Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Αυτοδιοίκηση

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από Βασιλης βασιλειου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Βασιλης βασιλειου Ειμαι αντιδημαρχος χωρις να εχω ασφαλιση κατα τη χρονικη περιοδο που πηρα τον τιτλο. πως θα ασφαλιστω απο το δημο; Έχει ξεκαθαρησει το υπουργειο για τις εισφορες προς το ικα;ευχαριστω

Κύριε Βασιλείου, 
φοβούμαι ότι δεν προβλέπεται καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον Δήμο στον οποίο υπηρετείτε ως αντιδήμαρχος σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα, εφόσον δεν είστε ήδη ασφαλισμένος. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί των αποδοχών της οργανικής θέσεώς τους, μόνον για τους αντιδημάρχους οι οποίοι είναι υπάλληλοι δημόσιων νομικών προσώπων και λαμβάνουν υποχρεωτική  άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους (άρθρο 93§§1,2 ν. 3852/2010, όπως η §1 αντικαταστάθηκε από την §8 του άρθρου 7 του ν. 4071/2012).  

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από Siriniotis Fotis

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Siriniotis Fotis Δήμσρχος ου έχει εκπέσει των καθηκόντων του, λόγω άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος για απιστία περίτην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του προσεχούς Μαίου; Η δίκη δεν έχει διεξαχθεί ακόμη και φυσικά δεν έχει καταδικασθεί τελεσιδίκως ή δεν έχει απαλλαγεί.

Κώλυμα εκλογιμότητας δημοτικού άρχοντα (Δημάρχου κ.λπ.) είναι η έκπτωση λόγω αμετάκλητης καταδίκης, πράγμα που προϋποθέτει έκδοση καταδικαστικής αποφάσεως ποινικού δικαστηρίου και εξάντληση των ενδίκων μέσων (έφεση, αναίρεση). Σχετικές είναι οι διατάξεις των άρθρων 14§2 και 236§1εδ. β' και γ' ν. 3852/2010, τις οποίες σας παραθέτω: 
Άρθρο 14§2 ν. 3852/2010
"Κώλυμα εκλογιμότητας συντρέχει για όσους έχουν εκπέσει από το αιρετό αξίωμά τους, κατόπιν αμετάκλητης καταδίκης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 236 του παρόντος".
Άρθρο 236§1 
1. Οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους:
α. Αν στερηθούν τη διαχείριση της περιουσίας τους με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
β. Αν στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
 
γ. Αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική από­φαση, ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακούργημα ή σε οποιαδήποτε ποινή για παραχάραξη, κιβδηλεία, πλαστο­γραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδα­πών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία. Το ίδιο ισχύει και για την αμετάκλητη καταδίκη για παράβαση καθήκοντος, εφόσον κατά τη διάπραξη του αδικήματος αυτού προξενείται οικονομική βλάβη στο δήμο, στην περιφέρεια ή στα νομικά τους πρόσωπα. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Ελεγκτή Νομιμότητας.

Προφανώς στον Δήμαρχο, στον οποίο αναφέρεσθε, επιβλήθηκε διοικητική κύρωση εκπτώσεως, σύμφωνα με το άρθρο 233 ν. 3852/2010,  και όχι έκπτωση λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σύμφωνα με το άρθρο 236 ν. 3852/2010. 

Συνεπώς, ο ανωτέρω Δήμαρχος, εφόσον δεν έχει καταδικασθεί αμετακλήτως για κακούργημα, δύναται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από Νίνος Νικόλαος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νίνος Νικόλαος Είναι γωστό ,ότι οι ονοματοθεσίες οδών και πλατειών γίνονται ,διαχρονικά, σύμφωνα με τα εκάστοτε δεδομένα ( ποιά είναι η δημοτική αρχή, ποιός ζήτησε ποιό όνομα,ποιά επικαιρότητα "ζήτησε" ποιά ονοματοθεσία, ποιά διαθεσιμότητα ανώνυμων οδών εκάστοτε υπήρξε κλπ σχετικές παράμετροι)! Είναι ,ομοίως, φυσιολογικό, να υπάρχει ένας "κορεσμός" διαθέσιμων ανώνυμων οδών προς ονοματοθεσία, να υπάρχει ονοματοθεσία "πρωτοκλασάτων ( αν μπορούμε να μιλήσουμε με τέτοια ορολογία) ονομάτων σε "δεύτερης" σημασίας δρόμους, και να υπάρχουν άλλα ονόματα ( κανείς δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να υποτιμήσει κανένα όνομα, αλλά αυτό ισχύει για όλα τα ονόματα!)που έτυχε και βρέθηκαν ονοματοθετούντα σημαντικούς δρόμους. Ετσι υπάρχει παντού ,φυσιολογικά, μια ονοματοθεσιακή κατάσταση που απαιτεί μια "αναθεώρηση" της. Αυτό πρέπει να γίνεται ανά κάποιες δεκαετίες σε κάθε δήμο, για λόγους "αποκατάστασης" μια αντιστοιχίας ονομάτων και μεγέθους-σημασίας δρόμων. Απο την άλλη πλευρά,είναι σαφές πως οι οποιεσδήποτε αλλαγές ονομάτων οδών κλπ δημιουργεί προβλήματα αλληλογραφίας κλπ, και επομένως οι οποιεσδήποτε μετονομασίες απαιτούν επίδειξη φειδούς και προβληματισμών. Αλλωστε και η νομοθεσία ( πχ εγκ της 10.11.1983) αυτά προβάλλει και ζητά, χωρίς να απαγορεύει τις μετονομασίες. Το ερώτημα (μετά από αυτήν την απαραίτητη εισαγωγή) είναι : Μπορεί ο δήμος να προχωρήσει σε μια γενική αναθεώρηση ονοματοθεσιών ( μετά από κάποιες ευάριθμες δεκαετίες, οπότε είχε γίνει, και τότε, κάτι ίδιο στον δήμο)ώστε να "αποκαταστήσει"ονόματα-δρόμους (μέγεθος και σημασία)- κλπ ;

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ισχύοντος Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, "η ονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών γίνεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ύστερα από γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου ή παρέδρου και σύμφωνη γνώμη επιτροπής στην οποία συμμετέχουν:- ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης ή της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης του νομού ή της νομαρχίας, ως πρόεδρος,- δύο εκπρόσωποι της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από το Διοικητικό Συμβούλιό της και - δύο καθηγητές φιλόλογοι ή καθηγητές της ιστορίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ορίζονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας". Στο τελευταίο εδάφιο του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι "η μετονομασία επιτρέπεται, για εξαιρετικούς λόγους και γίνεται με τον ίδιο τρόπο". Από τα ανωτέρω συνάγεται, κατά την άποψή μου,  ότι "γενική αναθεώρηση" ονοματοθεσιών οδών δεν είναι δυνατή, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση εξαιρετικούς λόγους 

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από ΤΑΣΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΜΕ ΒΑΘΜΟ ΥΠΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ; ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΥΠ' ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ.

Αστυνομικός με βαθμό υπαρχιφύλακα δεν κωλύεται να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος, δεδομένου ότι λόγω βαθμού δεν είναι δυνατό να έχει ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης (ώστε να ενέπιπτε στο κώλυμα του άρθρου 14 §1 περ. ε' του ν. 3852/2010) . 

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από Νίκος Νίνος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νίκος Νίνος Είναι γνωστό ( και από τον ΚΔΚΚ και από τον "Καλλικράτη", ΄τι ο δήμαρχος κλπ υποχρεούνται ν απαντούν (εντός 30 ημερων) στις αιτήσεις κλπ των δη συμβούλων και των δημ παρατάξεων. Αν ο δήμαρχος κλπ εν απαντήσει ούτε σε30 μέρες ούτε σε 30 μήνες, τότε πώς πληρούται η ισχύουσα νομοθεσία;Δηλ θαπάρει ποτέ τις απαντήσεις που με πρωτοκολλμένα έγγραφα ζητούν οι δημ παρατάξειςκλπ!

