Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

 1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
 2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
 3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Συχνές ερωτήσεις

  Ερώτηση από ΜΠΟΥΖΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΜΠΟΥΖΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Παρακαλώ θα ήθελα να ρωτήσω αν δικαιούμαι άδεια από την εργασία μου για να συμμετέχω στα κοινοτικά συμβούλια. Είμαι εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος στην τοπική κοινότητα Λαυρίου καθώς και αναπληρωτής πρόεδρος. Το επάγγελμα μου είναι αστυνομικός. Ευχαριστώ πολύ.

  Εφόσον οι συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου σας είναι σε εργάσιμες ώρες δικαιούσθε ολιγόωρης άδειας για τη συμμετοχή σας.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Νίκος Δούλος

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νίκος Δούλος Καλημέρα σας. Θα ήθελα να μάθω αν υπάλληλος με σχέση ιδαχ σε ΝΠΔΔ ο οποίος είναι εκλεγμένος διαμερισματικος σύμβουλος δικαιούται απόσπαση στον δημο στον οποίο ανήκει το διαμέρισμα που έχει εκλεγεί. Ευχαριστώ προκαταβολικα

  Μπορεί να ζητήσει απόσπαση,εφόσον υπηρετεί εκτός Δήμου και στο συγκεκριμένο Δήμο που είναι αιρετός υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία του φορέα του,ανεξάρτητα αν είναι ΙΔΑΧ.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Ελένη Δημου

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ελένη Δημου Δόκιμος υπάλληλος δικαιούται απόσπασης λόγω εκλογής σε τοπικό συμβούλιο.υπαρχει νόμος κ ποιος που να ορίζει σε ποιο χρονικό διάστημα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόσπασης;όταν αλλάζει κ υπουργείο από το εθν.αμυνας στο υγείας.

  Ο δόκιμος υπάλληλος δεν δικαιούται απόσπασης. Πρέπει πρώτα να γίνει τακτικός υπάλληλος. Δεν ορίζεται σε καμιά διάταξη ο χρόνος της διαδικασίας απόσπασης. Δεν είναι δυνατή η απόσπαση από υπηρεσία ενός Υπουργείου σε υπηρεσία άλλου.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Εμμανουήλ Αλογογιαννης

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Εμμανουήλ Αλογογιαννης Ειμαι υπαξιωματικος του πολεμικού ναυτικού και ειμαι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου του δημου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης. Τι επιπλεον άδειες δικαιούμαι περα τις κανονικης μου ?

  Μόνο αυτές που διευκολύνουν τη συμμετοχή σας σε συνεδριάσεις του ΔΣ (εφόσον γίνονται εντός ωραρίου εργασίας σας).


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Υ. Πολίτη

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Υ. Πολίτη Καλημέρα, Επιτρέψτε μου παρακαλώ την παρακάτω ερώτηση. Είμαι υπάλληλος ΝΠΔΔ και έχοντας υπόψη τις απαντήσεις σας σε προηγούμενες ερωτήσεις, εκτιμώ ότι δύναμαι να ζητήσω απόσπαση από την υπηρεσία μου λόγω του ότι είμαι εκλεγμένη τοπική σύμβουλος σε νομό διαφορετικό από αυτό στον οποίο έχω εκλεγεί. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι που θα πρέπει να υποβάλλω τη σχετική αίτηση. Στο φορέα μου? Στο φορέα υποδοχής? Ομολογουμένως το διαδικαστικό δεν κατάφερα να το βρω πουθενά.

   

  Εφόσον το νπδδ που υπηρετείτε διαθέτει υπηρεσία στο νομό που είστε αιρετός μπορείτε να αποσπαστείτε σε αυτήν. Η αίτησή σας θα κατατεθεί στον φορέα που υπηρετείτε με περιεχόμενο που τεκμηριώνει την εκλογή σας και αίτημα την απόσπασή σας. Η αίτηση θα ακολουθήσει τη σειρά της.δηλ.θα προωθηθεί στη διοίκηση του νπδδ και ακολούθως στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

   

   


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Ιωαννης Τσουρτος

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ιωαννης Τσουρτος Καλημέρα, Ειμαι εκλεγμένος Προεδρος Κοινότητας (τοπικης κατω των 2000 κατοικων). Εργάζομαι σε ιδιωτική επιχείρηση Δικαιούμαι τις 30 ημέρες ειδική άδεια για την άσκηση των καθηκόντων μου; Παρκαλώ και την απάντηση σας. Ευχαριστώ εκ των προτερων!

   Η ειδική άδεια των 30 ημερών αφορά το δημόσιο τομέα, δυστυχώς. Η ιδιωτική επιχείρηση δεν υποχρεούται στη χορήγησή της.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Ιορδάνης Ιωάννης

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ιορδάνης Ιωάννης Είμαι υπάλληλος στη ΔΕΗ μόνιμος έχω εκλεγη πρόεδρος τοπικής κοινότητας δικαιούμαι να πάω σε άλλη υπηρεσία εκτός ΔΕΗ επειδή έχω εκλεγη πρόεδρος??? Γιατί εκεί που έχω εκλεγη δεν υπάρχει υπηρεσία της ΔΕΗ..

  Όχι , δεν δικαιούσθε σε άλλη υπηρεσία, δυστυχώς .Εκτός αν, τώρα που στη ΔΕΗ ετοιμάζονται ανακατατάξεις, επιτραπεί η δυνατότητα μετάταξης.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΙΑΒΑΣΙΛΗΣ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΙΑΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΙ/ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΕΙΟ ΟΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ??

  ΟΧΙ. Δεν προβλέπεται απόσπαση, παρά μόνον σε ομοειδή υπηρεσία εντός του ΟΤΑ του αιρετού.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Ελένη Καλιβρετακη

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ελένη Καλιβρετακη Είμαι συμβασιούχος κοινωφελή σε δήμο στο τμήμα μισθοδοσίας.Εχω συστατική επιστολή ότι είμαι απαραίτητη τουλάχιστον μέχρι το επόμενο πρόγραμμα.Μπορω να κάνω αγωγή για ασφαλιστικά για παράταση;

  Μπορείτε να κάνετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αλλά, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει καμιά τύχη, σύμφωνα με τη νομολογία πολλών Πρωτοδικείων.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Ιωαννα Νικολοπουλου

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ιωαννα Νικολοπουλου Δουλευω σε ΑΕΙ ως διοικητικος υπαλληλος ΙΔΑΧ και παρεστη σε εκλογες του συλλογου μας εργαζομενων στην εφορευτικη επιτροπη απο τις 7 το πρωι εως τις 22:00 το βραδυ των εκλογων. Δικαιουμαι 1 ημερα αδεια εκτος των εκλογων εννοω λογω αυτου ή θα πρεπει να ψαξω εσωτερικο κανονισμο του ΑΕΙ μας?! Θα ηθελα το σχετικο αρθρο νομοθεσια οτιδηποτε υπαρχει.Σας ευχαριστω.

   Δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη τέτοιας άδειας.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Χρύσα Σ.

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χρύσα Σ. Καλησπέρα. Είμαι διορισμενη νοσηλεύτρια με οργανική θέση στη Αθήνα. Είναι σε άδεια μητρότητας και το Μάρτιο 2020 πρέπει να παρουσιαστώ στην υπηρεσία μου για δουλειά. Θα ήθελα να ρωτήσω τωρα που είμαι εκλεγμένη τοπικός σύμβουλος στη περιοχή μου που είναι εκτός Αθηνών, παραμένω στον τόπο μου για δουλειά σε κάποιο από τα 2 νοσοκομεια? πως γίνεται η διαδικασία?

   Με αίτηση στην Υπηρεσία σας, όπου θα ζητάτε απόσπαση λόγω της εκλογής σας (μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά).


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από DIMITRIOS

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη DIMITRIOS Αναπληρωτής καθηγητής εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος δικαιούται απόσπαση?

