Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Αυτοδιοίκηση

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από Ελενα Τσέτση

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ελενα Τσέτση Υπάρχει περιορισμός ορόφου για μίσθωση εκλογικού κέντρου συνδυασμού? έκδοση ΠΕΑ για την μίσθωση?

Δεν γνωρίζω καμιά απαγόρευση για τις εκλογικές μισθώσεις, υπό την προυπόθεση  τήρησης του ανωτάτου ορίου εκλογικών δαπανών.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Νταβάγγελος Χρήστος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νταβάγγελος Χρήστος Καλησπέρα σας είμαι επικουρικός υπάλληλος με σημβαση εργασιας ορισμένου χρόνου σε νοσοκομείο αν βαλω υποψηφιότητα και εκλεγώ τοπικός σύμβουλος σε κοινότητα μπορώ να πάρω απόσπαση , και αν εκλεγώ και μετά διοριστο ως μόνιμος υπάλληλος σε νοσοκομείο μπορώ να πάρω αποσπάση ? Και πότε αναλαμβάνει η καινούργια δημοτική αρχή στις εκλογές του Μαΐου του 2019 ? Σας ευχαριστώ πολύ

1.Μπορείτε να αποσπαστείτε κατά τις προϋποθέσεις του νόμου 4555/18.

2.Η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει για αυτές τις εκλογές την 1η Σεπτεμβρίου 2019

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από - -ΓΑΛΑΘΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη - -ΓΑΛΑΘΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Αν καποιος εκλεγει δημοτικος συμβουλος ,μπορει αργοτερα να διοριστει ως μονιμος,συμβασιουχος,δημοσιος υπαλληλος σε οποιαδηποτε θεση;

Βεβαίως πλην του Δήμου που είναι αιρετός και των νομικών προσώπων του.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γ.Γιαβρουτας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γ.Γιαβρουτας Αναιρειται η αιτηση εξαιρεσης που εκανε δικηγορος για να διοριστει σαν δικ.αντιπροσωπος? Αν ΝΑΙ ,πως/

Αρμόδια για το θέμα σας είναι η Γραμματεία του Αρείου Πάγου.Εκεί να απευθυνθείτε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Μπεττυ Καφαλουκα

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μπεττυ Καφαλουκα Σας παρακαλω μπορειτε να μου πειτε πως εκλεγεται ο προεδρος σε κοινοτητα 300 ατομων κ ανω εφοσον υπαρχει μονο ενας συνδυασμος. Ευχαριστω πολυ

Δείτε την παρ.6 της κείμενης νομοθεσίας.

 

 

ΑΡΘΡΟ 51

Κατανομή των εδρών των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων

 

   1. Από το σύνολο των εδρών των δημοτικών ή κοινοτικών συμβούλων, τα τρία πέμπτα (3/5) ανήκουν στον επιτυχόντα συνδυασμό και τα δύο πέμπτα (2/5) στους επιλαχόντες, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων, που έλαβε καθένας από αυτούς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4.

   2. Αν ο πρώτος συνδυασμός, σε όλους γενικά τους Δήμους, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό τους, καθώς και στις Κοινότητες, συγκεντρώνει ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων πάνω από εξήντα τοις εκατό (60%), τότε η κατανομή όλων των εδρών γίνεται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 5.

   3. Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του αριθμού των εδρών προκύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεως της μονάδας, δεν υπολογίζεται, ενώ, στην περίπτωση που προκύπτει κλάσμα μεγαλύτερο του ημίσεως, στρογγυλοποιείται στην επόμενη μονάδα.

   Οι έδρες που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) των δημοτικών συμβούλων έχουν, αντίστοιχα, ως εξής:
Στα 13μελή συμβούλια 8 και 5.
Στα 17μελή συμβούλια 10 και 7.
Στα 21μελή συμβούλια 13 και 8.
Στα 27μελή συμβούλια 16 και 11.
Στα 33μελή συμβούλια 20 και 13.
Στα 37μελή συμβούλια 22 και 15.
Στα 41μελή συμβούλια 25 και 16.
Στα 45μελή συμβούλια 27 και 18.

   Οι έδρες των κοινοτικών συμβούλων έχουν αντίστοιχα ως εξής:
Στα 9μελή συμβούλια 6 και 3.
Στα 11μελή συμβούλια 7 και 4.

   4. Η αναλογική κατανομή των εδρών στην περίπτωση της παραγράφου 1 γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:

   Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα, σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα, όλοι μαζί οι συνδυασμοί, που συμμετείχαν στις εκλογές, εκτός από τον επιτυχόντα, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχεί στα δυο πέμπτα (2/5), αυξημένο κατά μία μονάδα. Το πηλίκο που προκύπτει, παραλειπόμενου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

   Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης.

   Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι διάφοροι επιλαχόντες συνδυασμοί με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα, κατά σειρά, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν. Αν οι συνδυασμοί αυτοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων γίνεται κλήρωση.

   Αν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε επιλαχών συνδυασμός. Αν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνο έδρα, την έδρα αυτή καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.

   Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με το εκλογικό μέτρο είναι περισσότερες από τις προς διάθεση έδρες, η πλεονάζουσα έδρα δεν δίδεται στο συνδυασμό που έχει το μικρότερο σχετικώς υπόλοιπο έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο πρωτοδικείο ή ειρηνοδικείο.

   5. Η αναλογική κατανομή των εδρών στην περίπτωση της παραγράφου 2 γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:

   Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, αυξημένο κατά μία μονάδα. Το πηλίκο που προκύπτει, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

   Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης.

   Στην περίπτωση αυτή ο επιτυχών συνδυασμός μπορεί να λάβει αριθμό εδρών που ξεπερνά το ποσοστό των τριών πέμπτων (3/5). Συνδυασμός που δεν συγκεντρώνει το εκλογικό μέτρο δεν παίρνει έδρα. Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ όλων αυτών των συνδυασμών ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν.

   Αν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, γίνεται κλήρωση. Αν και μετά τη διανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός.

   Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με το εκλογικό μέτρο είναι περισσότερες από τις προς διάθεση έδρες, η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από το συνδυασμό που έχει το μικρότερο σχετικώς υπόλοιπο έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο πρωτοδικείο ή ειρηνοδικείο.

   6. Σε περίπτωση που έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός υποψηφίων, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος Κοινότητας και οι δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από το μοναδικό αυτό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά, σε ψήφους προτιμήσεως, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί σύμβουλοι και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΔΡΟΓΟΥΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΔΡΟΓΟΥΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ειμαι μόνιμος υππάληλος Δ.Ε.Η άν εκλεγώ πρόεδρος τοπικής κοινότητας κάτω τόν 300 ψηφοφορων πόση άδεια το χρόνο δικαιούμαι?

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 93 του Ν.3852/2010 ( ΦΕΚ 87 τ. Α΄ ) στους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

Την ειδική άδεια του παρόντος άρθρου λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης. Το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.

Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ., χορηγείται από την υπηρεσία της οργανικής τους θέσης ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών κατ’ έτος επιπλέον της κανονικής και με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν είναι δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων.

Με τις ίδιες προϋποθέσεις χορηγείται ειδική άδεια μέχρι τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες, κατ’ έτος, επιπλέον της κανονικής τους άδειας, στους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, καθώς και στους προέδρους των Συνδέσμων Δήμων. Ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών λαμβάνουν, επίσης, και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων και τριάντα (30) ημερών οι πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων.

Η ειδική άδεια των εξήντα (60) και τριάντα (30) ημερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες μετά από σχετική αίτηση του αιρετού.

Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά από την υπηρεσία του αιρετού και το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ελ. Περπ.

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ελ. Περπ. Ήθελα να μάθω γίνεται να είμαι υποψήφια σύμβουλος σε Τοπική Κοινότητα που δεν ψηφίζω, αλλά έχω τα εκλογικά μου δικαιώματα στον ίδιο Δήμο?

Μπορείτε υπό την προϋπόθεση της εκλογικής μεταδημότευσης.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Αμ.ΣΤΑ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Αμ.ΣΤΑ Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω, είμαι κάτοικος ενός χωριού που έχει δική του Τοπική Κοινότητα, μπορώ να είμαι υποψήφιος σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας της Πόλης(κοντά μου); Ανήκουν στον ίδιο Δήμο, ίδια Δημοτική Ενότητα. Ευχαριστώ

Μπορείτε εφόσον κάνετε εκλογική μεταδημότευση (από τη μια κοινότητα στην άλλη)

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Τσομπανης Γεωργιος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Τσομπανης Γεωργιος Κυριε Μαμέλη μηπως εχει αλλαξει κατι στον νομο 3852/2010 στο αρθρο 93 παραγραφος 7 ? για τις αποσπασεις οχι μονο προεδρων αλλα και απλων μελων τοπιου συμβουλιου? εγω διαβαζω το αρθρο καιλεει πως και τα μελη εχουν δικαιωμα αποσπασης. και απο κατω εχει σημειωση πως η παραγραφος 7 αντικατασταθηκε ως ανω με το αρθρο 7 παρ.2 ν4071/2012.

ΈΧΕΤΕ ΔΊΚΙΟ ΑΠΌΛΥΤΟ !

 

 

Η νομοθεσία τροποποιήθηκε ως εξής:

 

ν.4071/2012 άρθρο 7.

 

2. Η παρ. 7 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτησή τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν. Για τους υπηρετούντες σε παραμεθόριες περιοχές η παρούσα διάταξη έχει ισχύ μόνο για μετάθεση ή απόσπαση αποκλειστικά σε άλλη παραμεθόρια περιοχή.»

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γιώργος Τσομπανης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιώργος Τσομπανης Αστυνομικός υποψήφιος σε κοινότητα με 4500 κατοίκους αν εκλεγεί απλό μέλος τοπικου συμβουλίου παίρνει απόσπαση ή δικαιούται μόνο ο πρόεδρος? Δεν ισχύει ο Ν. 3852/2010? Στο άρθρο 93 παράγραφος 7 αναφέρει πως και τα μέλη δικαιούνται απόσπαση

Σας έχω ήδη απαντήσει.Έχετε δίκιο απόλυτο!.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ , ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΜΟΠΟΡΩ, ΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΝ ΕΚΛΕΓΩ ΩΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΘΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ , ΛΟΓΩ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ

Δείτε την πρόσφατη  απάντηση στον κ.ΤΣΟΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟ

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΜΝΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΜΝΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΠΔΔ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Α) ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ή Β) ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ; Μπορεί αυτή να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες μετά από σχετική αίτηση του αιρετού;

Έχω ήδη απαντήσει.

Υπάρχει ειδική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο, σημειώνεται:

Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η αριθ. 226/2017 Γνωµοδότηση του Ε’ Τµήµατος του Νοµικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Σύμφωνα µε την ανωτέρω Γνωμοδότηση:

α) Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 άρθρου 93 του ν. 3852/2010, προκειμένου να ληφθεί η ειδική άδεια για την διευκόλυνση των καθηκόντων των σε αυτή αναφερομένων αιρετών, η οποία εκτείνεται καθόλη την διάρκεια της θητείας τους, στην έννοια των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων των ν.π.δ.δ., των υπαλλήλων κρατικών ν.π.ι.δ. και των δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και των υπαλλήλων των λοιπών ν.π.ι.δ. περιλαμβάνονται όλοι οι υπάλληλοι, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αν υπηρετούν, με εξαίρεση αυτών που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

β) Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5 άρθρου 93 του ν. 3852/2010, προκειμένου να ληφθεί η ειδική άδεια για την διευκόλυνση των καθηκόντων των σε αυτή αναφερομένων αιρετών, περιλαμβάνονται όλοι οι υπάλληλοι, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αν υπηρετούν, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου . ΑΔΑ:

γ) Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5 άρθρου 93 του ν. 3852/2010, ο συνολικός χρόνος της ειδικής αδείας, ορίζεται σε 60 και μέχρι 30 ημέρες, αντιστοίχως, κατά περίπτωση, πλην, η κρίση της υπηρεσίας, προκειμένου να χορηγήσει την άδεια, πρέπει να στηρίζεται στα επί μέρους στοιχεία της συμβάσεως, ιδίως δε στον χρόνο αυτής, σε συνδυασμό με την συμβατικώς σκοπούμενη κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας και την αρχή της αναλογικότητας.

