Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Αυτοδιοίκηση

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από Λυκάκης Μανώλης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Λυκάκης Μανώλης σύμφωνα με τον δημοσιευμένο στο ΦΕΚ νόμο για τις αυτοδιοικητικες εκλογες, ο πρόεδρος κοινότητας άνω τον 300 κατοίκων, μπαίνει επικεφαλής ψηφοδελτίου, ήτοι χωρις σταυρο. Θα ισχύσει αυτό ή θα τροποποιθει και η υπερίσχυση του στο ψηφοδέλτιο έναντι και των υπολοίπων συμβούλων του ιδίου ψηφοδελτίου, θα εξαρτηθεί από τους σταυρούς που και ο ίδιος θα πάρει; Ευχαριστω!!!

Μέχρι η εξαγγελία του κ.Χαρίτση να λάβει τη μορφή νόμου κανείς δεν μπορεί μα θεωρεί οριστική ή μη την πρόθεσή του.Αναμένουμε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΝΑΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΝΑΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Καλημέρα. είμαι εκλεγμένος πρόεδρος τοπικής κοινότητας στην Λάρισα. το Μάιο του 2018 διορίστηκα στο δήμο Νίκαιας - Ρέντη. αποσπάστηκα στο Δήμο Κιλελέρ για να είμαι κοντά. με την κινητικότητα μετατίθεμαι στο Δήμο Λάρισας. πρέπει να παραιτηθώ του αξιώματος μου η συνεχίζω έως το τέλος της θητείας αποσπασμένος στο Δήμο Κιλελέρ;. και δεύτερον αν υπάρχει η δυνατότητα δημοτικός υπαλληλος να θέσει υποψηφιότητα στο δήμο που εργαζεται πχ. να δύναται να πάρει απόσπαση σε άλλο δήμο πριν τις εκλογές η να αποσπάται αφού εκλεγεί. ευχαριστώ.

Η γνώμη μου είναι να μην παραιτηθείτε και να παραμείνετε στο Δήμο Κιλελέρ μέχρι τη λήξη της θητείας σας.Στο δεύτερο ερώτημά σας σας απαντώ ότι αυτό που λέτε δεν γίνεται.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Μαιρη γκουλια

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μαιρη γκουλια Εργαζομαι σε νοσοκομειο της αττικη..αν εκλεγω τοπικος προεδρος σεχωριο αλλου νομου δικαιουμαι αποσπαση για οσο ειμαι αιρετος η μπορουν να μου αρνηθουν απο την υπηρεσια μου??

Κατά την κείμενη νομοθεσία το δικαίωμά σας για απόσπαση είναι δεδομένο όσο σίστε αιρετή.Η Υ[ηρεσία σας θα εκφράσει τη γνώμη της που μπορεί να είναι αρνητική  και η απόσπασή σας θα κριθεί από το αρμόδιο όργανο, το οποίο θα συνεκτιμήσει και την αρνητική άποψη της Υπηρεσίας σας.Συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Χαιρέτης Μιχάλης Ηρακλειο Κρητης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χαιρέτης Μιχάλης Ηρακλειο Κρητης Καλημέρα έχω εκλεγεί Κοινοτικός Σύμβουλος 1991-1998 Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας 1999-2010 και Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας 2011-2019 δικαιούμαι σύνταξη και πότε ? Ευχαριστώ

Δεν προβλέπεται σύνταξη για τις ιδιότητές σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Αριστεα Δημοπουλου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Αριστεα Δημοπουλου Εργαζομαι σε νοσοκομειο της αττικης 8 ετη...αν εκλεγω τοπικος προεδρος σε χωριο της μεσσηνιας δικαιουμαι μεταταξ για οσο ειμαι προεδροε??

Κανείς αιρετός δεν δικαιούται μετάταξης.Μπορεί να αποσπασθεί εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προυποθέσεις,για όσο χρόνο είναι αιρετός.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από athanasios vanopoulos

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη athanasios vanopoulos ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΕ ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΩ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ 300 ΚΑΤΙΚΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ, ΜΟΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Μόνο για τη θέση του Προέδρου (και αυτή υπό προυποθέσεις που αφορούν τις υπηρεσιακές ανάγκες).

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Βέρα Σέρα

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Βέρα Σέρα Είμαι αναπληρώτρια νηπιαγωγος μεσω ΕΣΠΑ σε δημόσια νηπιαγωγεία. Εάν εκλέγω στο τοπικό συμβούλιο του χωριού μου θα μπορώ να πάρω απόσπαση εντός του δήμου?

Κατά τις κείμενες διατάξεις δικαιούστε απόσπασης,πλην όμως η απόσπασή σας θα εξαρτηθεί από το αβέβαιο κριτήριο των "υπηρεσιακών αναγκών"που αποτελεί μόνιμη τροχοπέδη στην εφαρμογή του νόμου από πλευράς των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Α.Κ.

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Α.Κ. Καλησπέρα σας θα ηθελα να ρωτήσω . Σε περίπτωση που εκλέγει κάποιος Δήμαρχος η αντιδημαρχος και εντος της θητειας του , αν προκυρηχθουν βουλευτικες εκλογες ,έχει το δικαίωμα συμμετοχής στις βουλευτικες εκλογές ?και ποια η διαδικασία που χρειάζεται για να συμμετάσχει. ;

Ο αιρετός της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής αν έχει την εκλογιμότητα στην εκλογική περιφέρεια που επιθυμεί να είναι υποψήφιος.Δηλ.να μην υπάγεταιστα ασυμβίβαστα και τις απαγορεύσεις του εκλογικού νόμου που ισχύει και να ανακηρυχθεί υποψήφιος βουλευτής από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΦΩΤΙΟΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΦΩΤΙΟΣ ΤΣΟΓΚΑΣ Μπορώ να θέσω υποψηφιότητα δημοτικού συμβούλου στον δήμο τον οποίο εργάζομαι;;; Ευχαριστώ.

Βεβαίως μπορείτε να θέσετε υποψηφιότητα.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Νίκος Γεωργίου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νίκος Γεωργίου Εκπαιδευτικος Δντης Σχολείου εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος,επιτρέπεται να αναλάβει τη θέση προέδρου δημοτικού συμβουλίου;; Αν ναι..τότε τι προβλέπεται ως προς τις αποδοχές του;; Αθροιζονται με αυτές του προέδρου δημοτικού συμβουλίου ή πρέπει να διαλέξει;;

Ολοι οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να εκλεγούν στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ., ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ιδιότητα. Επομένως και εσείς.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ δικαιούται αντιμισθία ίση με το 40% της αντιμισθίας του Δημάρχου του. Ειδική ρύθμιση ισχύει για το ύψος των αποδοχών, δηλ.του αθροίσματος μισθού και αντιμισθίας (ανώτατο επιτρεπόμενο όριο) και επομένως πρέπει να επανέλθετε με ερώτηση εφόσον προσδιορίσετε το ύψος της αντιμισθίας σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Μαρία Λουκα

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μαρία Λουκα Ειμαι δημόσιος υπάλληλος εκπαιδευτικός (δεν εχω υπηρετήσει σε κάποια θέση ευθύνης). Θελω να θέσω υποψηφιότητα για δήμαρχος. Χρειάζεται να παραιτηθώ απο τη θέση μου πριν τις εκλογες;

Μπορείτε να είστε υποψήφια Δήμαρχος χωρίς να παραιτηθείτε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Κωστας Καρανικολας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Κωστας Καρανικολας Καλησπέρα, τι χρειάζεται για να βάλω υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Θεσσαλονική?

1.Να είστε Ελληνας πολίτης, χωρίς στέρηση των πολιτικών σας δικαιωμάτων από Δικαστήριο.

2.Τη νόμιμη ηλικία.

3.Να υποβάλλετε υποψηφιότητας εντός των νομίμων προθεσνιών από την προκήρυξη των δημοτικών εκλογών.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ευτυχία Τζεμανάκη

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ευτυχία Τζεμανάκη Είμαι μόνιμη δημόσια υπάλληλος και ενδιαφέρομαι να θέσω υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές για δημοτική σύμβουλος στον δήμο κατοικίας μου.Δικαιούμαι κάποια άδεια για την προεκλογική περίοδο;Ευχαριστώ πολύ.

Δυστυχώς η κείμενη εκλογική νομοθεσία δεν προβλέπει ειδική άδεια για τους υποψήφιους αιρετούς των ΟΤΑ.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Χρυσούλα Σαρμπάνη

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χρυσούλα Σαρμπάνη Καλή σας ημέρα, Το ερώτημα μου είναι το εξής : Είμαι μόνιμη υπάλληλος στην Περιφέρεια Ηπείρου (αιρετή). Διορίστηκα πριν από 13 χρόνια μέσω ΑΣΕΠ σε κατηγορία ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού. Κατόπιν, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Νομική Σχολή (ορκίστηκα τον Δεκέμβρη του 2017) και κατέθεσα το πτυχίο μου για να αλλάξω κατηγορία. Βγήκε το ΦΕΚ για τη μετάταξή μου πρόσφατα και αναμένω τη νέα μισθοδοσία μου. Μου λένε οι αρμόδιοι της Διοίκησης ότι υπάρχει νομοθετικό κενό και ότι θα μπω σε κατώτερο κλιμάκιο και ότι υπάρχει σχετική γνωμοδότηση από Επίτροπο. Θεωρώ παράλογο να ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορείτε να με διαφωτίσετε ; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Με εκτίμηση

 

Δυστυχώς είναι έτσι.Το υφιστάμενο νομοθετικό κενό προσπάθησε να το καλύψει μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,όμως η θετική (για την αντίστοιχη περίπτωση) γνωμοδότηση ΔΕΝ έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό (προφανώς λόγω κόστους-βλέπε μνημόνια).

Για καλή σας τύχη,όμως,χειρίζομαι εδώ και λίγους μήνες αντίστοιχη περίπτωση ενός υπαλλήλου σε Πανεπιστήμιο. και έχουμε ήδη προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη,ζητώντσς να μεσολαβήσει.Η αίτησή μας εξετάζεται και μάλλον θα έχουμε μια ισχυρή παρέμβαση από πλευράς του Συνηγόρου,που θα οδηγήσει μάλλον σε νομοθετική ρύθμιση.Σας προτείνω να κάνετε και σεις το ίδιο (δηλ.αναφορά στο Συνήγορο) για την ενίσχυση της πίεσης.Αν θέλετε μπορούμε να σας βοηθήσουμε.Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά για τα περαιτέρω.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Καμπαξης Σπυριδων

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Καμπαξης Σπυριδων δικαιουμαι ως Δημοτικος Υπαλληλος την αποσπαση μου σε Προξενειο;

Δυστυχώς, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ δεν μπορούν να αποσπαστούν σε υπηρεσίες του ΥΠΕΞ.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Tα ΜΜΕ ο covid-19 και η Ικαρία

του Νάσου Μπράτσου Έντονες συζητήσεις και ανησυχία έχει δημιουργήσει στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στους παραθεριστές στην Ικαρία, τόσο η εμφάνιση...

Δείτε όλο το άρθρο
H Kίνα & ο κόσμος: Δύσκολη ισορροπία με την Ευρώπη

Με το να βρίσκονται στη μέση της αντιπαράθεσης Κίνας-ΗΠΑ, πολλές χώρες της Ευρώπης αναζητούν μια ενδιάμεση οδό, ώστε ούτε τα εθνικά τους συμφέροντα...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια