σε ένα χρόνο, από 1-1-2016 έως 31-12-2016, δέχτηκε 6.361.027 επισκέψεις, από 2.773.797 μοναδικούς επισκέπτες, με 26.947.304 pageviews. Δείτε τα  Στοιχεία του Google analytics

Ειδήσεις για θέματα υγείας NN Hellas: Οι Έλληνες στρέφονται στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση

NN Hellas: Οι Έλληνες στρέφονται στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1500 ατόμων ηλικίας από 18 έως 60 ετών

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Εδώ θα φας τα πιο συγκλονιστικά παϊδάκια στην πόλη

Εδώ θα φας τα πιο συγκλονιστικά παϊδάκια στην πόλη

Οχτώ... ζουμερές διευθύνσεις για φανατικούς κρεατοφάγους

Ειδήσεις για το αυτοκίνητο Η Mercedes ανακαλεί 3 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα

Η Mercedes ανακαλεί 3 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα

Η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα αναβαθμίσει με δικά της έξοδα το λογισμικό όλων των οχημάτων που κινούνται με πετρελαιοκινητήρες, στοχεύοντας...

Πολιτικά άρθρα

Μια άλλη διάσταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Δημήτρης Μάρδας

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια επίπονη και κοπιώδης προσπάθεια, καθώς στα υπό διαμόρφωση άρθρα του συγκρούονται ποικιλόμορφες αντιλήψεις, ως...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ΟΑΣΘ ως μικροκομματικό λάφυρο με θύμα την πόλη και τους ανθρώπους της

Γιάννης Μαγκριώτης

Στα τέλη του 19 ου αιώνα, το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος στην Αθήνα και η καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Θεσσαλονίκη, αναθέτουν, με το...

Δείτε όλο το άρθρο
Συνδρομή στα λαγωνικά του ανασχηματισμού

Θανάσης Καρτερός

Με κάθε σεβασμό, θα διαπράξω σήμερα κάποιες σκέψεις, ως έργω συνδρομή στα λαγωνικά του ανασχηματισμού, αλλά και συμβολή στη σκέψη του πρωθυπουργού....

Δείτε όλο το άρθρο
Εκεί, εκεί στη Γ’ εθνική, να φάμε τα λεφτά που παίρνουν οι φτωχοί…

Σταμάτης Ζαχαρός

Η καταπληκτική ιδέα του ΚΥΣΟΙΠ είναι εμπνευσμένη από τον αγωνιστή της καρδιάς μας, τον Wile E. Coyote

Δείτε όλο το άρθρο
Μια γλώσσα δίχως όνομα στα Βαλκάνια

Η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και η κλιμάκωση των εθνικών διαφορών είχαν και γλωσσολογικές συνέπειες: ήταν πολύ βολικό να μιλούν βοσνιακά στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα «Παραπολιτικά» (7-7-2017) Στις 14,8 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Real news (6/7/2017) Στις 11,9 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις

Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Αγροτικά Νέα Η διατροφική αξία του σολομού

Η διατροφική αξία του σολομού

Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά...

Πολιτιστικά Νέα Τσέστερ Μπένινγκτον και Κρις Κορνέλ: Δυο φίλοι, δυο αυτοκτονίες και οι «συμπτώσεις»

Τσέστερ Μπένινγκτον και Κρις Κορνέλ: Δυο φίλοι, δυο...

Ο Τσέστερ Μπένινγκτον, ο τραγουδιστής της nu metal μπάντας, Linkin Park με τις πλατινένιες πωλήσεις έθεσε...

Εκπαιδευτικά Νέα H  Επιτροπή  Επιλογής εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό

H Επιτροπή Επιλογής εκπαιδευτικών για απόσπαση στο...

Συγκροτήθηκε, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, η  Επιτροπή Επιλογής εκπαιδευτικών για...

Ειδήσεις για τον τουρισμό Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών

Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών

Τεράστιας αξίας τα νέα ταφικά αριστουργήματα που εμπλούτισαν τη συλλογή του νέου μουσείου που θα βρίσκεται...

Επιστήμη - ειδήσεις Τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος έλαμψαν 560 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang

Τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος έλαμψαν 560 εκατ. χρόνια μετά...

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η ανάλυση των στοιχείων που συνέλλεξε ο επιστημονικός δορυφόρος «Πλανκ» του...

Ξεχωριστές ειδήσεις Τέτοια σκηνικά τα βλέπεις μόνο στους δρόμους της Ρωσίας (Βίντεο)

Τέτοια σκηνικά τα βλέπεις μόνο στους δρόμους της Ρωσίας...

Μια απλή βόλτα στους δρόμους της Ρωσίας μπορεί να κρύβει τεράστιες εκπλήξεις! MoreΤο άρθρο Τέτοια σκηνικά τα...

Banner Left Out2
Banner Right Out2