Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Πολιτική

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από Γ. Παπαγιάννης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γ. Παπαγιάννης Αν αντισταθώ με κάθε τρόπο στην πληρωμή του χαρατσιού και εμποδίσω τη διακοπή του ρεύματος, ποια διαδικασία θα κινήσει εναντίον μου και ποιος; Εγώ έχω δικαίωμα να κινήσω δίκη εις βάρος οιουδήποτε εισβάλλει στην ιδιωτική μου περιουσία με αυτόν τον ανήκουστο τρόπο; Και αν στο μέλλον δικαιωθεί η προσφυγἠ κατά του χαρατσιού π.χ. από το ΣτΕ, θα δικαιωθώ αυτομάτως κι εγώ που αντιστάθηκα; θα αποζημιωθώ (και από ποιον) για τις συνέπειες που θα έχω στο μεταξύ υποστεί; θα πρέπει να προσφύγει ο καθένας προσωπικά ή θα πάρουν το μέτρο πίσω (για να μας το ξαναφέρουν "συνταγματικό"); Θα επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα; Θα πρέπει να απαιτηθούν με αγωγές που δεν θα εκδικαστούν πρακτικά ποτέ; Μια τέτοια αγωγή έχω καταθέσει πριν από 7 χρόνια! Φυσικά δεν ελπίζω πια.

Ηδη διάφοροι πολίτες προσέφυγαν στην τακτική δικαιοσύνη με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων
κατά της ΔΕΗ με αίτημα την μη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που αποτελεί προσβολή της προσωπικότητάς τους.
Δύο μονομελή Δικαστήρια (Καλαμάτας και Καβάλας) χορήγησαν προσωρινή διαταγή απαγόρευσης διακοπής του
ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι την εκδίκαση της αίτησης και αναμένεται με ενδιαφέρον η έκβασή της τις επόμενες ημέρες.
Από την διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ θα ωφεληθούν μόνον οι προσφεύγοντες και όχι όλοι,καθόσον πρόλειται για ατομική
προσφυγή.
Κατά τη γνώμη μου-δυστυχώς- το κράτος-Λεβιάθαν θα επιβάλει με κάθε μορφή "νομικού αυταρχισμού"
(μεγάλο κόστος προσφυγής-μεγάλο διάστημα αναμονής,κ.α.) αλλά και μέσω της
κρατικής βίας (ποινικοποίηση αντίστασης) την είσπραξη του χαρατσιού.
¨Ομως μετά την πρόσφατη εξέλιξη της δήλωσης του αρμόδιου κοινοτικού Επιτρόπου η κυρίαρχη νομική άποψη είναι
ότι στο τέλος θα υπάρξει δικαίωση στους προσφεύγοντες ακόμη κι αν χρειαστεί προσφυγή στο ΕΔΔΑ
(Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γ. Παπαγιάννης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γ. Παπαγιάννης Eίμαι φορολογούμενος πολίτης. Πλήρωσα μέχρι τώρα τα χαράτσια για την οικογένειά μου και για την μακαρίτισσα πεθερά μου. Αλλά σκέφτομαι να πάψω να πληρώνω τα αχρεωστήτως απαιτούμενα κάνοντας αρχή από το τέλος ακινήτου (ΔΕΗ). Αλλά το ερώτημά μου σήμερα είναι άλλο: Κάθε μέρα ακούμε και για κάποιον μεγαλοοφειλέτη που συλλαμβάνεται, άλλος για κάποια εκατομμύρια άλλος για λιγότερα. Όλα αυτά είναι μηδαμινά μπροστά στα 200 εκατομμύρια που φέρεται (στο διαδίκτυο) ότι χρωστάει γνωστή κυρία υπουργού. Γι' αυτήν την υπόθεση έχει δικαίωμα/πιθανότητα να μάθει/να ζητήσει δίωξη ο τυχαίος φορολογούμενος πολίτης και πώς; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

Ο κάθε πολίτης-και εσείς-μπροστά σε κάθε περίπτωση προκλητικής
φοροδιαφυγής (όπως η συγκεκριμένη) έχει το αναφαίρετιο δικαίωμα της καταγγελίας.
Η καταγγελία απευθύνεται στο ΣΔΟΕ και μπορεί να είναι είτε έγγραφη είτε προφορική
είτε διαδικτυακή,επώνυμη ή και ανώνυμη.

Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)

Τηλ Καταγγελιών: 1517, 2103401113

Email: kataggelies@sdoe.gr

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ανδρεας κομνηνος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ανδρεας κομνηνος Σας παρακαλω ποιος νομος λεειοτι οιδιωτης πρεπει να πωληση το σπιτι του για να πληρωση τα χρεη του κρατους και γιατι το κρατος δεν πουλαειτην δικια του περιουσια για να ξεχρεωθη.

Ούτε η ηθική ούτε το δίκαιο δικαιολογεί τέτοια εκβιαστικά διλήμματα από πλευράς
της Πολιτείας.Καταννοώ την οργισμένη ερώτηση και σας πληροφορώ ότι στο πλαίσιο του
επικαιροποιημένου μνημονίου και των Συμφωνιών της 21ης Ιουλίου και 26ης Οκτωβρίου 2011
προβλέπονται εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού
Δημοσίου,ύψους 50 δις ευρώ,μέσω του Δημόσιου Ταμείου Κρατικής Περιουσίας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΑΝΔΡΕΑΣ  ΚΟΜΝΗΝΟΣ Κυριε ΜΑΜΕΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ.ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΠΟ ΣΤΕ.

Επί του ερωτήματος την απάντηση δίνουν:
 
το άρθρο 7 (εδαφ.α παρ.3) του ισχύοντος Συντάγματος 1975/2008
σύμφωνα μες το οποίο απαγορεύεται η δήμευση της περιουσίας.
 
Κείμενο Αρθρου 7

1. Εγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της.

Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης.

2. Τα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαγορεύονται και τιμωρούνται, όπως νόμος ορίζει.

"3. Η γενική δήμευση απαγορεύεται. Θανατική ποινή δεν επιβάλλεται, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο νόμο για κακουργήματα τα οποία τελούνται σε καιρό πολέμου και σχετίζονται με αυτόν".

4. Νόμος ορίζει με ποιους όρους το Κράτος παρέχει, ύστερα από δικαστική απόφαση, αποζημίωση σε όσους καταδικάστηκαν, προφυλακίστηκαν ή με άλλο τρόπο στερήθηκαν άδικα ή παράνομα την προσωπική τους ελευθερία.

και το άρθρο 17 του ισχύοντος Συντάγματος 1975/2008

για την προστασία της ιδιοκτησίας

Κείμενο Αρθρου 17

1. Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος.

2. Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης. Αν ζητηθεί απευθείας ο οριστικός προσδιορισμός της αποζημίωσης, λαμβάνεται υπόψη η αξία κατά το χρόνο της σχετικής συζήτησης στο δικαστήριο.

"Αν η συζήτηση για τον οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης διεξαχθεί μετά την παρέλευση έτους από τη συζήτηση για τον προσωρινό προσδιορισμό, τότε για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη η αξία κατά το χρόνο της συζήτησης για τον οριστικό προσδιορισμό.

Στην απόφαση κήρυξης πρέπει να δικαιολογείται ειδικά η δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης αποζημίωσης. Η αποζημίωση, εφόσον συναινεί ο δικαιούχος, μπορεί να καταβάλλεται και σε είδος ιδίως με τη μορφή της παραχώρησης της κυριότητας άλλου ακινήτου ή της παραχώρησης δικαιωμάτων επί άλλου ακινήτου."

3. Η ενδεχόμενη μεταβολή της αξίας του απαλλοτριούμενου μετά τη δημοσίευση της πράξης απαλλοτρίωσης, και μόνο εξαιτίας της, δεν

λαμβάνεται υπόψη.

4. "Η αποζημίωση ορίζεται από τα αρμόδια δικαστήρια. Μπορεί να οριστεί και προσωρινά δικαστικώς, ύστερα από ακρόαση ή πρόσκληση του δικαιούχου, που μπορεί να υποχρεωθεί κατά την κρίση του δικαστηρίου να παράσχει για την είσπραξή της ανάλογη εγγύηση, σύμφωνα με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος. Νόμος μπορεί να προβλέπει την εγκαθίδρυση ενιαίας δικαιοδοσίας, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 94, για όλες τις διαφορές και υποθέσεις που σχετίζονται με απαλλοτρίωση, καθώς και την κατά προτεραιότητα διεξαγωγή των σχετικών δικών. Με τον ίδιο νόμο μπορεί να ρυθμίζεται ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζονται εκκρεμείς δίκες." Πριν καταβληθεί η οριστική ή προσωρινή αποζημίωση διατηρούνται ακέραια όλα τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη και δεν επιτρέπεται η κατάληψη

"Προκειμένου να εκτελεστούν έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της Χώρας είναι δυνατόν, με ειδική απόφαση του δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για τον οριστικό ή προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης, να επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, υπό τον όρο της καταβολής εύλογου τμήματος της αποζημίωσης και της παροχής πλήρους εγγύησης υπέρ του δικαιούχου της αποζημίωσης, όπως νόμος ορίζει. Η δεύτερη πρόταση του πρώτου εδαφίου εφαρμόζεται αναλόγως και στις περιπτώσεις αυτές."

Η αποζημίωση που ορίστηκε καταβάλλεται υποχρεωτικά το αργότερο μέσα σε ενάμισι έτος από τη δημοσίευση της απόφασης για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης και, σε περίπτωση απευθείας αίτησης για οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης, από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του δικαστηρίου, διαφορετικά η απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως

Η αποζημίωση δεν υπόκειται, ως αποζημίωση, σε κανένα φόρο, κράτηση ή τέλος.

5. Νόμος ορίζει τις περιπτώσεις υποχρεωτικής ικανοποίησης των δικαιούχων για την πρόσοδο, την οποία έχασαν από το ακίνητο απαλλοτριώθηκε ως το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης.

6. Οταν πρόκειται να εκτελεστούν έργα κοινής ωφέλειας ή γενικότερης σημασίας για την οικονομία της Χώρας, νόμος μπορεί να επιτρέψει την απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου ευρύτερων ζωνών, πέρα από τις εκτάσεις που είναι αναγκαίες για την κατασκευή των έργων. Ο ίδιος νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους μιας τέτοιας απαλλοτρίωσης, καθώς και τα σχετικά με τη διάθεση ή χρησιμοποίηση, για δημόσιους ή

κοινωφελείς γενικά σκοπούς, των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται επιπλέον όσων είναι αναγκαίες για το έργο που πρόκειται να εκτελεστεί.

7. Νόμος μπορεί να ορίσει ότι για την εκτέλεση έργων με προφανή κοινή ωφέλεια υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμών κοινής ωφέλειας και δημόσιων επιχειρήσεων, επιτρέπεται να διανοιχθούν υπόγειες σήραγγες στο επιβαλλόμενο βάθος, χωρίς αποζημίωση, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβλάπτεται η συνήθης εκμετάλλευση του υπερκείμενου ακινήτου.  

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΑΝΔΡΕΑΣ  ΚΟΜΝΗΝΟΣ Το κοψιμο των συνταξεων τι διαβαθμηση αντισυνταγματικοτητος εχει κ.Μαμελη.

