Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Αυτοδιοίκηση

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από Γιάννης Καρατασάς

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιάννης Καρατασάς Καλησπέρα σας! Δημόσιος υπάλληλος που διορίζεται γραμματέας εφορευτικής επιτροπής εκτός νομού (340 χλμ. από την κατοικία του) δικαιούται άδεια και αν ναι, τι είδους άδεια; Εμπίπτει στις εκλογικές άδειες; Σας ευχαριστώ θερμά!

Ουδείς διορίζεται γραμματέας εφορευτικής επιτροπής. Όλοι οι γραμματείς επιλέγονται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Με την έννοια αυτή δεν είναι υποχρεωτική η ανάληψη των καθηκόντων του γραμματέα. Γι αυτό και δεν προβλέπεται ειδική εκλογική άδεια.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΑΚ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΑΚ Καλησπέρα, Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι δικαιούνται κάποια άδεια την επόμενη μέρα των εκλογών; Αν ναι με ποιο φεκ παρακαλω; Ευχαριστω

Δεν υπάρχει δυνατότητα τέτοιας άδειας,εκτός αν σας δώσουν από την κανονική σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΑΚΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΑΚΗΣ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ

Σε ειδική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ διευκρινίζεται πως για το  διάστημα των εκλογών ΟΤΑ (δηλαδή μεταξύ της 26ης Απριλίου και της 1ης Σεπτεμβρίου) δεν θα προωθούνται αιτήματα που αφορούν σε διορισμούς ή προσλήψεις προσωπικού πάσης φύσεως καθώς και αιτήματα που αφορούν σε υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, συμπεριλαμβανόμενων και των αιτημάτων απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΖΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΖΙΛΟΠΟΥΛΟΣ πως μπορει καποιος υποψηφιος δημοτικος συμβουλος να παραιτηθει της υποψηφιοτητας του?

Τυπικά δεν μπορεί να παραιτηθεί. Ουσιαστικά, όπως, μπορεί  με δημόσια δήλωσή του να υποβάλει την παραίτησή του, ζητώντας να μην ψηφιστεί.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ισιδωρα Ατζαμπου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ισιδωρα Ατζαμπου Αν εκλεγεις δημοτικός Σύμβουλος, υπάρχει κάποια νομοθεσία που προβλέπει άδεια για παρισταση σε δημοτικο συμβουλιο όντας ιδιωτικός υπάλληλος περαν της κανονικης?? Ισχύει ότι προστατευεσαι απο απόλυση για την διάρκεια της θητείας σου? Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!!

Δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για τον ιδιωτικό τομέα, ούτε κάποια προστασία.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΓΚΟΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΓΚΟΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Είμαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός και συμμετέχω στις Δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος σύμβουλος. θα ήθελα να ρωτήσω αν δικαιούμαστε κάποια άδεια για την συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία?

Έχω ήδη απαντήσει πολλές φορές.Δυστυχώς δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία μας ειδική άδεια για τις εκλογές.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Θεοδοσάκης Χαράλαμπος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Θεοδοσάκης Χαράλαμπος Εχω εκλεγεί ως τοπικός σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές.βαση της νομοθεσίας είχα αποσπαστεί πλησίον της κοινότητας μου. Τωρα είμαι εκ νέου υποψήφιος ξανά ως τοπικός σύμβουλος.Ανηκω στα σώματα ασφαλείας, Αστυνομικός στο επάγγελμα. Όσο χρόνο είμαι αποσπασμένος δεν παίρνω κανένα μόριο τα οποία καθορίζουν και τις μεταθέσεις μας. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιος που ανήκει στα σώματα ασφαλείας δεν λαμβάνει καθόλου μοριοδοτηση για όσο είναι αποσπασμένος με αποτέλεσμα αν κάποια στιγμή δεν εκλεγεί ξανά, να γυρνάει στην υπηρεσία που ανήκει οργανικά, Τελευταίος στη σειρά αφού δεν λαμβάνει κανένα μόριο. Υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία που να προβλέπει ότι αν εκλεγεις κάποιες 4ετιες αντί για απόσπαση να γίνεται μετάθεση??? Σας ευχαριστώ πολύ..

Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει απόσπαση ή και μετάθεση. Αν επανεκλεγείτε ζητήστε μετάθεση.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γιαννης Καραβας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιαννης Καραβας Απο το 1994-1998 ήμουν αντιπρόεδρος στο κοινοτικό συμβούλιο,(τοπικός σύμβουλος) απο το 1998-2002 ήμουν τοπικός σύμβουλος του Δ/Δ σύνολο 8 συνεχόμενα χρόνια,έχω δικαίωμα συντάξεις ? Αν ναι τι πρεπει να κάνω και που να απευθηνθω ?

Δεν δικαιούσθε σύνταξης.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γιαννης Καραβας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιαννης Καραβας Πως μπορω να μάθω ποσά χρήματα δικαιειται ενα εκπρόσωπος Δ/Δ (πάρεδρος)κάτω των 300 κατοίκων,ποσά έχει χρήματα έχει πάρει δηλαδή απο το 1998 μέχρι σήμερα 2019,και αν μετα τις εκλογές του 2019 αν θα πέρνει χρήματα και ποσά ..

Το ερώτημά σας μπορεί να απαντηθεί μόνον μέσω του Ταμείου του Δήμου.Στη νέα δημοτική περίοδο δεν προβλέπεται αμοιβή,ει μη μόνον μικρό ποσό για συμμετοχή σε συνεδριάσεις,ανάλογα με το Δήμο που ανήκει.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ειρηνη Γοργογιαννηeur

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ειρηνη Γοργογιαννηeur Ειμαι συνταξιουχος και ηθελα να σας ρωτησω πως μπορω να θεσω υποψηφιοτητα για δημοτικη συμβουλος στο δημο μου; γινεται με ενα αιτημα στο δημοτικο συμβουλιο; τι να κανω ;

Δυστυχώς για σας έχει ήδη λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας στις 5 Μαΐου ώρα 24.00

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΧΑΝΤΧΗΠΑΣΧΑΛΗ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΧΑΝΤΧΗΠΑΣΧΑΛΗ Λόγω της υποψηφιοτητας μου ως δημοτικής συμβούλου στο Δήμο Λαμιέων έκανα αίτηση εξαίρεσης ώστε να μην διορισθω ως δικ. αντιπροσ (είμαι δικηγόρος). Δεν βρίσκω διάταξη που να απαγορεύει τον διορισμο Το θέμα ειναι νομικο ή ηθικό;

Μπορείτε να διοριστείτε σε όποιο άλλο Δήμο πλην αυτού που είστε υποψήφια.Πέραν του αυτονόητου ηθικού ζητήματος (αν διοριστείτε στην Λαμία) προκύπτει και ζήτημα νομικό,αν στραφεί εναντίον σας οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος στον ίδιο Δήμο σε τυχόν πρόβλημα κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στο τμήμα σας.Για δείτε τα άρθρα 161 έως και 166 του ΠΚ!

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Δημήτρης Ζάμπρας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Δημήτρης Ζάμπρας Ως δημόσιος υπαλληλος-εκπ/κός- μπορώ να παρευρίσκονται με το κλείσιμο της κάλπης, στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σαν επίσημος αντιπρόσωπος υποψηφίου, η υπάρχει κώλυμα?

Δεν μπορείτε να είστε αντιπρόσωπος συνδυασμού στην εκλογική διαδικασία.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γιάννης Μπουραζανης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιάννης Μπουραζανης Καλησπέρα, ειμαι στέλεχος του Λιμενικού και υπηρετω σε παραμεθόριο περιοχή (Λεσβο), αν εκλεγώ στο κοινοτικό συμβούλιο σε χωριό της ΚΑΒΑΛΑΣ μπορώ να πάρω μετάθεση ή απόσπαση;

Σας παραθέτω τη σχετική νομοθεσία.Οπως βλέπετε μπορείτε να αποσπασθείτε μόνο σε άλλη παραμεθόρια περιοχή.

ν.4071/2012 άρθρο 7.

2. Η παρ. 7 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτηση τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν. Για τους υπηρετούντες σε παραμεθόριες περιοχές η παρούσα διάταξη έχει ισχύ μόνο για μετάθεση ή απόσπαση αποκλειστικά σε άλλη παραμεθόρια περιοχή.»

 

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ντιντιούμη Αρετή

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ντιντιούμη Αρετή Μπορώ να είμαι υποψήφια κοινοτική σύμβουλος σε έναν δήμο, εάν έχω εντοπιότητα σε άλλον δήμο; (Παρακαλώ αν μπορείτε να μου απαντήσετε άμεσα γιατί πρέπει να αποφασίσω τι θα κάνω.)

Βεβαίως,μπορείτε,εφόσον προλάβετε να κάνετε εκλογική μεταδημότευση.Σπεύσατε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από dark ranger

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη dark ranger υποψηφιος τοπικος συμβουλος εχει συμβαση και πληρωμη ταξεως 19000 ευρω με τον δημο ,εχει το δικαιωμα να ειναι υποψηφιος?

Παρά το γεγονός ότι για λόγους αρχής δεν απαντώ σε ερωτήματα που υποβάλλονται με ψευδώνυμο,εν τούτοις θα  απαντήσω για πρώτη και τελευταία φορά.

Σας παραθέτω παρακάτω τη σχετική διάταξη η οποία,κατά τη γνώμη μου,δεν σας επιτρέπει να είστε υποψήφιος.

 

Ν.4555/2018

Άρθρο 11

Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα -

Αντικατάσταση του άρθρου 14 του

ν. 3852/2010

Το άρθρο 14 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 14

Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα

 

1……………

 

στ) Όποιοι συνδέονται με τον οικείο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης έργου ή υπηρεσίας με αντικείμενο αξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως. ............

Δεν αποτελεί κώλυμα ή ασυμβίβαστο η ιδιότητα του μέλους της διοίκησης ή του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με τον οικείο δήμο , τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Δεν

αποτελεί ασυμβίβαστο η σύναψη σύμβασης αγοράς,εκποίησης ή εκμίσθωσης δημοτικών ακινήτων, εφόσον η σχετική σύμβαση έχει συναφθεί ύστερα από πλειοδοτική δημοπρασία.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιτσιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN (20-7-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 12.8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (8-7-2021) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 10.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός  για την Ανάπλαση  του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Στην ομάδα των Sauerbruch Hutton, Gustafson Porter + Bowman, Έλενας Σταυροπούλου το πρώτο βραβείο Τον νικητή του πρώτου βραβείου του Διεθνούς...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια