Aγώνας επιβίωσης... αλά Sport24.gr    |    Νέο crash test στο Hilton για την αξιολόγηση    |    Καιρός: Απότομη επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες    |    O Απόστολος Γκλέτσος μίλησε για την περιπέτειά του με τον καρκίνο    |    Έκλεψαν φορητούς υπολογιστές από Γυμνάσιο στο Αγρίνιο    |    Άστατος σήμερα ο καιρός - Που θα σημειωθούν βροχοπτώσεις    |    Φωτιά σε ναυπηγείο στα Χανιά - Καταστράφηκε ολοσχερώς    |    Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έχασε τη ζωή της παρασυρόμενη από αμαξοστοιχία    |    Η κόρνα πλοίου στο λιμάνι της Σούδας που τους άφησε όλους έκπληκτους - ΒΙΝΤΕΟ    |    Στέλνουν τον Γκαρντ στην Ελλάδα οι Γάλλοι    |    Τα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο της Πρωτομαγιάς    |    Ασθενής σεισμική δόνηση στα Χανιά - ΤΩΡΑ    |    ΠΟΕΔΗΝ: Μετέφεραν τραυματία με αγροτικό - Ως φορείο χρησιμοποίησαν σπασμένη πόρτα    |    Το γεμάτο πόνο μήνυμα της συζύγου του Στάθη Ψάλτη    |    Σπάνιο φαινόμενο! Είδαν τον χιονισμένο Ψηλορείτη από τη Σαντορίνη;    |    Φρίκη στη Βέροια: Δύο έμβρυα βρέθηκαν μέσα σε γυάλες δίπλα σε νεκροταφείο    |    Έμεινε στην κορυφή η Μπαρτσελόνα    |    Στρατιωτικό αεροσκάφος στην Κούβα - Οκτώ οι νεκροί    |    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στις Μαριές Ζακύνθου    |    Παραιτήθηκε μέσω facebook ο Πουρσαϊτίδης    |   

Το 2016 πρόσθεσε μεγάλες αβεβαιότητες – Το 2017 θα βρούμε τις δημιουργικές λύσεις;

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔01/02/2017 - 22:31 - Το 2016 πρόσθεσε μεγάλες αβεβαιότητες – Το 2017 θα βρούμε τις δημιουργικές λύσεις;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι εξελίξεις σε κάθε χώρα είναι αποτέλεσμα  συνδυασμού των παγκόσμιων ρευμάτων και των εσωτερικών συνθηκών.

Τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, καθορίζει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και τις παραγωγικές και κοινωνικές αλλαγές σε κάθε χώρα, είτε αυτή ανήκει στις ανεπτυγμένες, είτε στις αναπτυσσόμενες.

Την μεγάλη ώθηση έδωσαν οι νέες τεχνολογίες και κυρίως αυτές των επικοινωνιών και της πληροφορικής και το άνοιγμα των συνόρων στην διακίνηση των προϊόντων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.

Πρωταγωνιστές ήταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην συνεχεία.

Η μεγάλη τεχνολογική υπεροχή τους, η υψηλή παραγωγικότητα των οικονομιών τους και τα διαθέσιμα κεφαλαία των χρηματαγορών τους, τους έδωσαν μεγάλα πλεονεκτήματα και οφέλη.

Ο ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), ιδρύθηκε το 1995 και είναι η μετεξέλιξη της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου), που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1947, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μεγάλη ώθηση στην GATT και μετά στον ΠΟΕ, δόθηκε με την ένταξη της Κίνας, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Το 2001 άρχισε ο γύρος των διαπραγματεύσεων της ΝΤΟΧΑ, για να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες, με πρώτη την Κίνα είχαν αποκτήσει πλέον σημαντικό διεθνή οικονομικό ρόλο.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα μικρή είναι η πρόοδος, γιατί τα συμφέροντα, μεταξύ των αναπτυγμένων χώρων και των αναπτυσσόμενων είναι σε ευθεία σύγκρουση και οι δεύτερες είναι πλέον πολύ ισχυρές.

Οι πρώτες διατηρούν τον προστατευτισμό στα αγροτικά προϊόντα και ζητούν αντισταθμιστικά στα βιομηχανικά, από τις δεύτερες, ενώ οι δεύτερες ζητούν το ακριβώς αντίθετο.

Τα 20 τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων έφυγε από τις ανεπτυγμένες χώρες και πήγε στις αναπτυσσόμενες, λογω των φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας και τις ανυπαρξίας κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι ανεπτυγμένες χώρες, που στην πρώτη φάση της Παγκοσμιοποίησης, ήταν οι κυρίως κερδισμένες, στην δεύτερη εμφανίζονται χαμένες.