  Στην παρ. 7 του άρθρου 93  Ν. 3852/2010, καθορίζεται:

  "Δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των φορέων του δημόσιου τομέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτΝ. 3852/2010, ε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου, μετά από αίτηση τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί, όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν".

  Με τη νομοθεσία περί Καλλικράτη περιελήφθησαν και οι τοπικοί σύμβουλοι.

  Έτσι,κατά τη γνώμη μου,δικαιούσθε απόσπασης.Σε παρόμοιες περιπτώσεις,όμως, το αρμόδιο υπηρεσιακό Συμβούλιο,απορρίπτει τις αιτήσεις με διάφορα προσχήματα.

  Δομιμάστε,δεν έχετε να χάσετε τίποτε.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Γιώργος Βλαβιανός

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιώργος Βλαβιανός Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: υπηρετώ με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ δικαιούμαι απόσπαση στην κοντινότερη υπηρεσία του Δήμου μου ; Είμαι εκλεγμένος σύμβουλος σε τοπική Κοινότητα

  Μάλλον θα εννοείτε ΙΔΑΧ. Αν έχετε τέτοια σχέση, δικαιούσθε απόσπαση.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Ντάγκα Π.

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ντάγκα Π. Αν είμαι δημοτικός υπάλληλος και έχω πατέρα ο οποίος έχει βαριά μορφή τεντονιτιδα στο χέρι είναι συνταξιούχος. Μπορω να πάρω απόσπαση για να τον φροντίζω? Ευχαριστώ πολύ.

  Θεωρητικά δικαιούσθε απόσπασης και μετάθεσης ακόμη, εφόσον ο λόγος που επικαλείσθε είναι ισχυρός. Αυτό όμως εξαρτάται από την απόφαση των αρμοδίων οργάνων (υπηρεσιακών συμβουλίων).


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Βασιλειος Σ.

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Βασιλειος Σ. Είμαι δημοτικός υπάλληλος σε δήμο.Εχω εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος σε άλλο δήμο.Εχω το δικαίωμα να πάω στον Δήμο που εκλέχθηκαν δημοτικός σύμβουλος με απόσπαση?Η με κάποιον άλλο τρόπο?

  Δεν μπορείτε να αποσπαστείτε στο Δήμο της εκλογής σας. Υπάρχει ασυμβίβαστο. Μπορείτε να αποσπαστείτε σε όμορο Δήμο.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


  Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
  Μετάβαση στη σελίδα

  Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Κρατικός προϋπολογισμός 2020: Το οικονομικό κλίμα, οι προσδοκίες και τα εμπόδια

Δημήτρης Μάρδας

Στις πρώτες σελίδες της εισηγητικής έκθεσης του Υπουργού Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, παρουσιάζεται ο δείκτης του οικονομικού...

Δείτε όλο το άρθρο
Πίσω από τη βιτρίνα

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Χιλιάδες εργαζόμενοι σε κάθε πόλη βιώνουν την πικρή εμπειρία να περιμένουν τα Χριστούγεννα με τρόμο. Κάθε κορίτσι στις πωλήσεις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αληθινή βία

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Στην τηλεόραση, ένα τρέιλερ ταινίας. Γρήγορο μοντάζ, έντονη μουσική, σκηνές βίας. Που μοιάζουν, όμως, με καρικατούρα βίας. Επειδή...

Δείτε όλο το άρθρο
H αλλαγή Κλίματος δεν θα πέσει από τον ουρανό…

Polydefkis Papadopoulos

Η απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων σε πολλές από τις 197...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανταγωνισμός: Ραγίζοντας καρδιές

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Άλλη μία εθνική επέτειος πέρασε. Άλλη μία μαθητική παρέλαση έγινε. Μπροστά, οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες. Οι άριστοι. Πίσω,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Γερμανία στο σημείο εκκίνησης ως Τιμώμενη Χώρα στην 85η ΔΕΘ

Η Γερμανία στο σημείο εκκίνησης ως Τιμώμενη Χώρα στην 85η ΔΕΘ


Το λογότυπο για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως από τον γερμανό Πρέσβη Δρ Έρνστ...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!