Ειδικό λογισμικό μας «ταξιδεύει» πίσω στο χρόνο

🕔23/03/2015 - 09:12:20

Τα μουσεία προσφέρουν στους επισκέπτες τους μια «γεύση» από το παρελθόν, ωστόσο οι στατικές αναπαραστάσεις πολλές φορές δεν αρκούν για να μεταδώσουν μια πλήρη εικόνα του πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή στα αρχαία χρόνια.

Ένας αρχαιολόγος ελπίζει να καταφέρει να «συγχωνεύσει το παρόν με το παρελθόν» με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας και να προσφέρει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να… «ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο».

Η εφαρμογή «Dead Men’s Eyes» τοποθετεί εικονικά κτίρια επάνω σε εικόνες από τον πραγματικό κόσμο, ενώ ένα ειδικό εξάρτημα (Dead Men’s Nose) εκπέμπει μυρωδιές προσθέτοντας μία ακόμη αίσθηση… από το παρελθόν στο περιβάλλον.

Η πρωτότυπη αυτή εφαρμογή και το hardware αναπτύχθηκαν από τον Dr Stuart Eve, επίτιμο επιστημονικό συνεργάτη στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου UCL στο Λονδίνο (University College London).

Η εφαρμογή Dead Men’s Eye χρησιμοποιεί το GPS ενός iPad για να επισημάνει τη θέση του χρήστη. Μόλις ο χρήστης κρατήσει το iPad σε τέτοια θέση ώστε η κάμερα να δείχνει προς τον ορίζοντα, οι εικονικές αναπαραστάσεις» παίρνουν τη θέση τους» στη θέση των πραγματικών εικόνων. Αυτές οι αναπαραστάσεις κινούνται και αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο, καθώς ο χρήστης κινείται στον περιβάλλοντα χώρο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα μίγμα Unity3D gaming engine και τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας Vuforia, για να τοποθετεί τις εικονικές αναπαραστάσεις –οι οποίες βασίζονται σε αρχαιολογικά δεδομένα- στη σωστή θέση και προοπτική, ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται ο χρήστης.

«Η επαυξημένη πραγματικότητα μας δίνει τη δυνατότητα να ρίξουμε μερικές ματιές στο παρελθόν, τις οποίες δε θα μπορούσαμε να βιώσουμε απλά επισκεπτόμενοι έναν αρχαιολογικό χώρο ή περπατώντας σε μια γειτονιά μιας πόλης ή σε ένα χωράφι στη μέση του πουθενά» εξήγησε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.

«Αυτές οι ‘εμπειρίες’ μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν μέσα σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας» πρόσθεσε ο ερευνητής, ωστόσο τόνισε ότι «δημιουργώντας μια ολόκληρη εμπειρία μέσα σε υπολογιστές, χρησιμοποιώντας ειδικά γυαλιά ή άλλο εξοπλισμό, κινδυνεύουμε να αποκοπούμε εντελώς από τον πραγματικό κόσμο και να δημιουργήσουμε ‘ζόμπι’ συνδεδεμένα με υπολογιστές, που αντί να ζουν στον πραγματικό κόσμο ΄ζουν’ σε έναν κόσμο εικονικό, αλληλεπιδρώντας μέσω υπολογιστών».

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: http://www.eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.eduadvisor.grΘεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη – Μάνος Παπαδόπουλος: Έτσι παγίδευε κορίτσια για τις σεξουαλικές ορέξεις των πλούσιων φίλων του! Δείτε τα μηνύματα, που έστελνε στις κοπέλες, για να τις παρασύρει στα πάρτι των οργίων!

pcuser

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Messenger Στο φως βγαίνουν νέες καταγγελίες για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα η οποία δεν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ρωσία : Δεν υπάρχει κίνδυνος ενός πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη 

pcuser

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας στην...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν το μυστρί είναι στο DNA

Όταν το μυστρί είναι στο DNA Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Το μυστρί του Παττακού είχε τροφοδοτήσει δεκάδες ανέκδοτα στη διάρκεια της...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Νέα της HELEXPO
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα  Artozyma, Detrop Boutique και Freskon

Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα Artozyma, Detrop Boutique και Freskon


Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της...


Δείτε θέμα και σχόλια