Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

 1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
 2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
 3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Συχνές ερωτήσεις

  Ερώτηση από Σωσωνης Ιωάννης

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Σωσωνης Ιωάννης Η νέα διατάξη με τους έξτρα αντιδήμαρχους τι προβλεπει αν εισαι δημοσιος υπάλληλος;

  Ακριβώς τα ίδια με την προισχύουσα.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Νικόλαος Ψαλίδας

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νικόλαος Ψαλίδας Είμαι δ.υ. ήμουν αντιδήμαρχος από 1/9/2014 έως και την 31/8/2019. Τώρα επέστρεψα στην εργασία μου Δασαρχεία. Ήμουν τμηματάρχης τώρα τι καθήκοντα μπορούν να μου αναθέσουν; Η νομοθεσία που πρόβλεψε ότι ως αντιδήμαρχος ήμουν ως διευθυντής θα παίξει ρόλο ή μπορεί να μου αναθέσουν ένα γραφείο δηλαδή να με υποβιβάσουν. Ευχαριστώ

  Τώρα που δεν είστε Αντιδήμαρχος θα σας αναθέσουν καθήκοντα ανάλογα με το βαθμό σας και τις ανάγκες της υπηρεσίας σας.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ Στις εκλογες του Μαιου 2019 εκλεχτηκα κοινοτικος συμβουλος. Τον Νοεμβρη του 2019 με προσλαβαν αναπληρωτη εκπαιδευτικο με συμβαση ιδιωτικου δικαιου ορισμενου χρονου στη Σαμο. Επειδη ειμαι συμβουλος σε κοινοτητα της Λεσβου μπορω να μετακινηθω απο Σαμο στη Λέσβο;

  Θεωρητικά έχετε το δικαίωμα της μετακίνησης. Πλην όμως το θεωρώ δύσκολο γιατί η διαδικασία της απόσπασης είναι αρκετά γραφειοκρατική σε χρόνο.

  Υποβάλετε όμως την αίτησή σας. Δεν χάνετε τίποτε.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΣΚΟΝΔΡΑΣ ΘΩΜΑΣ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΣΚΟΝΔΡΑΣ ΘΩΜΑΣ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 ΚΑΤΟΙΚΩΝ.ΕΧΟΥΜΕ 5ΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΤΑ.ΠΟΣΗ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Κατά την κείμενη νομοθεσία:

  ΑΔΕΙΑ 60 Ή30 ΗΜΕΡΩΝ (παρ.5 αρ.93 ν.3852/2010 ως ισχύει)

  « Ειδική άδεια 60 ημερών λαμβάνουν, επίσης, και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων και 30 ημερών οι πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων »(παρ.5 αρ.93)."

  Υπογραμμίζεται πως η ειδική άδεια των 60 και 30 ημερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες μετά από σχετική αίτηση του Αιρετού.

  Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά από την υπηρεσία του Αιρετού και το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΠΟΥΤΑΚΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΠΟΥΤΑΚΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ειμαι υπάλληλος δεη και εκλεγμενος δημοτικος συμβουλος.Δικαιούμαι αδεια από την εργασια μου σε συνεδριασεις του δημοτικου συμβουλιου?Ευχαριστω.

  Εφόσον η ΔΕΗ παραμένει στον ευρύτερο δημόσιο Τομέα (επίκεινται αλλαγές) δικαιούσθε άδεια ολιγόωρη όταν οι συνεδριάσεις γίνονται εντός του ωραρίου της εργασίας σας.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ Βασίλειος

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ Βασίλειος Είμαι Ανθυπαστυνομος και εκλεγμένος σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας. Σύμφωνα με το ν.3686/2008 προκειται να προαχθω στο βαθμό του Υπαστυνομου β. Θα εκπεσω του αξιώματος μου αυτοδίκαια λόγω ασυμβιβαστου;