Την ως άνω Γνωμοδότηση μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστότοπο του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους.Και εκεί θα ενημερωθείτε πλήρως.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Τσομπανίδης Γιώργος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Τσομπανίδης Γιώργος Σε κοινότητα άνω τον 500 κατοίκων εκλέγονται 7 μέλη τοπικου συμβουλίου. Σε περίπτωση παραίτησης ενός από αυτών τι συμβαίνει αν δεν υπάρχει κανείς αναπληρωματικος σύμβουλος καθώς οι υποψήφιοι είναι μόνο 7 και δεν υπάρχει άλλη παράταξη

Σε αυτή την απίθανη περίπτωση δεν συμβαίνει τίποτα.Παραμένει το Τοπικό Συμβούλιο με 6.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Κυρ κυρ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Κυρ κυρ ειμαι ελευθερος επαγγελματιας υπάρχει κωλλυμα εαν εκλεγω δημοτικος συμβουλος στην συνεργασια μου α)με τον Δήμο. Τα έτη 2016,2017,2018 είχα πάνω από 5000 χιλιάδες ευρώ αναθέσεις ανά ετος. Ωστόσο μέσα στο 2019 δεν είχα κάποια εργασία στο συγκεκριμένο Δήμο. Μπορω να κατέβω για δημοτικός σύμβουλος?

Η γνώμη μου είναι ότι κώλυμμα υφίσταται μόνο γιε ενεργές συμβάσεις,μπορείτε να είστε υποψήφιος.Αν όμως εκλεγείτε δεν θα έχετε δυνατότητα συμβάσεων με το Δήμο σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ Είμαι δημοτικός υπάλληλος έχω δικαίωμα να κατέβω για δημοτικός η τοπικός σύμβουλος στον Δήμο που εργάζομαι. Ευχαριστώ.

Σας παραθέτω την υφιστάμενη νομοθεσία.

Όπως θα δείτε, μπορείτε, εφόσον παραιτηθείτε.

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 133/19.07.2018

……….

Άρθρο 11

Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα -

Αντικατάσταση του άρθρου 14 του

ν. 3852/2010

Το άρθρο 14 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 14

Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα

1. Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ή πρόεδροι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων

ε) Υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων που είναι ενταγμένα στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης του δημόσιου τομέα, όπως αυτό ισχύει δώδεκα μήνες πριν τη διενέργεια των εκλογών, οι οποίοι άσκησαν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης ή ανώτερου, μέσα στο δωδεκάμηνο πριν από τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, στους δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων εκτείνονταν η αρμοδιότητα των ανωτέρω οργανικών μονάδων.

Στη ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπάγονται οι διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι διευθυντές  τμημάτων, μονάδων, κλινικών και εργαστηρίων ιατρικής υπηρεσίας του Ε.Σ.Υ., ενώ εμπίπτουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, καθώς και οι Διευθυντές ιατροί που προΐστανται της Ιατρικής Υπηρεσίας και των Κέντρων

Υγείας, καθώς και ο υπεύθυνος συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας Κέντρου Υγείας………..

2. Επιπλέον των οριζόμενων στην παράγραφο 1, δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ή πρόεδροι ή σύμβουλοι κοινότητας:

……………………………

β) Με την επιφύλαξη της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 1, υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον ίδιο δήμο και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα τα οποία έχει συστήσει ή στα οποία μετέχει ο δήμος.

Το κώλυμα αίρεται εφόσον οι υπάλληλοι αυτοί παραιτηθούν από τη θέση τους, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 30 του π.δ. 26/2012, πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων. Στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω υπάλληλοι μπορούν να επανέλθουν στην υπηρεσία, κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4257/2014.__

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Tα ΜΜΕ ο covid-19 και η Ικαρία

του Νάσου Μπράτσου Έντονες συζητήσεις και ανησυχία έχει δημιουργήσει στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στους παραθεριστές στην Ικαρία, τόσο η εμφάνιση...

Δείτε όλο το άρθρο
H Kίνα & ο κόσμος: Δύσκολη ισορροπία με την Ευρώπη

Με το να βρίσκονται στη μέση της αντιπαράθεσης Κίνας-ΗΠΑ, πολλές χώρες της Ευρώπης αναζητούν μια ενδιάμεση οδό, ώστε ούτε τα εθνικά τους συμφέροντα...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα Φορέων Δημοσίου
Δείτε περισσότερα...