Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Αυτοδιοίκηση

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από Γιαννης Καραβας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιαννης Καραβας Απο το 1994-1998 ήμουν αντιπρόεδρος στο κοινοτικό συμβούλιο,(τοπικός σύμβουλος) απο το 1998-2002 ήμουν τοπικός σύμβουλος του Δ/Δ σύνολο 8 συνεχόμενα χρόνια,έχω δικαίωμα συντάξεις ? Αν ναι τι πρεπει να κάνω και που να απευθηνθω ?

Δεν δικαιούσθε σύνταξης.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γιαννης Καραβας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιαννης Καραβας Πως μπορω να μάθω ποσά χρήματα δικαιειται ενα εκπρόσωπος Δ/Δ (πάρεδρος)κάτω των 300 κατοίκων,ποσά έχει χρήματα έχει πάρει δηλαδή απο το 1998 μέχρι σήμερα 2019,και αν μετα τις εκλογές του 2019 αν θα πέρνει χρήματα και ποσά ..

Το ερώτημά σας μπορεί να απαντηθεί μόνον μέσω του Ταμείου του Δήμου.Στη νέα δημοτική περίοδο δεν προβλέπεται αμοιβή,ει μη μόνον μικρό ποσό για συμμετοχή σε συνεδριάσεις,ανάλογα με το Δήμο που ανήκει.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ειρηνη Γοργογιαννηeur

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ειρηνη Γοργογιαννηeur Ειμαι συνταξιουχος και ηθελα να σας ρωτησω πως μπορω να θεσω υποψηφιοτητα για δημοτικη συμβουλος στο δημο μου; γινεται με ενα αιτημα στο δημοτικο συμβουλιο; τι να κανω ;

Δυστυχώς για σας έχει ήδη λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας στις 5 Μαΐου ώρα 24.00

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΧΑΝΤΧΗΠΑΣΧΑΛΗ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΧΑΝΤΧΗΠΑΣΧΑΛΗ Λόγω της υποψηφιοτητας μου ως δημοτικής συμβούλου στο Δήμο Λαμιέων έκανα αίτηση εξαίρεσης ώστε να μην διορισθω ως δικ. αντιπροσ (είμαι δικηγόρος). Δεν βρίσκω διάταξη που να απαγορεύει τον διορισμο Το θέμα ειναι νομικο ή ηθικό;

Μπορείτε να διοριστείτε σε όποιο άλλο Δήμο πλην αυτού που είστε υποψήφια.Πέραν του αυτονόητου ηθικού ζητήματος (αν διοριστείτε στην Λαμία) προκύπτει και ζήτημα νομικό,αν στραφεί εναντίον σας οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος στον ίδιο Δήμο σε τυχόν πρόβλημα κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στο τμήμα σας.Για δείτε τα άρθρα 161 έως και 166 του ΠΚ!

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Δημήτρης Ζάμπρας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Δημήτρης Ζάμπρας Ως δημόσιος υπαλληλος-εκπ/κός- μπορώ να παρευρίσκονται με το κλείσιμο της κάλπης, στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σαν επίσημος αντιπρόσωπος υποψηφίου, η υπάρχει κώλυμα?

Δεν μπορείτε να είστε αντιπρόσωπος συνδυασμού στην εκλογική διαδικασία.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γιάννης Μπουραζανης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιάννης Μπουραζανης Καλησπέρα, ειμαι στέλεχος του Λιμενικού και υπηρετω σε παραμεθόριο περιοχή (Λεσβο), αν εκλεγώ στο κοινοτικό συμβούλιο σε χωριό της ΚΑΒΑΛΑΣ μπορώ να πάρω μετάθεση ή απόσπαση;

Σας παραθέτω τη σχετική νομοθεσία.Οπως βλέπετε μπορείτε να αποσπασθείτε μόνο σε άλλη παραμεθόρια περιοχή.

ν.4071/2012 άρθρο 7.

2. Η παρ. 7 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτηση τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν. Για τους υπηρετούντες σε παραμεθόριες περιοχές η παρούσα διάταξη έχει ισχύ μόνο για μετάθεση ή απόσπαση αποκλειστικά σε άλλη παραμεθόρια περιοχή.»

 

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ντιντιούμη Αρετή

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ντιντιούμη Αρετή Μπορώ να είμαι υποψήφια κοινοτική σύμβουλος σε έναν δήμο, εάν έχω εντοπιότητα σε άλλον δήμο; (Παρακαλώ αν μπορείτε να μου απαντήσετε άμεσα γιατί πρέπει να αποφασίσω τι θα κάνω.)