Δεν υπάρχουν διαβαθμίσεις στην αντισυνταγματικότητα.
Μια διάταξη νόμου είναι ή δεν είναι αντισυνταγματική.
Δεν υπάρχει "ολίγον αντισυνταγματική",όπως δεν υπάρχει "ολίγον έγκυος".
Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος καθώς και οι διατάξεις του μνημονίου που
επιβάλουν περικοπές στις συντάξεις έχουν προσβληθεί ήδη-πέραν
των άλλων λόγων- και για αντισυνταγματικότητα από πολλούς φορείς
(μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) ενώπιον του ΣτΕ.
Η προσφυγή αυτή συζητήθηκε,όλα κρίθηκαν συνταγματικά και επίκειται
η δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Παναγιώτης Μουντανέας, πολιτικός μηχανικός

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Παναγιώτης Μουντανέας, πολιτικός μηχανικός Η κυβέρνηση ασκεί την εκτελεστική εξουσία δηλαδή φροντίζει για την εφαρμογή των νόμων τους οποίους "γράφει" η νομοθετική (κοινοβούλιο). Οι περισσότεροι υπουργοί τα τελευταία χρόνια συμπεριφέρονται ως η "συγγραφή" νόμων να ήταν το έργο τους και η φροντίδα για εφαρμογή των ισχυόντων το πάρεργο. Αυτό είναι συμβατό με το σύνταγμα μας ή όχι; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Καίρια και καλή ερώτηση,ειδικά στις χαλεπές μέρες μας.
Δυστυχώς η απάντηση παραπέμπει στην πολιτική
ως τεχνική εξουσίας που κινείται σε πλαίσια μιας κοινωνικής δυναμικής,δηλ.
εκφράζει τον παρόντα συσχετισμό των κοινωνικών δυνάμεων.
Από τυπική συνταγματική άποψη η αναποτελεσματικότητα (ή και ανικανότητα)
της εκτελεστικής ε4ξουσίας-κυβέρνησης αντιμετωπίζεται θεσμικά:
 
-από τη Βουλή
(κοινοβουλευτικός έλεγχος,πρόταση μομφής,καταψήφιση,κ.α.),ελέγχεται,διορθώνεται
και ανατρέπεται
-από τον Πρωθυπουργό που διορίζει και παύει τους υπουργούς της κυβέρνησής του.
Ομως το θέμα παραπέμπεται στην πολιτική με δεδομένο το κομματικό πολιτικό μας σύστημα
που πολλές φορές εθελοτυφλεί στην προφανή αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων και τις συντηρεί
με τις μεθόδους της κομματικής πειθερχίας και του κομματικού πελατειακού συστήματος.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Χριστίνα Χ.

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χριστίνα Χ. Ισχύει το παρακάτω: ΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ 51% ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ?

Από καμιά διάταξη της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Η δυνατότητα της υποψηφιότητας για αιρετή θέση είτε στις εθνικές είτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές υφίσταται πάντοτε υπό τον όρο τήρησης των διατάξεων περί ασυμβιβάστων και περί εκλογικών κωλυμμάτων.
Στις διατάξεις αυτές δεν περιλαμβάνεται η παραπάνω εκτίμηση.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Χρήστος Κίτσος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χρήστος Κίτσος ποιός είναι ο έλαχιστος αριθμός εγκύρων ψηφοδελτίων που απαιτουνται για να εκλεγεί η νέα κυβερνηση?

Δεν υπάρχει ελάχιστος αριθμός εγκύρων ψηφοπδελτίων,ούτε ελάχιστος αριθμός ψηφοφόρων. Εναπόκειται στο πλειοψηφόν κόμμα να σταθμίσει την πολιτική του νομιμοποίηση στην περίπτωση που "πλειοψηφίσει" με έγκυρα λιγότερα από τα άκυρα.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΓΡΙΜΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΓΡΙΜΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ κ.Μαμελη σκοπεύω να καταθέσω μήνυση για εξύβριση διότι με αποκάλεσσ ΠΑΣΟΞΗ,παρακαλώ εκτός από το αδίκημα της εξύβρισης είναι και αδίκημα για υποχρέωση του εγκαλούντα να γιαουρτώσει τον αδικήσαντα

Το ερώτημα του κ.Γρίμπα,είναι σύνθετο και έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις.
Τον παρακαλώ να με αναζητήσει προσωπικά για την εξυπηρέτησή του.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γιάννης Αννουσάκης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιάννης Αννουσάκης Όταν γίνεται μια ερώτηση βουλευτή, όπως του Καρατζαφέρη για την αντισυνταγματικότητα Αντιπροέδρου χωρίς υπουργείο, η απάντηση του άλλου αντιπροέδρου – Υπουργού, ότι είχε γίνει και στο παρελθόν, είναι η νόμω αρμοδία απάντηση η απλά παίζουν τα παιδία μεταξύ τους. Η νόμω αρμοδία κρίση ως αντισυνταγματική θέση, για την έκπτωση του Αντιπροέδρου Πάγκαλου, από που πρέπει να εκδοθεί και με πια διαδικασία. Πολίτης μπορεί να ασκήσει την αίτηση έκπτωσης και με πια διαδικασία ??. Ευχαριστώ.

 

Στη χώρα μας ο έλεγχος της συνταγματικότητας της νομοθεσίας είναι «διάχυτος», δηλ. μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε δικαστήριο κάθε βαθμίδας.

Στη νομική μας φιλολογία είναι χαρακτηριστική η φράση από τον προηγούμενο αιώνα ότι «ακόμη και ο Ειρηνοδίκης Κρωπίας (Κορωπίου) μπορεί να κρίνει την αντισυνταγματικότητα».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μεν πολίτης αν έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει σε δικαστήριο αμφισβητώντας την συνταγματικότητα της περίπτωσης, ο δε βουλευτής, μπορεί με την προϋπόθεση τήρησης των διατάξεων του κανονισμού της Βουλής να προκαλέσει σχετική ψηφοφορία περί της συνταγματικότητας ή μη, αφού η Βουλή έχει το δικαίωμα να κρίνει η ίδια, μετά από σχετική γνωμοδότηση του επιστημονικού της συμβουλίου.

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ζώης Πάνος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ζώης Πάνος Είναι αντισυνταγματική η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράματος από μόνο πλειοψηφία 150+1 βουλευτών;

 

Η ελληνική και διεθνής νομική επιστημονική κοινότητα έχει ήδη ξοδέψει πολύ μελάνι για το θέμα αυτό, με διιστάμενες απόψεις.

Η πιθανή αντισυνταγματικότητα του «Μεσοπρόθεσμου» θα κριθεί στα εθνικά και ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Κατά τη γνώμη μου θα ακολουθήσει τη νομική τύχη και την πορεία του «Μνημονίου», για την αντισυνταγματικότητα του οποίου  νομικοί και συνταγματολόγοι έχουν ήδη επιχειρηματολογήσει (Κασιμάτης, Χρυσόγονος, Μαριάς, Καζάκος, κλπ.),ενώ αντίθετες απόψεις υπέρ της συνταγματικότητας, έχουν εκφράσει τόσο το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής των Ελλήνων όσο και άλλοι συνταγματολόγοι (Μανιτάκης, κλπ.).

Για την αντισυνταγματικότητα του «Μνημονίου» ήδη από το 2010 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Διοικητικής Δικαιοσύνης) ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και  άλλοι συλλογικοί φορείς, με πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού.

Μεγάλη ομάδα εξειδικευμένων νομικών και συνταγματολόγων με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ.Γρ. Κασιμάτη συνέταξαν το σχετικό δικόγραφο και υποστήριξαν τις θέσεις των αιτούντων την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου στη δίκη που έγινε στις αρχές του έτους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ολομέλεια (έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών), με μεγάλη πλειοψηφία  -υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών, σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν- έκρινε (μεταξύ των άλλων) ότι:

- το Μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση, καθόσον δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

-με το Μνημόνιο δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας, αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας.

-συνάδουν με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο, όπως είναι οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδόματος θερινών διακοπών, δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) κ.λπ.

- λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν αυτές τις περικοπές στις αποδοχές, μισθούς και συντάξεις, οι οποίες είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα.

-το Μνημόνιο δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές, ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στις Διεθνείς Συμβάσεις,

-τα μέτρα, που επιβάλλει το Μνημόνιο, τα οποία αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογούνται κατ' επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι αποτελούν, ταυτοχρόνως, και σκοπούς κοινού ενδιαφέροντος των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-με το Μνημόνιο ελήφθησαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας, μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα πιθανά ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

-οι διατάξεις του Μνημονίου δεν προσκρούουν -όπως υποστηρίζουν ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.- σε μία πλειάδα άρθρων του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 2 για την προστασία της ανθρώπινης αξίας, το άρθρο 4 που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας, το άρθρο 17 για την προστασία της ιδιοκτησίας, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και ο μισθός, το άρθρο 25 που αφορά την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 28, που αναφέρει ότι οι διεθνείς συμβάσεις επικυρώνονται με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Τέλος, οι 55 σύμβουλοι Επικρατείας που πλειοψήφησαν, κατά τις εισηγήσεις των Συμβούλων Επικρατείας Μαίρης Σάρπ και  Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, έκριναν ότι οι περικοπές στις αποδοχές, τις συντάξεις και τις άλλες αμοιβές που έγιναν με το Μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις Διεθνείς Συμβάσεις, κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας, ενώ σε περίπτωση που θα υπάρξει νέο Μνημόνιο (όπως π.χ. το Μεσοπρόθεσμο) και που θα επιβάλει νέες περικοπές αποδοχών, κ.λπ., τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.

Κατόπιν αυτών, όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν.

Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2011,οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος προς τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

 

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Αναστάσιος Τσορλίνης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Αναστάσιος Τσορλίνης Πρόεδρος Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας δεν έχει συγκαλέσει συνεδρίαση συμβουλίου εοπί 3 συνεχόμενους μήνες. Ο Καλλικράτης προβλέπει την ποινή της αργίας κατ'αρχήν και σε περίπτωση υποτροπής παύση. Που και πως (προσφυγή δικαστική?, απλό έγγραφο?) γνωστοποιείται το ανωτέρω παράπτωμα? Ευχαριστώ

Η κείμενη νομοθεσία ρυθμίζει λεπτομερειακά το ζήτημα που θέτει η ερώτηση.

 Παρατίθενται αυτούσια τα σχετικά άρθρα (με τονισμένα τα σημεία που ενδιαφέρουν).

 Από το περιεχόμενό τους εξάγεται ότι:

 1.Ο πρόεδρος που παραβιάζει την υποχρέωση σύγκλισης της κοινότητας μπορεί να τεθεί σε αργία και υποτροπιάζων σε έκπτωση.

 2.Αρμόδιος για την επιβολή της ποινής (μετά από σύμφωνη γνώμη του πειθαρχικού συμβουλίου) είναι ο Ελεγκτής Νομιμότητας που εδρεύει στη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επειδή δεν έχει γίνει ακόμη η επιλογή του, τα καθήκοντα του Ελεγκτή Νομιμότητας ασκεί ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γενικών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 3.Προφανώς απαιτείται έγγραφη καταγγελία σε αυτόν (Ελεγκτή Νομιμότητας) από όποιον έχει άμεσο έννομο συμφέρον (π.χ. εκλεγμένος σύμβουλος της κοινότητας ή ο Δήμαρχος ή ο Συμπαραστάτης του Δημότη, κλπ.)

 

Νόμος 3852/2010

 

Άρθρο 88

Σύγκληση του συμβουλίου τοπικής και

δημοτικής κοινότητας

1. Το συμβούλιο της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας

συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του

υποχρεωτικά τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα, καθώς

και όταν το απαιτούν οι υποθέσεις της τοπικής ή δημοτι-

κής κοινότητας.

2. Ο πρόεδρος καλεί το συμβούλιο σε συνεδρίαση με

γραπτή πρόσκληση ή ηλεκτρονικά, στην οποία αναφέ-

ρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η πρόσκληση

δημοσιεύεται στο γραφείο της τοπικής ή δημοτικής κοι-

νότητας, και επιδίδεται στους συμβούλους τρεις (3) του-

λάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζε-

ται για τη συνεδρίαση.

3. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση αυτή

μπορεί να επιδοθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην

πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται για ποιο λόγο η συνε-

δρίαση είναι κατεπείγουσα. Πριν από τη συζήτηση το

συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.

4. Ο πρόεδρος καλεί το συμβούλιο, όποτε το ζητήσει,

με γραπτή αίτηση, το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον των

κατοίκων της τοπικής κοινότητας. Στην αίτηση αναφέρο-

νται τα θέματα που θα συζητηθούν. Εάν ο πρόεδρος δεν

συγκαλέσει το συμβούλιο το αργότερο μέσα σε δέκα

(10) ημέρες από την παραλαβή της αίτησης, το συμβού-

λιο συνέρχεται με πρόσκληση του αμέσως επόμενου

πλειοψηφήσαντος συμβούλου.

5. Αν ο πρόεδρος της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας

παραλείπει αδικαιολόγητα επί δύο (2) συνεχείς μήνες ή

δύο (2) συνεχείς φορές κατά τις διατάξεις των προη-

γούμενων παραγράφων να συγκαλέσει το συμβούλιο,

μπορεί να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής

να τιμωρηθεί με την ποινή της έκπτωσης από το αξίωμα

κατά την προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 234 του παρόντος.

 

 

Άρθρο 216

Ελεγκτής Νομιμότητας

1. Σε κάθε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. συνι-

στάται θέση προϊσταμένου αυτής, που φέρει τον τίτλο

Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος είναι ανώτατος υπάλ-

ληλος που διορίζεται με πενταετή θητεία και λαμβάνει α-

ποδοχές υπαλλήλου με βαθμό 1ο κατηγορίας ειδικών θέ-

σεων.

2. Τα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό στη θέ-

ση του Ελεγκτή Νομιμότητας είναι: α) πτυχίο νομικού

τμήματος Α.Ε.Ι., β) είτε διδακτορικό ή μεταπτυχιακό δί-

πλωμα ελληνικού Α.Ε.Ι. ή ισότιμο της αλλοδαπής στο

γνωστικό αντικείμενο του δημοσίου ή αστικού ή εμπορι-

κού δικαίου είτε πενταετής δικηγορική εμπειρία ή προϋ-

πηρεσία σε συναφές με τη θέση αντικείμενο και γ) άρι-

στη ή πολύ καλή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσ-

σας.

3. Για τη θέση αυτή μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότη-

τα και μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, κάτοχος πτυχίου

νομικού τμήματος Α.Ε.Ι., με άριστη ή πολύ καλή γνώση

μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας, ο οποίος έχει ασκή-

σει καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Δι-

εύθυνσης. Στην περίπτωση αυτή ο Ελεγκτής Νομιμότη-

τας κατά τη διάρκεια της θητείας του τελεί αυτοδικαίως

σε απόσπαση από την οργανική του θέση και λαμβάνει

τις αποδοχές μόνον του Ελεγκτή Νομιμότητας.

4. Ο ορισμός δικηγόρου σε θέση Ελεγκτή Νομιμότητας

δεν αποτελεί λόγο ασυμβιβάστου, αναστέλλει όμως την

άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος κατά τη διάρ-

κεια της θητείας του.

5. Η επιλογή του Ελεγκτή Νομιμότητας γίνεται, μετά

από προκήρυξη του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρω-

σης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από το Ειδικό

Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.). Το

ΕΙ.Σ.Ε.Π. επιλέγει τον καταλληλότερο μεταξύ των υπο-

ψηφίων, μετά από συνέντευξη, με βάση τα τυπικά και ου-

σιαστικά προσόντα του. Ο επιλεγείς διορίζεται, ως Ελε-

γκτής Νομιμότητας και τοποθετείται σε μία από τις Αυ-

τοτελείς Υπηρεσίες Ο.Τ.Α., με απόφαση του Υπουργού

Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυ-

βέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της

Κυβερνήσεως.

6. Τον Ελεγκτή Νομιμότητας, όταν απουσιάζει ή κω-

λύεται, αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο προϊστάμε-

νος Διεύθυνσης της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας

Ο.Τ.Α. τον οποίο ορίζει ο Ελεγκτής Νομιμότητας με από-

φασή του. Σε περίπτωση κατά την οποία η θέση του Ελε-

γκτή Νομιμότητας είναι κενή, τα καθήκοντα Ελεγκτή Νο-

μιμότητας ασκεί ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γενι-

κών Υποθέσεων.

7. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ-

ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να

ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τα ανωτέρω

προσόντα των υποψηφίων και τη διαδικασία επιλογής

του Ελεγκτή Νομιμότητας.

 

Άρθρο 234

Πειθαρχική διαδικασία

1. Οι πειθαρχικές ποινές της αργίας και της έκπτωσης

επιβάλλονται με αιτιολογημένη απόφαση του Ελεγκτή

Νομιμότητας, αφού προηγηθεί απολογία του εγκαλουμέ-

νου ή περάσει η προθεσμία που έχει τάξει ο Ελεγκτής

Νομιμότητας με γραπτή κλήση στον εγκαλούμενο, χωρίς

αυτός να έχει απολογηθεί. Η προθεσμία αυτή δεν μπορεί

να είναι μικρότερη από δέκα ημέρες.

2. Για την επιβολή των πειθαρχικών ποινών της αργίας

και τη διάρκειά της, καθώς και της έκπτωσης απαιτείται

σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο απο-

τελείται: α) από τον πρόεδρο του Εφετείου της έδρας

της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. ή το νόμι-

μο αναπληρωτή του, ως πρόεδρο, β) δύο εφέτες με τους

αναπληρωτές τους, γ) έναν Προϊστάμενο Διεύθυνσης

της οικείας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. με

τον αναπληρωτή του και δ) έναν αιρετό εκπρόσωπο της

οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, όταν ελέγχεται

πειθαρχικά αιρετός δήμων, ή της Ένωσης Περιφερειών,

όταν ελέγχεται πειθαρχικά αιρετός περιφέρειας, ως μέ-

λη. Γραμματέας του συμβουλίου και αναπληρωτής του ο-

ρίζεται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού της Αυτο-

τελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α..

3. Ο εγκαλούμενος μπορεί να εμφανίζεται αυτοπρο-

σώπως, καθώς και με πληρεξούσιο δικηγόρο ή να εκπρο-

σωπείται από πληρεξούσιο δικηγόρο στο συμβούλιο και

να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Το συμβούλιο συνε-

δριάζει σε δημόσια συνεδρίαση για την οποία συντάσσο-

νται πρακτικά, μπορεί να εξετάζει μάρτυρες και να εκτι-

μά οποιοδήποτε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο. Η σύμφω-

νη γνώμη παρέχεται ύστερα από μυστική διάσκεψη, δύο

(2) μήνες το αργότερο, αφότου το συμβούλιο έλαβε το

σχετικό παραπεμπτικό έγγραφο του Ελεγκτή Νομιμότη-

τας. Η ποινή πρέπει να είναι ανάλογη με τη βαρύτητα

του παραπτώματος, στο οποίο έχει υποπέσει ο εγκαλού-

μενος.

4. α. Τα δικαστικά μέλη του συμβουλίου της παραγρά-

φου 2 ορίζονται με απόφαση του οργάνου που διευθύνει

το δικαστήριο, ύστερα από αίτημα του Ελεγκτή Νομιμό-

τητας. Με την ίδια απόφαση ορίζονται και τα αναπληρω-

ματικά μέλη, εφόσον ο αριθμός αυτών που υπηρετούν εί-

ναι επαρκής.

β. Ο αιρετός εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δή-

μων Ελλάδας ή ο αιρετός εκπρόσωπος της Ένωσης Πε-

ριφερειών μαζί με τους αναπληρωτές τους ορίζονται α-

πό το Διοικητικό Συμβούλιο της οικείας Ένωσης.

γ. Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης της Αυτοτελούς Υπη-

ρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. μαζί με τον αναπληρωτή του,

καθώς και ο γραμματέας, ορίζονται από τον Ελεγκτή Νο-

μιμότητας.

5. Το συμβούλιο της παραγράφου 2 συγκροτείται κάθε

δύο χρόνια με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας.

6. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί μέσα σε τριάντα (30) ημέ-

ρες από την κοινοποίηση της απόφασης του Ελεγκτή

Νομιμότητας να προσφύγει κατά αυτής στο Συμβούλιο

της Επικρατείας, το οποίο κρίνει την υπόθεση και κατ'

ουσίαν. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής α-

ναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης που επιβάλλει

την ποινή. Αν ασκηθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Ε-

πικρατείας, η επιτροπή αναστολών του δικαστηρίου, ύ-

στερα από αίτηση του προσφεύγοντος, κρίνει για τη χο-

ρήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής σταθμίζοντας

και τη συνδρομή του δημόσιου συμφέροντος. Σε περί-

πτωση κατάθεσης αίτησης αναστολής, η ποινή που έχει

επιβληθεί δεν εκτελείται μέχρι να εκδοθεί η απόφαση

της επιτροπής αναστολών.

 

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Ανδρέας Μαυράκης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Ανδρέας Μαυράκης Εαν σε επόμενες εκλογές δεν προσέλθει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων πχ.80% τί επιπτώσεις υπάρχουν;Ευχαριστώ Ανδρέας Μαυράκης.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη χώρα μας δεν υπάρχει καμιά απολύτως επίπτωση

νομομότητας της εκλογής. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση της αποχής του 80% των ψηφοφόρων η εκλογή των αιρετών οργάνων θα θεωρηθεί νόμιμη.

Αντίθετα σε άλλες χώρες η εκλογική νομοθεσία τους προβλέπει ελάχοστα ποσοστά συμμετοχής για τη νομιμοποίηση της εκλογής (πχ.Σερβία)

Είναι αυτονόητο ότι  στην περίπτωση της εξαιρετικά μειωμένης συμμετοχής η πολιτική και δημοκρατική νομιμοποίηση των αιρετών οργάνων θα είναι μειωμένη,με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΟΥΚΑΚΗ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΟΥΚΑΚΗ Ασυμβίβαστο εκλογιμότητας

Ο νομοθέτης στο ν.3852/2010 καθορίζει περιοριστικά τόσο τα προσόντα όσο και τα ασυμβίβαστα της εκλογιμότητας.
Δηλ.της δυνατότητας του εκλέγεσθαι.
 
Προσόντα= τα ελάχιστα που πρέπει να διαθέτει
Ασυμβίβαστα=αυτά που δεν πρέπει να υφίστανται στο πρόσωπό του.
Παρατίθενται οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 13,14 και 15 του παραπάνω
νόμου.

Ν.3852/2010

 

Άρθρο 13

Προσόντα εκλογιμότητας

1. Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί ο δημότης που έχει

την ικανότητα να εκλέγει και έχει συμπληρώσει το 21ο

έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της διενέργειας

των εκλογών. Δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος δημοτι-

κής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωπος τοπικής κοινό-

τητας μπορεί να εκλεγεί ο δημότης που έχει την ικανό-

τητα να εκλέγει και έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της η-

λικίας του κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών.

2. Δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος της δημοτικής ή

τοπικής κοινότητας μπορεί να εκλεγεί και ο πολίτης κρά-

τους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ομογενής και ο

νομίμως διαμένων αλλοδαπός υπήκοος τρίτων χωρών,

σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 3838/ 2010 (ΦΕΚ 49 Α΄),

εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του

κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών και έχει την ι-

κανότητα να εκλέγει, σύμφωνα και με τις ειδικότερες

διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

Άρθρο 14

Κωλύματα και ασυμβίβαστα

1. Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δη-

μοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής

κοινότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας:

α) Δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί των ενόπλων δυ-

νάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και θρησκευτικοί

λειτουργοί των γνωστών θρησκειών.

β) Γενικοί Γραμματείς και υπάλληλοι των δήμων με ο-

ποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, καθώς

και δημοτικοί συμπαραστάτες, στους δήμους όπου υπη-

ρετούν.

γ) Πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομι-

κών προσώπων δημοσίου δικαίου με εξαίρεση τα ιδρύμα-

τα, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί, υπάλληλοι με οποιαδήπο-

τε σχέση εργασίας δημοτικών νομικών προσώπων δημο-

σίου δικαίου και ιδρυμάτων, καθώς και διευθύνοντες και

εντεταλμένοι σύμβουλοι και υπάλληλοι νομικών προσώ-

πων ιδιωτικού δικαίου, πλην αστικών εταιρειών μη κερ-

δοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν συστήσει ή στα

οποία συμμετέχουν οι δήμοι, στους οποίους υποβάλ-

λουν υποψηφιότητα.

δ) Υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας των δή-

μων που συνενώνονται στο νέο δήμο που προκύπτει από

τη συνένωση.

ε) Υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας του Δη-

μοσίου, των περιφερειών, των νομικών προσώπων δημο-

σίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού

δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρή-

σεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το

Δημόσιο, με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στους δή-

μους στα διοικητικά όρια των οποίων άσκησαν καθήκο-

ντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής

Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν

από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών. Στη ρύθμιση

του προηγούμενου εδαφίου δεν υπάγονται οι διευθυ-

ντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθ-

μιας εκπαίδευσης, καθώς και οι διευθυντές τμημάτων,

μονάδων, κλινικών και εργαστηρίων ιατρικής υπηρεσίας

του Ε.Σ.Υ..

στ) Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών

συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι

των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών

νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επι-

χειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων

ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή

ως μέτοχος, στους δήμους, στους οποίους έχουν την έ-

δρα τους τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, μέσα στο δεκαο-

κτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλο-

γών.

2. Κώλυμα εκλογιμότητας συντρέχει για όσους έχουν

εκπέσει από το αιρετό αξίωμά τους, κατόπιν αμετάκλη-

της καταδίκης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο γ΄

της παραγράφου 1 του άρθρου 236 του παρόντος.

Το κώλυμα αυτό ισχύει για την επόμενη της έκπτωσης

δημοτική περίοδο.

3. Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δη-

μοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοι-

νότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας:

α. Όποιοι συνδέονται με το δήμο ή τα νομικά τους

πρόσωπα, εκτός από τους συνδέσμους, με σύμβαση

προμήθειας, εκτέλεσης δημοτικού έργου, παροχής υπη-

ρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης δη-

μοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας με αντικείμενο α-

ξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως.

β. Γενικοί Διευθυντές, πρόεδροι και μέλη διοικητικών

συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι και εταίροι κεφαλαι-

ουχικών εταιρειών, που έχουν συμβληθεί με το δήμο, ε-

φόσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρείες υ-

περβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού κεφα-

λαίου της εταιρείας, καθώς και εταίροι προσωπικών εται-

ρειών και κοινοπρακτούντα πρόσωπα, που έχουν συμ-

βληθεί με το δήμο, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις

της προηγούμενης περίπτωσης.

Αν δήμος συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην ε-

πιχείρηση που συμβάλλεται, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο

για τους αιρετούς του δήμου που μετέχουν στη διοίκηση

δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και δημοτικών επιχειρή-

σεων.

4. Η ιδιότητα και το αξίωμα του δημάρχου, του προέ-

δρου του συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή

του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας ή η κατοχή ο-

ποιουδήποτε άλλου αιρετού αξιώματος σε όργανα της

τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού δεν αποτελεί λό-

γο ασυμβιβάστου ή αναστολής άσκησης του λειτουργή-

ματός τους, με την επιφύλαξη του άρθρου 16 για:

α) τους δικηγόρους και συμβολαιογράφους,

β) τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού

(Δ.Ε.Π.) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

(Α.Ε.Ι.), τα μέλη Επιστημονικού Προσωπικού των Τεχνο-

λογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και το ειδικό

διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό τους.

5. Δεν αποτελεί ασυμβίβαστο η σύναψη σύμβασης α-

γοράς δημοτικών ακινήτων, εφόσον η εκποίηση έχει γί-

νει ύστερα από πλειοδοτική δημοπρασία.

6. Δεν αποτελούν κώλυμα ή ασυμβίβαστο η ιδιότητα

μέλους της διοίκησης και η ιδιότητα του υπαλλήλου δη-

μοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας,

που συνδέονται με το δήμο με σύμβαση που είναι σχετι-

κή με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

7. Το κώλυμα που προβλέπεται στις περιπτώσεις α΄ έ-

ως και δ΄ της παραγράφου 1 παύει να υπάρχει, αν τα

πρόσωπα στα οποία συντρέχει παραιτηθούν από τη θέση

τους πριν από την ημέρα της ανακηρύξης των υποψη-

φίων. Η παραίτηση επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή

στον πρόεδρο πρωτοδικών, ο οποίος την υποβάλλει αμέ-

σως στην αρχή που είναι αρμόδια να την αποδεχθεί. Η

παραίτηση θεωρείται ότι γίνεται δεκτή από την επίδοσή

της και δεν ανακαλείται. Ειδικές διατάξεις που απαγο-

ρεύουν την υποβολή ή την αποδοχή της παραίτησης των

προσώπων που προβλέπει η παράγραφος 1 ή που περιο-

ρίζουν το δικαίωμά τους να παραιτηθούν ή την αρμοδιό-

τητα της αρχής να αποδεχθεί την παραίτησή τους εξακο-

λουθούν να ισχύουν. Τα πρόσωπα της περίπτωσης α΄

της παραγράφου 1 που παραιτήθηκαν πρέπει επιπροσθέ-

τως να μην έχουν υπηρετήσει στα διοικητικά όρια του

δήμου που υποβάλλουν υποψηφιότητα μέσα σε χρονικό

διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών πριν από την ημε-

ρομηνία ανακήρυξης των υποψηφίων.

Το πρώτο εδάφιο αυτής της παραγράφου δεν ισχύει

για τους θρησκευτικούς λειτουργούς.

8. Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτι-

κών ή τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι των τοπικών

κοινοτήτων που αποδέχονται οποιοδήποτε από τα καθή-

κοντα ή τα έργα που συνιστούν ασυμβίβαστο ή αποκτούν

δημοτικότητα σε άλλο δήμο εκπίπτουν από το αξίωμά

τους. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του ο-

ποίου υπάγεται ο οικείος δήμος, με απόφασή του, διαπι-

στώνει την ύπαρξη του ασυμβιβάστου και την έκπτωση

από το αξίωμα εφόσον υποβληθεί σχετική ένσταση από

τα αναφερόμενα στο άρθρο 45 του παρόντος, πρόσωπα.

Κατά της απόφασης με την οποία διαπιστώνεται το α-

συμβίβαστο χωρεί αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμ-

βουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο

άρθρο 50 του παρόντος.

9. Υποψηφιότητα και στους δύο βαθμούς τοπικής αυ-

τοδιοίκησης δεν επιτρέπεται.

10. Σύμπτωση στο ίδιο πρόσωπο της ιδιότητας αιρετού

του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και του δεύ-

τερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης αποκλείεται.

11. Στους δήμους που συνιστώνται με το άρθρο 1 του

παρόντος νόμου τα ανωτέρω κωλύματα και ασυμβίβαστα

συντρέχουν στα πρόσωπα που πληρούν τις αντίστοιχες

προϋποθέσεις στην εδαφική περιφέρεια του νέου δήμου.

12. Για τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του

Νοεμβρίου 2010 ισχύουν αποκλειστικά τα κωλύματα του

άρθρου 29 του Κ.Δ.Κ. στα διοικητικά όρια της εκλογικής

τους περιφέρειας.

Άρθρο 15

Ασυμβίβαστο εξαιτίας οφειλών

1. Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβου-

λοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εκ-

πρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων εκείνοι που είναι, α-

πό οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του δήμου, των νομι-

κών προσώπων δημοσίου δικαίου του δήμου, καθώς και

της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσής

του (Δ.Ε.Υ.Α.) και των δημοτικών κοινωφελών επιχειρή-

σεών του.

2. Αν οφειλέτης του δήμου ή των νομικών προσώπων

της προηγούμενης παραγράφου εκλεγεί δήμαρχος, δη-

μοτικός σύμβουλος, σύμβουλος δημοτικής ή τοπικής κοι-

νότητας ή εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας, οφείλει

να εξοφλήσει την οφειλή του έως την ημέρα της εγκατά-

στασης των νέων δημοτικών αρχών.

3. Αν τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνουν οφειλέτες

του δήμου ή των ανωτέρω νομικών προσώπων μετά την

εκλογή τους, οφείλουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους

μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών, αφότου κατέστη ορι-

στική η βεβαίωση της οφειλής και έλαβαν γνώση αυτής ή

σε περίπτωση άσκησης ενδίκων βοηθημάτων, αφότου

εκδόθηκε τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αν η εξόφληση

των οφειλών του άρθρου αυτού δεν γίνει μέσα στην α-

νωτέρω προθεσμία, εκτός από την περίπτωση διακανονι-

σμού της οφειλής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

εκπίπτουν από το αξίωμά τους. Το Διοικητικό Πρωτοδι-

κείο, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται ο οικείος δή-

μος, με απόφασή του, διαπιστώνει την ύπαρξη του ασυμ-

βιβάστου και την έκπτωση από το αξίωμα, εφόσον υπο-

βληθεί σχετική ένσταση από τα πρόσωπα που αναφέρο-

νται στο άρθρο 247 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Κατά της απόφασης με την οποία διαπιστώνεται το α-

συμβίβαστο χωρεί αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμ-

βουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο

άρθρο 50 του παρόντος.

4.Στις οφειλές των προηγούμενων παραγράφων εμπί-

πτουν και αυτές που βεβαιώνονται υπέρ των δήμων και

κοινοτήτων, που συνενώνονται με το άρθρο 1 του παρό-

ντος ή των νομικών τους προσώπων της παραγράφου 1.


 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Χαραλαμπος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Χαραλαμπος Δικαιούνται μισθο οι προεδροι των τοπικων συμβουλιων και αν ναι, τί ποσο; ευχαριστω

 

Σύμφωνα με το παρατιθέμενο άρθρο του ν.3852/2010 ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας

δικαιούται εξόδων κίνησης.

Το ύψος τους κυμαίνεται ανά Δήμο, καθοριζόμενο από υπουργική

Απόφαση (μέσος όρος 400 ευρώ μηνιαίως). Μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ,

όμως επειδή η αναζήτηση είναι σύνθετη, είναι ασφαλέστερο να γίνει σχετική ερώτηση για τον

συγκεκριμένο Δήμο στην κρατική Περιφέρεια.

 

Άρθρο 80

Πρόεδρος συμβουλίου και εκπρόσωπος

τοπικής κοινότητας

1. Πρόεδρος του συμβουλίου τοπικής κοινότητας ή εκ-

πρόσωπος τοπικής κοινότητας είναι ο υποψήφιος του

πλειοψηφήσαντος συνδυασμού στην τοπική κοινότητα

που έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμη-

σης και σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που είναι γραμ-

μένος πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης.

2. Αν η θέση του προέδρου του συμβουλίου της τοπι-

κής κοινότητας ή του εκπροσώπου τοπικής κοινότητας

κενωθεί λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το

αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, τη θέση

του καταλαμβάνει ο επόμενος σε σταυρούς προτίμησης

στην τοπική κοινότητα.

3. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας

είναι μέλος του τοπικού συμβουλίου και προεδρεύει στις

συνεδριάσεις του. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπι-

κής κοινότητας και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότη-

τας μετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλί-

ου με δικαίωμα ψήφου, όταν στην ημερήσια διάταξη πε-

ριλαμβάνεται θέμα που αφορά ειδικά την αντίστοιχη το-

πική κοινότητα.

4. Στον πρόεδρο του συμβουλίου της τοπικής κοινότη-

τας και στον εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας παρέχονται

από το δήμο έξοδα κίνησης, που ορίζονται με απόφαση

του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρο-

νικής Διακυβέρνησης, μετά από γνώμη της Κεντρικής Έ-

νωσης Δήμων.

 

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη  αλλάζει τη ζωή μας  Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0

AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη ζωή μας Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0


Στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια εστίασε κατά τη...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια