Βιονικό χέρι από Έλληνες φοιτητές!

🕔08/12/2016 - 12:08:24
Ο Γιώργος Φιλανδριανός κι ο Βασίλης Χειλάς έφτιαξαν κάτι που θυμίζει ταινία sci-fi.

 

Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης

- 13/06/2016

Μέσα σε οκτώ μήνες, στον ελεύθερο χρόνο τους στο σπίτι τους, όχι σε κάποιο εργαστήριο και με συνολικό κόστος μόλις 250 ευρώ οι φοιτητές Γιώργος Φιλανδριανός και Βασίλης Χειλάς κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα ρομποτικό χέρι ή βραχίονα, το οποίο ονόμασαν “Markus I” και του οποίου το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με τη σκέψη και τα μάτια.

Πιο συγκεκριμένα, το προσθετικό μέλος ελέγχεται από τα εγκεφαλικά κύματα και από την κίνηση των ματιών και δεν απαιτείται κάποιου άλλου είδους εξωγενή παρέμβαση, ή χειρουργική επέμβαση. Απλά, μια ηλεκτρονική στέκα που καλείται να μεταφράσει ένα άθροισμα εγκεφαλικών κυμάτων και να τα διαβιβάσει ασύρματα μέσω Bluetooth στο ρομποτικό χέρι.

Ο Βασίλης είναι φοιτητής Ιατρικής και ο Γιώργος φοιτητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, είναι χρόνια φίλοι, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καλαμάτα, έχουν συνεργαστεί σε πάρα πολλά projects και τώρα μας παρουσιάζουν στο Redbull.com αυτό που πολλοί το χαρακτηρίζουν και επανάσταση στο χώρο της προσθετικής χειρουργικής και βιοϊατρικής. Ονομάστηκε από τον στρατηγό Markus Sergius.

Πώς λειτουργεί το βιονικό προσθετικό χέρι, μπορείτε να μας εξηγήσετε τη διαδικασία;Το προσθετικό μέλος που αναπτύξαμε ελέγχεται αποκλειστικά με τα μάτια και το επίπεδο της συγκέντρωσης. Ενδεικτικά, αν ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας τρεις φορές σε διάρκεια 10 δευτερολέπτων (ένα φαινόμενο που δεν γίνεται ασυνείδητα), τότε μπαίνουμε στο μενού στο οποίο μπορούμε να επιλέξουμε ποια κίνηση θέλουμε να κάνουμε. Τότε αν συγκεντρωθούμε, η κίνηση πραγματοποιείται. Συνεπώς, επιλέγουμε μέσω των ματιών, ποια λειτουργία θα κάνουμε, ενώ μέσω την συγκέντρωσης τη χρονική στιγμή που αυτή θα γίνει.

Όπως καταλαβαίνει κανείς με αυτό που λέτε είναι σαν αυτό το ρομποτικό χέρι να ελέγχεται από τη σκέψη, κάτι τέτοιο ισχύει;Υπάρχουν κάποιες “κόκκινες γραμμές” που δεν έχετε προβλέψει και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην προβλεπόμενη λειτουργία του; Το γεγονός ότι βρίσκεται σε επίπεδο prototyping μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε ακριβώς αυτόν τον τομέα, το αν δηλαδή υπάρχουν εν δυνάμει προβλήματα στη λειτουργία του. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο τέτοιο θέμα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Athens Science Festival όπου αποδείχθηκε πολύ εύκολο στην εκμάθηση και στη χρήση με αρκετή αυτονομία και εργονομία.Το τελικό πρωτότυπο κόστισε 250 ευρώ© Γιώργος Φιλανδριανός και Βασίλης Χειλάς

Πώς προέκυψε η ιδέα της κατασκευής του Markus I; Αφορμή στάθηκε ένα σεμινάριο εμβιομηχανικής που είχαμε παρακολουθήσει στην αρχή του φετινού ακαδημαϊκού έτους, κύριος άξονας του οποίου ήταν η προσθετική χειρουργική. Εκεί, αντιληφθήκαμε πόσο κοστοβόρα, επίπονη και τραυματική είναι η διαδικασία πρόσθεσης ενός τεχνητού μέλους για το χρήστη. Στην προσπάθεια να λύσουμε αυτό το πρόβλημα αναπτύξαμε το Markus I.

Και γιατί το ονομάσατε Markus I; Το όνομα έρχεται από τον Markus Sergius, τον Ρωμαίο στρατηγό που έχασε το χέρι του στη μάχη και που αποτελεί το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο άτομο που χρησιμοποίησε προσθετικό μέλος.

  Η ανταλλαγή ιδεών έδρασαν καταλυτικά© Γιώργος Φιλανδριανός και Βασίλης Χειλάς

Πώς κύλησε διαδικασία υλοποίησης του βιονικού χεριού; H γενικότερη διαδικασία του prototyping σίγουρα εμπεριέχει την εμφάνιση προβλημάτων τα οποία στο ξεκίνημα δεν έχουν προβλεφθεί. Ενδεικτικά το πρώτο πρωτότυπο κατασκευάστηκε από ξύλο, ύστερα από τεφλόν και τελικά προσπαθώντας να μιμηθούμε την ανθρώπινη ανατομία προτιμήσαμε το 3D printing.

Επίσης, τα capital control πήγαν αρκετά πίσω την όλη διαδικασία καθώς δεν ήταν εύκολο να αποκτήσουμε ορισμένα εξαρτήματα από το εξωτερικό, πράγμα που ωστόσο μας έδωσε τον χρόνο να βελτιστοποιήσουμε τα σχέδια.

Δεδομένου ότι τα “παραδοσιακά” πρόσθετα μέλη είναι πάρα πολύ ακριβά πόσο σας κόστισε η κατασκευή του πρωτοτύπου; Το τελικό πρωτότυπο κόστισε 250 ευρώ. Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είχαμε αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες που ανέβασαν τα συνολικά έξοδά μας.

    Εκατοντάδες άτομα το χειρίστηκαν χωρίς πρόβλημα.

Το ότι σπουδάζετε διαφορετικά αντικείμενα σας βοήθησε στο project; Η αλήθεια είναι ότι είμαστε φίλοι από πολύ μικρή ηλικία και έχουμε δουλέψει μαζί και σε άλλα καινοτόμα projects. Ωστόσο, στο κομμάτι της βιοϊατρικής, οι ειδικότητες μας βρίσκουν απόλυτη συνέργεια. Προφανώς υπήρχαν στιγμές διαφωνίας οι οποίες προέρχονταν από το διαφορετικό πρίσμα που είχε ο καθένας ως προς το εγχείρημα. Αυτή η διαφορετική αντίληψη του ίδιου πράγματος ωστόσο ήταν η καθοριστική αιτία που μας επέτρεψε να το εξελίξουμε σε μεγάλο βαθμό μιας και η ανταλλαγή ιδεών καθώς και η συμπληρωματικότητα μας, έδρασαν καταλυτικά υπέρ αυτού.

Οι περισσότερες φοιτητικές εργασίες κινούνται σε πολύ πιο “παραδοσιακά και απλά θέματα”. Η δική σας πρωτοβουλία ήρθε από ποια ανάγκη σας; Το εγχείρημα μας συνιστά ατομική πρωτοβουλία και δεν έγινε στο πλαίσιο μιας φοιτητικής εργασίας ούτε υπήρχε κάποια προσωπική ανάγκη. Ωστόσο, μέσα από το σεμινάριο κατανοήσαμε την ανάγκη εύρεσης οικονομικής και λειτουργικής λύσης σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα στο οποίο η συνεργεία των ειδικοτήτων μας βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.

"Μια εμπειρία η οποία αναμφισβήτητα μας έχει μείνει αξέχαστη είναι στο Αthens Science Festival όπου παρατηρώντας τις αντιδράσεις του κόσμου αντιληφθήκαμε ότι το εγχείρημα και η προσπάθεια μας έβρισκε απήχηση. Επιπλέον μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε τις δυνατότητες του Markus, μιας και το χειρίστηκαν χωρίς πρόβλημα εκατοντάδες άτομα αποδεικνύοντας πόσο εύκολο είναι στην εκμάθηση και στην χρήση. Τέλος, νιώσαμε την υποστήριξη του κόσμου, πράγμα που μας τόνωσε το ηθικό και συνιστά ένα λόγο για να το αναπτύξουμε περαιτέρω."

Ποιος είναι ο στόχος από εδώ και πέρα για την ανακάλυψή σας;Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του, τόσο σε μηχανικό όσο και σε επίπεδο software με τελικό αποτέλεσμα αυτού, τη διάθεση ενός πλήρως λειτουργικού, αυτόνομου αλλά κυρίως οικονομικού προσθετικού μέλους σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

 

πηγή: http://www.redbull.com/gr/el/stories/1331797584703/markus-i-vioniko-%CF%87eri-ellines-f%CE%BFitites

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.insomnia.grΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Τεχνολογία

Που είναι η GeForce RTX 4070; Η Nvidia μας εξηγεί

28/09/2022 - 16:30:00 -

Call of Duty: Modern Warfare II Preview

28/09/2022 - 16:00:00 -

Ιράν: Η Μαχσά Αμινί πέθανε από «βίαιο χτύπημα στο κεφάλι» της αστυνομίας ηθών, υποστηρίζει ο ξάδελφός της

28/09/2022 - 15:54:14 -

Προς πώληση και αναστολή λειτουργίας, από 1 Οκτωβρίου το eklogika.gr

28/09/2022 - 15:47 - Προς πώληση διατίθεται το www.eklogika.gr ,  14 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του. Η λειτουργία...

Δύο δημοσκοπήσεις της ALCO και της MARC για τα κόμματα και τις αγωνίες των πολιτών

28/09/2022 - 15:29 - Μία νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για την απήχηση των κομμάτων και το δεύτερο μέρος μίας...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον  για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo  που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα

Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo, την οποία διοργανώνει από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην...


Δείτε θέμα και σχόλια