Για να διατηρήσουν το κοινωνικό κεκτημένο τους και να επανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, μπήκαν σε ένα φαύλο κύκλο δημοσίου και ιδιωτικού δανεισμού, μείωσαν το κοινωνικό κράτος και προχώρησαν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με κύρια την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμάνια το έκαναν με αρκετή επιτυχία, κάποιες με λιγότερη και κάποιες, όπως της Νότιας Ευρώπης και κυρίως η Ελλάδα, όχι.

Όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ, το Φθινόπωρο του 2007, οι φορτωμένες με δημόσια και ιδιωτικά χρέη, ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, κοστοβόρο και αναποτελεσματικό κράτος, χώρες της ΕΕ, βρέθηκαν στην δύνη πολύπλευρων κρίσεων.

Μερικές το αντιμετώπισαν, με σχετική επιτυχία, η Ελλάδα, που είχε πιο πολλά και πιο μεγάλα προβλήματα, παρά τις μεγάλες θυσίες της πλειοψηφίας των πολιτών της και την τεράστια στήριξη από τους εταίρους της ακόμη στροβιλίζεται στην αβεβαιότητα, ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί.

 Ο βασικός λόγος είναι ο απίστευτος λαϊκισμός του προηγούμενου και ακόμη περισσότερο του σημερινού πολιτικού συστήματος και η έλλειψη ευθύνης από τις επιχειρηματικές, μιντιακες, συνδικαλιστικές και πνευματικές ελίτ.

Το 2016 ήταν η χρονιά που κορυφώθηκε η αντίδραση στην Παγκοσμιοποίηση, μάλιστα εκφράστηκε, με μεγάλο θόρυβο στους παλιούς πρωταγωνιστές της Παγκοσμιοποίησης, την Βρετανία, με το Brexit και στις ΗΠΑ, με την εκλογή Τραμπ.

Εκφράζεται με την εκρηκτική άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού, στις χώρες της ΕΕ και κυρίως στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Στην Παγκόσμια σκηνή, τα γεγονότα, δεν εξελίσσονται πάντα, γραμμικά και παράλληλα.

Στην ΕΕ, η οικονομική κρίση, η ταυτόχρονη έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τροφοδοτούν, κυρίως τα ακροδεξιά, ακόμη και νεοναζιστικά φαινόμενα.

 Στην Λατινική Αμερική, που βρίσκεται σε άλλο πολιτικό-οικονομικό κύκλο και εξάγει μετανάστες προς τις ΗΠΑ, καταρρέουν τα λαϊκιστικά αριστερά ρεύματα, αφήνοντας πίσω θεσμικά και κοινωνικά ερείπια.

 

Οι δημοκρατικές πολιτικές ελίτ και οι οικονομικές δυνάμεις της Παγκοσμιοποίησης, προσπάθησαν να απαντήσουν στην κρίση και στα διογκούμενα ρεύματα, οικονομικά και πολιτικά, που συνεχώς και πιο αποφασιστικά και μαζικά αντιδρούν.

 Επιχείρησαν να προωθήσουν, εδώ και χρόνια, τις αμφιλεγόμενες Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου και Επενδύσεων, όπως η TTIP, για να δώσουν ώθηση στο Διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις, χωρίς δημόσια διαβούλευση και απέτυχαν.

Πέτυχαν όμως, την ιστορική συμφωνία για το περιβάλλον, πέρσι στο Παρίσι, με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Ομπάμα και τις ισχυρές χώρες της ΕΕ.

Κίνα, Ρωσία και οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, πρωταθλητές της περιβαντολλογικης μόλυνσης, τα τελευταία χρόνια, αναγκάστηκαν να δεσμευτούν, για δραστικά μέτρα, τα επόμενα χρόνια.

Ο Τραμπ, που αρνείται τις δεσμεύσεις του Παρισιού, θα βρει συμμάχους, όπως η Κίνα στην ανατροπή τους, όμως από την άλλη, η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες χώρες, θα είναι στο στόχαστρο του, για τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Θα ζήσουμε, το πιο μεγάλο παράδοξο της ιστορίας, των τελευταίων τριών αιώνων.

Η Μητρόπολη του καπιταλισμού, που άνοιξε βίαια τα σύνορα τις Παγκοσμιοποίησης, να ζητά την περιστολή της και η μεγάλη χώρα του «Κομμουνισμού», η Κίνα, να θέλει την ενίσχυσή της.

