Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Αυτοδιοίκηση

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΔΕ Δ/ΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ( ΙΔΑΧ) ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΚΛΕΓΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ? 1) ΕΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ή ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ή 2) ΕΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΩ ΣΑΝ ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ή ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ Η ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΚΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ 3)Εάν δικαιούμαι ειδική άδεια απο την υπηρεσία μου

 

1.Έχουμε πει πολλές φορές ότι η απόσπαση ή μετάθεση αιρετού αφορά τον ίδιο φορέα.Στην περίπτωσή σας τον ΕΦΚΑ.Αν ο Δήμος που εκλεχτήκατε δεν έχει ΕΦΚΑ,τότε η απόσπαση ισχύει για τον κοντινότερο Δήμο που έχει ΕΦΚΑ.

2.Μπορείτε να αποσπαστείτε σε βουλευτικό γραφείο, όχι σε γραφείο αντιπεριφερειάρχη.

3.Ως δημοτικό Σύμβουλος δικαιούσθε μόνο άδεια συμμετοχής σε δημοτικό Συμβούλιο (συνεδρίαση).

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κ Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να καταγγείλει κώλυμα αιρετού εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δήμο(άνω των 500€); *Ο εκλεγμένος σύμβουλος κοινοτητας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα οφειλετών του δήμου, δεν έχει κάνει ρυθμιση οφειλών και πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη

Να γνωστοποιήσει εγγράφως το γεγονός στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας που ανήκει ο συγκεκριμένος Δήμος.

Αυτός έχει την εκ του νόμου ευθύνη να εφαρμόσει τα νόμιμα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΤΖΟΥΒΑΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΤΖΟΥΒΑΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Καλησπέρα.Εχω μόνιμη θεση σε νοσοκομείο νοσηλευτρια.Εκλεχθηκα συμβουλος στην πόλη μου.Εκτος απο νοσοκομειο μπορω να πατω αποσπαση σε κάποια άλλη υπηρεσία κ αν ναι σε ποια;Ευχαριστώ εκ των προτερων

Η δυνατότητα απόσπασης του αιρετού επιτρέπει την απόσπαση σε όμοια υπηρεσία.Μόνο σε έλλειψή της (στην έδρα του Δήμου) επιτρέπεται απόσπαση σε παρόμοια υπηρεσία. Στην περίπτωσή σας μπορείτε να αποσπαστείτε στο νοσοκομείο της έδρας του Δήμου και αν δεν έχει  σε ένα κοντινό  Κ.Υ.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από K.K.

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη K.K. Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μάθω για ποιους τομείς οι Περιφέρειες χρησιμοποιούν δικούς τους πόρους και για ποιους τομείς χρηματοδοτούνται από το Κράτος. Ευχαριστώ πολύ!

Η απάντηση δεν είναι απλή. Εκφεύγει των ορίων της παρούσας. Χρειάζεται ειδικό σεμινάριο. Να αναζητήσετε κάτι τέτοιο στην ΕΕΤΑΑ και να μελετήσετε κατ΄αρχήν τον ενιαίο κώδικα Αυτοδιοίκησης.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΑΝΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΑΝΗΣ καλημέρα είμαι υπάλληλος ΙΔΑΧ σε Πανεπιστήμιο. μπορώ να πάρω απόσπαση σε θέση συμβούλου Δημάρχου; θα αμοίβομαι κανονικά;

Μπορείτε να αποσπαστείτε, εφόσον συμφωνήσει ο εργοδότης σας. Θα επιλέξετε το μισθό σας με βάση το ύψος του μισθού κάθε πλευράς.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ελευθερια ψουρουκη

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ελευθερια ψουρουκη Καλησπερα. Οι υπαλληλοι των ΟΤΑ ποτε θα παρουν το εκλογικο επιδομα?

Δυστυχώς για σας θα το πάρετε όταν πιστώσει το σχετικό κονδύλι το Υπουργείο Εσωτερικών

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΤΡΙΑΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΤΡΙΑΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Είμαι εκλεγμενος δημοτικός σύμβουλος και Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ. Υπάρχει κώλυμμα για ανάληψη θέσης αντιδημάρχου

Δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα ανάληψης της θέσης του αντιδημάρχου, πλην όμως ίσως προκύπτει ζήτημα λειτουργικό. Πως θα καλύψετε τις απαιτήσεις των δύο θέσεων; Δεν θα είναι εύκολο.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Βογιατζόγλου Αργυρώ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Βογιατζόγλου Αργυρώ Ειμαι εκπαιδευτικός του δημοσίου, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος. Σε πιθανή αντιδημαρχία μπορώ να διαλέξω τον μισθό μου ως εκπαιδευτικός ή τον μισθό αντιδημάρχου;; Υπάρχει κατι άλλο που πρέπει να γνωρίζω; Ευχαριστώ

Θα επιλέξετε,φυσικά,τον μεγαλύτερο μισθό.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Νίκος Μελάς

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νίκος Μελάς Καλησπέρα σας. Έχω συμμετάσχει στον Δήμο μου στις δημοτικές εκλογές που έγιναν φέτος στον συνδυασμό που βγήκε πρώτος και θα αναλάβει την δημαρχεία. Εγώ ήρθα πρώτος σε ψήφους στο ψηφοδέλτιο.Αναλαμβάνω αυτοδικαίως κάποια θέση αντιδημάρχου ή Πρόεδρου δημοτικού συμβουλίου ή όλα κρίνονται από την πρόταση του Δημάρχου; Τι θα συμβαίνει σε περίπτωσή που ο νέος Δήμαρχος που αναλαμβάνει, θα παραιτηθεί; Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

Είναι αποκλειστικό προνόμιο του Δημάρχου ο ορισμός των Αντιδημάρχων.Πρόεδρος του Δ.Σ. εκλέγεται συνήθως ο προτεινόμενος από την παράταξη του Δημάρχου,χωρίς να απαγορεύεται και άλλη πρόταση.Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης εντός του Δ.Σ.Αν ο Δήμαρχος παραιτηθεί τότε εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του ο νέος Δήμαρχος-αντικαταστάτης.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΕΛΕΝΗ ΜΗΛΙΩΤΗ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΕΛΕΝΗ ΜΗΛΙΩΤΗ Έχω τα εξής ερωτήματα: 1) για την απόσπαση μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου σε θέση ειδικού συνεργάτη Δημάρχου, το άρ.163,παρ.3 του Ν.3584/07 αναφέρει: "αξιόλογη επαγγελματική εμπειρία ή επαρκείς γνώσεις και σημαντική εμπειρία ανάλογη με το αντικείμενο απασχόλησης", δηλ. θα πρέπει να υπάρχει προϋπηρεσία σε ΟΤΑ ή η εμπειρία αποδυκνείεται και από καθήκοντα που έχω ασκήσει στην υπηρεσία μου, που είναι ανάλογα με τα καθήκοντα που θα ασκήσω στο Δήμο; και 2) ειδικός σύμβουλος Δημάρχου μπορεί να γίνει γενικός γραμματέας του ίδιου Δήμου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

1.Δεν είναι υποχρεωτικό η εμπειρία να έχει αποκτηθεί σε ΟΤΑ,μπορεί να αποκτηθεί οπουδήποτε αρκεί να είναι συναφής με το αντικείμενο.

2.Γ.Γ. Δήμου μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει τα κατά νόμο προσόντα, δεν μπορεί όμως να έχει ταυτόχρονα και θέση ειδικού συμβούλου.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος σε τράπεζα και έχω εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Σε περίπτωση που αναλάβω χρέη αντιδημάρχου υπάρχει ειδική άδεια για όλη την διάρκεια της θητείας ή αν ισχύουν οι 60 η 30 ημέρες ειδικής άδειας. Ο δήμος έχει πλυθησμό 60000. Τέλος αν δικαιούμαι και τους δύο μισθούς. Ευχαριστώ

 

1.Οι ειδικές άδειες των αιρετών-ιδιωτικών υπαλλήλων δεν προβλέπονται ρητά.Έχει γίνει δεκτό ότι υπέρ αυτής της κατηγορίας αιρετών.όπως εσείς,υπάρχει  η ειδική άδεια απουσίας την ημέρα που συνεδριάζει το ΔΣ που είναι υποχρεωτική και μπορεί να μεγεθυνθεί σε δύο ανάλογα.Δεν υπάρχει άλλη ειδική άδεια,παρά μόνον για τους δημόσιους υπαλλήλους.

2.Δεν υπάρχει μισθός αντιδημάρχου.Είναι αποζημίωση,προσδιοριζόμενη αναλόγως με το μισθό του Δημάρχου, κατά τη γνώμη μου δε (υπάρχουν και αντίθετες γνώμες) δικαιούσθε στη λήψη και των δύο απολαβών.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Μιλτιάδης Γκουτζιομήτρος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μιλτιάδης Γκουτζιομήτρος Έχω εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά δουλεύω ως αναπληρωτής καθηγητής Ββάθμιας κάθε χρόνο, δικαιούμαι μετάθεση ή απόσπαση στην έδρα του Δήμου μου και βάσει ποιας Νομοθεσίας;

Ως αναπληρωτής δεν δικαιούσθε απόσπασης.Κατά την διαδικασία, όμως, του ετήσιου διορισμού σας αν ζητήσετε λόγω της θέσης σας ως αιρετού να τοποθετηθείτε σε θέση αναπληρωτή στο Δήμο σας,αυτό θα γίνει δεκτό.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γιώργος Κενουδης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιώργος Κενουδης Ποια διαδικασία θα ακολουθήσει ένας δημόσιος υπάλληλος εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος κοινότητας ώστε να είναι κατοχυρωμένος και παρών σε κάθε συνεδρίαση?Ο πρόεδρος σε κοινότητα 7μελη τι μισθό λαμβάνει?

Η παρουσία του προσώπου είναι πάντοτε φυσική. Δηλ. προσέρχεται στη συνεδρίαση και προσυπογράφει την παρουσία του στο σχετικό πρακτικό.

Όσο για το μισθό (δεν είναι μισθός,είναι αποζημίωση) εξαρτάται από τον πληθυσμό του Δήμου,τον προϋπολογισμό του και άλλες παραμέτρους. Ρωτήστε την οικονομική υπηρεσία του Δήμου σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΜΠΡΕΝΤΑ ΜΑΡΙΑ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΜΠΡΕΝΤΑ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΎ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ Η ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΑΡΧΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ

Δεν απαιτείται καμιά δημοσιότητα προ της πρόσληψης Μετά την πρόσληψη απαιτείται.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ιωάννης Αλιμπακης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ιωάννης Αλιμπακης Είμαι εκλεγμένος σύμβουλος τοπικού δημοτικού συμβουλίου Δήμου Έδεσσας. Δικαιούμαι κάποιες μέρες άδεια από Την πυροσβεστική υπηρεσία μου που βρίσκεται στο Πειραιά.

Αναζητήστε την 226/2017 Γνωµοδότηση του Ε’ Τµήµατος του Νοµικού Συμβουλίου του Κράτους σχετική με τις άδειες των αιρετών ΟΤΑ.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συγχαρητήρια για την εκλογή του διατύπωσε με επιστολή της η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με αποδέκτη τον...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!