Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

 1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
 2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
 3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Συχνές ερωτήσεις

  Ερώτηση από Χρηστος Γκοτσης

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χρηστος Γκοτσης Ο πρόεδρος του τοπικού πάνω από 300 κατοίκους βγαίνει με σταυρο ή όχι

  Κατά τη διάταξη του άρθρου 25 του ν.4555/2018 δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΕΡΣΑ ΣΤ.

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΕΡΣΑ ΣΤ. Υποψηφιος βουλευτης σε εθνικες εκλογες, που κατεβαινει σε αλλη εκλογικη περιφερεια απο εκει που ειναι εγγεγραμμενος, πρεπει να κανει μεταδημοτευση? ευχαριστω

  Δεν απαιτείται μεταδημότευση για υποβολή υποψηφιότητας στις εθνικές εκλογές.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Αλεξία Ρ.

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Αλεξία Ρ. Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να βάλω για υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δικό μου Δημο. Είμαι μόνιμη υπάλληλος με προσωποπαγή θέση σε παιδικό σταθμό του Δήμου. Αν ναι με ποιον νόμο. Ευχαριστώ πολύ

  Κατά το άρθρο 11 του ν.4555/2018 μπορείτε να θέσετε υποψηφιότητα.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Χ.Χ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χ.Χ Καλησπέρα σας υπάρχει κάποια αλλαγή με τον Κλεισθένη όσο αφορά την υποψηφιότητα υπαξιωματικών του στρατού;Εάν όχι..Πότε έχεις το δικαίωμα μετάθεσης;;Εφόσον εκλεγεις πρόεδρος η εντός του τριμελούς τοπικού συμβουλιου..Σε τοπική Κοινότητα άνω των 501 κατοίκων

  Η νομοθεσία του Κλεισθένη προβλέπει κώλυμα εκλογής μόνον για τους αξιωματικούς των ΕΔ.Δεν υπάρχει δικαίωμα μετάθεσης,ει μη μόνον απόσπασης για το χρόνο άσκησης των καθηκόντων του αιρετού και μόνον για τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΝΥ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΝΥ ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΕΠ ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΩΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ. ΑΝ ΕΚΛΕΓΩ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΗ Ή ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΘΕΣΗ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

   Υπάρχει μόνον η δυνατότητα της απόσπασης ,εφόσον εκλεγείτε.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΤΑΦΙΔΗΣ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΤΑΦΙΔΗΣ Ερώτηση: Παρακαλώ πολύ αν μπορείτε να μου απαντήσετε στα παρακάτω: 1.Με την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος, κάποιος Δημόσιος υπάλληλος/ εκπαιδευτικός, αν του προταθεί μια θέση με αντιμισθία ή μια θέση με αποζημίωση ενός Ν.Π.Δ.Δ. του δήμου θα μπορεί να έχει το δικαίωμα αποδοχής αυτών των αποζημιώσεων συνεχίζοντας να του καταβάλλεται κανονικά ο μισθός του, χωρίς καμιά ασφαλιστική διαφοροποίηση; 2. Αν κατέχει και θέση ευθύνης/στέλεχος με επίδομα μπορεί να παραμείνει στη θέση του και να εξακολουθεί να το λαμβάνει; Ευχαριστώ!!

   Αν πρόκειται για μισθό,ο αιρετός επιλέγει ή το μσθό του υπαλλήλου ή το μισθό του αιρετού.Αν πρόκειται για αποζημίωση η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη. Εξαρτάται από το ύψος,το είδος κλπ. γιατί υπάρχουν διαφοροποιήσεις και όρια.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΔΗΜΗΤΡΑ Κ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΔΗΜΗΤΡΑ Κ Ειμαι μονιμος πολιτικος υπαλληλος στον Εβρο.Αν βαλω υποψηφιοτητα ως τοπικος συμβουλος χωριου ανω των 300 κατοικων και εκλεγω δικαιουμαι αποσπαση? Ο τοπος μονιμης κατοικιας μου δεν ειναι παραμεθοριος.

  Θεωρητικά δικαιούσθε υπό προυποθέσεις.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Παπαδόπουλος Λάζαρος

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Παπαδόπουλος Λάζαρος Ειμαι Στρατιωτικός στη Λήμνο,επισης ειμαι υποψηφιος συμβουλος τοπικης κοινοτητας σε χωριο του νομου Σερρων στις εκλογές της 26Μαΐου 2019,δικαιούμαι μεταθεση η απόσπαση εαν εκλεγω?Πως θα μπορω να ασκω τα καθηκοντα μου σε περιπτωση που δεν μετατεθω?ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθησω?

  Από την κείμενη νομοθεσία δικαιούσθε απόσπαση και όχι μετάθεση.Αρκετές, όμως,φορές και η απόσπαση δεν είναι δεδομένη λόγω του ότι τα αρμόδια όργανα λαμβάνουν υπόψη τους τις λεγόμενες "υπηρεσιακές ανάγκες" και ή απορρίπτουν το αίτημα ή κωλυσιεργούν,με αποτέλεσμα να έχετε μόνον δικαίωμα ακύρωσης της άρνησης στα Διοικητικά Δικαστήρια.Είναι αυτονόητο ότι τα καθήκοντά σας θα τα ασκείτε (σε περίπτωση μη απόσπασης) μόνον με άδειες ή καθόλου.

  Η διαδικασία απόσπασης προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία των στρατιωτικών και χρειάζεται μια απλή αίτηση συνοδευόμενη από το πρακτικό της εκλογής σας.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Αστυνομικός ο οποίος υπηρετεί στην Αθηνα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στον τόπο καταγωγής του (επαρχία) με τον νεο εκλογικο νομο του 2018, και αν εκλεγεί πρόεδρος κοινότητας δικαιούται απόσπαση για το διαστημα της εκλογικής θητείας; Σημείωση, στο Δήμο δεν διαθετει αστυνομική υπηρεσία, αποσπάται σε πλησιέστερη περιοχή?

  Δικαιούται απόσπασης σε οργανική μονάδα πλησίον του τόπου εκλογής.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Α.Μ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Α.Μ Καλησπέρα ,σύμφωνα με τον Κλεισθένη δεν μπορει ειδικός σύμβουλος δημαρχου να κατέβει ως δημοτικός σύμβουλος ,εχει γίνει κάποια τροποποίηση επ αυτού ;

  Οχι δεν έχει γίνει καμιά τροποποίηση.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Τοκπασιδηs Παναγιωτηs

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Τοκπασιδηs Παναγιωτηs Καλησπέρα σας . Είμαι υπάλληλος δημοσίου αορίστου χρόνου με 21 χρόνια προϋπηρεσία ! Θελω να συμμετάσχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές ! Θα πρέπει να πάρω αδεια απο την εργασία μου 1 μήνα νωρίτερα η΄ δεν χρειάζεται καμμια ενέργεια ? Η αδεια αν χρειάζεται θα είναι άνευ αποδοχών ?

  Δεν υφίσταται ειδική άδεια για τις εκλογές.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο την κανονική σας άδεια.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Λυκάκης Μανώλης

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Λυκάκης Μανώλης σύμφωνα με τον δημοσιευμένο στο ΦΕΚ νόμο για τις αυτοδιοικητικες εκλογες, ο πρόεδρος κοινότητας άνω τον 300 κατοίκων, μπαίνει επικεφαλής ψηφοδελτίου, ήτοι χωρις σταυρο. Θα ισχύσει αυτό ή θα τροποποιθει και η υπερίσχυση του στο ψηφοδέλτιο έναντι και των υπολοίπων συμβούλων του ιδίου ψηφοδελτίου, θα εξαρτηθεί από τους σταυρούς που και ο ίδιος θα πάρει; Ευχαριστω!!!

  Μέχρι η εξαγγελία του κ.Χαρίτση να λάβει τη μορφή νόμου κανείς δεν μπορεί μα θεωρεί οριστική ή μη την πρόθεσή του.Αναμένουμε.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΝΑΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΝΑΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Καλημέρα. είμαι εκλεγμένος πρόεδρος τοπικής κοινότητας στην Λάρισα. το Μάιο του 2018 διορίστηκα στο δήμο Νίκαιας - Ρέντη. αποσπάστηκα στο Δήμο Κιλελέρ για να είμαι κοντά. με την κινητικότητα μετατίθεμαι στο Δήμο Λάρισας. πρέπει να παραιτηθώ του αξιώματος μου η συνεχίζω έως το τέλος της θητείας αποσπασμένος στο Δήμο Κιλελέρ;. και δεύτερον αν υπάρχει η δυνατότητα δημοτικός υπαλληλος να θέσει υποψηφιότητα στο δήμο που εργαζεται πχ. να δύναται να πάρει απόσπαση σε άλλο δήμο πριν τις εκλογές η να αποσπάται αφού εκλεγεί. ευχαριστώ.

  Η γνώμη μου είναι να μην παραιτηθείτε και να παραμείνετε στο Δήμο Κιλελέρ μέχρι τη λήξη της θητείας σας.Στο δεύτερο ερώτημά σας σας απαντώ ότι αυτό που λέτε δεν γίνεται.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Μαιρη γκουλια

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μαιρη γκουλια Εργαζομαι σε νοσοκομειο της αττικη..αν εκλεγω τοπικος προεδρος σεχωριο αλλου νομου δικαιουμαι αποσπαση για οσο ειμαι αιρετος η μπορουν να μου αρνηθουν απο την υπηρεσια μου??

  Κατά την κείμενη νομοθεσία το δικαίωμά σας για απόσπαση είναι δεδομένο όσο σίστε αιρετή.Η Υ[ηρεσία σας θα εκφράσει τη γνώμη της που μπορεί να είναι αρνητική  και η απόσπασή σας θα κριθεί από το αρμόδιο όργανο, το οποίο θα συνεκτιμήσει και την αρνητική άποψη της Υπηρεσίας σας.Συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Χαιρέτης Μιχάλης Ηρακλειο Κρητης

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χαιρέτης Μιχάλης Ηρακλειο Κρητης Καλημέρα έχω εκλεγεί Κοινοτικός Σύμβουλος 1991-1998 Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας 1999-2010 και Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας 2011-2019 δικαιούμαι σύνταξη και πότε ? Ευχαριστώ

  Δεν προβλέπεται σύνταξη για τις ιδιότητές σας.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


  Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
  Μετάβαση στη σελίδα

  Γράψτε την ερώτησή σας

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Ανακοινώθηκε το Realme Q3s με Snapdragon 778G, 144Hz οθόνη, και 5.000mAh μπαταρία

19/10/2021 - 13:37:39 -

Το Realme GT Neo 2T είναι εδώ με 120Hz Super AMOLED, Dimensity 1200, και 64MP τριπλή κάμερα

19/10/2021 - 13:22:18 -

Πέντε μέτρα για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης

19/10/2021 - 13:04 - Τα πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου που προωθεί άμεσα το υπουργείο Εργασίας και...

Ανοίγει μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

19/10/2021 - 12:47 - Η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης έχει ξεκινήσει και...

Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού ζητά ο Γ. Βαρουφάκης

19/10/2021 - 12:28 - Τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού ζητά, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη ζωή μας Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0

AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη ζωή μας Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0


Στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια εστίασε κατά τη...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια