Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου: Το φυσικό αέριο καταλύτης για ειρήνη και σταθερότητα

🕔22/04/2019 - 21:01:07

Το φυσικό αέριο μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και αντιπροσωπεία της Βουλής, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο.

Την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να προωθήσει γρήγορα ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας εξέφρασε ο κ. Συλλούρης σε παρέμβασή του, ενώ και οι Βουλευτές έκαναν λόγο για τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν σε αυτή τη συνεργασία.

Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla ανέφερε κατά την δική του παρέμβαση ότι στον τομέα της ενέργειας «έχουμε κάνει πολλή πρόοδο τα τελευταία χρόνια». Προς αυτό έδωσε το παράδειγμα της κύρωσης και από τα δύο κοινοβούλια της συμφωνίας για αγωγό από το Αφροδίτη στην Αίγυπτο, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο βήμα, ανέφερε, θα είναι, αφού μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, αυτό να χρησιμοποιηθεί είτε να υγροποιηθεί και να εξαχθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Περισσότερο φυσικό αέριο, είπε, σημαίνει «επιπρόσθετη αξία», πιο πολλές σχετικές βιομηχανίες.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός αναφέρθηκε και στο νεοσύστατο East Mediterranean Gas Forum, στην πρώτη σύνοδο του οποίου συμμετείχαν τον Ιανουάριο, στο Κάιρο οι Υπουργοί Ενέργειας από Αίγυπτο, Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Ιταλία και Παλαιστίνη.

Ομάδες εργασίες έχουν ετοιμάσει τα έγγραφα με τους κανονισμούς που θα διέπουν το φόρουμ, είπε, προσθέτοντας ότι η δεύτερη συνάντηση των κρατών μελών που συμμετέχουν στο φόρουμ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Ιουνίου.

Η ιδέα, σημείωσε, είναι οι χώρες να συντονιστούν και να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους, έτσι ώστε να έχουν καλύτερες στρατηγικές για τους φυσικούς πόρους τους. «Στόχος μας είναι μαζί να αποτελέσουμε μια εναλλακτική, αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είτε δια μέσου αγωγών είτε δια μέσου της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου», είπε.

Αναφορά έκανε ο κ. El Molla στο γεγονός ότι και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο φόρουμ. Το φόρουμ και το φυσικό αέριο μπορούν να δράσουν ως καταλύτης προς όφελος όλων των χωρών και για τη προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, σημείωσε.

Σε δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «σίγουρα, αν υπάρχουν οποιεσδήποτε νομοθεσίες, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν προς την κατεύθυνση των συνεργασιών μας, εμείς ως Βουλή δηλώνουμε και εδώ -και είμαι σίγουρος ότι ισχύει και για την αιγυπτιακή Βουλή- ότι θα είναι προτεραιότητά μας».

Όμως, σημείωσε, «η Βουλή έχει και ένα άλλο ρόλο, μια άλλη υποχρέωση, να παρακολουθεί και να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία στην Κύπρο και ιδιαίτερα το θέμα του σωστού τρόπου συνεργασίας, αλλά και της επιτάχυνσης στην πλήρη υλοποίηση των προγραμμάτων είναι θέμα της Βουλής», προσθέτοντας ότι οι παρόντες Βουλευτές είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, «θα πρέπει να το έχουμε στην προτεραιότητά μας ώστε να επιταχυνθούν τα πράγματα».

«Όταν υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν, νομίζω ότι έχουμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε καταλυτικά ως Βουλή για να γίνονται τα σωστά πράγματα στο σωστό χρόνο και όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε ο κ. Συλλούρης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αιγυπτιακής Βουλής και Πρόεδρος της ομάδας φιλίας Αιγύπτου – Κύπρου Karim Darwish, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην συνάντηση, διαβεβαίωσε για την «προσήλωση του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου παράλληλα με την προσήλωση του κυπριακού Κοινοβουλίου να κάνουμε το παν για να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες σε όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής Ανδρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο και σε άλλες ανακαλύψεις στη Μεσόγειο, λέγοντας ότι πιστεύει ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο έχει αλλάξει. Σε αναφορά του στο East Mediterranean Gas Forum είπε ότι θεωρεί ότι θα μπορέσουν όλοι να αναπτύξουν καλύτερα τις γνώσεις τους και πώς να προχωρήσουν, με στόχο την κοινή ευημερία των χωρών που συμμετέχουν.

«Για εμάς η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι στρατηγικής σημασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η διαρκής φιλία μεταξύ των δύο λαών αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δια μέσου των ορθών πολιτικών και στρατηγικών συμφωνιών θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τους πόρους μας με ασφάλεια προς όφελος των χωρών μας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι συμφωνεί πως ο τομέας της ενέργειας όντως «μπορεί να αποβεί καταλυτικός στην προσπάθεια να ενισχύσουμε το βιοτικό επίπεδο των λαών μας και να ενισχύσει ταυτόχρονα και την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας». Αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας έναντι της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και ευχαρίστησε την Αίγυπτο «για την πλήρη στήριξη που παρέχει» σε αυτό το ζήτημα.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Κύπρος όπως και η Αίγυπτος, θα εργαζόμαστε με συνέπεια έτσι ώστε το ζήτημα της ενέργειας «πραγματικά να αποβεί ευλογία». Προϋπόθεση γι αυτό είναι η επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ενεργήσει σε αυτό το πλαίσιο ώστε να υποβοηθηθεί η γενικότερη συνεργασία στην περιοχή μας.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Αίγυπτος ήταν και η πρώτη χώρα μαζί με τη οποία η Κύπρος υπέγραψε το 2003 συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ τους, λέγοντας ότι εκείνη η συμφωνία «έθεσε τη βάση όχι μόνο της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας η οποία συνεχίζεται διαχρονικά».

Αναφερόμενη στη νέα συμφωνία εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα στο μέλλον με σαφή αποτελέσματα προς όφελος των δύο λαών.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία για να είμαστε σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Ο Πρόεδρος του CIPA Μιχάλης Μιχαήλ μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και να αξιοποιηθούν οι τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.riknews.com.cy💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας ΚΥΠΡΟΣ

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε όλη την Ελλάδα

27/05/2019 - 16:11 - Η μάχη για τη θέση του δημάρχου θα κορυφωθεί σε πολλούς δήμους την ερχόμενη Κυριακή, όταν και θα...

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Κρήτη

27/05/2019 - 16:04 - Η μάχη για τη θέση του δημάρχου θα κορυφωθεί σε πολλούς δήμους την ερχόμενη Κυριακή, όταν και θα...

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο Ιόνιο

27/05/2019 - 16:01 - Η μάχη για τη θέση του δημάρχου θα κορυφωθεί σε πολλούς δήμους την ερχόμενη Κυριακή, όταν και θα...

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο Νότιο Αιγαίο

27/05/2019 - 15:59 - Η μάχη για τη θέση του δημάρχου θα κορυφωθεί σε πολλούς δήμους την ερχόμενη Κυριακή, όταν και θα...

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο Βόρειο Αιγαίο

27/05/2019 - 15:57 - Η μάχη για τη θέση του δημάρχου θα κορυφωθεί σε πολλούς δήμους την ερχόμενη Κυριακή, όταν και θα...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δείχνουν πραγματικά οι δημοσκοπήσεις

Χρήστος Καψάλης

Το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων αμφισβητείται από πολλούς και όχι άδικα σε αρκετές των περιπτώσεων. Δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Να προστατεύσουμε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, να προωθήσουμε τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό

Λυδία Κονιόρδου

Όλοι συνειδητοποιούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι:  Ή θα εξελιχθεί ή θα καταρρεύσει. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η σημασία της ψήφου για την Ευρώπη που θέλουμε

Χρήστος Καψάλης

  Έχουμε ακούσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα σε ομιλίες και συνεντεύξεις πολιτικών, ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Δημόσια Υγεία και Δήμος Θεσσαλονίκης

Θανάσης Κομνής

Μια Ιστορική διαδρομή  της Υγείας Η αμφισβήτηση κατεστημένων ιδεών και αντιλήψεων στην ιατρική επιστήμη  έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, η διακοπή της και η σχέση της με το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Δρ. Θεοχάρης Α. Ταντανάσης

Το δημογραφικό είναι το μέγιστο πρόβλημα της πατρίδας μας, αφορά την ύπαρξή μας, τα πάντα. Από τη μια πλευρά είναι η αδυναμία η αποφυγή από μέρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Νέα της HELEXPO
16η ΔΕΒΘ:Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις,  290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές

16η ΔΕΒΘ:Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές


Στις 9 Μαΐου ξεκινά η μεγάλη «γιορτή» του βιβλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Τιμώμενες οι ισπανόφωνες χώρες Με 500 εκδηλώσεις, 290...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Πεζοπόρος βρέθηκε ζωντανή έπειτα από 15 ημέρες - ΒΙΝΤΕΟ Πεζοπόρος βρέθηκε ζωντανή έπειτα από 15 ημέρες - ΒΙΝΤΕΟ

Είχε εγκλωβιστεί και είχε τραυματιστεί ελαφρά στο δάσος...

Νέα Τεχνολογίας NASA: Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στη Σελήνη NASA: Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στη Σελήνη

NASA: Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στη Σελήνη Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε περισσότερες...

Κύπρος - Ειδήσεις Συνεχίζονται κανονικά οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη Συνεχίζονται κανονικά οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη

Με έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη, στο Μιτσερό, και στη Λίμνη Μεμί, στο Ξυλιάτο, συνεχίζονται σήμερα το πρωί οι...

Ειδήσεις υγείας Τουλάχιστον 120.000 Έλληνες χρήζουν «Ανακουφιστικής Φροντίδας» - Την λαμβάνουν μόλις 600 Τουλάχιστον 120.000 Έλληνες χρήζουν «Ανακουφιστικής...

Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος για την κατάρτιση «Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα»...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Η πρώτη ανάρτηση της Σπυριδούλας μετά το τέλος του MasterChef - ΦΩΤΟ Η πρώτη ανάρτηση της Σπυριδούλας μετά το τέλος του...

H Σπυριδούλα Καραμπουτάκη μετά το τέλος του MasterChef έκανε την πρώτη της ανάρτηση στον προσωπικό της...

Νέα για αυτοκίνηση Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το αυτοκίνητό σας Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το...

Όσο απασχολημένοι και αν είστε, όσο και αν σας λείπει ο ελεύθερος χρόνος, δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για...

Αγροτικά Νέα Με προϋπολογισμό ύψους 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» η πρόσκληση για την Εξισωτική Αποζημίωση του έτους 2019 - Αιτήσεις έως 18/6 Με προϋπολογισμό ύψους 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» η πρόσκληση...

Στα 240 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2019 όπως αναφέρει...

Πολιτιστικά Νέα Γυναίκες πίσω από την Κάμερα Γυναίκες πίσω από την Κάμερα

3 σπουδαίες ταινίες οι οποίες προβάλλονται σήμερα στο Ταινιόραμα Γιώργος Ρούσσος Ο «Εγωιστής Γίγαντας» της...

Εκπαιδευτικά Νέα Υποβολή δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποβολή δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων στις...

Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος οι προθεσμίες για την υποβολή των...

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις NASA: Ξανά οι Αμερικανοί στη Σελήνη το 2024 NASA: Ξανά οι Αμερικανοί στη Σελήνη το 2024

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το -ακόμη υπό διαμόρφωση-...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...