Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Πολιτική

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από Γ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Καλησπέρα. Ήμουν αιρετός στην τοπική αυτοδιοίκηση, αντιδήμαρχος, εώς τον Αύγουστο του 2014. Μπορώ να είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, γιατί το Αρθρο 59 π.δ. 351/2003 λέει μόνο για δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων. Ευχαριστώ.

Ναι, μπορείτε. 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από βυρωνας Πηττας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη βυρωνας Πηττας Ειμαι δημοτης ζωγραφου αττικης και εργαζομαι στην Αθηνα. Εκανα αιτηση ετεροδημοτη στον τοπο κσταγωγης, στο Αγρινιο. Δικαιουμαι εκλογική  αδεια για την εργασια μου; Τα εχω μπλεξει λιγο. Αν μπορειτε να μου δωσετε μια απαντηση

Σχετικά με την εκλογική άδεια ισχύουν τα εξής:
1. Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
2. Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον συγκεκριμένο σκοπό και καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων της παρ.1 της παρούσας στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του από αυτόν, καθορίζεται ως εξής:
Α. Μισθωτοί για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 έως 200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201 έως 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ' ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια σε αυτές τις περιπτώσεις να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Β. Μισθωτοί για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 έως 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ' ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια σε αυτές τις περιπτώσεις να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
3. Για όσους εκ των μισθωτών που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται και αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους.
4. Η χορηγούμενη άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΣΑΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΣΑΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ποτε θα οριστουν οι δικαστικοι αντιπροσωποι

Το αργότερο τη Δευτέρα 19.1.15.

Αλλά ανακοινώθηκε από χθες (14-1-2015) ο διορισμός τους

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΙΜΟΥ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΙΜΟΥ Παρακαλώ απαντήστε μου στα εξής ερωτήματα. -Δημόσιος Υπάλληλος πενθήμερης Υπηρεσίας που μετακινείται για να ψηφίσει από το Ηράκλειο Κρήτης στην Αθήνα πόσες μέρες εκλογική άδεια δικαιούται? -Τις ημέρες αυτές μπορεί να τις πάρει με επιλογή του ο υπαλληλος είτε πρίν είτε μετά τις εκλογές, ή είναι συγκεκριμένα μία μέρα πριν και μία μετά ή δύο μετα κλπ.Υπάρχει κάποια σχετική εγκύκλιος ή νομολογία για το συγκεκριμένο? Παρακαλώ απαντήστε μου γιατί ο αρμόδιος για την υπογραφή της εκλογικής μου άδειας αρνείται να την υπογράψει (έχω ζητήσει την Πέμπτη και Παρασκευή 22 & 23/1/2015) αν δεν του προσκομίσω κάποιο έγγραφο. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με το υπουργείο για το θέμα αλλά δεν έχει καταστεί δυνατο. Ευχαριστώ θερμά.

Σε κάθε εκλογές με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζονται τα των αδειών των Δ.Υ. Αναμένεται να εκδοθεί.
Συνήθως όμως καθορίζονται τα εξής κατά πάγιο τρόπο.
1. Για υπαλλήλους στους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών.
γ. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο ή άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
2. Για υπαλλήλους στους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους.
γ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο ή άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Είναι προφανές ότι η άδεια χορηγείται από το αρμόδιο υπηρεσιακό όργανο που καθορίζει την έναρξη και τη λήξη της.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Είμαι διορισμένος αναπληρωτής καθηγητής βθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο-λύκειο), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (λήγει στις 30/6/2014). Για την συμμετοχή μου στις εκλογές 25/1/2015 θα έπρεπε δηλώσω παραίτηση ή όχι ? Υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας στην περίπτωση μη παραίτησης ?

Κατά τη γνώμη μου δεν απαιτείται παραίτηση. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Αν επικρατήσει, τότε θα υπάρχει κώλυμα.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Kαλημέρα.Ειμαι υπάλληλος σε δημοτική επιχείριση (Ν.Π.Ι.Δ.) και με σύμβαση αορίστου χρόνου, για να κατέβω ως υποψήφιος βουλευτής στις 25/1/2015 πρέπει να κάνω την διαδικασία παραίτησης μέσω πρωτοδικείου (όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι) ή δεν χρειάζεται καν παραίτηση; Οι με σχέση ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι δεν χρειάζεται να παραιτηθούν. Σε συνέχεια του ερωτήματος: αν υπάρξει παραίτηση και κοινοποιηση στον ΟΑΕΔ (και πρωτοδικειο) υπάρχει επαναφορά μετά τις εκλογές στην θέση με απλή αίτηση ή με καινουργια πρόσληψη ή αποκόπτονται οριστικά οι δεσμοί με το ΝΠΙΔ

Δεν απαιτείται παραίτηση και φυσικά επαναφορά.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Δεσποινα Παλαιολογου

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Δεσποινα Παλαιολογου Καλησπερα σας.ειμαι ιδιωτικη υπαλληλος και κατεβαινω υποψηφια στις εκλογες στις 25/1. Δικαιουμαι αδεια απο την εργασια μου η εστω το σαβ/κο των εκλογων επειδη δουλευω? ευχαριστω

Δυστυχώς δεν υπάρχει η πρόβλεψη τέτοιας ειδικής άδειας, εναπόκειται στον εργοδότη σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΘΑΛΙΑ ΛΑΖΟΥ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΘΑΛΙΑ ΛΑΖΟΥ Πόσοι γραμματείες θα οριστούν για αυτές τις εκλογές;

Προβλέπεται ορισμός ενός γραμματέα.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γεώργιος Τσόγκας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γεώργιος Τσόγκας Μπορεί νά χρησιμοποιηθεί παρατσούκλι στό ψηφοδέλτιο;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν περιλαμβάνεται στη σχετική δικαστική απόφαση της ανακήρυξης του υποψήφιου.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΚΟΝΤΟΥΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΚΟΝΤΟΥΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες αποχής από τις εθνικές εκλογές;;;

Θεωρητικά, κατά την κείμενη νομοθεσία υπάρχει επίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για μη συμμετοχή. Πρακτικά δεν υπάρχει καμιά επίπτωση εδώ και δεκαετίες, αφού οι απέχοντες είναι περίπου το 40 % των εγγεγραμμένων.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ Kαλημέρα.Ειμαι υπάλληλος σε δημοτική επιχείριση (Ν.Π.Ι.Δ.) και με σύμβαση αορίστου χρόνου, για να κατέβω ως υποψήφιος βουλευτής στις 25/1/2015 πρέπει να κάνω την διαδικασία παραίτησης μέσω πρωτοδικείου (όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι) ή δεν χρειάζεται καν παραίτηση;

Οι με σχέση ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι δεν χρειάζεται να παραιτηθούν.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Δημήτρης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Δημήτρης Καλησπέρα! είμαι ΔΥ και έχω παραιτηθεί προκειμένου να συμμετάσχω στις εκλογές. Σε περίπτωση εκλογής, έχω δικαίωμα να επιστρέψω στην υπηρεσία μου ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ;;; Ευχαριστώ.

Σε περίπτωση εκλογής σας μπορείτε να επανέλθετε στην οργανική σας θέση, μετά τη λήξη της βουλευτικής θητείας σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ηλίας Λυριστής

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ηλίας Λυριστής Καλησπέρα σας. Έχω γεννηθεί τον Ιούνιο του 1997 και θεωρητικά έχω το δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου. Από πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών ακούγεται οτι δε θα δοθεί στους γεννηθέντες το 1997 το δικαίωμα ψήφου λόγω αδυναμίας για την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων. Η μητέρα μου έχει υποβάλει αίτηση για διορισμό ως δικαστικός αντιπρόσωπος. Έχω τη δυνατότητα από νομική πλευρά να είμαι γραμματέας στο εκλογικό τμήμα στο οποίο θα τοποθετηθεί ή μου αφαιρείται αυτό το δικαίωμα επειδή λογικά δε θα είμαι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους; Αν μπορώ να διοριστώ ως γραμματέας, υπάρχει κάποια δήλωση που πρέπει να υποβάλω για να είμαι καλυμμένος από νομική άποψη;

Γραμματέας διορίζεται ένας εκλογέας. Αν δεν είστε εκλογέας, δεν μπορείτε να είστε γραμματέας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Μαρία Τριμανδήλη

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μαρία Τριμανδήλη Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, πρέπει να παραιτηθούν ή κάτι σχετικό; Υπάρχει κάποια επίπτωση;

Και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Δ.Υ. οφείλουν να παραιτηθούν.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Αικατερίνη Σακκά

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Αικατερίνη Σακκά Είμαι καθηγήτρια εν ενεργεία .Σε περίπτωση που θέσω υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές και δεν εκλεγώ, ανακτώ κατά τη επάνοδό μου την οργανική μου θέση βάση ποιού νόμου; Για όσο διάστημα διαρκεί η παραίτησή μου έχει νομικά το δικαίωμα ο Δ/ντής Εκπ/σης να δηλώσει το οργανικό κενό και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο να τοποθετήσει άλλον συνάδελφο;

Για την ικανοποίηση της έρευνάς σας, σας γνωρίζω ότι η επάνοδός σας ρυθμίζεται από τη διάταξη του αρ.12 του ν.3231/2004 και γίνεται ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή ανυπαρξία οργανικού κενού.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Μητσοτάκης: Εγώ ή το χάος

Γιάννης Μαγκριώτης

Μια πρώτη και εύκολη ερμηνεία βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις , είναι η καλύτερη σχετικά αξιολόγηση απέναντι στους αντιπάλους του. Συνεπώς ο κ...

Δείτε όλο το άρθρο
Τα ψέματα της Τουρκίας για τα νησιά: Τι λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ για τα περί αποστρατικοποίησης

 Κώστας Μαυραγάνης Οι επίσημες θέσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ως προς τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατικοποίησης. Την έκταση...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί ένας διάλογος με την Τουρκία δεν είναι καλή επιλογή για την Ελλάδα τώρα;

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας, Η Τουρκία αγοράζει χρόνο σε βάρος μας την ώρα που όλη η Δύση έχει αρχίσει να της γυρνά την πλάτη… Από τα πιο δύσκολα...

Δείτε όλο το άρθρο
Το σχέδιο διάλυσης των ελληνικών πανεπιστημίων σε πλήρη εξέλιξη

Το σχέδιο διάλυσης των ελληνικών πανεπιστημίων σε πλήρη εξέλιξη Γιάννης Α. Μυλόπουλος Κλείδωμα Άρθρου:  Free Αφελείς θα έπρεπε ήταν στην...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr (7-9-2022) Δημοσκόπηση της MRB για το newsbomb.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 6,4 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA (2-9-2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA. Προβάδισμα ΝΔ με 7,4 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Αμείωτος ο ενθουσιασμός  και το ενδιαφέρον για την 86η ΔΕΘ - Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η 86η ΔΕΘ

Αμείωτος ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον για την 86η ΔΕΘ - Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η 86η ΔΕΘ


Απόψε στη σκηνή των music events ο Γιώργος Σαμπάνης Τελευταία ευκαιρία για μία επίσκεψη στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο επιχειρηματικό, οικονομικό,...


Δείτε θέμα και σχόλια