  Εφόσον ο βαθμός του Υπαστυνόμου Β εντάσσεται στους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας,τότε αυτόματα έχετε ασυμβίβαστο.Θα εκπέσετε αυτοδικαίως μόλις ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειάς σας το διαπιστώσει.Οπότε καλλίτερα να παραιτηθείτε ταυτόχρονα με την προαγωγή σας.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΜΠΟΥΖΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΜΠΟΥΖΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Παρακαλώ θα ήθελα να ρωτήσω αν δικαιούμαι άδεια από την εργασία μου για να συμμετέχω στα κοινοτικά συμβούλια. Είμαι εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος στην τοπική κοινότητα Λαυρίου καθώς και αναπληρωτής πρόεδρος. Το επάγγελμα μου είναι αστυνομικός. Ευχαριστώ πολύ.

  Εφόσον οι συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου σας είναι σε εργάσιμες ώρες δικαιούσθε ολιγόωρης άδειας για τη συμμετοχή σας.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Νίκος Δούλος

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νίκος Δούλος Καλημέρα σας. Θα ήθελα να μάθω αν υπάλληλος με σχέση ιδαχ σε ΝΠΔΔ ο οποίος είναι εκλεγμένος διαμερισματικος σύμβουλος δικαιούται απόσπαση στον δημο στον οποίο ανήκει το διαμέρισμα που έχει εκλεγεί. Ευχαριστώ προκαταβολικα

  Μπορεί να ζητήσει απόσπαση,εφόσον υπηρετεί εκτός Δήμου και στο συγκεκριμένο Δήμο που είναι αιρετός υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία του φορέα του,ανεξάρτητα αν είναι ΙΔΑΧ.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Ελένη Δημου

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ελένη Δημου Δόκιμος υπάλληλος δικαιούται απόσπασης λόγω εκλογής σε τοπικό συμβούλιο.υπαρχει νόμος κ ποιος που να ορίζει σε ποιο χρονικό διάστημα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόσπασης;όταν αλλάζει κ υπουργείο από το εθν.αμυνας στο υγείας.

  Ο δόκιμος υπάλληλος δεν δικαιούται απόσπασης. Πρέπει πρώτα να γίνει τακτικός υπάλληλος. Δεν ορίζεται σε καμιά διάταξη ο χρόνος της διαδικασίας απόσπασης. Δεν είναι δυνατή η απόσπαση από υπηρεσία ενός Υπουργείου σε υπηρεσία άλλου.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Εμμανουήλ Αλογογιαννης

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Εμμανουήλ Αλογογιαννης Ειμαι υπαξιωματικος του πολεμικού ναυτικού και ειμαι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου του δημου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης. Τι επιπλεον άδειες δικαιούμαι περα τις κανονικης μου ?

  Μόνο αυτές που διευκολύνουν τη συμμετοχή σας σε συνεδριάσεις του ΔΣ (εφόσον γίνονται εντός ωραρίου εργασίας σας).


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Υ. Πολίτη

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Υ. Πολίτη Καλημέρα, Επιτρέψτε μου παρακαλώ την παρακάτω ερώτηση. Είμαι υπάλληλος ΝΠΔΔ και έχοντας υπόψη τις απαντήσεις σας σε προηγούμενες ερωτήσεις, εκτιμώ ότι δύναμαι να ζητήσω απόσπαση από την υπηρεσία μου λόγω του ότι είμαι εκλεγμένη τοπική σύμβουλος σε νομό διαφορετικό από αυτό στον οποίο έχω εκλεγεί. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι που θα πρέπει να υποβάλλω τη σχετική αίτηση. Στο φορέα μου? Στο φορέα υποδοχής? Ομολογουμένως το διαδικαστικό δεν κατάφερα να το βρω πουθενά.

   

  Εφόσον το νπδδ που υπηρετείτε διαθέτει υπηρεσία στο νομό που είστε αιρετός μπορείτε να αποσπαστείτε σε αυτήν. Η αίτησή σας θα κατατεθεί στον φορέα που υπηρετείτε με περιεχόμενο που τεκμηριώνει την εκλογή σας και αίτημα την απόσπασή σας. Η αίτηση θα ακολουθήσει τη σειρά της.δηλ.θα προωθηθεί στη διοίκηση του νπδδ και ακολούθως στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

   

   


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Ιωαννης Τσουρτος

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ιωαννης Τσουρτος Καλημέρα, Ειμαι εκλεγμένος Προεδρος Κοινότητας (τοπικης κατω των 2000 κατοικων). Εργάζομαι σε ιδιωτική επιχείρηση Δικαιούμαι τις 30 ημέρες ειδική άδεια για την άσκηση των καθηκόντων μου; Παρκαλώ και την απάντηση σας. Ευχαριστώ εκ των προτερων!

   Η ειδική άδεια των 30 ημερών αφορά το δημόσιο τομέα, δυστυχώς. Η ιδιωτική επιχείρηση δεν υποχρεούται στη χορήγησή της.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Ιορδάνης Ιωάννης

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ιορδάνης Ιωάννης Είμαι υπάλληλος στη ΔΕΗ μόνιμος έχω εκλεγη πρόεδρος τοπικής κοινότητας δικαιούμαι να πάω σε άλλη υπηρεσία εκτός ΔΕΗ επειδή έχω εκλεγη πρόεδρος??? Γιατί εκεί που έχω εκλεγη δεν υπάρχει υπηρεσία της ΔΕΗ..

  Όχι , δεν δικαιούσθε σε άλλη υπηρεσία, δυστυχώς .Εκτός αν, τώρα που στη ΔΕΗ ετοιμάζονται ανακατατάξεις, επιτραπεί η δυνατότητα μετάταξης.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΙΑΒΑΣΙΛΗΣ

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΙΑΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΙ/ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΕΙΟ ΟΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ??

  ΟΧΙ. Δεν προβλέπεται απόσπαση, παρά μόνον σε ομοειδή υπηρεσία εντός του ΟΤΑ του αιρετού.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

  Ερώτηση από Ελένη Καλιβρετακη

  Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ελένη Καλιβρετακη Είμαι συμβασιούχος κοινωφελή σε δήμο στο τμήμα μισθοδοσίας.Εχω συστατική επιστολή ότι είμαι απαραίτητη τουλάχιστον μέχρι το επόμενο πρόγραμμα.Μπορω να κάνω αγωγή για ασφαλιστικά για παράταση;

  Μπορείτε να κάνετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αλλά, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει καμιά τύχη, σύμφωνα με τη νομολογία πολλών Πρωτοδικείων.


  Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


  Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
  Μετάβαση στη σελίδα

  Γράψτε την ερώτησή σας

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Να αφήσουν πίσω την ένταση παρά τις σημαντικές διαφορές, συμφώνησαν Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν

14/06/2021 - 18:46 - Περίπου μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο...

Χρήση του Astra Zeneca μόνο σε ηλικίες άνω των 60 ζητάει τώρα η Επιτροπή

14/06/2021 - 18:30 - H επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 60 ετών,...

Στα 472 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού – 18 νέοι θάνατοι και 353 διασωληνωμένοι

14/06/2021 - 17:40 - Σε 472 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν...

ΕΚΤΑΚΤΟ-Κορονοϊός: 472 νέα κρούσματα - 18 νεκροί, 353 οι διασωληνωμένοι - ΤΩΡΑ

14/06/2021 - 17:28:00 -

Ζάκυνθος: Φωτογραφίες ντοκουμέντο με τους εκτελεστές - Οι κινήσεις πριν και μετά τη δολοφονία

14/06/2021 - 17:18:06 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιστιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάκαμψη της οικονομίας: Ο αφορισμός των καινοτόμων ιδεών

Δημήτρης Μάρδας

Τ ο « Σχέδιο Ανάκαμψης » θα προσφέρει στη χώρα 32 δις ευρώ στο άμεσο μέλλον. Λίγα περισσότερα, 40 δις ευρώ, θα μας δώσει το « Πολυετές Δημοσιονομικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (26-5-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis. Προβάδισμα ΝΔ με 13,9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (24-5-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 13,2%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα και κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας

11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα και κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας


13-17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται και το Thessaloniki Helexpo Forum Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια