Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου: Το φυσικό αέριο καταλύτης για ειρήνη και σταθερότητα

🕔22/04/2019 - 21:01:07

Το φυσικό αέριο μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και αντιπροσωπεία της Βουλής, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο.

Την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να προωθήσει γρήγορα ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας εξέφρασε ο κ. Συλλούρης σε παρέμβασή του, ενώ και οι Βουλευτές έκαναν λόγο για τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν σε αυτή τη συνεργασία.

Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla ανέφερε κατά την δική του παρέμβαση ότι στον τομέα της ενέργειας «έχουμε κάνει πολλή πρόοδο τα τελευταία χρόνια». Προς αυτό έδωσε το παράδειγμα της κύρωσης και από τα δύο κοινοβούλια της συμφωνίας για αγωγό από το Αφροδίτη στην Αίγυπτο, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο βήμα, ανέφερε, θα είναι, αφού μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, αυτό να χρησιμοποιηθεί είτε να υγροποιηθεί και να εξαχθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Περισσότερο φυσικό αέριο, είπε, σημαίνει «επιπρόσθετη αξία», πιο πολλές σχετικές βιομηχανίες.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός αναφέρθηκε και στο νεοσύστατο East Mediterranean Gas Forum, στην πρώτη σύνοδο του οποίου συμμετείχαν τον Ιανουάριο, στο Κάιρο οι Υπουργοί Ενέργειας από Αίγυπτο, Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Ιταλία και Παλαιστίνη.

Ομάδες εργασίες έχουν ετοιμάσει τα έγγραφα με τους κανονισμούς που θα διέπουν το φόρουμ, είπε, προσθέτοντας ότι η δεύτερη συνάντηση των κρατών μελών που συμμετέχουν στο φόρουμ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Ιουνίου.

Η ιδέα, σημείωσε, είναι οι χώρες να συντονιστούν και να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους, έτσι ώστε να έχουν καλύτερες στρατηγικές για τους φυσικούς πόρους τους. «Στόχος μας είναι μαζί να αποτελέσουμε μια εναλλακτική, αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είτε δια μέσου αγωγών είτε δια μέσου της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου», είπε.

Αναφορά έκανε ο κ. El Molla στο γεγονός ότι και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο φόρουμ. Το φόρουμ και το φυσικό αέριο μπορούν να δράσουν ως καταλύτης προς όφελος όλων των χωρών και για τη προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, σημείωσε.

Σε δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «σίγουρα, αν υπάρχουν οποιεσδήποτε νομοθεσίες, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν προς την κατεύθυνση των συνεργασιών μας, εμείς ως Βουλή δηλώνουμε και εδώ -και είμαι σίγουρος ότι ισχύει και για την αιγυπτιακή Βουλή- ότι θα είναι προτεραιότητά μας».

Όμως, σημείωσε, «η Βουλή έχει και ένα άλλο ρόλο, μια άλλη υποχρέωση, να παρακολουθεί και να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία στην Κύπρο και ιδιαίτερα το θέμα του σωστού τρόπου συνεργασίας, αλλά και της επιτάχυνσης στην πλήρη υλοποίηση των προγραμμάτων είναι θέμα της Βουλής», προσθέτοντας ότι οι παρόντες Βουλευτές είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, «θα πρέπει να το έχουμε στην προτεραιότητά μας ώστε να επιταχυνθούν τα πράγματα».

«Όταν υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν, νομίζω ότι έχουμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε καταλυτικά ως Βουλή για να γίνονται τα σωστά πράγματα στο σωστό χρόνο και όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε ο κ. Συλλούρης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αιγυπτιακής Βουλής και Πρόεδρος της ομάδας φιλίας Αιγύπτου – Κύπρου Karim Darwish, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην συνάντηση, διαβεβαίωσε για την «προσήλωση του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου παράλληλα με την προσήλωση του κυπριακού Κοινοβουλίου να κάνουμε το παν για να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες σε όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής Ανδρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο και σε άλλες ανακαλύψεις στη Μεσόγειο, λέγοντας ότι πιστεύει ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο έχει αλλάξει. Σε αναφορά του στο East Mediterranean Gas Forum είπε ότι θεωρεί ότι θα μπορέσουν όλοι να αναπτύξουν καλύτερα τις γνώσεις τους και πώς να προχωρήσουν, με στόχο την κοινή ευημερία των χωρών που συμμετέχουν.

«Για εμάς η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι στρατηγικής σημασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η διαρκής φιλία μεταξύ των δύο λαών αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δια μέσου των ορθών πολιτικών και στρατηγικών συμφωνιών θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τους πόρους μας με ασφάλεια προς όφελος των χωρών μας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι συμφωνεί πως ο τομέας της ενέργειας όντως «μπορεί να αποβεί καταλυτικός στην προσπάθεια να ενισχύσουμε το βιοτικό επίπεδο των λαών μας και να ενισχύσει ταυτόχρονα και την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας». Αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας έναντι της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και ευχαρίστησε την Αίγυπτο «για την πλήρη στήριξη που παρέχει» σε αυτό το ζήτημα.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Κύπρος όπως και η Αίγυπτος, θα εργαζόμαστε με συνέπεια έτσι ώστε το ζήτημα της ενέργειας «πραγματικά να αποβεί ευλογία». Προϋπόθεση γι αυτό είναι η επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ενεργήσει σε αυτό το πλαίσιο ώστε να υποβοηθηθεί η γενικότερη συνεργασία στην περιοχή μας.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Αίγυπτος ήταν και η πρώτη χώρα μαζί με τη οποία η Κύπρος υπέγραψε το 2003 συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ τους, λέγοντας ότι εκείνη η συμφωνία «έθεσε τη βάση όχι μόνο της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας η οποία συνεχίζεται διαχρονικά».

Αναφερόμενη στη νέα συμφωνία εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα στο μέλλον με σαφή αποτελέσματα προς όφελος των δύο λαών.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία για να είμαστε σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Ο Πρόεδρος του CIPA Μιχάλης Μιχαήλ μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και να αξιοποιηθούν οι τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.riknews.com.cy💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Η καυτή ανάσα της κλιματικής κρίσης

Η καυτή ανάσα της κλιματικής κρίσηςΛέσλι Χουκ Στην κορυφή του παγετώνα της Γροιλανδίας η θερμοκρασία σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους 0 βαθμούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Αποκάλυψη τώρα…

Αποκάλυψη τώρα…Παντελής Μπουκάλας Παγιδευμένες στην πεπατημένη οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής, εξετάζουν το ενδεχόμενο να φταίει βραχυκύκλωμα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Antifa κατά ακροδεξιών στο Πόρτλαντ [Βίντεο] Antifa κατά ακροδεξιών στο Πόρτλαντ [Βίντεο]

Antifa κατά ακροδεξιών στο Πόρτλαντ [Βίντεο]Με ένταση, συγκρούσεις και τραυματισμούς που οδήγησαν σε...

Νέα Τεχνολογίας Αυτό είναι το Xiaomi Redmi 8 και τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του Αυτό είναι το Xiaomi Redmi 8 και τα πλήρη τεχνικά...

Εκτός από το πρώτο smartphone της Xiaomi με κάμερα των 64MP το οποίο θα καταφθάσει στην αγορά μέσα στο Q4, η...

Κύπρος - Ειδήσεις Φωτιά σε εστιατόριο στην καρδιά της Λεμεσού κινητοποίησε την Πυροσβεστική Φωτιά σε εστιατόριο στην καρδιά της Λεμεσού κινητοποίησε...

Σε κινητοποίηση τέθηκε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Λεμεσό από φωτιά που...

Ειδήσεις υγείας Ιός του Δυτικού Νείλου: Καμπανάκι ΙΣΑ για τα νέα κρούσματα στη χώρα μας Ιός του Δυτικού Νείλου: Καμπανάκι ΙΣΑ για τα νέα κρούσματα...

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Το πρώτο teaser της νέας McLaren Ultimate Series Το πρώτο teaser της νέας McLaren Ultimate Series

Η McLaren Automotive δημοσίευσε την πρώτη εικόνα teaser του νέου της μοντέλου, επιβεβαιώνοντας τις φήμες του...

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα Στο Μόλυβο το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής (video) Στο Μόλυβο το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής (video)

Ενα από τα πιο όμορφα χωριά της Μεσογείου, ο Μόλυβος της Λέσβου, φιλοξενεί το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής,...

Εκπαιδευτικά Νέα Οι υποψήφιοι που κρίθηκαν κατάλληλοι-ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών, των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, των Σχολών του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Οι υποψήφιοι που κρίθηκαν κατάλληλοι-ικανοί στις...

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας  τα  ονόματα των υποψηφίων που κρίθηκαν κατάλληλοι-ικανοί στις...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Βουλγαρία: Παγωτό για αρκούδες σε ζωολογικό κήπο στο Ντόμπριτς Βουλγαρία: Παγωτό για αρκούδες σε ζωολογικό κήπο στο...

Με παγωτό από φρούτα δροσίζονται τον Αύγουστο οι αρκούδες «Berna» και «Kostadin» στον ζωολογικό κήπο στην...