Αγώνας ταχύτητας για τους εμβολιασμούς - Η επιχείρηση «πειθώ» και το σχέδιο «πόρτα πόρτα»

🕔07/07/2021 - 07:18:36

 Το πιο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών με έμφαση στην προσέλκυση των νέων πολιτών αλλά και αυτών που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών.

Κυριολεκτικά πρόκειται για έναν αγώνα ταχύτητας καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να μην επελάσει η μετάλλαξη Δέλτα όπως φοβούνται οι επιστήμονες.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η επιχείρηση «Πειθώ» είναι η πρώτη προτεραιότητα, καθώς βαδίζουμε ήδη προς τα μέσα του καλοκαιριού και οι ανησυχίες ενόψει του φθινοπώρου εστιάζονται στην ηλικιακή ομάδα 60 - 80 ετών, καθώς τα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που είτε διασωληνώθηκαν είτε έχασαν τη ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 99%.

Εξίσου μεγάλη είναι η ανησυχία για τα νέα παιδιά, τα οποία λόγω της κινητικότητας, ειδικά σε χώρους διασκέδασης, αναδεικνύονται επίσης σε «αδύναμους κρίκους» της υγειονομικής αλυσίδας.

Οι νέοι αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα δύσκολο «κοινό», ίσως το πιο δύσκολο. Τηλεοπτικά σποτ, καμπάνια μέσω των social media και influencers επιστρατεύονται για να τους περάσουν το μήνυμα για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι να ακολουθήσουν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και κυρίως πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους, για τους αγαπημένους τους και για το κοινωνικό σύνολο, να κλείσουν άμεσα ραντεβού για εμβόλιο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μια νέα τακτικής για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών που συνοψίζεται στη γνωστή λαϊκή θυμοσοφία: «Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο Βουνό, πάει το Βουνό στον Μωάμεθ».

Στην ιστοσελίδα gov.gr, ως το τέλος της εβδομάδας, οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες θα μπορούν να αναζητούν ιδιώτες γιατρούς στην περιοχή που τους ενδιαφέρει και να κλείνουν το ραντεβού τους.

Το πρότζεκτ των κατ' οίκον εμβολιασμών το αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι θα προμηθεύονται από το κράτος τις δόσεις των εμβολίων και θα κάνουν κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Παράλληλα στη μάχη εμβολιασμών «πόρτα πόρτα», ρίχνονται και κινητές μονάδες οι οποίες θα επισκεφθούν χωριά ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές που θα τους υποδείξουν δήμαρχοι και κοινοτάρχες, σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες. Αυτοί οι φορείς θα έχουν αναλάβει νωρίτερα να εντοπίσουν και να καταγράψουν σε λίστα τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Κινητές μονάδες θα αναπτυχθούν και στις τουριστικές περιοχές, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τα αστικά κέντρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το σχέδιο των εμβολιασμών «πόρτα πόρτα» αφορά κυρίως 82 δήμους που έχουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30%. Οι 50 από αυτούς τους δήμους εμφανίζουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 25% όπως για παράδειγμα οι δήμοι Βόλβης, Θέρμης, Δέλτα, Κιλελέρ και Καρπενησίου. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δήμους των Σερρών και της Ροδόπης, με ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ακόμα και κάτω από 10%.

Η επιχείρηση «πειθώ»

Για την επιχείρηση «πειθώ» περιοδείες ξεκινά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό κεντρικό ρόλο θα έχουν οι ιερείς, οι τοπικές άρχοντες (δήμαρχοι, κοινοτάρχες), αλλά και άτομα που ασκούν επιρροή στους νέους, οι περιβόητοι influencers

Η επιχείρηση «πειθώ» για τους ανεμβολίαστους αναμένεται να εξελιχθεί γειτονιά με γειτονιά, πόρτα την πόρτα.

Ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ατόμων που έως τώρα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες θα αναλαμβάνουν μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς των ανεμβολίαστων έναντι των εμβολίων.

Και κάπου εκεί ξεκινά ο ρόλος των ιερέων, των τοπικών αρχών και των influencers. Για παράδειγμα, αν οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, ο τοπικός ιερέας θα είναι αυτός που θα αναλάβει να μεταπείσει τους πιστούς στο ποίμνιό του.

Σε άλλη περίπτωση, όταν θα εμφανίζονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, τον σχετικό ρόλο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Από την πλευρά της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, τις κινητές μονάδες εμβολιασμών. Ετσι, όταν εντοπίζονται πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα προχωρά η στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

 

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://feedproxy.google.comΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Αυτοδιοίκηση

Γκορντ Λιούις: Δολοφονήθηκε ο κιθαρίστας των «Teenage Head»

10/08/2022 - 21:33:27 -

Στην Ελλάδα δημοσιογραφική ομάδα των New York Times για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

10/08/2022 - 20:07:35 -

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί αδιαφανή τη λειτουργία της ΕΥΠ

10/08/2022 - 18:35 - «Όσο ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι επιθυμεί τη διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΥΠ τόσο επιμένει...

Ανδρουλάκης: Δεν θα νομιμοποιήσω τις παράνομες πρακτικές της κυβέρνησης

10/08/2022 - 18:29 - Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «αν δεν...

Koμισιόν: Από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

10/08/2022 - 18:23 - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα εξέρχεται από το...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ

Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ


Πιο επίκαιρο από ποτέ το αφιέρωμα της 86ης ΔΕΘ στην Κυκλική Οικονομία παρουσιάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στο...


Δείτε θέμα και σχόλια