Οι συνεργαζόμενοι με το eklogika.gr δικηγόροι απαντούν δωρεάν σε μία ερώτηση κάθε χρήστη για θέματα, πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Για επιπλέον νομική υποστήριξη μπορείτε να απευθύνεστε στο Legallive.gr

 


 

Πως να βρείτε την απάντηση που θέλετε ή να υποβάλετε νέα ερώτηση

Οι νομικοί – συνεργάτες του eklogika.gr έχουν ήδη απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα πολιτικής, εκλογών και αυτοδιοίκησης.

Πως μπορείτε να αναζητήσετε την ερώτηση – απάντηση που σας ενδιαφέρει:

  1. Στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά της ερώτησης που σας ενδιαφέρει (π.χ. άδεια για προεκλογικό αγώνα). Θα εμφανιστούν όλες οι κατηγορίες σχετικών καταχωρημένων ερωταπαντήσεων. Πατήστε GO για να δείτε τις ερωταπαντήσεις
  2. Από το φίλτρο “κατηγορίες” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν είτε “πολιτική” είτε ‘αυτοδιοίκηση’
  3. Από το φίλτρο “Νομικοί” μπορείτε να επιλέξετε μόνο τις ερωτήσεις – απαντήσεις συγκεκριμένου νομικού

Πως μπορείτε να υποβάλετε νέα ερώτηση

Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και συμπληρώστε τα πεδία υποβολής ερώτησης

Πολιτική

Πατήστε πάνω σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση. Μεταβείτε στο τέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για να υποβάλετε τη δική σας ερώτηση

Ερώτηση από ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΑΡΓΥΡΗ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΑΡΓΥΡΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΟΚΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΜΕ ΑΣΕΠ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΩ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΩΛΥΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Μπορείτε να είστε υποψήφια ευρωβουλευτής

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Αντώνης κ.

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Αντώνης κ. είμαι στρατιωτικός και υποψήφιος σε χωριό κάτω τον 300 κατοίκων .αν εκλεγώ εκπρόσωπος τοπική κοινότητας δικαιούμαι άδεια  30 μέρες επιπλέον της κανονικής? και αν ναι ξέρετε που μπορώ να βρω την διαταγή η τον νόμο αν υπάρχει για αυτό....

Ως εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας δικαιούσθε 30 ημέρες επιπλέον άδεια, σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους που τις έχει η υπηρεσία σας.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Γιάννης Τερζίδης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Γιάννης Τερζίδης Ο Πρόεδρος του ΔΣ ανώνυμης εταιρίας που έχει συστήσει Δήμος και δεν είναι αιρετός, υπάγεται στο κώλυμα του αρ.14 περ. γ'; Συνεπώς πρέπει να παραιτηθεί μέχρι μια μέρα πριν την ανακήρυξη; Ρωτώ επειδή το άρθρο αναφέρεται σε Προέδρους ΝΠΔΔ (όχι ΑΕ) και στη συνέχεια κάνει λόγο για Δ/τες Συμβούλου ή εντεταλμένους συμβούλους των άλλων νομ.προσώπων. Υπάρχει κάποιο υπόδειγμα δήλωσης παραίτησης; Ευχαριστώ

Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να παραιτηθείτε. Δεν χρειάζεται ειδικό υπόδειγμα αλλά ένα λιτό και σαφές κείμενο παραίτησης από τη συγκεκριμένη θέση.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Κώστας Σακαλής

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Κώστας Σακαλής Τι έξοδα έχει κάποιος για Ανεξάρτιτος Βουλευτής (εκτός τα έξοδα για την διαφήμιση που ειναι θέμα του υποψηφίου) ;

Τα μοναδικά απαραίτητα έξοδα είναι αυτά της εκτύπωσης ψηφοδελτίων που απαιτούνται.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΤΣΙΜΤΣΙΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΤΣΙΜΤΣΙΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Καλημερα σας Οναμαζομαι Τσιμτσιριδης Γεωργιος και Θα ήθελα να σας υποβάλλω καποια ερωτήματα: Ειμαι Υπαλληλος με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με Δημοτική Κοινωφελή επιχείρηση(ΝΠΙΔ) του Δήμου στον οποίο θέλει να εκλεγώ. Μπορεί να θέσω υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος? Συγκεκριμένα απασχολουμαι με την ιδιότητα του γυμναστή και Διευθυντής του προγράμματος ΚΔΑΠμεΑ. Δεύτερον αν εχω κωλυμα και παραιτηθω προκειμένου να συμμετάσχω στις εκλογές μπορεί στη συνέχεια να επανέλθω αυτοδίκαια στην υπηρεσία μου? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Πρέπει, δυστυχώς, να παραιτηθείτε. Μπορείτε όμως να επανέλθετε.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Μαριέτα Φυρού

