28-11-18 Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας &Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου για τον διάλογο με τους Ιεράρχες κατά την τακτική συνεδρίαση της Αγίας &Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

🕔28/11/2018 - 11:47:53

28-11-18 Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου για τον διάλογο με τους Ιεράρχες κατά την τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σε κλίμα θετικό και εποικοδομητικό συνεχίστηκε ο διάλογος με τους Ιεράρχες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στο Φανάρι.

Ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση του διαλόγου που γίνεται σε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων και νοικοκυρέματος των οικονομικών.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε:

Είχα τη χαρά να ενημερώσω τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως πολύ αναλυτικά για το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος. Υπήρξε συζήτηση για διάφορα θέματα που αφορούν ειδικότερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εξήγησα στους Αρχιερείς τη δυνατότητα που δίνει αυτή η συμφωνία σ’ ένα πλαίσιο εξορθολογισμού των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων όπως και νοικοκύρεμα των οικονομικών. Γύρω από αυτές τις τρεις θέσεις οικοδομούμε αυτή την ιστορική συμφωνία. Υπήρξαν ερωτήσεις από τους Αρχιερείς και υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση. Φεύγω πολύ αισιόδοξος ότι αρχίζουμε να συζητάμε επί της ουσίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως πάντα, έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να δούμε και εμείς, όπως είναι το θέμα των ιερέων στις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κάτι που ξέρουμε ότι θα το λύσουμε και δεσμευόμαστε ότι θα λύσουμε το θέμα των ιερέων όπως και άλλα που ορισμένα είναι λεπτομέρειες και ορισμένα δεν είναι λεπτομέρειες. Είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτηση γιατί υπήρξε πραγματικά ένα κλίμα όχι μόνο δημιουργικό, αλλά ένα κλίμα πάρα πολύ αισιόδοξο για την επόμενη φάση.

Σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή σας είσαστε πολύ πιο αισιόδοξος τώρα;

Ήμουν και στο τέλος της προηγούμενης συνάντησης αισιόδοξος και απεδείχθη σήμερα ότι ήταν σε στέρεη βάση αυτή η αισιοδοξία και νομίζω σήμερα είναι πέραν του αισιόδοξου. Νομίζω ότι σήμερα βάλαμε πια και τα θεμέλια πολύ συγκεκριμένα ώστε να αρχίσουμε να συζητάμε και επί του συγκεκριμένου περιεχομένου αυτής της συμφωνίας στο βαθμό που υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το εξηγήσατε ότι διασφαλίζετε τα μισθολογικά τους δικαιώματα;

Το πώς θα διασφαλιστούν είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο, θα το συζητήσουμε και με την Εκκλησία της Ελλάδος και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την Εκκλησία της Κρήτης, θα το συζητήσουμε με όλους και είναι εντελώς προφανές ότι δεν πρόκειται εμείς να πάμε πίσω από τη σημερινή κατάσταση. Άρα ο τρόπος που συζητήσαμε ήταν να αποδεχθούν την ειλικρίνεια της ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα λύσει το θέμα και θα διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα. Το πώς ακριβώς, είναι ένα θέμα όπως ξέρετε νομοτεχνικό. Τη στιγμή που υπάρχει η βούληση νομίζουμε ότι νομοτεχνικά  είναι κάτι το οποίο θα λυθεί με κάποιο σαφή τρόπο.

Θα μιλήσετε πρώτα με την Εκκλησία της Ελλάδος γι αυτά τα θέματα και μετά με τον ίδιο τρόπο θα υπαχθούν οι μητροπόλεις;

Νομίζουμε ότι υπάρχουν διακριτά προβλήματα. Τα προβλήματα της μισθοδοσίας του κλήρου, που η μεγάλη τεράστια πλειοψηφία έχει σχέση  με την Εκκλησία της Ελλάδος, προφανώς κατά κύριο λόγο πρέπει να τα συνεννοηθούμε με την Εκκλησία της Ελλάδος. Υπάρχουν ζητήματα στην Κρήτη, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν  ελάχιστες οργανικές θέσεις σήμερα, ενώ οι κληρικοί είναι 906. Εμείς δεσμευόμαστε να γίνουν 900 αυτές οι οργανικές θέσεις. Άρα είναι άλλου είδους προβλήματα. Με τον Οικουμενικό Θρόνο έχουμε προβλήματα με τους ιερείς και την εξασφάλιση και τη διασφάλιση των ιερέων που κάθε χρόνο υπηρετούν στις Μητροπόλεις  σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά θα κανονικοποιηθούν και θα έρθουν αυτές οι συγκεκριμένες συμφωνίες με το κάθε μέρος.  

Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι;

Το επόμενο βήμα είναι η συνέχιση του διαλόγου, γιατί φάνηκε και από τα πράγματα ότι όσοι έλεγαν ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός έχουν ήδη διαψευσθεί. Έγινε ένας κύκλος τώρα συζητήσεων  που άρχισε πάλι  με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνεχίστηκε με την Εκκλησία της Κρήτης, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θα συναντήσω τους Συνδέσμους των Ιερέων και θα κλείσει αυτός ο κύκλος. Με βάση αυτά που ακούμε και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται θα κατατεθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο προς συζήτηση. Αυτό είναι το επόμενο βήμα, γιατί όπως ξέρετε κάθε βήμα θέλει και μεγαλύτερη επεξεργασία του πλαισίου το οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει.

Θα έρθει κάποια αντιπροσωπεία από το Φανάρι στην Αθήνα για περισσότερες διευκρινήσεις;

Νομίζω είναι ένα τεχνικό ζήτημα, είναι μια απόφαση της Συνόδου. Δε συζητήθηκε. Εμείς είμαστε πολύ ανοιχτοί είτε να ερχόμαστε εδώ να συζητάμε είτε να έρχονται εκείνοι. Και τα δύο είναι θέματα που θα τα δει η Σύνοδος και είναι υπέρ της ολοκλήρωσης του διαλόγου όλο αυτά τα βήματα.

Όπως είχε πει το Φανάρι πριν αυτή  η  σημερινή Σύνοδος θα τοποθετηθεί επί της συμφωνίας. Είχατε σήμερα δείγματα για το ποια θα είναι η τοποθέτησή τους;

Δεν έχω κανένα απολύτως τέτοιο δείγμα, νομίζω ότι δεν μου πέφτει και λόγος. Εγώ ήρθα εδώ εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ώστε να κάνω την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση, να δεσμευτούμε σε αυτά τα πράγματα που έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε, όπως είναι η διασφάλιση του κλήρου, όπως είναι ο εξορθολογισμός, όπως είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών. Σε όλα αυτά έδωσα νομίζω τις απαντήσεις που μπορούσα να δώσω, τις διασφαλίσεις που μπορούσα να δώσω και νομίζω ότι η Σύνοδος θα προχωρήσει και ότι το κλίμα που έχω αποκομίσει εγώ είναι ένα κλίμα συνεργασίας, είναι ένα κλίμα  το οποίο θέλει να πάμε στα επόμενα βήματα με προσεκτικό τρόπο κάτι που προφανώς και εμείς επιδιώκουμε.

Επειδή είναι χρόνος εκλογών, ο χρόνος μετράει αντίστροφα, νομίζετε ότι θα τα προλάβετε ολ’ αυτά;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό. Ο στόχος μας είναι προφανώς ότι πρέπει να ολοκληρωθούνε πράγματα που είναι πάνω στο τραπέζι.  Όπως ξέρετε η ενίσχυση της διακριτότητας Εκκλησίας και Πολιτείας είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του προγράμματός μας και οποιοσδήποτε εξορθολογισμός, οποιοσδήποτε τρόπος που διασφαλίζει αυτήν τη διακριτότητα είναι υπέρ της κοινωνίας. Δεν είναι υπέρ ούτε του ενός θεσμού ούτε του άλλου. Και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει και ο νόμος και η κοινωνική αποδοχή μιας ιστορικής συμφωνίας.

Σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και αυτό το περιβόητο άρθρο 3 μετά και τη δημοσιοποίηση αυτής της επιστολής που είχε στείλει  ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Πρωθυπουργό;

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι σε μία συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Είναι μία επιστολή που είχε σταλθεί  τον Αύγουστο του 2017, πριν σχεδόν ενάμισι χρόνο όταν άρχισε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Από τους Αρχιερείς εκφράστηκαν, αν θέλετε, προβληματισμοί γύρω από το άρθρο 3. Υποσχέθηκα ότι θα μεταφέρω  αυτούς τους προβληματισμούς.

Τι προβληματισμοί;

Το γνωρίζετε είναι γύρω από το ουδετερόθρησκο του Κράτους και το τι ενδεχομένως να σημαίνει αυτό. Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τώρα υπάρχει  και τυπικά μία Επιτροπή της Βουλής, η οποία μελετά  και συζητά με βάση το νόμο και το καλύτερο είναι να ενημερωθεί και η Σύνοδος και κυρίως όποιοι έχουν προβληματισμούς γύρω από αυτά, από τα άτομα που έχουν αναλάβει αυτό το έργο της αναθεώρησης με όρους συνταγματικούς, με όρους νομικούς. Είμαι σίγουρος ότι θα αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις.

 

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.minedu.gov.gr💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Ειδησεις

Συνέπειες για τις χώρες που δεν επωμίζονται βάρος στο προσφυγικό ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

16/10/2019 - 14:52 - Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Τι θέλει για το μέλλον του κόμματος (VIDEO)

15/10/2019 - 23:32 - Σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με τους πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας μίλησε το...

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης

15/10/2019 - 13:02 - Την άποψη ότι «πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια,...

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και για το 2020, λόγω προσφυγικού

14/10/2019 - 16:08 - Τη διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση θα διατηρήσει μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ για το 2020 που...

Εάν το προσφυγικό επιδεινωθεί θα ζητήσουμε υποχρεωτική ανακατανομή, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

11/10/2019 - 19:03 - «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο  Ε.Ε.: Σύνοδος Κορυφής με επίκεντρο Brexit και Τουρκία Ε.Ε.: Σύνοδος Κορυφής με επίκεντρο Brexit και Τουρκία

Δεν αποκλείεται το σενάριο νέας έκτακτης συνόδου κορυφής πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία...

Νέα Τεχνολογίας  Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Στο νήμα κρίνεται η νέα συμφωνία του Brexit Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Στο νήμα κρίνεται η νέα συμφωνία του...

Διαφωνία μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και ΕΕ φέρεται να εξακολουθεί να υπάρχει στο καθεστώς ΦΠΑ που θα ισχύει...

Κύπρος - Ειδήσεις Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί...

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της...

Ειδήσεις υγείας 5 καρύδια κάθε μέρα: Τα οφέλη για την υγεία σας (video) 5 καρύδια κάθε μέρα: Τα οφέλη για την υγεία σας (video)

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση σπόρων και ξηρών καρπών έχει εκπληκτικά οφέλη για την...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Volvo XC40 Recharge: To πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Volvo είναι γεγονός [video] Volvo XC40 Recharge: To πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο...

Στο μέλλον οι πελάτες μας θα πρέπει να απαντούν σε μια θεμελιώδη ερώτηση: Θέλουν ένα αυτοκίνητο με καλώδιο, ή...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα «Το Μήλο της Χιονάτης» από τη θεατρική ομάδα La Strada «Το Μήλο της Χιονάτης» από τη θεατρική ομάδα La Strada

Μια παράσταση για τα αρνητικά συναισθήματα  το bullying, αλλά και την αξία της αγάπης με αφορμή το γνωστό...

Εκπαιδευτικά Νέα Σήμερα: Η πρώτη συνάντηση της υπ. Παιδείας με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ Σήμερα: Η πρώτη συνάντηση της υπ. Παιδείας με τους...

Την πρώτη συνάντηση με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι η...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ...

Τρεις  οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Οι κοσμολόγοι Τζέιμς Πιμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Το remake της ταινίας «Η Λαίδη και ο Αλήτης» γίνεται πραγματικότητα (trailer) Το remake της ταινίας «Η Λαίδη και ο Αλήτης» γίνεται...

Στη νέα διασκευή, σε σκηνοθεσία Charlie Bean και σενάριο Andrew Bujalski δανείζουν τις φωνές τους οι Justin...