Εγκατάσταση καμερών στους δρόμους    |    Ικανοποίηση Κυβέρνησης για υποδείξεις Ε.Ε. προς Τουρκία    |    Ο ασθενής του χθες και του σήμερα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα    |    Τα πρωτοσέλιδα όλων των σημερινών εφημερίδων    |    Στέρηση άδειας και πρόστιμο στον Θεμιστοκλέους    |    La Sindrome di Antonio    |    Τεράστιο σπήλαιο στη Σελήνη κατάλληλο για διαστημική βάση    |    Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές    |    Παρατείνεται έως τις 25 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος    |    Συνελήφθη 30χρονος τζιχαντιστής στην Αλεξανδρούπολη - Έρευνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - ΒΙΝΤΕΟ    |    Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη 32χρονος τζιχαντιστής - Έρευνες στα σπίτια του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη    |    Ωριωνίδες: Κορυφώνεται απόψε η βροχή από "πεφταστέρια"    |    Ο Γενικός Ελεγκτής στην Πρώτη Ενημέρωση του ΡΙΚ    |    Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης    |    Δήλωσε η Ηριάννα Πόθεν Έσχες;    |    Ο…Έρωτας στα χρόνια της χολέρας    |    12 απλοί και οικονομικοί τρόποι για να ζεστάνετε το σπίτι σας    |    Νοσ. Πάφου - σύλληψη πολίτη για περιστατικό βίας    |    O λόγος που δεν πρέπει ποτέ να τρώμε το φαγητό κρύο    |    EKO Serbia: «15 Χρόνια Επιτυχίας»    |   

Το 2016 πρόσθεσε μεγάλες αβεβαιότητες – Το 2017 θα βρούμε τις δημιουργικές λύσεις;

👤 Άρθρο: Γιάννης Μαγκριώτης 🕔01/02/2017 - 22:31

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι εξελίξεις σε κάθε χώρα είναι αποτέλεσμα  συνδυασμού των παγκόσμιων ρευμάτων και των εσωτερικών συνθηκών.

Τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, καθορίζει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και τις παραγωγικές και κοινωνικές αλλαγές σε κάθε χώρα, είτε αυτή ανήκει στις ανεπτυγμένες, είτε στις αναπτυσσόμενες.

Την μεγάλη ώθηση έδωσαν οι νέες τεχνολογίες και κυρίως αυτές των επικοινωνιών και της πληροφορικής και το άνοιγμα των συνόρων στην διακίνηση των προϊόντων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.

Πρωταγωνιστές ήταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην συνεχεία.

Η μεγάλη τεχνολογική υπεροχή τους, η υψηλή παραγωγικότητα των οικονομιών τους και τα διαθέσιμα κεφαλαία των χρηματαγορών τους, τους έδωσαν μεγάλα πλεονεκτήματα και οφέλη.

Ο ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), ιδρύθηκε το 1995 και είναι η μετεξέλιξη της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου), που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1947, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μεγάλη ώθηση στην GATT και μετά στον ΠΟΕ, δόθηκε με την ένταξη της Κίνας, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Το 2001 άρχισε ο γύρος των διαπραγματεύσεων της ΝΤΟΧΑ, για να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες, με πρώτη την Κίνα είχαν αποκτήσει πλέον σημαντικό διεθνή οικονομικό ρόλο.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα μικρή είναι η πρόοδος, γιατί τα συμφέροντα, μεταξύ των αναπτυγμένων χώρων και των αναπτυσσόμενων είναι σε ευθεία σύγκρουση και οι δεύτερες είναι πλέον πολύ ισχυρές.

Οι πρώτες διατηρούν τον προστατευτισμό στα αγροτικά προϊόντα και ζητούν αντισταθμιστικά στα βιομηχανικά, από τις δεύτερες, ενώ οι δεύτερες ζητούν το ακριβώς αντίθετο.

Τα 20 τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων έφυγε από τις ανεπτυγμένες χώρες και πήγε στις αναπτυσσόμενες, λογω των φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας και τις ανυπαρξίας κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι ανεπτυγμένες χώρες, που στην πρώτη φάση της Παγκοσμιοποίησης, ήταν οι κυρίως κερδισμένες, στην δεύτερη εμφανίζονται χαμένες.

Για να διατηρήσουν το κοινωνικό κεκτημένο τους και να επανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, μπήκαν σε ένα φαύλο κύκλο δημοσίου και ιδιωτικού δανεισμού, μείωσαν το κοινωνικό κράτος και προχώρησαν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με κύρια την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμάνια το έκαναν με αρκετή επιτυχία, κάποιες με λιγότερη και κάποιες, όπως της Νότιας Ευρώπης και κυρίως η Ελλάδα, όχι.

Όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ, το Φθινόπωρο του 2007, οι φορτωμένες με δημόσια και ιδιωτικά χρέη, ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, κοστοβόρο και αναποτελεσματικό κράτος, χώρες της ΕΕ, βρέθηκαν στην δύνη πολύπλευρων κρίσεων.

Μερικές το αντιμετώπισαν, με σχετική επιτυχία, η Ελλάδα, που είχε πιο πολλά και πιο μεγάλα προβλήματα, παρά τις μεγάλες θυσίες της πλειοψηφίας των πολιτών της και την τεράστια στήριξη από τους εταίρους της ακόμη στροβιλίζεται στην αβεβαιότητα, ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί.

 Ο βασικός λόγος είναι ο απίστευτος λαϊκισμός του προηγούμενου και ακόμη περισσότερο του σημερινού πολιτικού συστήματος και η έλλειψη ευθύνης από τις επιχειρηματικές, μιντιακες, συνδικαλιστικές και πνευματικές ελίτ.

Το 2016 ήταν η χρονιά που κορυφώθηκε η αντίδραση στην Παγκοσμιοποίηση, μάλιστα εκφράστηκε, με μεγάλο θόρυβο στους παλιούς πρωταγωνιστές της Παγκοσμιοποίησης, την Βρετανία, με το Brexit και στις ΗΠΑ, με την εκλογή Τραμπ.

Εκφράζεται με την εκρηκτική άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού, στις χώρες της ΕΕ και κυρίως στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Στην Παγκόσμια σκηνή, τα γεγονότα, δεν εξελίσσονται πάντα, γραμμικά και παράλληλα.

Στην ΕΕ, η οικονομική κρίση, η ταυτόχρονη έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τροφοδοτούν, κυρίως τα ακροδεξιά, ακόμη και νεοναζιστικά φαινόμενα.

 Στην Λατινική Αμερική, που βρίσκεται σε άλλο πολιτικό-οικονομικό κύκλο και εξάγει μετανάστες προς τις ΗΠΑ, καταρρέουν τα λαϊκιστικά αριστερά ρεύματα, αφήνοντας πίσω θεσμικά και κοινωνικά ερείπια.

 

Οι δημοκρατικές πολιτικές ελίτ και οι οικονομικές δυνάμεις της Παγκοσμιοποίησης, προσπάθησαν να απαντήσουν στην κρίση και στα διογκούμενα ρεύματα, οικονομικά και πολιτικά, που συνεχώς και πιο αποφασιστικά και μαζικά αντιδρούν.

 Επιχείρησαν να προωθήσουν, εδώ και χρόνια, τις αμφιλεγόμενες Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου και Επενδύσεων, όπως η TTIP, για να δώσουν ώθηση στο Διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις, χωρίς δημόσια διαβούλευση και απέτυχαν.

Πέτυχαν όμως, την ιστορική συμφωνία για το περιβάλλον, πέρσι στο Παρίσι, με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Ομπάμα και τις ισχυρές χώρες της ΕΕ.

Κίνα, Ρωσία και οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, πρωταθλητές της περιβαντολλογικης μόλυνσης, τα τελευταία χρόνια, αναγκάστηκαν να δεσμευτούν, για δραστικά μέτρα, τα επόμενα χρόνια.

Ο Τραμπ, που αρνείται τις δεσμεύσεις του Παρισιού, θα βρει συμμάχους, όπως η Κίνα στην ανατροπή τους, όμως από την άλλη, η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες χώρες, θα είναι στο στόχαστρο του, για τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Θα ζήσουμε, το πιο μεγάλο παράδοξο της ιστορίας, των τελευταίων τριών αιώνων.

Η Μητρόπολη του καπιταλισμού, που άνοιξε βίαια τα σύνορα τις Παγκοσμιοποίησης, να ζητά την περιστολή της και η μεγάλη χώρα του «Κομμουνισμού», η Κίνα, να θέλει την ενίσχυσή της.

Οι αντιθέσεις είναι μεγάλες και οι δυνάμεις που ανταγωνίζονται ισχυρές και αλληλοεξαρτώμενες.

Ποιες θα είναι οι λύσεις και με πιο τρόπο θα επιδιώξουν οι ισχυρές χώρες και οι σύμμαχοι τους, να τις πετύχουν;

Οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στη ασυδοσία του χρηματιστικού κεφαλαίου, θα γίνουν συναινετικά, ή μέσα από συγκρούσεις και ποιες συγκρούσεις ;

Η χώρα μας, που είναι ευάλωτη, τόσο στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, όσο και στις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, που δημιουργούν και τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, πως θα αντιδράσει;

Πως θα αντιδράσει στις αναθεωρητικές απόψεις του Ερντογάν και στην αστάθεια των Βορείων γειτόνων μας ;

Θα συνεχίσει, με τον γνωστό αυτιστικό τρόπο να ανακαλύπτει παντού εχθρούς, μέσα και έξω από την χώρα, που την πολεμούν, ή θα κατανοήσει το μέγεθος των εσωτερικών και διεθνών προβλημάτων, θα αποδεχτεί τις μεγάλες αλήθειες, που πονάνε, αλλά είναι λυτρωτικές;

Το 2016, που έφυγε μεγέθυνε τα προβλήματα, διεθνή και εσωτερικά και δημιούργησε περισσότερες αβεβαιότητες.

Το 2017, μπορεί να προσθέσει και νέους κινδύνους, για την Παγκοσμία σταθερότητα και ανάπτυξη.

Η επιδράσεις στην χώρα μας, που έχει και τις δικές της, θα είναι έντονες, με αβέβαιη συνέχεια.

Στο χαοτικό περιβάλλον, που μπήκε το νέο έτος, πρέπει να βρεθούν κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές δυνάμεις, που θα δώσουν γρήγορα, τις νέες δημιουργικές λύσεις.

 

 

 


Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΝέα Φορέων Δημοσίου
Νέα από τον Κόσμο Ενίσχυση της Ιταλίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ενίσχυση της Ιταλίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην πρώτη ημέρα της συνόδου τους να στηρίξουν την Ιταλία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τη Βόρειο Αφρική...

Τεχνολογία - Ειδήσεις Τεράστιο σπήλαιο στη Σελήνη κατάλληλο για διαστημική βάση

Τεράστιο σπήλαιο στη Σελήνη κατάλληλο για διαστημική βάση

 Ένας ιαπωνικός δορυφόρος, ο Selenological and Engineering Explorer (Selene), που παλαιότερα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη,ανακάλυψε σε...

Αθλητικά νέα Η κριτική των παικτών της ΑΕΚ

Η κριτική των παικτών της ΑΕΚ

Το Sport24.gr αξιολογεί την απόδοση των παικτών της ΑΕΚ στον αγώνα με τη Μίλαν, που βρήκε τους "κιτρινόμαυρους" να φεύγουν με σπουδαία ισοπαλία (0-0)...

Κύπρος - Ειδήσεις Στέρηση άδειας και πρόστιμο στον Θεμιστοκλέους

Στέρηση άδειας και πρόστιμο στον Θεμιστοκλέους

Στέρηση της άδειας οδήγησης για έξι μήνες και χρηματικό πρόστιμο 3,000 ευρώ στον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους επέβαλε το Επαρχιακό...

Επισκέψεις στο eklogika
Το eklogika.gr στο εξάμηνο, από 1-1-2017 έως 30-6-2017, δέχτηκε 5.549.662 επισκέψεις, από 1.485.985 μοναδικούς επισκέπτες, με 20.725.897 pageviews. Δείτε τα  Στοιχεία του Google analytics

Ειδήσεις για θέματα υγείας Ο ασθενής του χθες και του σήμερα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ο ασθενής του χθες και του σήμερα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

 «Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική, αλλά και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλει κυρίως τον αρθρικό υμένα...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Εδώ θα φας τα πιο συγκλονιστικά παϊδάκια στην πόλη

Εδώ θα φας τα πιο συγκλονιστικά παϊδάκια στην πόλη

Οχτώ... ζουμερές διευθύνσεις για φανατικούς κρεατοφάγους

Ειδήσεις για το αυτοκίνητο Τίτλοι τέλους για το VW Scirocco

Τίτλοι τέλους για το VW Scirocco

Η Γερμανική εταιρεία μετά από 9 χρόνια σταματά να δέχεται παραγγελίες για το μικρομεσαίο σπορ κουπέ

Πολιτικά άρθρα

Δήλωσε η Ηριάννα Πόθεν Έσχες;

Η τελευταία απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι ο δικαστικός κόσμος...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο…Έρωτας στα χρόνια της χολέρας

Χάρης Παυλίδης

Το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του αναπληρωτή υπουργού, με αφορμή το βακτήριο χολέρας που εντοπίστηκε σε δημόσιο μαιευτήριο

Δείτε όλο το άρθρο
Μεταγραφή τον Τσίπρα θέλουν στη ΝΔ

Με την κυβέρνηση να θέτει ως πρώτο στόχο την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, η Νέα Δημοκρατία αναζητά προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης και οι...

Δείτε όλο το άρθρο
Πόθεν αίσχος

Βίκυ Σαμαρά

Η απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες των δικαστικών προσπαθεί να είναι σολομώντεια, ελάχιστη σχέση έχει όμως τελικά με Δικαιοσύνη

Δείτε όλο το άρθρο
Στα χέρια του Τσίπρα ο έλεγχος των πολιτικών εξελίξεων

Γιώργος Λακόπουλος

Και μόνο η αμήχανη και παπαγαλίστικη αντίδραση της ΝΔ και η εργολαβία παραπληροφόρησης των υποστηρικτών της στα ΜΜΕ αρκεί για να χαρακτηριστεί...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (10-9-2017) Πολύ ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το νυν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για την newsit.gr (6-9-2017) Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η οποία έγινε για λογαριασμό της ιστοσελίδας newsit.gr, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 7 ποσοστιαίες... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις

Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Αγροτικά Νέα Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία

Στηρίζουν την αγωνιστική απόφαση των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής Τύπου για 24ωρη απεργία, την...

Πολιτιστικά Νέα Έφυγε από τη ζωή ο Καναδός τραγουδιστής Γκορντ Ντάουνι

Έφυγε από τη ζωή ο Καναδός τραγουδιστής Γκορντ Ντάουνι

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο τραγουδιστής του καναδέζικου ροκ συγκροτήματος Tragically Hip, Γκορντ Ντάουνι, σε...

Εκπαιδευτικά Νέα Παρατείνεται έως τις 25 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος

Παρατείνεται έως τις 25 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής των...

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, ότι η προθεσμία υποβολής των...

Ειδήσεις για τον τουρισμό Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών

Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών

Τεράστιας αξίας τα νέα ταφικά αριστουργήματα που εμπλούτισαν τη συλλογή του νέου μουσείου που θα βρίσκεται...

Επιστήμη - ειδήσεις Χάρη στο Star Wars οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κρυμμένο μυστικό για το... σπέρμα

Χάρη στο Star Wars οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κρυμμένο...

Πως τα ειδικά εφέ σε μία επιστημονικού περιεχομένου ταινία μικρού μήκους, έδωσαν απάντηση σε ένα από τα...

Ξεχωριστές ειδήσεις 25 τρόποι για pushups (Βίντεο)

25 τρόποι για pushups (Βίντεο)

Είτε είστε λάτρης της γυμναστικής είτε όχι, το βίντεο αυτό είναι εντυπωσιακό! Τα push-ups είναι μια από τις...

Banner Left Out2
Banner Right Out2