Βεβαίως,μπορείτε,εφόσον προλάβετε να κάνετε εκλογική μεταδημότευση.Σπεύσατε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από dark ranger

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη dark ranger υποψηφιος τοπικος συμβουλος εχει συμβαση και πληρωμη ταξεως 19000 ευρω με τον δημο ,εχει το δικαιωμα να ειναι υποψηφιος?

Παρά το γεγονός ότι για λόγους αρχής δεν απαντώ σε ερωτήματα που υποβάλλονται με ψευδώνυμο,εν τούτοις θα  απαντήσω για πρώτη και τελευταία φορά.

Σας παραθέτω παρακάτω τη σχετική διάταξη η οποία,κατά τη γνώμη μου,δεν σας επιτρέπει να είστε υποψήφιος.

 

Ν.4555/2018

Άρθρο 11

Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα -

Αντικατάσταση του άρθρου 14 του

ν. 3852/2010

Το άρθρο 14 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 14

Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα

 

1……………

 

στ) Όποιοι συνδέονται με τον οικείο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης έργου ή υπηρεσίας με αντικείμενο αξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως. ............

Δεν αποτελεί κώλυμα ή ασυμβίβαστο η ιδιότητα του μέλους της διοίκησης ή του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με τον οικείο δήμο , τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Δεν

αποτελεί ασυμβίβαστο η σύναψη σύμβασης αγοράς,εκποίησης ή εκμίσθωσης δημοτικών ακινήτων, εφόσον η σχετική σύμβαση έχει συναφθεί ύστερα από πλειοδοτική δημοπρασία.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΚΑΡΑΠΑ ΠΟΛΥ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΚΑΡΑΠΑ ΠΟΛΥ Παρακαλώ για την άμεση απάντηση σας!!! Συμβασιούχος με ανανεώσιμες συμβάσεις προγράμματος ΕΣΠΑ μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στο Δήμο στον οποίο εργάζεται;;;Και αν ναι θα πρέπει να παραιτηθείς;; Η επειδή είναι ΙΔΟΧ δεν υπάρχει κώλυμα.... Ευχαριστώ!!

Όπως βλέπετε στην παρατιθέμενη νομοθετική διάταξη κώλυμα υποψηφιότητας έχουν μόνον  οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου.Αν έχετε σύμβαση ορισμένου χρόνου,κατά τη γνώμη μου,δεν χρειάζεται να παραιτηθείτε.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 133/19.07.2018

ν.4555/2018

……….

Άρθρο 11

Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα -

Αντικατάσταση του άρθρου 14 του

ν. 3852/2010

Το άρθρο 14 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 14

Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα

1. Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ή πρόεδροι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων:

ε) Υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων που είναι ενταγμένα στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης του δημόσιου τομέα, όπως αυτό ισχύει δώδεκα μήνες πριν τη διενέργεια των εκλογών, οι οποίοι άσκησαν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης ή ανώτερου, μέσα στο δωδεκάμηνο πριν από τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, στους δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων εκτείνονταν η αρμοδιότητα των ανωτέρω οργανικών μονάδων.

Στη ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπάγονται οι διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι διευθυντές  τμημάτων, μονάδων, κλινικών και εργαστηρίων ιατρικής υπηρεσίας του Ε.Σ.Υ., ενώ εμπίπτουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, καθώς και οι Διευθυντές ιατροί που προΐστανται της Ιατρικής Υπηρεσίας και των Κέντρων

Υγείας, καθώς και ο υπεύθυνος συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας Κέντρου Υγείας………..

2. Επιπλέον των οριζόμενων στην παράγραφο 1, δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ή πρόεδροι ή σύμβουλοι κοινότητας:

……………………………

β) Με την επιφύλαξη της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 1, υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον ίδιο δήμο και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα τα οποία έχει συστήσει ή στα οποία μετέχει ο δήμος.

Το κώλυμα αίρεται εφόσον οι υπάλληλοι αυτοί παραιτηθούν από τη θέση τους, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 30 του π.δ. 26/2012, πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων. Στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω υπάλληλοι μπορούν να επανέλθουν στην υπηρεσία, κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4257/2014.__

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Μαριάνθη

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μαριάνθη Καλησπέρα σας, ανέκαθεν ήμουν δημότης Πετρούπολης Αττικής. Έχω λάβει πρόταση για να θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο του χωριού μου, στην Κρήτη. Μπορώ να θέσω υποψηφιότητα και ας μην είμαι δημότης του ίδιου Δήμου? Και αν ναι, έχω και δικαίωμα μεταδημότευσης?

Μπορείτε να θέσετε υποψηφιότητα με την προϋπόθεση της εκλογικής μεταδημότευσης (αν βιαστείτε μέχρι τις 4 Μαΐου).

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ελενα Τσέτση

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ελενα Τσέτση Υπάρχει περιορισμός ορόφου για μίσθωση εκλογικού κέντρου συνδυασμού? έκδοση ΠΕΑ για την μίσθωση?

Δεν γνωρίζω καμιά απαγόρευση για τις εκλογικές μισθώσεις, υπό την προυπόθεση  τήρησης του ανωτάτου ορίου εκλογικών δαπανών.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Νταβάγγελος Χρήστος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νταβάγγελος Χρήστος Καλησπέρα σας είμαι επικουρικός υπάλληλος με σημβαση εργασιας ορισμένου χρόνου σε νοσοκομείο αν βαλω υποψηφιότητα και εκλεγώ τοπικός σύμβουλος σε κοινότητα μπορώ να πάρω απόσπαση , και αν εκλεγώ και μετά διοριστο ως μόνιμος υπάλληλος σε νοσοκομείο μπορώ να πάρω αποσπάση ? Και πότε αναλαμβάνει η καινούργια δημοτική αρχή στις εκλογές του Μαΐου του 2019 ? Σας ευχαριστώ πολύ

1.Μπορείτε να αποσπαστείτε κατά τις προϋποθέσεις του νόμου 4555/18.

2.Η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει για αυτές τις εκλογές την 1η Σεπτεμβρίου 2019

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από - -ΓΑΛΑΘΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη - -ΓΑΛΑΘΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Αν καποιος εκλεγει δημοτικος συμβουλος ,μπορει αργοτερα να διοριστει ως μονιμος,συμβασιουχος,δημοσιος υπαλληλος σε οποιαδηποτε θεση;

Βεβαίως πλην του Δήμου που είναι αιρετός και των νομικών προσώπων του.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γ.Γιαβρουτας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γ.Γιαβρουτας Αναιρειται η αιτηση εξαιρεσης που εκανε δικηγορος για να διοριστει σαν δικ.αντιπροσωπος? Αν ΝΑΙ ,πως/

Αρμόδια για το θέμα σας είναι η Γραμματεία του Αρείου Πάγου.Εκεί να απευθυνθείτε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Μπεττυ Καφαλουκα

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μπεττυ Καφαλουκα Σας παρακαλω μπορειτε να μου πειτε πως εκλεγεται ο προεδρος σε κοινοτητα 300 ατομων κ ανω εφοσον υπαρχει μονο ενας συνδυασμος. Ευχαριστω πολυ

Δείτε την παρ.6 της κείμενης νομοθεσίας.

 

 

ΑΡΘΡΟ 51

Κατανομή των εδρών των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων

 

   1. Από το σύνολο των εδρών των δημοτικών ή κοινοτικών συμβούλων, τα τρία πέμπτα (3/5) ανήκουν στον επιτυχόντα συνδυασμό και τα δύο πέμπτα (2/5) στους επιλαχόντες, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων, που έλαβε καθένας από αυτούς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4.

   2. Αν ο πρώτος συνδυασμός, σε όλους γενικά τους Δήμους, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό τους, καθώς και στις Κοινότητες, συγκεντρώνει ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων πάνω από εξήντα τοις εκατό (60%), τότε η κατανομή όλων των εδρών γίνεται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 5.

   3. Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του αριθμού των εδρών προκύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεως της μονάδας, δεν υπολογίζεται, ενώ, στην περίπτωση που προκύπτει κλάσμα μεγαλύτερο του ημίσεως, στρογγυλοποιείται στην επόμενη μονάδα.

   Οι έδρες που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) των δημοτικών συμβούλων έχουν, αντίστοιχα, ως εξής:
Στα 13μελή συμβούλια 8 και 5.
Στα 17μελή συμβούλια 10 και 7.
Στα 21μελή συμβούλια 13 και 8.
Στα 27μελή συμβούλια 16 και 11.
Στα 33μελή συμβούλια 20 και 13.
Στα 37μελή συμβούλια 22 και 15.
Στα 41μελή συμβούλια 25 και 16.
Στα 45μελή συμβούλια 27 και 18.

   Οι έδρες των κοινοτικών συμβούλων έχουν αντίστοιχα ως εξής:
Στα 9μελή συμβούλια 6 και 3.
Στα 11μελή συμβούλια 7 και 4.

   4. Η αναλογική κατανομή των εδρών στην περίπτωση της παραγράφου 1 γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:

   Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα, σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα, όλοι μαζί οι συνδυασμοί, που συμμετείχαν στις εκλογές, εκτός από τον επιτυχόντα, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχεί στα δυο πέμπτα (2/5), αυξημένο κατά μία μονάδα. Το πηλίκο που προκύπτει, παραλειπόμενου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

   Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης.

   Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι διάφοροι επιλαχόντες συνδυασμοί με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα, κατά σειρά, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν. Αν οι συνδυασμοί αυτοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων γίνεται κλήρωση.

   Αν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε επιλαχών συνδυασμός. Αν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνο έδρα, την έδρα αυτή καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.

   Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με το εκλογικό μέτρο είναι περισσότερες από τις προς διάθεση έδρες, η πλεονάζουσα έδρα δεν δίδεται στο συνδυασμό που έχει το μικρότερο σχετικώς υπόλοιπο έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο πρωτοδικείο ή ειρηνοδικείο.

   5. Η αναλογική κατανομή των εδρών στην περίπτωση της παραγράφου 2 γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:

   Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, αυξημένο κατά μία μονάδα. Το πηλίκο που προκύπτει, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

   Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης.

   Στην περίπτωση αυτή ο επιτυχών συνδυασμός μπορεί να λάβει αριθμό εδρών που ξεπερνά το ποσοστό των τριών πέμπτων (3/5). Συνδυασμός που δεν συγκεντρώνει το εκλογικό μέτρο δεν παίρνει έδρα. Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ όλων αυτών των συνδυασμών ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν.

   Αν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, γίνεται κλήρωση. Αν και μετά τη διανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός.

   Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με το εκλογικό μέτρο είναι περισσότερες από τις προς διάθεση έδρες, η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από το συνδυασμό που έχει το μικρότερο σχετικώς υπόλοιπο έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο πρωτοδικείο ή ειρηνοδικείο.

   6. Σε περίπτωση που έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός υποψηφίων, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος Κοινότητας και οι δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από το μοναδικό αυτό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά, σε ψήφους προτιμήσεως, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί σύμβουλοι και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Κρατικός προϋπολογισμός 2020: Το οικονομικό κλίμα, οι προσδοκίες και τα εμπόδια

Δημήτρης Μάρδας

Στις πρώτες σελίδες της εισηγητικής έκθεσης του Υπουργού Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, παρουσιάζεται ο δείκτης του οικονομικού...

Δείτε όλο το άρθρο
Πίσω από τη βιτρίνα

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Χιλιάδες εργαζόμενοι σε κάθε πόλη βιώνουν την πικρή εμπειρία να περιμένουν τα Χριστούγεννα με τρόμο. Κάθε κορίτσι στις πωλήσεις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αληθινή βία

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Στην τηλεόραση, ένα τρέιλερ ταινίας. Γρήγορο μοντάζ, έντονη μουσική, σκηνές βίας. Που μοιάζουν, όμως, με καρικατούρα βίας. Επειδή...

Δείτε όλο το άρθρο
H αλλαγή Κλίματος δεν θα πέσει από τον ουρανό…

Polydefkis Papadopoulos

Η απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων σε πολλές από τις 197...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανταγωνισμός: Ραγίζοντας καρδιές

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Άλλη μία εθνική επέτειος πέρασε. Άλλη μία μαθητική παρέλαση έγινε. Μπροστά, οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες. Οι άριστοι. Πίσω,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll (29-11-2019) Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll που διενεργήθηκε από τις 25 έως και τις 28 Νοεμβρίου.... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (24-11-2019) Προβάδισμα 16,3 μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του  ΣΥΡΙΖΑ   δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis για το «Βήμα της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Γερμανία στο σημείο εκκίνησης ως Τιμώμενη Χώρα  στην 85η ΔΕΘ

Η Γερμανία στο σημείο εκκίνησης ως Τιμώμενη Χώρα στην 85η ΔΕΘ


Το λογότυπο για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως από τον γερμανό Πρέσβη Δρ Έρνστ...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!