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Μαριέτα Φυρού Είμαι με πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στο Δήμο. Προκειμένου να θέσω υποψηφιότητα ως Δημοτική Σύμβουλος μέχρι πότε έχω δικαίωμα να υποβάλλω την παραίτησή μου;

Η προθεσμία παραίτησης είναι μέχρι την προτεραία της ανακήρυξης, δηλ. μέχρι και 3 Μαΐου. Η προσωπική μου γνώμη, όμως, είναι ότι δεν χρειάζεται παραίτησή σας γιατί τα πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης δεν έχουν εργοδότη το Δήμο..

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από αλεξανδροσ πετσιος

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη αλεξανδροσ πετσιος ειμαι αστυνομικος σταιωαννινα αν εκλεγω κοινοτικος συμβουλος μπορει η υπηρεσια μονα με αποαπασει στον εβρο για 1 μηνα?

Που θέτετε υποψηφιότητα;

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ Είναι δυνατόν το Πρωτοδικείο να διαπιστώσει κώλυμα εκλογιμότητας υποψηφίου κατά την ανακήρυξη των συνδυασμών χωρίς να ασκηθεί κάποιο ένδικο μέσο(ένσταση, υπόμνημα κ.τ.λ) από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον;

Θεωρητικά το Πρωτοδικείο μπορεί να διαπιστώσει εξ ιδίων κώλυμα, πρακτικά δεν το κάνει ποτέ (κατά τη δική μου εμπειρία) γιαυτό και ακολουθούν πολλές δικαστικές προσφυγές μετά τις εκλογές.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Θωμάς λαππας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Θωμάς λαππας Καλησπέρα ειμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ πυροσβέστης στο επάγγελμα. Εάν εκλεγώ δικαιούμαι απόσπαση στην πόλη που θα θέσω υποψηφιότητα; Ισχύει κ για εμάς ότι ισχύει για το υπόλοιπο δημόσιο;

Βεβαίως, με την εκλογή σας δικαιούσθε απόσπαση.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από κωνσταντακοπουλος δημητρης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη κωνσταντακοπουλος δημητρης ειμαι υπαλληλος δευα πυργου εργασιακη σχεση και θελω να θεσω υποψηφιοτητα για δημοτικος συμβουλος στις εκλογες στις 18 μαιου .πρεπει να παραιτηθω απο τη δουλεια μου?

Αν η ΔΕΥΑ δεν χαρακτηρίζεται ΝΠΔΔ τότε δεν χρειάζεται-κατά τη γνώμη μου-παραίτηση.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από κωνσταντακοπουλος δημητρης

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη κωνσταντακοπουλος δημητρης Ειμαι υπαλληλος δευα πυργου. με εργασιακη σχεση. Μπορω να ειμαι υποψηφιος δημοτικος συμβουλος η πρεπει να παραιτηθω?

Παραθέτω τη σχετική ερμηνεία της κείμενης νομοθεσίας. Εάν η δημοτική επιχείρηση είναι ΝΠΙΔ, δεν υπάρχει κώλυμα υποψηφιότητας.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ που παρατίθενται αναλυτικά.
 