Οι αντιθέσεις είναι μεγάλες και οι δυνάμεις που ανταγωνίζονται ισχυρές και αλληλοεξαρτώμενες.

Ποιες θα είναι οι λύσεις και με πιο τρόπο θα επιδιώξουν οι ισχυρές χώρες και οι σύμμαχοι τους, να τις πετύχουν;

Οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στη ασυδοσία του χρηματιστικού κεφαλαίου, θα γίνουν συναινετικά, ή μέσα από συγκρούσεις και ποιες συγκρούσεις ;

Η χώρα μας, που είναι ευάλωτη, τόσο στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, όσο και στις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, που δημιουργούν και τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, πως θα αντιδράσει;

Πως θα αντιδράσει στις αναθεωρητικές απόψεις του Ερντογάν και στην αστάθεια των Βορείων γειτόνων μας ;

Θα συνεχίσει, με τον γνωστό αυτιστικό τρόπο να ανακαλύπτει παντού εχθρούς, μέσα και έξω από την χώρα, που την πολεμούν, ή θα κατανοήσει το μέγεθος των εσωτερικών και διεθνών προβλημάτων, θα αποδεχτεί τις μεγάλες αλήθειες, που πονάνε, αλλά είναι λυτρωτικές;

Το 2016, που έφυγε μεγέθυνε τα προβλήματα, διεθνή και εσωτερικά και δημιούργησε περισσότερες αβεβαιότητες.

Το 2017, μπορεί να προσθέσει και νέους κινδύνους, για την Παγκοσμία σταθερότητα και ανάπτυξη.

Η επιδράσεις στην χώρα μας, που έχει και τις δικές της, θα είναι έντονες, με αβέβαιη συνέχεια.

Στο χαοτικό περιβάλλον, που μπήκε το νέο έτος, πρέπει να βρεθούν κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές δυνάμεις, που θα δώσουν γρήγορα, τις νέες δημιουργικές λύσεις.

 

 

 

  Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΝέα Φορέων Δημοσίου
Νέα από τον Κόσμο Συναγερμός για τη «Γαλάζια Φάλαινα», το διαδικτυακό «παιχνίδι» θανάτου

Συναγερμός για τη «Γαλάζια Φάλαινα», το διαδικτυακό «παιχνίδι» θανάτου

Ο πανευρωπαϊκός συναγερμός για το άκρως επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» υπό την, κατά τα άλλα αθώα, ονομασία, «Blue Whale» («Γαλάζια φάλαινα»),...

Τεχνολογία - Ειδήσεις 3D εκτυπωτής του ΜΙΤ για το χτίσιμο κτιρίων

3D εκτυπωτής του ΜΙΤ για το χτίσιμο κτιρίων

Ένα νέο φορητό σύστημα ανέπτυξε το ΜΙΤ, που μπορεί να “εκτυπώσει” τα δομικά στοιχεία κτιρίων. Η ερευνητική ομάδα περιγράφει την καινοτομία της σε...

Αθλητικά νέα Aγώνας επιβίωσης... αλά Sport24.gr

Aγώνας επιβίωσης... αλά Sport24.gr

Σαφέστατα επηρεασμένο από το τηλεοπτικό trend αυτής της σεζόν, το σημερινό Atalent Show θα σας παρουσιάζει το Crossfit, μέσω στίβου μάχης που στήσαμε...

Κύπρος - Ειδήσεις Παραιτήθηκε μέσω facebook ο Πουρσαϊτίδης

Παραιτήθηκε μέσω facebook ο Πουρσαϊτίδης

Η νέα ήττα της Δόξας, έφερε και την παραίτηση του Σάββα Πουρσαϊτίδη από τον πάγκο της ομάδας. Ο ίδιος το γνωστοποίησε μέσω facebook, ευχαριστώντας τη...

Επισκέψεις στο eklogika
Το eklogika.gr σε ένα χρόνο, από 1-1-2016 έως 31-12-2016, δέχτηκε 6.361.027 επισκέψεις, από 2.773.797 μοναδικούς επισκέπτες, με 26.947.304 pageviews. Δείτε τα  Στοιχεία του Google analytics

Ειδήσεις για θέματα υγείας Διαγνωστικό τεστ ανιχνεύει για πρώτη φορά πολύ πρόωρα το γλαύκωμα στα μάτια

Διαγνωστικό τεστ ανιχνεύει για πρώτη φορά πολύ πρόωρα το γλαύκωμα στα μάτια

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορούν να κάνουν διάγνωση του γλαυκώματος έως δέκα χρόνια νωρίτερα από ό,τι σήμερα είναι δυνατό

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Survivor: Γιατί ζητάει συγνώμη ο Χανταμπάκης από την Ειρήνη Παπαδοπούλου

Survivor: Γιατί ζητάει συγνώμη ο Χανταμπάκης από την Ειρήνη Παπαδοπούλου

Θυμίζουμε ότι μία συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων εναντίον του.

Ειδήσεις για το αυτοκίνητο Renault Passion For Running

Renault Passion For Running

Η φιλοσοφία της Renault είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της μάρκας ο οποίος εκφράζεται μέσα από τα προϊόντα της, τις...

Πολιτικά άρθρα

Επιτέλους Διαστημικός Οργανισμός στην Ελλάδα

Διονύσης Π. Σιμόπουλος Με την ευχή να υλοποιηθεί άμεσα και να λειτουργήσει η Διαστημική Εταιρεία προς όφελος της χώρας και των πολιτών, ο διάσημος...

Δείτε όλο το άρθρο
Κτήνος είναι το κράτος που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχική ασθένεια

Κρυσταλία Πατούλη

Πρώην αστυνομικός με ψυχιατρικά προβλήματα(αφού έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή - δεν ξέρουμε με ποιόν τρόπο) μένει στο σπίτι μόνος με τα δύο παιδιά του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δεν λέει

Θανάσης Καρτερός

Τι γεφύρι της Άρτας, τι Ελληνικός Χρυσός. Συγνώμη, αλλά έτσι μου κάθεται στο μυαλό. Και στο στομάχι, παρεμπιπτόντως, όπως και στο στομάχι πολλών...

Δείτε όλο το άρθρο
eimaste-kleista.com

Σταμάτης Ζαχαρός

Η πρόοδος δεν ανακόπτεται ούτε με μανιφέστα ούτε με ιδεοληψίες. Όποιος δεν προσαρμόζεται και αγνοεί τα δεδομένα της αγοράς, δεν είναι “μάγκας”. Απλά...

Δείτε όλο το άρθρο
Η μεγάλη ληστεία: φορολογικοί παράδεισοι και βρώμικο χρήμα

Στέλιος Κούλογλου

O πλούτος οκτώ ατόμων ισούται με τον πλούτο του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της Γης, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Oxfam. Μια...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το TVXS (01/04/2017) Επιβεβαιώνεται από ακόμη μια δημοσκόπηση το ότι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου κυμαίνεται σε διψήφιο ποσοστό.... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (19/03/2017) Ακόμη μια δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει το ισχυρό προβάδισμα που έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Πρόκειται για δημοσκόπηση... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις

Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Αγροτικά Νέα Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Συνεχίστηκαν με ελάχιστες ποσότητες οι εξαγωγές μανταρινιών, πορτοκαλιών και αγγουριών.

Πολιτιστικά Νέα Πώς τα παιδιά θα χτίσουν κοινωνικές δεξιότητες;

Πώς τα παιδιά θα χτίσουν κοινωνικές δεξιότητες;

Κάθε γονιός ενός νηπίου γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι κάποιες φορές να διδάξει στο παιδί του κοινωνικές...

Εκπαιδευτικά Νέα Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΔΕ για τις  Γενικές Μεταθέσεις 2017

Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΔΕ για τις Γενικές Μεταθέσεις 2017

του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου ΚορδήΞεκίνησαν την Πέμπτη 27 Απριλίου οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ σχετικά με...

Ειδήσεις για τον τουρισμό Ιδέες για τις πρώτες εξορμήσεις με άρωμα… καλοκαιριού

Ιδέες για τις πρώτες εξορμήσεις με άρωμα… καλοκαιριού

Στεριανοί προορισμοί και νησιά που μας ξεσηκώνουν για καλοκαιρινές εκδρομές.

Επιστήμη - ειδήσεις Τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος έλαμψαν 560 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang

Τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος έλαμψαν 560 εκατ. χρόνια μετά...

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η ανάλυση των στοιχείων που συνέλλεξε ο επιστημονικός δορυφόρος «Πλανκ» του...

Ξεχωριστές ειδήσεις Τα πιο παράξενα αεροδρόμια στον κόσμο (Φωτογραφίες)

Τα πιο παράξενα αεροδρόμια στον κόσμο (Φωτογραφίες)

Πολλές φορές εκτός από τον προορισμό που προκαλεί προσμονή στον ταξιδιώτη, είναι και το ίδιο το ταξίδι που...

Banner Left Out2
Banner Right Out2