Κύριε Νίνε (και συνονόματε ως προς το  κύριο όνομα),
ο Δήμαρχος ως εκπρόσωπος του Δήμου (και όχι ως πολιτικό πρόσωπο) είναι υποχρεωμένος να απαντά εντός της οριζομένης προθεσμίας στις αιτήσεις πληροφοριών και στις αιτήσεις γνώσεων διοικητικών εγγράφων που υποβάλλει κάποιος, που πληρεί τις προϋποθέσεις του Νόμου. Η παράβαση της υποχρεώσεως αυτής δημιουργεί  αστική, ποινική και πειθαρχική ευθύνη. Η αστική ευθύνη βαρύνει άμεσα τον Δήμο και σχετικώς ο θιγείς δύναται να ασκήσει αγωγή αποζημιώσεως κατά του Δήμου ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων. Δεν δύναται ο θιγείς να στραφεί απευθείας κατά του Δημάρχου.  Βεβαίως, σε περίπτωση που κριθεί ότι ο Δήμος υπέστη τη σχετική ζημία (υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεως στον θιγέντα) από δόλο ή βαρειά αμέλεια του Δημάρχου μπορεί να ενεργοποιήσει την προσωπική αστική ευθύνη του δημάρχου , προσφεύγοντας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ποινική ευθύνη συνίσταται στην τέλεση του ποινικού  αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων (στην περίπτωση της αποκρύψεως εγγράφων) ή της παραβάσεως καθήκοντος. Βεβαίως η ανωτέρω παράλειψη συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα, οπότε για την επιβολή των κατάλληλων πειθαρχικών κυρώσεων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια αποκεντρωμένη διοίκηση. Φυσικά, η σχετική παράλειψη γεννά και ακυρωτική διαφορά, διότι συνιστά παράλειψη "οφειλομένης νομίμου ενεργείας", οπότε κατ' αυτής ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Εφετείου (άρθρο 47 ν. 3900/2010).   Όπως καθίσταται σαφές, η ευθύνη του Δημάρχου, για το ζήτημα που αναφέρετε, έχει πολλές πτυχές. Απαιτείται, βεβαίως, οι ενδιαφερόμενοι να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Αν περιορισθούν σε απλές καταγγελίες πολιτικού περιεχομένου, ο αυθαιρετήσας Δήμαρχος μπορεί να συνεχίζει να αυθαιρετεί. 
 

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΟΥΤΑΙ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟ 21000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Κυρία Παπαγιάννη,

αναμφίβολα ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δικαιούσθε αντιμισθίας, η οποία είναι ίση με το 40% της αντιμισθίας του 
Δημάρχου. 

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από nikos dimitriou

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη nikos dimitriou Υπηρξα δημοσιος υπαλληλος.Με αδεια ανευ αποδοχων,ανελαβα αντιδημαρχος απο το αρχες του 2011. 31/12/2012,υπεβαλα τα χαρτια μου για την συνταξη.Ως τοσο,συνεχιζω και παιρνω αντιμισθεια απο το Δημο,και παραλλιλα με ενημερωσαν οτι τελος αυγουστου θα μπουν στον λογ.μου,χρηματα απο την συνταξη.Ποσο δικαιουμαι να παρω,το 30% συν την αντιμισθεια,μεχρι το τελος της θητειας μου ως αντιδημαρχος?

Κύριε Δημητρίου,  
αντίστοιχη ερώτηση έχω ήδη απαντήσει προς τον κ. Παντελή Τσακίρη. Μετά τη νέα τροποποίηση του άρθρου 93§5 του ν. 3852/201
0 με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου 31/31-12-2012, οι συνταξιούχοι αιρετοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της συντάξεώς τους 
ή της παγίας αντιμισθίας τους. Δικαιούνται να λαμβάνουν μόνον τη μία από τις δύο. Η παλαιότερη διάταξη που προέβλεπε 
δικαίωμα λήψεως αντιμισθίας και 30% της συντάξεως έχει πια αντικατασταθεί από 31-12-2012. Η προαναφερθείσα διάταξη της 
πράξεως νομοθετικού περιεχομένου επαναλαμβάνεται με το άρθρο 2§1 του ν. 4147/2013. Από 26-4-2013 (ημερομηνία δημοσιεύσεως 
του ν. 4147/2013, με του οποίου το άρθρο 2§1 τροποποιποιήθηκε το τέταρτο εδάφιο της §5 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010), οι 
συνταξιούχοι-αιρετοί έχουν το δικαίωμα είτε να επιλέξουν την αντιμισθία που τούς χορηγεί ο Νόμος (άρθρο 93§1 ν. 3852/2010)
 είτε να παραιτηθούν από αυτή. Συνεπώς, δικαιούνται να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε τη σύνταξη. Δεν μπορούν πλέον να
 λαμβάνουν και τη σύνταξη και την αντιμισθία της αιρετής θέσεώς τους. Επομένως, από τη στιγμή που θα σας καταβάλλεται 
σύνταξη μπορείτε να επιλέξετε είτε την αντιμισθία είτε τη σύνταξη. Δεν μπορείτε πλέον (ήδη από 31-12-2012). να λαμβάνετε την 
αντιμισθία και κλάσμα της συντάξεως. 

