Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Πολιτική

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από Ιωάννης Δ. Πομάκης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ιωάννης Δ. Πομάκης Αγαπητέ κύριε Μαμέλη γεια σας, Εκ των προτέρων ζητώ συγγνώμη για την περίπου επανάληψη της ερώτησης, παρότι είδα ότι την έχετε απαντήσει δηλ. αποχή π.χ.80 τις εκατό. Απλά θέλω επιβεβαίωση της απάντησή σας, διότι από συνάδελφό σας νομικό, ελέχθη ότι αναφέρεται στο Σύνταγμα, ότι αν η αποχή είναι 50 τις εκατό συν 1 οι εκλογές επαναλαμβάνονται, αλλά το κυριότερο, γιʼ αυτό & αποκρύπτεται από όλους, είναι ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν δικαιούται να είναι ξανά υποψήφιος στην επανάληψη της εκλογής. Είναι αλήθεια; Ισχύει; Ή όπως αναφέρατε, ισχύει κάτι παρόμοιο σε άλλες χώρες π.χ. Σερβία

Δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη επανάληψης εκλογών λόγω αποχής. Σε ορισμένα συντάγματα υπάρχει, π.χ. Σερβία,στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Στεργιου Ελευθέριος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Στεργιου Ελευθέριος Ο Γραμματέας εφορευτικής επιτροπής δικαιούται άδεια, αν δεν ψηφίζει στον τόπο που είναι γραμματέας;

Δεν υπάρχει ειδική διάταξη που να προβλέπει άδεια για τον γραμματέα της εφορευτικής επιτροπής

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Χατζης Ορεστης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χατζης Ορεστης θα ειμαι αντιπροσωπος συνδυασμου στις δημοτικες εκλογες. Πρεπει ο υποψηφιος δημαρχος να παει καποιος εγγραφο στο πρωτοδικειο η στο δημο, η αρκει το χαρτι που μου εδωσε για να δωσω στο δικαστικο αντιπροσωπο του τμηματος?

Αρκεί το διοριστήριο που έχετε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΙΔΑΚΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΙΔΑΚΗΣ ΕΙΜΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΕ 5ΜΕΛΕΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΓΩ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δικαιούσθε απόσπαση εφόσον εκλεγείτε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Α.Μ.

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Α.Μ. Υπάρχει κάποιο πρότυπο ένστασης για χρήση από αντιπρόσωπο συνδυασμού για δημοτικές ή Περιφερειακέ εκλογές;

Συνήθως ο κάθε συνδυασμός διαθέτει τον δικό του τύπο και προμηθεύει τους αντιπροσώπους που διορίζει στα τμήματα.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από παπαιωαννου μαρια

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη παπαιωαννου μαρια ειμαι υποψηφια στην περιφερεια πως μπορω να παρω τα αποτελεσματα απο τον δημο μου μολις τα λαβουν απο τα εκλογικα κεντρα?

Ο Δήμος δεν λαμβάνει αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα με φροντίδα των δικαστικών αντιπροσώπων αποστέλλονται στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Επομένως η βασική πηγή γνώσης των αποτελεσμάτων είναι η περιφέρεια, η οποία συνήθως τα αναρτά άμεσα στον δικό της ιστότοπο από τον οποίο θα έχετε άμεση και έγκυρη ενημέρωση. 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Νικος Σ.

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Νικος Σ. Η απόσπαση σε περίπτωση εκλογής τοπικού συμβούλου και όχι Τοπικού Προέδρου εγκρίνεται βάση του Ν.4071/12 άρθρο 7 παράγραφος 2 η οποία αντικατέστησε την παράγραφο 7 του άρθρου 93 του Ν.3852/10.Θέλω να μου πείτε τι σημαίνει Τοπικό Μέλος(δεν είναι ο σύμβουλος??).Ευχαριστώ

Η νέα διάταξη έχει ως εξής:
......7. Δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτησή τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν. Για τους υπηρετούντες σε παραμεθόριες περιοχές η παρούσα διάταξη έχει ισχύ μόνο για μετάθεση ή απόσπαση αποκλειστικά σε άλλη παραμεθόρια περιοχή.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Στέλιος Ε. Παππάς

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Στέλιος Ε. Παππάς -Πώς ορίζονται τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών ; - Σας παρακαλώ να μου πληροφορήσετε, συγκεκριμένα: τη διαδικασία, τα κριτήρια βάσει των οπαίων ορίζονται οι πολίτες μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, για τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πώς συγκροτούνται οι εφορευτικές επιτροπές

Απαραίτητη για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας είναι η εφορευτική επιτροπή, υπό την προεδρία ενός δικαστικού αντιπροσώπου (συνήθως δικηγόρου), μέλη της οποίας είναι πολίτες που επιλέγονται ύστερα από κλήρωση. Τα μέλη της, πλην του δικαστικού αντιπροσώπου και του γραμματέα, δεν πλήρωνονται και δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανώτερης βίας (πχ ασθένεια).
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για την προετοιμασία και διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών μαζί με ισάριθμα αναπληρωματικά κληρώνονται από τα οικεία Πρωτοδικεία, μεταξύ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου στον οποίο υπάγεται το εκλογικό τμήμα.
Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών διορίζονται ή κληρώνονται μεταξύ των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος. Πρέπει να κατοικούν στο δήμο ή το εκλογικό διαμέρισμα που υπάγεται το εκλογικό τμήμα για το οποίο κληρώθηκαν, να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Η κλήρωση ή ο διορισμός τους πρέπει να γίνει δεκαπέντε ημέρες από την προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή μέχρι την 7η Μαΐου 2014. Ειδοποιούνται για το διορισμό τους με φροντίδα των αντίστοιχων εισαγγελέων Πρωτοδικών και με απόδειξη (το ειδοποιητήριο επιδίδεται από όργανο της ελληνικής αστυνομίας) πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 12η Μαΐου, και είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.
Δεν μπορούν να κληρωθούν ή διορισθούν μέλη εφορευτικών επιτροπών -και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν, δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών- δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι υπηρέτησαν με αυτές τις ιδιότητες την τελευταία τριετία προ της εκλογής. Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γιʼ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι κατά την τελευταία τριετία.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Στέλιος Ε. Παππάς

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Στέλιος Ε. Παππάς Στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, 17 / 23-4-2014, με θέμα: «Εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα […]», γίνεται αναφορά σ’ αυτούς, που δεν υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και εξαιρούνται, όπως: «σε άλλους σοβαρούς λόγους». | Θεωρώ την τελευταία φράση, γενικόλογη. Εγώ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, συγκεκριμένα: Συμπολίτης μας, με τετραπληγία (80%), αν δεν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, θα του επιβληθούν οι οριζόμενες κυρώσεις από το Π.Δ. 26 / 2012 ;

Ο νομοθέτης θέλησε με την αναφορά του για "σοβαρούς λόγους" να καλύψει ένα φάσμα αντικειμενικών αδυναμιών άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Τέτοιος λόγος είναι προφανώς μια σοβαρή ασθένεια όπως η τετραπληγία και μάλιστα σε ποσοστό 80%.
Αλλά και άλλοι  σοβαροί λόγοι, απίθανοι (την ημέρα των εκλογών ναυαγός) ή πιθανοί (επαγγελματίας πιλότος της ΟΑ που ταξιδεύει στην Αυστραλία μια μέρα πριν τις εκλογές και δεν προλαβαίνει να γυρίσει).
Σε κάθε περίπτωση με 35% περίπου αποχή (άνω των 3.000.000 πολιτών) οι όποιες προβλεπόμενες κυρώσεις καθίστανται στην πράξη ανεφάρμοστες για προφανείς λόγους! 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Κώστας Τ.

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Κώστας Τ. Είμαι Αστυνομικός και βάζω υποψηφιότητα για το τοπικός συμβουλος.Αν εκλεγώ τοπικός σύμβουλος σε 3 μελες τοπικό συμβούλιο και όχι Πρόεδρος δικαιούμαι απόσπαση στον τόπο όπου έχω εκλεγεί?

Απόσπαση δικαιούται ο πρόεδρος ή ο εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας. 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΘΩΜΑΣ Χ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΘΩΜΑΣ Χ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ??

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι απαγορεύεται.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Κώστας Σακαλής

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Κώστας Σακαλής Υπάρχει κάποια σελίδα που να τα γράφει όλα αναλυτικά;; Το τι χρειάζεται για να βάλει κάποιος υποψηφιότητα, τι έξοδα έχει, που τυπώνει τα ψηφοδέλτια, σε τι μέγεθος, σε τυπογραφείο του κράτους, όπου θέλει, που να γράφει τα πάντα.

Η ερώτησή σας δεν είναι νομικού περιεχομένου

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Χρηστος Α

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χρηστος Α Υπηρετω στα σωματα ασφαλειας. Εαν εκλεγω συμβουλος σε 3μελες τοπικο συμβουλιο παιρνω αποσπαση η ειναι μονο για τα 5μελη συμβουλεια; Ρωταω μονο για τη περιπτωση που βγω συμβουλος και οχι προεδρος.

Δικαιούται άδεια 30 ημερών πλέον της κανονικής μόνον ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Διευθυντης σε ΙΚΑ εχει το ασυμβιβαστο θέσης και αν ναι μεχρι ποτε μπορούμε να κανουμε ενσταση

Αν προΐσταται σε οργανική μονάδα του ΙΚΑ υπάρχει ασυμβίβαστο. Η ιδιότητα του Διευθυντή δεν αρκεί από μόνη της. Ενστάσεις-τώρα πια- κατατίθενται μετά τις εκλογές της 1ης Κυριακής.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Κ. ΤΣΟΚΑΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Κ. ΤΣΟΚΑΣ Mπορω να είμαι υποψήφιος στις δημοτικες εκλογες και στις ευρωεγκλογές΄;

Ναι, μπορείτε

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Η δημοκρατία κινδυνεύει, από τους κάθε είδους ευησυχασμούς.

Γιάννης Μαγκριώτης

Η μετεμφυλιακή περιορισμένη δημοκρατία , δεν μπόρεσε να γίνει δημοκρατία , δεν της το επέτρεψαν οι πολιτικές και οι κοινωνικές δυνάμεις του...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί το διάγγελμα ήταν μια εκτροπή...

Γιατί το διάγγελμα ήταν μια εκτροπή... Ελένη Καρασαββίδου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Όταν ήμουν παιδάκι στο σχολείο δεχόμουν μπούλινγκ γιατί κάποιες...

Δείτε όλο το άρθρο
Τέλλογλου μετά την κατάθεση στον Ντογιάκο: Υπήρχαν παρακολουθήσεις το 2017-2018 και όχι μόνο του Κ. Μητσοτάκη

anixneuseis

Ο Τάσος Τέλλογλου προσέρχεται στον εισαγγελέα του Α. Πάγου -Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI 11/08/2022  16:45 Περισσότερες από τρεις ώρες...

Δείτε όλο το άρθρο
«Ποιος είναι ο Μαλιχούδης;»

«Ποιος είναι ο Μαλιχούδης;» Γιάννης Τσεκούρας Κλείδωμα Άρθρου:  Free Το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων μονοπωλεί το...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το ΘΕΜΑ, 24-7-2022 Το εκλογικό σκηνικό δείχνει παγιωμένο, σύμφωνα  με νέα δημοσκόπηση της Marc για το "Θέμα". Σύμφωνα με την ανάλυση  της δημοσκόπησης οι... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll για tomanifesto (19-7-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για tomanifesto. Προβάδισμα ΝΔ με 8,9 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ

Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ


Πιο επίκαιρο από ποτέ το αφιέρωμα της 86ης ΔΕΘ στην Κυκλική Οικονομία παρουσιάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στο...


Δείτε θέμα και σχόλια