Κωλύματα Εκλογιμότητας - Ασυμβίβαστα
Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 12 του Ν. 3852/2010, για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εκπροσώπους τοπικής κοινότητας στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 ισχύουν αποκλειστικά και μόνο τα κωλύματα του άρθρου 29 ΚΔΚ, στα διοικητικά όρια της εκλογικής τους περιφέρειας. 
Διευκρινίζεται ότι είναι δυνατόν υποψήφιοι να μην καταλαμβάνονται από τα κατωτέρω κωλύματα, αναφορικά με την εκλογική περιφέρεια, στην οποία θέτουν υποψηφιότητα, όμως από 1.1.2011 εάν εκλεγούν μπορεί να καταλαμβάνονται από τα ασυμβίβαστα του άρθρου 14 του Ν. 3852/ 2010, τα οποία πληρούνται στα όρια πλέον του νέου Δήμου.
1. Ετσι δεν μπορούν να εκλεγούν στα αξιώματα των δημοτικών αρχών:
α.Οι δικαστικοί λειτουργοί.
β.Οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
γ.Οι θρησκευτικοί λειτουργοί
δ.Οι γενικοί γραμματείς Δήμων και οι υπάλληλοι Δήμων ή Κοινοτήτων, που αποτελούν εκλογική περιφέρεια, όπου υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δηλαδή ως μόνιμοι, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Το κώλυμα αυτό δεν υφίσταται για τους δικηγόρους του Δήμου, αφού συνδέονται, ρητώς, με σχέση έμμισθης εντολής. Επίσης, το κώλυμα αυτό δεν καταλαμβάνει τους διοικητές και τα μέλη διοίκησης ΝΠΔΔ, οργανισμών κλπ. Όμως, το κώλυμα αυτό, παρόλο που δεν εισάγεται ρητά με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υφίσταται προκειμένου για τους ειδικούς συμβούλους και τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου, καθώς και τους επιστημονικούς συνεργάτες του άρθρου 67 του Ν. 1416/ 1984.
Οι υπάλληλοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίοι καθίστανται, κατʼ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 95, παρ 5 και 257 του Ν. 3852/ 2010 υπάλληλοι των νέων Δήμων, δεν καταλαμβάνονται από το κώλυμα αυτό.
ε.Οι υπάλληλοι των δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ιδρυμάτων των Δήμων ή Κοινοτήτων, που αποτελούν εκλογική περιφέρεια τωννέων Δήμων, και όπου υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Στους ανωτέρω συμπεριλαμβάνονται και οι υπάλληλοι των Συνδέσμων, στους οποίους συμμετέχει ο Δήμος ή Κοινότητα, αφού χαρακτηρίζονται και αυτοί ως ΝΠΔΔ.
 
Το κώλυμα αυτό δεν ισχύει για τους υπαλλήλους των δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων ή των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ή των αστικών μη- κερδοσκοπικών εταιρειών, στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος ή η Κοινότητα, εφόσον πρόκειται περί νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
 
στ.Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των φορέων του  δημόσιου τομέα, όπως αυτός είναι οριοθετημένος κατά το χρόνο διενέργειας των εκλογών, που υπηρετούν στις εκλογικές περιφέρειες, στα διοικητικά όρια των οποίων ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης ένα έτος πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών.
.
2. Επίσης, δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
α.Όσοι  έχουν εκπέσει από το αιρετό αξίωμά τους, σύμφωνα με το άρθρο 146  ΚΔΚ μετά από αμετάκλητη καταδίκη για  μία σειρά από αδικήματα.
β.Όσοι συνδέονται με το Δήμο ή την Κοινότητα, που αποτελούν εκλογικές περιφέρειες και όπου επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, ή τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εξαιρουμένων των Συνδέσμων, με σύμβαση που αφορά α)προμήθεια β)εκτέλεση δημοτικού ή κοινοτικού έργουγ)παροχή υπηρεσιών δ)παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας, ύψους 5.000 ευρώ και άνω συνολικά ετησίως. Δηλαδή όσοι έχουν συνάψει σύμβαση της οποίας οι όροι από πλευράς υποχρεώσεων και των δύο μερών δεν έχουν εκπληρωθεί κατά το χρόνο ανακήρυξης του υποψηφίου, από πλευράς υποχρεώσεων και των δύο μερών.
Στο κώλυμα αυτό εμπίπτουν και όσοι έχουν συνάψει με το Δήμο ή Κοινότητα, που αποτελούν εκλογική περιφέρεια, σύμβαση έργου, ως εμπεριεχόμενη στην παροχή υπηρεσιών.
Αναφορικά με την εφαρμογή του κωλύματος αυτού σημειώνεται ότι το χρηματικό ποσό ανάγεται στο συμβατικό οικονομικό αντικείμενο και δεν σχετίζεται με το καθαρό κέρδος του αντισυμβαλλόμενου, ενώ στο ανωτέρω αποτρεπτικό ποσό δεν περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Ο χαρακτήρας της σύμβασης ως κύριας, παρεπόμενης ή συμπληρωματικής ή, ακόμη, και αφορώσης αντάλλαγμα νέων υπερβατικών εργασιών δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε έννομη διαφοροποίηση.
Επίσης, ο χρόνος καταβολής του συμβατικού τιμήματος είναι νομικά αδιάφορος για την άρση του εκκρεμούς χαρακτήρα της σύμβασης, ενώ και η υπαναχώρηση του υποψηφίου από τη συμβατική σχέση, κατά άρθρο 389 ΑΚ, δεν αίρει το κρίσιμο κώλυμα.
γ.Όσοι είναι μέλη  διοικητικών συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι, και εταίροι  κεφαλαιουχικών (δηλ. ΑΕ και ΕΠΕ) εταιρειών,  που έχουν συμβληθεί με το Δήμο ή την Κοινότητα, που αποτελούν εκλογικές περιφέρειες, όπου  προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα, με σύμβαση που αφορά μόνο προμήθεια, εκτέλεση δημοτικού ή κοινοτικού έργου, παροχή υπηρεσιών,  παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας, ύψους 5.000 ευρώ και άνω συνολικά ετησίως, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρίες αυτές υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το ίδιο κώλυμα ισχύει και για όσους είναι εταίροι προσωπικών εταιρειών (ΟΕ και ΕΕ), καθώς και για κοινοπρακτούντα πρόσωπα.
Δεν αποτελούν κώλυμα η ιδιότητα μέλους της διοίκησης και η ιδιότητα του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με το Δήμο, στον οποίο το μέλος της Διοίκησης ή ο υπάλληλος επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των οργανισμών αυτών.
 
Ασυμβίβαστα
Για όσους εκλεγούν δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι τοπικής κοινότητας τα κωλύματα που αναλύθηκαν στην ενότητα 3 αποτελούν ταυτόχρονα και ασυμβίβαστα. Επιπλέον όμως από 1.1.2011 θα ισχύουν και τα ασυμβίβαστα του άρθρου 14 του Ν.3852/2010.
Επομένως τα πρόσωπα αυτά δεν μπορούν να είναι κατά τη διάρκεια της θητείας τους:
i.    Διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι και υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, πλην αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι Δήμοι, στους οποίους έχουν εκλεγεί.
ii.    Προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης  του Δημοσίου, των περιφερειών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο, με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στους Δήμους στα διοικητικά όρια  του νέου δήμου. Ασυμβίβαστο δεν έχουν οι διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι διευθυντές τμημάτων, μονάδων, κλινικών και εργαστηρίων ιατρικής υπηρεσίας του Ε.Σ.Υ.
iii.     Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στους Δήμους, στους οποίους έχουν την έδρα τους τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα.
iv.    Οι οφειλέτες, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, του Δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του ίδιου Δήμου όπου έχουν εκλεγεί, καθώς και των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των κοινωφελών επιχειρήσεων αυτών, καθώς και της Κοινότητας, που αποτελεί εκλογική περιφέρεια. Αυτοί οφείλουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους μέχρι την ημέρα εγκατάστασης των δημοτικών αρχών. Σε διαφορετική περίπτωση, εκπίπτουν από το αξίωμά τους.
v.    Όποιοι μεταδημοτεύσουν στη διάρκεια της θητείας τους σε άλλο Δήμο από αυτόν που έχουν εκλεγεί εκπίπτουν του αξιώματός τους.
Αντίθετα, δεν αποτελεί ασυμβίβαστο η σύναψη σύμβασης αγοράς δημοτικών ακινήτων, εφόσον η εκποίηση έχει γίνει ύστερα από πλειοδοτική δημοπρασία, καθώς και οι ιδιότητα μέλους της διοίκησης και η ιδιότητα του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με το Δήμο με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΠΕΤΡΑΚΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΜΕΣΗ Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΜΟΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ Η ΚΟΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ 

Φυσικά μπορείτε να θέσετε υποψηφιότητα. Η κομματική στήριξη είναι προαιρετική. Υπάρχουν πολλοί πραγματικά ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι. 

Για το αξίωµα του ∆ηµάρχου έχουν δικαίωµα να εκλεγούν όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι δηµότες του ∆ήµου, έχουν την ικανότητα του εκλέγειν44 και έχουν συµπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους45 κατά την ηµέρα διενέργειας των εκλογών, δηλαδή έχουν γεννηθεί µέχρι τις 17.5.1993.

Ωστόσο για να είστε υποψήφιος δήμαρχος πρέπει να καταρτίσετε συνδυασμό με τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό υποψηφίων. Δείτε εδώ.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από ΣΠΥΡΟΣ

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη ΣΠΥΡΟΣ ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ;

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 3852/2010 ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, αν το ποσοστό του είναι μέχρι 60%, ενώ τα υπόλοιπα 2/5 των εδρών κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών. Σε περίπτωση που ο επιτυχών συνδυασμός λάβει ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 60% των έγκυρων ψηφοδελτίων, οι έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών, μη κωλυομένου του επιτυχόντος να λάβει έδρες περισσότερες από τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εδρών.

Η διαδικασία κατανομής των εδρών του δημοτικού συμβουλίου  ανά εκλογική περιφέρεια αναλύεται  στο άρθρο 34 του ν. 3852/2010 χωρίς να προβλέπεται ότι γίνεται κατανομή αυτών με τα ποσοστά του άρθρου 32 ήτοι  3/5 ο επιτυχών και 2/5 οι επιλαχόντες.

Τέλος στο άρθρο  36 του Ν. 3852/2010 προβλέπεται η κατανομή των εδρών του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Με τη διάταξη αυτή ορίζεται ότι ο επιτυχών συνδυασμός στο δήμο λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, ανεξαρτήτως του αριθμού των ψήφων που έχει λάβει στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα, ενώ τα υπόλοιπα 2/5 κατανέμονται μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια που έλαβαν στα εκλογικά τμήματα ολόκληρου του δήμου.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Κώστας Σακαλής

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Κώστας Σακαλής Καλησπέρα, τα έξοδά για τα ψηφοδέλτια και τα ψηφοδέλτια για κάποιον που κατεβενει ως ανεξάρτητος βουλευτή ς ποιός τα αναλαμβάνει;; Επίσης για εκλεγεί κάποιος ανεξαρτιτος βουλευτής πόσους ψηφους πρέπει να πάρει, π.χ. στην περιφέρεια Ημαθία;;

Τα έξοδα βαρύνουν τον ίδιο. Η  εκλογή ανεξάρτητου βουλευτή απαιτεί τόσες ψήφους όσες καλύπτουν το εκλογικό μέτρο της πρώτης κατανομής, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων λόγω άγνοιας διαφόρων παραμέτρων (π.χ. αποχής- άκυρων ψηφοδελτίων, κλπ.) Ένα χονδρικό παράδειγμα. ΕΓΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ 100.000 - βουλευτικές έδρες 4-εκλογικό μέτρο 25.000 ή 20.000 ψήφοι-αναλόγως του εκλογικού συστήματος.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης

Ερώτηση από Κώστας

Μετάβαση στην ερώτηση του επισκέπτη Κώστας καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να θέσω υποψηφιότητα σε άλλη τοπική κοινότητα του ίδιου Δήμου , έστω με μεταδημότευση λόγω υποψηφιότητας

Θεωρητικά μπορείτε με την προϋπόθεση ότι  θα προσκομίσετε στο Πρωτοδικείο ως δικαιολογητικό της ανακήρυξής σας υπεύθυνη δήλωση ότι είστε κάτοικος
της   δημοτικής-τοπικής κοινότητας στην οποία είστε υποψήφιος.

 

Απαντήθηκε από:  Κώστας Μαμέλης


Εγγραφές ανα σελίδα: 10 | 20 | 30 | 50 | 100
Μετάβαση στη σελίδα

Γράψτε την ερώτησή σας

Πολιτικά άρθρα Η δημοκρατία κινδυνεύει, από τους κάθε είδους ευησυχασμούς.

Γιάννης Μαγκριώτης

Η μετεμφυλιακή περιορισμένη δημοκρατία , δεν μπόρεσε να γίνει δημοκρατία , δεν της το επέτρεψαν οι πολιτικές και οι κοινωνικές δυνάμεις του...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί το διάγγελμα ήταν μια εκτροπή...

Γιατί το διάγγελμα ήταν μια εκτροπή... Ελένη Καρασαββίδου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Όταν ήμουν παιδάκι στο σχολείο δεχόμουν μπούλινγκ γιατί κάποιες...

Δείτε όλο το άρθρο
Τέλλογλου μετά την κατάθεση στον Ντογιάκο: Υπήρχαν παρακολουθήσεις το 2017-2018 και όχι μόνο του Κ. Μητσοτάκη

anixneuseis

Ο Τάσος Τέλλογλου προσέρχεται στον εισαγγελέα του Α. Πάγου -Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI 11/08/2022  16:45 Περισσότερες από τρεις ώρες...

Δείτε όλο το άρθρο
«Ποιος είναι ο Μαλιχούδης;»

«Ποιος είναι ο Μαλιχούδης;» Γιάννης Τσεκούρας Κλείδωμα Άρθρου:  Free Το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων μονοπωλεί το...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το ΘΕΜΑ, 24-7-2022 Το εκλογικό σκηνικό δείχνει παγιωμένο, σύμφωνα  με νέα δημοσκόπηση της Marc για το "Θέμα". Σύμφωνα με την ανάλυση  της δημοσκόπησης οι... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll για tomanifesto (19-7-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για tomanifesto. Προβάδισμα ΝΔ με 8,9 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ

Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ


Πιο επίκαιρο από ποτέ το αφιέρωμα της 86ης ΔΕΘ στην Κυκλική Οικονομία παρουσιάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στο...


Δείτε θέμα και σχόλια