Debates

Επιστροφή στη λίστα με τα Debates

Υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν κατά το 2011να δημιουργηθούν ίχνη ελπίδας για την οικονομία και τους εργαζόμενους;

19/12/2010

Σωκράτης Ξυνίδης

Υπουργός Αναπληρωτής Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Να υπερβούμε το αποτυχημένο πρότυπο της αγκυλωμένης και παθητικής απασχόλησης

 

Του Σωκράτη Ξυνίδη

Η παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας δυστυχώς εδώ και χρόνια δείχνει στοιχεία κατάρρευσης. Και η έλλειψη ισχυρής παραγωγικής βάσης επιτείνει το σημαντικό οικονομικό πρόβλημά της. Υποχρέωση όλων μας, Πολιτείας και κοινωνικών εταίρων είναι να περιγράψουμε και να συμφωνήσουμε μια εθνική προσπάθεια για την εδραίωση ενός νέου παραγωγικού αφηγήματος, μιας νέας αντίληψης για τη σχέση κοινωνίας και παραγωγικότητας. Μια αντίληψη που θα ενεργοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις, θα δημιουργεί νέες και θα επιδρά καταλυτικά στη διεύρυνση και αναδιανομή της παραγωγικής βάσης, προστατεύοντας ανθρώπους και περιβάλλον.

Σε αυτήν την προσπάθεια ενεργοποιούμε και επανεκκινούμε εκείνους τους οικονομικούς τομείς και εκείνες τις δραστηριότητες που πιστοποιημένα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν άμεση τόνωση στη δύσκολη εποχή. Τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Υπό αυτό το πρίσμα και όσον αφορά τις ευθύνες του υπουργείου μας, πρώτα απ' όλα και άμεσα, ανακοινώσαμε το νέο πλαίσιο για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεύτερον οφείλουμε να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Το σημερινό περιβάλλον αποτρέπει τη δημιουργία και την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Στην αναγκαιότητα αυτή απαντάμε με τρία νομοσχέδια για τα βιομηχανικά πάρκα και τις βιομηχανικές περιοχές, για την απλούστευση των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών επιχειρήσεων και για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων, τα οποία δημιουργούν απλοποιημένο και φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Τρίτον αναζωογονούμε τις λειτουργούσες επιχειρήσεις και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα νεανικής και καινοτόμας επιχειρηματικότητας με εργαλείο τον νέο Επενδυτικό Νόμο. Με σημαντικές φοροαπαλλαγές, σύστημα αντικειμενικά και ουσιαστικά αξιολογούμενων επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και ευνοϊκό δανεισμό μέσα από έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δίνοντας έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα, με πλήρη επιχορήγηση ακόμη και των λειτουργικών δαπανών των νέων επιχειρήσεων, στη δικτύωση των επιχειρήσεων και στις μεγάλες επενδυτικές συμπράξεις, χτίζουμε τη νέα αντίληψη αλλά και πραγματικότητα για την παραγωγικότητα στην πατρίδα μας.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με τους νέους επιστήμονες και τους νέους επιχειρηματίες, αποτελούν το κρισιμότερο κομμάτι αυτού του εγχειρήματος, τον μοχλό της επιτυχίας αλλά και την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας. Το ανθρώπινο δυναμικό ανανεωμένο και συνεχώς επιμορφούμενο και προσαρμοζόμενο στις ανάγκες της εποχής, είναι βασική παράμετρος επιτυχίας. Γιατί για μας ανταγωνιστικότητα σημαίνει πιστοποιημένη ποιότητα, σημαίνει γνώση, σημαίνει καινοτομία, σημαίνει να κερδίζουμε προστιθέμενη αξία. Η πολιτεία αλλά και οι επιχειρηματίες πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη και την πρωτοβουλία να ανοίγουν ορίζοντες, δυνατότητες μάθησης και προσαρμογής στις νέες συνθήκες ώστε οι εργαζόμενοι να μην διαδραματίζουν το ρόλο του φθηνού εργατικού δυναμικού αλλά παραγωγικά, δημιουργικά και απαραίτητα στοιχεία μιας παραγωγικής διαδικασίας που θα πραγματώνει την ανάγκη του ανθρώπου για δημιουργία και συμμετοχή. Αυτού του είδους οι εργαζόμενοι δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν να είναι φτηνά αμειβόμενοι. Κανείς δεν έχει λόγο να τους αμείβει φτηνά αφού η συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία καθίσταται κρίσιμη, απαραίτητη, κομβική.

Στο διαμορφούμενο ευέλικτο επιχειρηματικό περιβάλλον, η νέου τύπου επιχειρηματικότητα που οικοδομείται διεκδικεί την καινοτομία, την επιτυχία και την εξωστρέφεια. O ρόλος και τα δικαιώματα των εργαζομένων αρχίζουν και ολοκληρώνονται στην κατοχύρωση του κυρίαρχού τους ρόλου στην παραγωγική διαδικασία. Αυτή η εργασία θα είναι πάντα μια καλά αμειβόμενη εργασία. Αυτή την εργασία καλούμαστε να κατακτήσουμε το συντομότερο δυνατό. Με επένδυση στη εκπαίδευση, στην κατάρτιση στη γνώση. Πρέπει να υπερβούμε το αποτυχημένο πρότυπο της αγκυλωμένης και παθητικής απασχόλησης και να προχωρήσουμε σε σχήματα που θα επιτρέπουν στον εργαζόμενο να προσαρμόζεται στις συνεχώς εξελισσόμενες τεχνολογικές απαιτήσεις αλλά και να συμμετέχει και να καθίσταται αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας της νέας επιχειρηματικότητας. Δίχως τη φοβικότητα της μονιμότητας αλλά με τη δυναμικότητα της ποιοτικής εργασίας που διεκδικεί τη συνεχή βελτίωση των επαγγελματικών και εισοδηματικών προοπτικών. Δίχως το άγχος του ανάλγητου κράτους αλλά με τη σιγουριά ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους που μεριμνά, συμπαραστέκεται αποτελεσματικά ενώ ανοίγει ευκαιρίες προσβάσιμες εξίσου από όλους.

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν. Δ.,βουλευτής Λαρίσης

Αυτή η πολιτική μας βυθίζει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των χρεών, χωρίς να διαφαίνεται «φως στο τούνελ».

 

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Ο προϋπολογισμός του 2011 έχει αναμφίβολα ιδιαίτερη σημασία καθώς η ελληνική οικονομία διανύει σήμερα τη δυσκολότερη φάση της των τελευταίων δεκαετιών και καταρτίζεται μετά την προσφυγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης και την υπογραφή του Μνημονίου.

Οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το αρνητικό οικονομικό τοπίο της χώρας είναι βαρύτατες. Αρχικά ανέβαλε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης που κτύπησε και την Ελλάδα, διόγκωσε εσκεμμένα το έλλειμμα, και επιπλέον διέσυρε με μειωτικές δηλώσεις την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν το πρόβλημα χρέους να μετατραπεί σε κρίση δανεισμού με την εκτόξευση των spreads.

Στη συνέχεια, χωρίς να διαπραγματευθεί ουσιαστικά, κατέφυγε στην ψήφιση του Μνημονίου. Με σειρά μέτρων, τα οποία επικαιροποιούνται πριν από την λήψη κάθε νέας δανειακής δόσης, οδηγηθήκαμε σε ακόμη δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση. Ακολουθήθηκε μια μονοδιάστατη πολιτική με έμμεσους φόρους και με περικοπές μισθών και συντάξεων που έπληξε κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν η ασφυξία της αγοράς, ο πολλαπλασιασμός των «λουκέτων» και η γενίκευση του αισθήματος ανασφάλειας.

Όλοι οι αρχικοί στόχοι διαψεύσθηκαν

§  η ύφεση αντί για -0,3%, έφθασε στο -4,2%,

§  τα έσοδα αντί για 13,7%, μέχρι τον Οκτώβριο ήταν στο 3,7%,

§  ο πληθωρισμός αντί για 1,9%, τον Νοέμβριο ήταν στο 4,9%, 

§  η ανεργία σκαρφάλωσε στο 12,4%.

 

Αυτή η πολιτική βυθίζει την οικονομία βαθύτερα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των χρεών, χωρίς να διαφαίνεται «φως στο τούνελ». Γι' αυτό απαιτούνται μέτρα ανάπτυξης τώρα, διότι κάθε καθυστέρηση καθιστά δυσκολότερη την προσπάθεια για ανάκαμψη.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, ανέβαλε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως σήμερα δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος, ενώ και στο τομέα του περιορισμού της σπατάλης παρατηρείται δραματική καθυστέρηση.

Η Νέα Δημοκρατία, με αίσθημα ευθύνης έχει προτείνει σειρά μέτρων ανάπτυξης που θα κινητοποιήσουν την οικονομία μας όπως: τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις, την αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να περιορισθεί η «μαύρη εργασία» και να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης, την υιοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων (επιδότηση στεγαστικών δανείων, παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμένων), τον περιορισμό της σπατάλης του Δημοσίου, την αξιοποίηση της ανενεργού δημόσιας περιουσίας

Με μόνο γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας στηρίξαμε κάθε προσπάθεια διαρθρωτικών αλλαγών, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και την περιστολή δαπανών στις ΔΕΚΟ. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και με όσα μέτρα διέπονται από την ίδια λογική.

Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει με τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος δεν περιέχει το απαιτούμενο μείγμα πολιτικής και επιπλέον θα αποδειχθεί το ίδιο μη ρεαλιστικός, όπως και του 2010. Και αυτό σημαίνει τη λήψη και νέων μέτρων, σε συνθήκες εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής απογοήτευσης.

 

 

Σχόλιο της σύνταξης

Ο κ. Ξυνίδης θεωρεί ότι με επανεκκίνηση των κλάδων του τουρισμού και των εξαγωγών και δημιουργία κινήτρων για επενδυτική δραστηριότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες θα οδηγηθούμε ξανά σε ανάπτυξη.

Ο κ. Χαρακόπουλος υποστηρίζει ότι με τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2011 δεν υπάρχει το κατάλληλο μίγμα αναπτυξιακής πολιτικής σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και κοινωνικής απογοήτευσης και ζητάει πιο έντονα επενδυτικά κίνητρα.

Και οι δύο όμως δεν μας εξηγούν πως είναι δυνατόν να είναι ελκυστικό για επενδύσεις ένα κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο η καταναλωτική δυνατότητα της πλειονότητας των πολιτών μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ η απογοήτευση και οι κοινωνικές αντιδράσεις αυξάνονται ανάλογα.

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Η καυτή ανάσα της κλιματικής κρίσης

Η καυτή ανάσα της κλιματικής κρίσηςΛέσλι Χουκ Στην κορυφή του παγετώνα της Γροιλανδίας η θερμοκρασία σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους 0 βαθμούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Αποκάλυψη τώρα…

Αποκάλυψη τώρα…Παντελής Μπουκάλας Παγιδευμένες στην πεπατημένη οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής, εξετάζουν το ενδεχόμενο να φταίει βραχυκύκλωμα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Antifa κατά ακροδεξιών στο Πόρτλαντ [Βίντεο] Antifa κατά ακροδεξιών στο Πόρτλαντ [Βίντεο]

Antifa κατά ακροδεξιών στο Πόρτλαντ [Βίντεο]Με ένταση, συγκρούσεις και τραυματισμούς που οδήγησαν σε...

Νέα Τεχνολογίας Αυτό είναι το Xiaomi Redmi 8 και τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του Αυτό είναι το Xiaomi Redmi 8 και τα πλήρη τεχνικά...

Εκτός από το πρώτο smartphone της Xiaomi με κάμερα των 64MP το οποίο θα καταφθάσει στην αγορά μέσα στο Q4, η...

Κύπρος - Ειδήσεις Φωτιά σε εστιατόριο στην καρδιά της Λεμεσού κινητοποίησε την Πυροσβεστική Φωτιά σε εστιατόριο στην καρδιά της Λεμεσού κινητοποίησε...

Σε κινητοποίηση τέθηκε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Λεμεσό από φωτιά που...

Ειδήσεις υγείας Ιός του Δυτικού Νείλου: Καμπανάκι ΙΣΑ για τα νέα κρούσματα στη χώρα μας Ιός του Δυτικού Νείλου: Καμπανάκι ΙΣΑ για τα νέα κρούσματα...

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Το πρώτο teaser της νέας McLaren Ultimate Series Το πρώτο teaser της νέας McLaren Ultimate Series

Η McLaren Automotive δημοσίευσε την πρώτη εικόνα teaser του νέου της μοντέλου, επιβεβαιώνοντας τις φήμες του...

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα Ένα παραισθησιογόνο θρίλερ αναζητά το κοινό του στο «Μεσοκαλόκαιρο» Ένα παραισθησιογόνο θρίλερ αναζητά το κοινό του στο...

«Μεσοκαλόκαιρο» του Άρι Άστερ με την Φλόρενς ΠιούΓιώργος Ρούσσος Μετά την επιβλητική «Διαδοχή», ο Άρι Άστερ...

Εκπαιδευτικά Νέα Αιτήσεις για τα δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών στην Πάτρα Αιτήσεις για τα δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών στην Πάτρα

Πάτρα: Αιτήσεις για τα κοινωνικά φροντιστήρια ξένων γλωσσώνΞεκινούν σήμερα Δευτέρα 19 Αυγούστου, οι αιτήσεις...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Δεκαπεντάχρονος σκηνοθέτησε την απαγωγή του για λύτρα από τον πατέρα του Δεκαπεντάχρονος σκηνοθέτησε την απαγωγή του για λύτρα από...

Ο έφηβος και οι συνεργοί του, ηλικίας 15-22 ετών, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς απαιτούσαν λύτρα...