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από Έφη Σελίδου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Έφη Σελίδου σε περίπτωση που Αντιδήμαρχος καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών (έχοντας βεβαια ασκήσει έφεση) ποιες είναι οι συνέπειες πειθαρχικά; τίθεται αυτοδίκαια σε διαθεσιμότητα ή πρέπει να υποβληθεί σε αρμόδια επιτροπή του Δήμου για πειθαρχική ευθύνη πρώτα;

Το άρθρο 233 ν. 3582/2010 προβλέπει την επιβολή πειθαρχικής ποινής της αργίας ως έξι μηνών και της εκπτώσεως σε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους (άρα και σε αντιδημάρχους, εφόσον αυτοί κατά Νόμον έχουν την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου). Υφίσταται δυνητική αρμοδιότητα του Ελεγκτή Νομιμότητας για την επιβολή των ανωτέρω πειθαρχικών ποινών, στις περιπτώσεις α)της σοβαρής παραβάσεως των καθηκόντων τους ή υπερβάσεως αρμοδιότητας από δόλο ή βαρειά αμέλεια, β)της διαπράξεως παραβάσεως καθηκόντων που τούς έχουν ανατεθεί σύμφωνα με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις (βλ. 233§2 ν. 3582/2010). Για την επιβολή των ανωτέρω πειθαρχικών ποινών απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας μετά από σύμφωνη γνώμη του πειθαρχικού συμβουλίου (β. Άρθρο 234 ν. 3582/2010). Διαφορετικό είναι το ζήτημα της εκπτώσεως των αιρετών Ο.Τ.Α. λόγω  αμετάκλητης ποινικής καταδίκης τους για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 236§1εδ. γ' ν. 3852/2010. Η έκπτωση λόγω ποινικής καταδίκης, κατ' άρθρον 236 ν. 3582/2010, δεν είναι πειθαρχική ποινή, αλλά παρεπομένη διοικητική κύρωση. Στο ίδιο άρθρο 236 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2 προβλέπεται ως διοικητικό μέτρο η θέση αιρετού  Ο.Τ.Α. σε αργία λόγω παραπομπής για κακούργημα ή λόγω καταδικαστικής αποφάσεως σε πρώτο βαθμό για “ατιμωτικό” πλημμέλημα (βλ. 236 §1 εδ. γ) ή για κακούργημα.  Δεδομένου ότι δεν έχουν συσταθεί ακόμη αυτοτελείς υπηρεσίες εποπτείας Ο.Τ.Α. και δεν έχουν στελεχωθεί οι θέσεις προϊσταμένων τους που φέρουν τον τίτλο “Ελεγκτές Νομιμότητας”, τις πειθαρχικές αρμοδιότητες των Ελεγκτών Νομιμότητας ασκούν οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκενρωμένων Διοικήσεων.  Η παύση των αιρετών επιτρέπεται μόνο για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κλπ ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση του οικείου ελεγκτή νομιμότητας και σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου (βλ. άρθρο 237 ν. 3582/2010). Αυτοδικαίως, δεν είναι δυνατό αιρετός να απομακρυνθεί από την άσκηση των καθηκόντων του (κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την αργία δημοσίου υπαλλήλου).
Και τώρα κ. Σελίδου ερχόμασθε στα δεδομένα του ερωτήματός σας :
Εφόσον ο Αντιδήμαρχος που αναφέρετε καταδικάσθηκε για ατιμωτικό πλημμέλημα (δηλαδή ως αυτουργός ή συμμέτοχος  για παραχάραξη, κιβδηλεία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία, καθώς και για παράβαση καθήκοντος), ο Γενικός Γραμματέας της οικείας αποκεντρωμένης Διοικήσεως είναι υποχρεωμένος να τον θέσει σε κατάσταση αργίας μέχρι την έκδοση τελεσίδικής αθωωτικής αποφάσεως. Αν, όμως, η καταδίκη αφορά πλημμεληματική πράξη που δεν είναι μεταξύ αυτών που αναφέρονται παραπάνω, τότε δεν μπορεί να επιβληθεί το διοικητικό μέτρο της αργίας. Το διοικητικό μέτρο της αργίας έχει χαρακτήρα προληπτικό, δεδομένου ότι η επιβολή του αποσκοπεί να προλάβει το ενδεχόμενο παραβάσεων από επιλήψιμο πρόσωπο.
Ο Γενικός  Γραμματέας της οικείας αποκεντρωμένης Διοικήσεως (ενεργώντας αντί του Ελεγκτή Νομιμότητας) μπορεί να επιβάλει με αιτιολογημένη απόφαση του την πειθαρχική ποινή της αργίας ή της εκπτώσεως, αφού προηγηθεί απολογία του εγκαλουμένου αντιδημάρχου και σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 234 ν. 3852/2010. Οι πειθαρχικές ποινές της αργίας ή της εκπτώσεως έχουν  χαρακτήρα κατασταλτικό , δεδομένου ότι η επιβολή τους αποσκοπούν στον σωφρονισμό του παραβάτη και στην αποτροπή τελέσεως παρομοίων παραβάσεων.
Η διαθεσιμότητα (όρος αναγόμενος στην υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων  και των υπαλλήλων  ΟΤΑ, αλλά όχι στην κατάσταση των  αιρετών αρχόντων) δεν ανάγεται σε υπαίτια πράξη του προσώπου το οποίο αφορά. 

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από Αναστάσιος Τσορλίνης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Αναστάσιος Τσορλίνης Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας (με εντολή δημάρχου-σφραγίδα), εξέδωσε βεβαίωση χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, με την οποία βεβαιώνει κατοχή και κυριότητα αγρών, η οποία βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε για παράνομη πράξη χρησικτησίας επ' αυτών. Δύναται Πρόεδρος να χορηγεί βεβαιώσεις τέτοιου είδους, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου και χωρίς να υπάρχει αντίγραφο στο αρχείο? Αποτελεί παράβαση καθήκοντος και ποια άλλα αδικήματα με τη πράξη αυτή επέρχονται? Ευχαριστώ.

Η καταχώρηση κάθε βεβαιώσεως στο πρωτόκολλο εξυπηρετεί τη διαφάνεια της δράσης των δημοτικών αρχών. Κατ' αρχήν κάθε βεβαίωση δημοτικής αρχής πρέπει να καταχωρείται στο Πρωτόκολλο του Δήμου. Η διατύπωση των δεδομένων που μού δίνετε καθιστά ασαφή τη συμμετοχή του Δημάρχου στη διαδικασία εκδόσεως της βεβαιώσεως. Για τη διερεύνηση της ποινικής ή πειθαρχικής ευθύνης του χορηγήσαντος τη βεβαίωση, πρέπει να εξετασθεί ποια έγγραφα στοιχεία από το αρχείο του Δήμου θεμελιώνουν την έκδοση τέτοιας βεβαιώσεως. Αν δεν υπάρχουν τέτοια, δημιουργούνται υπόνοιες για τέλεση πειθαρχικών και ποινικών παραπτωμάτων. Φυσικά, αποτελεί παθολογικό φαινόμενο να χορηγεί η αιρετή δημοτική αρχή "βεβαιώσεις" προς εξυπηρέτηση των ευνοουμένων της-εκλογικών πελατών της, πράγμα που οπωσδήποτε δεν γνωρίζω εάν συνέβη στην περίπτωση που σας απασχολεί. Το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα τυποποιεί το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος ως εξής: "Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφειλςο ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλον τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη". Άλλο έγκλημα σχετικό με την υπηρεσία είναι η ψευδής βεβαίωση του άρθρου 242§1ΠΚ : "Υπάλληλος που στα καθήκοντά του ανάγεται η έκδοση ή η σύνταξη ορισμένων εγγράφων, αν σε τέτοια έγγραφα βεβαιώνει με πρόθεση ψευδώς περιστατικό που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους". Στην έννοια του υπαλλήλου, κατ' άρθρον 14ΠΚ, εμπίπτουν και οι αιρετοί δημοτικοί άρχοντες. Η ιδιότητα του υπαλλήλου εκλαμβάνεται υπό ευρεία έννοια. Σε κάθε περίπτωση, η απάντησή μου έχει χαρακτήρα απλώς καθοδηγητικό και δεν προσφέρεται να υποκαταστήσει την κρίση των αρμοδίων εισαγγελικών και δικαστικών αρχών. Πέραν της ποινικής ευθύνης, ενδεχομένως πρέπει να διερευνηθεί και η πειθαρχική ευθύνη του χορηγήσαντος (αναφορά στην αποκεντρωμένη διοίκηση).

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από Στελιος Ραμπαβίλας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Στελιος Ραμπαβίλας Υπήρξα εργαζόμενος σε δημοτική επιχείρηση απο το 2006 εω ςτο 2010 απολύθηκα λόγω λήξης της σύμβασης.Ερώτηση:Oι συμβάσεις αυτές μέσω προγράμματος λογίζονται ως ορισμένου η ως αορίστου χρόνου;ο δήμος ισχυρίζεται ότι είναι ορισμένης χρονικής διάρκειας.Ως ΑΜΕΑ θεωρώ ότι η σύμβαση μου είναι αορίστου διότι δεν υπάρχει ενδιάμεση διακοπή της σύμβασης;τι ισχύει για συμβάσεις μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες;Στυλιανός Ραμπαβίλας

Το Σύνταγμα (άρθρο 103§7) απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, στον δημόσιο τομέα. Εξαίρεση για τα ΑΜΕΑ δεν υπάρχει.

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από ΜΟΣΧΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΜΟΣΧΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ Είμαι υπαλληλος ιδιωτικής Τράπεζας και πρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου κατω των 20000 κατοίκων. Απο 1.1.2013 δικαιούμαι άδεια 60 ημερων την οποία ομως δεν παίρνω απο την δουλειά μου για χ λόγους. Διακιούμαι την αντιμισθία των 540Ε; η τιποτε αλλο;

Ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δικαιούσθε αντιμισθία, σύμφωνα με το άρθρο 92§1 ν. 3852/2010. Η αντιμισθία σας ανέρχεται στο 40% της αντιμισθίας που δικαιούται ο Δήμαρχος (92§3 εδ. β' ν. 3852/2010). Ο περιορισμός του άρθρου 92§5 ν. 3852/2010, κατά τον οποίο το αιρετό όργανο του Δήμου πρέπει να επιλέξει είτε την αντιμισθία του είτε τις αποδοχές της οργανικής θέσης του, δεν ισχύει για εσάς, διότι δεν είστε από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 93§1 ν. 3852/2010. Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή επειδή δεν μπορείτε να υπαχθείτε στις ρυθμίσεις του άρθρου 93§1 ν. 3852/2010, δεν δικαιούσθε άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας σας, λαμβανομένου υπ' όψη ότι ο Δήμος σας έχει πληθυσμό μικρότερο του προβλεπομένου πληθυσμιακού ορίου. Είναι αμφίβολο αν δικαιούσθε ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών, αφού οι σχετικές ρυθμίσεις του άρθρου 93§5 ν. 3852/2010 απαιτούν οι δικαιούχοι της άδειας να είναι “δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται από την υπηρεσία της οργανικής τους θέσης ειδική άδεια 60 ημερών”. Βεβαίως, η ιδιωτική τράπεζα είναι ν.π.ι.δ., αλλά δεν μπορεί να νοηθεί ότι έχει ο υπάλληλος ιδιωτικής τράπεζας ή άλλου ν.π.ι.δ. “οργανική θέση” σε αυτήν! Εδώ βεβαίως υπάρχει κακή διατύπωση του νόμου και δεν αποσαφηνίζεται πλήρως εάν ο ιδιωτικός υπάλληλος που έχει ως εργοδότη νομικό πρόσωπο, στο οποίο δεν έχει καμία συμμετοχή το Δημόσιο, δικαιούται ή όχι ειδικής άδειας εξήντα (60) ημερών λόγω του αξιώματός του σε Δήμο. Μπορούν να υποστηριχθούν και οι δύο εκδοχές. Προσωπικώς, κλινω υπέρ της άποψης ότι δικαιούσθε ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών. Εφόσον ακολουθηθεί η εκδοχή ότι δικαιούσθε ειδική άδεια, τότε δικαιούσθε να εγείρετε σχετική αγωγή κατά του εργοδότη σας για τη λήψη της ή για την καταβολή αποζημιώσεως. Σε πρώτο στάδιο, μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και να διαμαρτυρηθείτε για τη μη χορήγηση της ειδικής άδειας που προβλέπεται από το άρθρο 93§5 ν. 3852/2010.

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από Τάσος Λεονάρδος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Τάσος  Λεονάρδος Είμαι πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος. Σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις μου δόθηκε από την υπηρεσία άδεια 60 ημερών. Ερωτώ, δικαιούμαι της αντιμισθίας που προβλέπει ο νόμος 4093 ναί ή όχι και γιατί;

Μετά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του άρθρου 93§1 του ν. 3685/2010, για να δικαιούται αντιμισθίας ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου-δημόσιος υπάλληλος, πρέπει ο οικείος Δήμος να έχει πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους. Σε μια τέτοια περίπτωση, χορηγείται σε αυτόν άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας του. Δηλαδή, εφόσον ασκεί τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου σε Δήμο με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, τότε λαμβάνει αντιμισθία και άδεια άνευ αποδοχών από την υπηρεσία του. Στην περίπτωση, όμως, που ο Δήμος δεν έχει πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, τότε δεν λαμβάνει αντιμισθία ούτε άδεια άνευ αποδοχών, αλλά λαμβάνει ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 93 του ν. 3685/2010. Προφανώς, εφόσον σας έχει χορηγηθεί ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών, δεν εμπίπτετε στο πεδίο ρυθμίσεως της §1 του άρθρου 93, αλλά σε αυτό της §5 του άρθρου 93 και δεν δικαιούσθε αντιμισθίας, αλλά θα λαμβάνετε τις αποδοχές σας ως δημόσιος υπάλληλος.

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΑΥΣΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ Κ ΤΟ 30% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά τη νέα τροποποίηση του άρθρου 93§5 του ν. 3852/2010 με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου 31/31-12-2012, οι συνταξιούχοι αιρετοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της συντάξεώς τους ή της παγίας αντιμισθίας τους. Δικαιούνται να λαμβάνουν μόνον τη μία από τις δύο. Η παλαιότερη διάταξη που προέβλεπε δικαίωμα λήψεως αντιμισθίας και 30% της συντάξεως έχει πια αντικατασταθεί από 31-12-2012.

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΗ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΗ Καλή σας ημέρα. Δικηγόρος με έμμισθη εντολή σε ΝΠΔΔ αναλαμβάνει πρόεδρος σε ΝΠΔΔ Δήμου. Δικαιούται να λάβει προσθέτως και τα έξοδα παράστασης για την θέση του Προέδρου του ΝΠΔΔ του Δήμου; Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση: Ο δικηγόρος επί παγία αντιμισθία δεν είναι ούτε αιρετός ούτε δημόσιος υπάλληλος ούτε δημοτικός υπάλληλος, αλλά ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν υφίσταται κανένα περιορισμό στην επαγγελματική ελευθερία του. Φυσικά δικαιούται να λαμβάνει έξοδα παραστάσεως για τη θέση του ως Πρόεδρος ν.π.δ.δ. Δήμου.

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος

Ερώτηση από Μοσχοφύτης Π

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μοσχοφύτης Π Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος και οριστείς άμισθος αντιδήμαρχος και πρόεδρος νομικού προσώπου στο δήμο α)πόσες μέρες άδεια δικαιούσαι και β)δικαιούσαι τα έξοδα παράστασης ως πρόεδρος ;

α)Σύμφωνα με το άρθρο 93§1 του ν. 3852/2010 «στους (…) αντιδημάρχους όλων των δήμων (…) που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτο­χος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοι­πών Ν.Π.Ι.Δ., χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους».
Επίσης, σύμφωνα με την §2 του ίδιου άρθρου η παραπάνω άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται υποχρεωτικά ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο αντιδήμαρχος, είτε λαμβάνει αντιμισθία είτε όχι, λαμβάνει άδεια άνευ αποδοχών για όλο το χρονικό διάστημα της θητείας του. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι στην περίπτωση που ορισθεί από τον Δήμαρχο ότι δεν λαμβάνει αντιμισθία, αυτός δεν θα λαμβάνει ούτε και τις αποδοχές που δικαιούται ως δημόσιος υπάλληλος.
Αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη όσων δημοσίων υπαλλήλων ορίζονται αντιδήμαρχοι.
 
Το ζήτημα αυτό ανέκυψε ύστερα από την τροποποίηση της διατάξεως του άρθρου 92 του ν. 3852/2010 
(η οποία προβλέπει τη χορήγηση αντιμισθίας στους δημάρχους και αντιδημάρχους) με την
παράγραφο 3 ε΄ του άρθρου 3 του ν. 4051/2012 (ΦΕΚ Α 40,29.2.2012), η οποία
αρχίζει να ισχύει από 1.1.2013. Ενώ μέχρι την 31-12-2012 όλοι οι αντιδήμαρχοι
δικαιούνταν αντιμισθία, στο εξής αντιμισθία θα λαμβάνουν μόνον ορισμένοι από αυτούς
σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημάρχου περί ορισμού τους.
 
Ιδού όμως η νέα ανατροπή που έφερε υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων μια πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Με το άρθρο 3 της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου 31/31-12-2012 (ΦΕΚ-256 Α/31-12-12) αντικαταστάθηκε το άρθρο 93§5 του ν. 3852/2010 ως εξής : «Τα αιρετά όργανα της παρ.1 του αρ. 93, στα οποία χορηγείται η ειδική άδεια του αρ.93 για όλο το διάστημα της θητείας τους, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης είτε την αντιμισθία του παρόντος άρθρου. Τα αιρετά όργανα της ίδιας παραγράφου που δεν δικαιούνται αντιμισθίας λαμ­βάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης. Σε κάθε περίπτωση οι κατά τα ανωτέρω δαπάνες, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη όπου αυτές προβλέπονται, βαρύνουν τον προϋπολογισμού του οικείου ΟΤΑ. Τα προαναφερθέντα αιρετά όργανα, εφόσον πρόκειται περί συνταξιούχων, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία του παρόντος άρθρου είτε, παραιτούμενοι αυτής, να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.Η ενάσκηση του δικαιώματος επιλογής λαμβάνει χώρα εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους ως αιρετών, με δήλωσή τους στο Δήμο και στο φορέα της οργανι­κής τους θέσης. Για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, η ενάσκηση του δικαιώματος επιλογής λαμβάνει χώρα εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι ημερών από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου. Παρελθούσης άπρακτης της προθεσμίας, διακόπτεται η καταβολή των αποδοχών της οργανικής τους θέσης.» .
Συνεπώς, η απάντησή μου θα ήταν διαφορετική, αν δινόταν πριν από τις 31-12-2012.
Πάντως, η παραπάνω διάταξη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι περιορισμένης χρονικής ισχύος, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το άρθρο 44§1 του Συντάγματος, πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή προς κύρωση εντός 40 ημερών από την έκδοση της ΠΝΠ και να κυρωθεί από τη Βουλή εντός τριών μηνών από την εισαγωγή της. Διαφορετικά χάνει την ισχύ της.
Δηλαδή τροποποιήσεις επί τροποιήσεων κατά τρόπο εσπευσμένο που θίγουν το αίσθημα εμπιστοσύνης του πολίτη προς το Κράτος.
β)Έχω την άποψη ότι δικαιούται τα έξοδα παράστασης.

 

Απαντήθηκε από:  Νίκος Παπαδόπουλος


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Με οδηγό την παράδοση σε ένα σπίτι του 1900 (pic)

του Νάσου Μπράτσου Σε άλλες εποχές μας «ταξιδεύει» η απολύτως επιτυχημένη προσπάθεια αναβίωσης ενός παλιού παραδοσιακού σπιτιού της Ικαρίας με τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλάζει η Ευρώπη μετά τη συμφωνία για το «Πακέτο Στήριξης»;

Eίναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ξημερώματα της Τρίτης 21 Ιουλίου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια