Άρθρο - παρέμβαση

Διαβάστε το άρθρο και γράψτε το δικό σας σχόλιο

Νιώθετε και εσείς το μακρύ χέρι της τρόϊκας;

Υπογραφή:Χρήστος Καψάλης

30/07/2010 - 20:13 - 0 Σχόλια


Η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των απεργών ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών μεταφορών είτε είναι αντισυνταγματική είτε  βρίσκεται στα όρια της εναρμόνισής της με το Σύνταγμα, σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων συνταγματολόγων.

Το θέμα όμως δεν είναι η νομική αλλά η πολιτική ερμηνεία αυτής της κυβερνητικής απόφασης. Και το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει είναι: Γιατί ο πρωθυπουργός, αφού δική του ήταν η απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης, άλλαξε στάση στο θέμα του χειρισμού των αντιδράσεων κοινωνικών ομάδων στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, με καταιγιστικούς ρυθμούς, κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Από την θέση του ότι οι αλλαγές πρέπει να επέλθουν με σύμφωνη γνώμη και συναίνεση της κοινωνίας, μέχρι την ακραία απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης, η απόσταση είναι τεράστια.

Έτσι λοιπόν δίπλα στα κρίσιμο ερώτημα: « Η κυβέρνηση πασχίζει να σώσει την Ελλάδα ή και τους έλληνες;» μάλλον θα πρέπει να προσθέσουμε ένα ακόμη: «Οι αλλαγές που προωθούνται για το καλό της κοινωνίας θα γίνουν με τη συμμετοχή της κοινωνίας , ερήμην της ή και κόντρα σε αυτή;»

Ξεκαθαρίζω ότι είμαι υπέρ της απελευθέρωσης  των κλειστών επαγγελμάτων. Δεν συμφωνώ όμως ούτε με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» από την πλευρά της κυβέρνησης , ούτε και από την πρακτική του «κρατώ όμηρο την κοινωνία» από την πλευρά των απεργών (των συγκεκριμένων και προηγούμενων).

Οι σημαντικές αλλαγές πρέπει να στηρίζονται στην προφανή ορθότητα και ωφελιμότητά τους  (ώστε να συγκεντρώνουν την αποδοχή της κοινωνίας) αλλά και στην κατανόηση των προβλημάτων και των αιτιάσεων  των κοινωνικών ομάδων που καλούνται να τις υποστούν.

Αυτό είναι άλλωστε το νόημα και η πεμπτουσία του κοινωνικού διαλόγου που υποτίθεται ότι γίνεται πριν από κάθε νομοθετική πρωτοβουλία.

Πως εξηγείται λοιπόν η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού;

Πολύ φοβάμαι, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, ότι εδώ έχει βάλει το μακρύ και ατσάλινο χέρι της η τρόϊκα των δανειστών μας.  Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην Ε.Ε. κυριαρχούν εκείνοι οι οποίοι  όχι μόνο δεν επιθυμούν απεργίες και κάθε είδους δυναμικές αντιδράσεις στις πολιτικές τους , αλλά ενθαρρύνουν την, με κάθε τρόπο , καταστολή τους.

Νάμαστε λοιπόν πάλι στην  αρχή. Καλούμαστε ξανά να απαντήσουμε όχι μόνο «Τι Ελλάδα θέλουμε;»  αλλά και «Με ποιο τρόπο και ποιες συνθήκες θα την οικοδομήσουμε;».

Η αλλιώς «Με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε».


Παλιότερα άρθρα

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα

Αφήστε το σχόλιο σαςΠολιτικά άρθρα Μητσοτάκης: Εγώ ή το χάος

Γιάννης Μαγκριώτης

Μια πρώτη και εύκολη ερμηνεία βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις , είναι η καλύτερη σχετικά αξιολόγηση απέναντι στους αντιπάλους του. Συνεπώς ο κ...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο θρίαμβος του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του Δαρείου: Η μάχη της Ισσού (333 π.Χ.)

Η μάχη της Ισσού ήταν η πρώτη στην οποία μια ελληνική δύναμη αντιμετώπιζε σε εκ παρατάξεως μάχη περσικό βασιλικό στρατό με επικεφαλής τον ίδιο τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Συνάντηση Καλίν – Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, καθώς και οι εξελίξεις σε Ουκρανία, Αιγαίο, Μεσόγειο...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Μανώλης Γλέζος από κοντά

Ο Μανώλης Γλέζος από κοντά Μάκης Μπαλαούρας Κλείδωμα Άρθρου:  Free Η ομιλία του Μ. Μπαλαούρα στην τιμητική εκδήλωση για εγκαίνια της αίθουσας...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA (27-9-2022) Δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA. Προβάδισμα ΝΔ με 7,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (27-9-2022) Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1. Προβάδισμα ΝΔ με 8,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Beyond Summit: Βήμα βήμα χτίζεται  το ψηφιακό οικοδόμημα της χώρας

Beyond Summit: Βήμα βήμα χτίζεται το ψηφιακό οικοδόμημα της χώρας


Μεγάλο το ενδιαφέρον και η προσέλευση στις εκδηλώσεις των 5 stages της 2ης Beyond Στις συνεχείς επενδύσεις που προσελκύει η χώρα μας στο μέτωπο των...


Δείτε θέμα και σχόλια