ΕΝΔΙΣΥ: Να γίνει άμεσα ο επανυπολογισμός 600.000 συντάξεων

Να γίνει «άμεσος» και «σωστός» επανυπολογισμός των συντάξεων, «εφαρμόζοντας σωστά το νόμο», ζητά το ΕΝΔΙΣΥ, που υπενθυμίζει ότι έστειλε εξώδικη δήλωση στον διοικητή του e-ΕΦΚΑ γι' αυτό το ζήτημα.
To Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), που κοινοποίησε την εξώδικη δήλωση (δείτε το ΄έγγραφο εδώ) προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «για πολλοστή φορά επανερχόμαστε στο σοβαρό θέμα του λάθος επανυπολογισμού στις κύριες συντάξεις σε 600.000 περίπου χιλιάδες συνταξιούχους, που πραγματοποιήθηκε το 2019 σύμφωνα με τον ν4387/2016 (γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου)» και προσθέτει ότι έχει επισημανθεί τόσο στον τότε αρμόδιο υπουργό αλλά και στον σημερινό υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη όσο και στον σημερινό διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παν. Δουφεξή το θέμα το οποίο έχει προκύψει μετά από ερμηνεία του νόμου.
Ειδικότερα, τα μέλη του ΕΝΔΙΣΥ υποστηρίζουν: «Ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ληφθεί υπόψιν:
Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20% .Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (νόμος 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας)
Σημειωτέων ότι για τα προαναφερόμενα έχουν κρατηθεί εισφορές!!! Ζητάμε άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος, να διορθωθεί ο επανυπολογισμός αυτεπαγγέλτως σε περίπου 600.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα».
Στη συνέχεια, το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει τη δήλωση που έκανε πρόσφατα (σε πρωινή εκπομπή) ο υπουργός Εργασίας ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ 1891/2019 προχωρά σε δεύτερο επανυπολογισμό με τον ν.4670/2020 (νόμος Βρούτση) δίνοντας και κάποια αναδρομικά τα οποία προκύπτουν από τον επανυπολογισμό και τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον μήνα Οκτώβριο».
Με αφορμή αυτή την επίσημη τοποθέτηση του υπουργού, το ΕΝΔΙΣΥ απευθύνει τα εξής ερωτήματα:
«Α) Πώς κύριοι της κυβέρνησης προχωράτε σε δεύτερο επανυπολογισμό, ενώ δεν έχετε εφαρμόσει ορθά τον νόμο για τον πρώτο επανυπολογισμό;Β) Πώς προχωράτε σε δεύτερο επανυπολογισμό την στιγμή που σε ομάδες συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από δύο κύριες συντάξεις δεν έχει γίνει καθόλου επανυπολογισμός; (δεν έχουν λάβει ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης από το 2019, δεν γνωρίζουν ποια είναι η σύνταξή τους και ποιες οι κρατήσεις τους).Γ) Με ποιο δικαίωμα στερείτε χρήματα από τον συνταξιούχο την στιγμή που δεν έχετε εφαρμόσει σωστά τον νόμο;
»Αυτό που θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε είναι ότι ο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) έλαβε ως βάση επανυπολογισμού τα 30 έτη έως και τα 43, ενώ: Η απόφαση του ΣτΕ (1891/2019) δεν προκαθόριζε έτη. Πολλά χρόνια είναι και τα 29, και τα 28, και τα 27…… Η άποψή μας σε αυτό το θέμα είναι ότι θα έπρεπε από τα 20 χρόνια και μετά να υπάρχει αναλογική αύξηση στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, την στιγμή που η εθνική σύνταξη (384 ευρώ) δίνεται σε όσους έχουν 20 χρόνια ασφάλισης και πλέον. Διαφωνούμε και ως προς τον νόμο της κυβέρνησης να θεωρήσει ότι ο δεύτερος επανυπολογισμός πρέπει να αρχίσει από εκείνους που έχουν 30 χρόνια ασφάλισης έως και 43, αφήνοντας αδικημένους εκείνους που έχουν πάνω από 43 χρόνια ασφάλισης. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει 45 χρόνια ή 47 χρόνια ασφάλισης να έχει την ανταποδοτικότητα με εκείνον που έχει 43 χρόνια. Αν υπήρχε όντως αναλογικότητα, αυτό θα ήταν και αποτελεσματικό, αλλά και σύμφωνο με τους κανόνες Δικαίου.
Παρακαλούμε να τεθεί το θέμα στο Κοινοβούλιο και να δοθεί απάντηση από την Κυβέρνηση γιατί δεν είναι δυνατόν κάθε φορά οι συνταξιούχοι να τρέχουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των νομοθετικών παρεμβάσεων της εκάστοτε Κυβέρνησης».
★ Πηγή: http://feedproxy.google.com
Να δείτε αμέσως πιο κάτω τις τελευταίες 10 ειδήσεις
Επιστροφή στην λίστα με τα Νέα - ειδήσεις ή τα Πολιτικά νέα
Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Ασφάλιση
Δηλώσεις Πολιτικών αρχηγών και ΠτΔ για την εορτή της Παναγίας
15/08/2022 - 19:48 - Κυρ. Μητσοτάκης: «Μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα η ενότητα» Μήνυμα ενότητας έστειλε ο...
Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna για την παραλλαγή Όμικρον
15/08/2022 - 19:43 - Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 το οποίο θέτει στο...
Τέσσερις γυναίκες του ζωδιακού που πρέπει να αλλάξουν τη ζωή τους και τα θέλω τους στον έρωτα
15/08/2022 - 12:00:00 -
-
Πολιτικά νέα:
🕔 14/08/2022 - 11:09 Τι σημαίνει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα -
Νέα από τον Κόσμο:
🕔 15/08/2022 - 15:49:59 Ουκρανία: Νάρκη έσκασε στη θάλασσα – Δύο νεκροί από την έκρηξη στην Οδησσό -
Νέα Τεχνολογίας:
🕔 15/08/2022 - 11:41:16 Η Apple πίεσε τη Meta να κυκλοφορήσει συνδρομητική έκδοση του Facebook -
Αθλητικά νέα:
🕔 15/08/2022 - 11:55:44 ΑΕΚ: «Παζάρι με Μπεσίκτας για Λιβάι Γκαρσία» -
Κύπρος - Ειδήσεις:
🕔 15/08/2022 - 09:56:00 Παίκτες της Μπόκα πλακώθηκαν στα αποδυτήρια! (pics) -
Ειδήσεις υγείας:
🕔 14/08/2022 - 22:00:39 Διαβήτης: Οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη οριστική θεραπεία μέσω βλαστοκυττάρων του παγκρέατος -
Ψυχαγωγία - ειδήσεις:
🕔 15/08/2022 - 12:00:00 Τέσσερις γυναίκες του ζωδιακού που πρέπει να αλλάξουν τη ζωή τους και τα θέλω τους στον έρωτα -
Νέα για αυτοκίνηση:
🕔 14/08/2022 - 12:57:01 ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2022: Παγκόσμιο ενδιαφέρον, με εβδομήντα συμμετοχές -
Πολιτιστικά Νέα:
🕔 15/08/2022 - 09:30:16 Παγκόσμια Μέρα Αριστερόχειρων: 20 διάσημες προσωπικότητες που δεν ξέραμε ότι είναι αριστερόχειρες -
Εκπαιδευτικά Νέα:
🕔 15/08/2022 - 11:00:21 Ανατροπή για σχολεία 2022: Νέα πρωτόκολλα για μάσκες, τι σημαίνει ατομική ευθύνη. Τι αλλάζει για self-test -
Ξεχωριστές ειδήσεις:
🕔 15/08/2022 - 09:00:20 Κοίμηση Θεοτόκου, Δεκαπενταύγουστος: Πού βρέθηκε η Παναγία λίγο πριν την Κοίμηση της [φωτο]

Κώστας Μαμέλης
απάντησε σε 882 ερωτήσεις
δικηγόρος, ειδικός σε θέματα εκλογών, πολιτικής

Νίκος Παπαδόπουλος
απάντησε σε 55 ερωτήσεις
Νομικός, ειδικός σε θέματα αυτοδιοίκησης

Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ
Πιο επίκαιρο από ποτέ το αφιέρωμα της 86ης ΔΕΘ στην Κυκλική Οικονομία παρουσιάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στο...
Δείτε θέμα και σχόλια