Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Αυτοδιοίκηση

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από Μιχαήλ Τριανταφύλλου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μιχαήλ Τριανταφύλλου Καλησπέρα σας!Είμαι δημόσιος υπάλληλος και υπηρετώ εκτός του δήμου που εκλεχθηκα τοπικός σύμβουλος... έχω το δικαίωμα να αποσπαστω στον τόπο που έχω εκλεγεί οποιαδήποτε στιγμή επιθυμώ ( για παράδειγμα και μετά από ένα χρόνο που είμαι εκλεγμένος) ή υποχρεωτικά από την έναρξη της θητείας την 1η Σεπτεμβρίου? Ευχαριστώ!

Δικαιούσθε απόσπασης μετά από αίτησή σας,την οποία μπορείτε να ασκήσετε οποτεδήποτε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Πασχάλης Τερζής

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Πασχάλης Τερζής Καλημέρα σας Είμαι επιτυχών με την 3κ/2018 σε δήμο της Αθήνας και θα ήθελα να ρωτήσω αν δικαιούμαι απόσπαση ή μετάθεση σε δήμο της Θεσσαλονίκης πριν τη διετία λόγω εκλογής μου ως δημοτικός σύμβουλος και ποια η διαδικασία για να γίνει αυτό ; Ευχαριστώ Τερζής Πασχάλης

Η σχετική νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει ρύθμιση. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δικαιούσθε απόσπασης, όπως όλοι οι αιρετοί.

Δοκιμάστε ,δεν έχετε να χάσετε τίποτε. Υποβάλετε αίτηση απόσπασης στον φορέα σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΝΤΑΒΑ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΝΤΑΒΑ Καλησπερα. Έχω εκλεγεί προεδρος τοπικης κοινοτητας σε χωριό κάτω των 300 στα Γρεβενά. Εργάζομαι στο ΕΚΑΒ Σαμου- παραμεθοριος- και δεν εχω υπογράψει δεκαετια. Θα γίνει η απόσπαση μου κανονικα για τη διάρκεια της θητείας μου; Διαβάζω σε εσας πως από παραμεθοριο δεν γίνεται απόσπαση! Πώς ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα να βάζω υποψήφιος; και επειτα να λειτουργώ τα καθήκοντά μου από μακριά; * υπάρχει περίπτωση να μην γίνει η απόσπαση και να κάνω αίτηση για την πλησιέστερη παραμεθοριο περιοχή; στην Καστοριά και να εργάζομαι εκεί; Από παραμεθοριο σε παραμεθοριο ισχύει δηλαδή;

Σας παραθέτω παρακάτω τη διάταξη της παρ.7.του άρθρου 93  του ν.3852/2010

 

".......Δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτηση τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν. Για τους υπηρετούντες σε παραμεθόριες περιοχές η παρούσα διάταξη έχει ισχύ μόνο για μετάθεση ή απόσπαση αποκλειστικά σε άλλη παραμεθόρια περιοχή.

Όπως είναι φανερό μπορείτε να ζητήσετε απόσπαση μόνο για άλλη παραμεθόριο περιοχή πλησιέστερη στην έδρα του Δήμου που είστε αιρετή.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Χασιώτη Ελένη

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χασιώτη Ελένη Εϊμαι εκλεγείσα κοινοτική σύμβουλος και δικαιούμαι απόσπαση στα διοικητικά όρια του Δήμου όπου έχω εκλεγεί. Μετά την ορκομωσία η αίτηση μου για την απσσπαση που γίνεται, Στον φορέα που υπηρετώ, στο Υπουργείο, η στην υπηρεσία που θέλω να αποσπασθώ? Ευχαριστώ πολύ

Η αίτηση υποβάλλεται στον φορέα-Υπηρεσία σας. Θα διαβιβασθεί στο αρμόδιο όργανο των αποσπάσεων.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γαβριήλ Ταχτατζόγλου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γαβριήλ Ταχτατζόγλου Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου σε Δήμο με πληθυσμό 20.000-100.000 κατοίκους που είναι εν ενεργεία υπάλληλος ΝΠΙΔ (Γ.Ν.Θ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ) δικαιούται αντιμισθία ή πρέπει να επιλέξει μεταξύ αυτής ή των αποδοχών του;

Δικαιούται αντιμισθίας,που δεν είναι μεγάλη, πάντα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το μισθό του. Και λαμβάνεται ολόκληρη,όταν το άθροισμά τους δεν υπερβαίνει το επιτρεπτό ανώτατο όριο.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Αναστασία κολοκοτσα

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Αναστασία κολοκοτσα Είμαι μόνιμος υπάλληλος σε δημοτικό παιδικό σταθμό στο Δήμο Μαραθώνα,κ θέλω να πάρω μετάθεση για το νησί μου στη Ζακύνθο, πως γίνεται?

Πρόκειται για δύο διαφορετικά νομικά πρόσωπα και έτσι δεν υπάρχει διαδικασία ή πρόβλεψη μετάθεσης.Ίσως να υπάρχει περίπτωση στο πλαίσιο μιας νέας νομοθεσίας "κινητικότητας".

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Κλώντζα Μαρία

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Κλώντζα Μαρία Είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός και θέλω να ρωτήσω αν οριστω ως πρόεδρος σε δημοτική ανώνυμη εταιρεία δικαιούμαι την αποζημίωση προέδρου και το μισθό μου από την υπηρεσία?

Υπάρχει ένα ανώτατο όριο αμοιβών σε συνάρτηση με το ύψος του  μισθού σας και το ύψος αλλά και τη μορφή της αποζημίωσης (αν είναι π.χ.έξοδα παράστασης ή αποζημίωση σε συνεδριάσεις κλπ.). Ενδεχομένως να δικαιούσθε και τα δύο. Ρωτήστε σχετικά την οικονομική υπηρεσία του Δήμου ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΛΑΚΟΥ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΛΑΚΟΥ ΕΧΩ ΕΚΛΕΓΕΙ Ως ΔΗΜΟΤΙΚΟς ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΙς ΕΚΛΟΓΕς ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ 2019. ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΩΣ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΕ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗΝ . ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Δικαιούσθε απόσπασης μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου που είσθε αιρετή,εφόσον υφίσταται αντίστοιχη υπηρεσιακή μονάδα.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από χριστινα παπαζογλου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη χριστινα παπαζογλου Εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος προκειμένου να καταλάβει θέση μετακλητού γενικου γραμματέα σε ΟΤΑ πρέπει να παραιτηθεί λόγω ασυμβιβαστου;

Είναι προφανές το ασυμβίβαστο της διπλής ιδιότητας. Πρέπει να παραιτηθείτε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΡΟΥΣΗ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΡΟΥΣΗ Κάποιος που έχει εκλεγεί τοπικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου και διοριστεί μετά στο δημόσιο δικαιούται το αμεταθετο ? Η όχι επειδή όταν είχε γίνει η δημοσίευση της υποψηφιότητας του δεν ήταν τότε δημόσιος υπάλληλος .

Ο αιρετός που διορίζεται στο Δημόσιο μετά την εκλογή του απολαμβάνει όλα τα προνόμια του Δημοσίου Υπαλλήλου. Δηλ. στην περίπτωσή σας, διορίζεστε στην οργανική σας θέση και έχετε δικαίωμα απόσπασης ή και μετάθεσης στο Δήμο που εκλεγήκατε (σε αντίστοιχη υπηρεσία) η στον κοντινότερο όπου υπάρχει τέτοια, με εξαίρεση τις παραμεθόριες περιοχές.

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Καρατζιουλα

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Καρατζιουλα Δουλεύω σε ΝΠΔΔ συγκεκριμενα νοσοκομειο Βεροισς.Ημουν υποψηφια βουλευτης και δεν εκλεχτηκα.Εκανα αιτηση επανοδο στην θεση εργασιας μου..ποτε αρχιζει να μετραει ο χρονος εργασιας απο την αιτηση μου?

Από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απόφασης επανόδου σας στην υπηρεσία σας (συνήθως περί τον μήνα).

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Christos taratoras

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Christos taratoras Είμαι εργαζόμενος τής ΔΕΗ και έχω εκλεγεί πρόεδρος τοπικής Κοινότητας σε άλλο νομό δικαιούμαι μεταθέσει ευχαριστώ.

Όχι, δεν δικαιούστε μετάθεσης. Η ΔΕΗ πλέον ανήκει στον ιδιωτικό τομέα και εξαρτάται από την καλή της διάθεση να σας διευκολύνει στην άσκηση των καθηκόντων σας με μετάθεση.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Παναγιώτης Π.

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Παναγιώτης Π. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου εκλέχθηκα Πρόεδρος κοινότητας κάτω των 300 ατόμων και εχθές ήρθε το χαρτί για τον στρατό γνωρίζει κάποιος τι κανω τώρα;

Προφανώς, θα υπηρετήσετε την θητεία σας. Και έχετε τη δυνατότητα να μετατεθείτε σε μονάδα πλησίον της περιοχής όπου είστε αιρετός.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΓΙΩΡΓΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΓΙΩΡΓΟΣ Δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, δηλώνει υποψηφιότητα για βουλευτής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αν εκλεγεί βουλευτής μπορεί παράλληλα εφ' όσον το επιθυμεί να είναι και δημοτικός σύμβουλος;

Μπορεί να παραμείνει και δημοτικός σύμβουλος. Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΧΩ ΕΚΛΕΓΕΙ ΤΟΠΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ(26 ΜΑΙΟΥ 2019).ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟ ΕΚΑΒ (ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΝΠΔΔ) ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Όταν με το καλό αναλάβετε τα καθήκοντά σας ,δηλ.1.9.2019, θα υποβάλετε αίτηση στην υπηρεσία σας με συνημμένο το πρακτικό εκλογής σας και το πρακτικό ορκωμοσίας σας με αίτημα την απόσπασή σας κατά τις κείμενες διατάξεις ως αιρετός ΟΤΑ.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, καλύτερα να φυλαγόμαστε, είπε ο Γ. Γεραπετρίτης

24/11/2020 - 13:03 - Κατευθυνόμαστε προς σταδιακή άρση των μέτρων, είπε ο υπουργός Επικρατείας Γεράσιμος...

Άνδρας με τσεκούρι κρατά ομήρους έξι παιδιά

24/11/2020 - 13:00:08 -

Ψευδής η δήλωση του ΥΠΟΙΚ για ενίσχυση του ΕΣΥ με 786 εκατ. ευρώ, λέει η Ε. Αχτσιόγλου

24/11/2020 - 12:31 - Κάτω από 300 εκατομμύρια ευρώ είναι το σύνολο της επιπλέον ενίσχυσης από τον κρατικό...

Φρικιαστικό τροχαίο με 16 νεκρούς!

24/11/2020 - 12:14:38 -

Προσχηματική οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία, είπε ο Ν. Δένδιας

24/11/2020 - 12:02 - Η Τουρκία δεν έχει αφήσει «κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Πολιτικά άρθρα Ένα βήμα πριν από την υγειονομική τραγωδία η Θεσσαλονίκη

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι αβελτηρίες των αρμοδίων έφεραν τη Θεσσαλονίκη ένα βήμα πριν από την υγειονομική τραγωδία. Στα 1.259 πιστοποιημένα κρούσματα την Τρίτη, τα 291...

Δείτε όλο το άρθρο
Covid-19: Προστασία, πρόληψη και κατανάλωση!

Δημήτρης Μάρδας

Τoν Mάρτ ιο δεν διαθέταμε το τεστ για τον  Covid-19 . Ο κόσμος όμως εξελίσσεται… Δυόμισι εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός,...

Δείτε όλο το άρθρο
Το άθλημα της Δημοκρατίας και η θεμέλιος συμμετοχή όλων των πολιτών

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Η Δημοκρατία είναι το Πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον Λαό, ασκείται από τον Λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του Λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πώς θα μειωθεί το εργασιακό κόστος χωρίς να αγγίξουμε τους μισθούς

Δημήτρης Μάρδας

-Αν θέλουμε να διώξουμε ακόμη ένα μέρος των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό –και δεν αναφερόμαστε μόνο στους επιστήμονες– ας εφαρμόσουμε τα όσα...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
116 αιτήσεις από όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

116 αιτήσεις από όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Ψήφος εμπιστοσύνης από την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα Τεράστια αποδοχή γνώρισε από την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα η προκήρυξη του...


Δείτε θέμα και σχόλια