Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με τρία στοιχεία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πώς θα επιλέξετε την καλύτερη συσκευή

🕔15/06/2022 - 09:27:45

Στις 24 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, με κωδικούς TaxisNet, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ οι αιτήσεις.

Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου οπότε και αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.

Η επιδότηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να αντικατασταθούν 380.000 συσκευές, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα με το εισόδημα, το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30%-50% ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης μπορεί να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, με βάση τα ακόλουθα όρια: έως δύο συσκευές της κατηγορίας «Κλιματιστικά», έως μία συσκευή της κατηγορίας «Ψυγεία», έως μία συσκευή της κατηγορίας «Καταψύκτες».

Σχετικά με τη διαδικασία, σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τρία στοιχεία στην πλατφόρμα και συγκεκριμένα το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής ενώ τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα.

Θα επιλέγουν επίσης και τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν.

Ακολούθως θα παίρνουν τον ηλεκτρονικό αριθμό, το voucher δηλαδή, ώστε να προχωρήσουν στην αγορά της νέας συσκευής. Παράλληλα κατά τη διαδικασία της εγκατάσταση της νέας συσκευής από τον επαγγελματία, θα συμπληρώνεται και μια υπεύθυνη δήλωση ότι η συσκευή που αφαιρέθηκε, είναι παλιά.

Πώς θα διαλέξετε την καλύτερη συσκευή

Στον ιστότοπο tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ. Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας. Έτσι μπορούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμο του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει».

«Η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται. Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές».

#ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ_ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ_ΣΥΣΚΕΥΩΝ #ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ #ΑΙΤΗΣΗ #ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ #TAXISNET #ΑΜΚΑ #ΑΦΜ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Αυτοδιοίκηση

Ακόμη και οι εταιρείες ασφαλείας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανάκτηση παραβιασμένων λογαριασμών στο Twitter

08/08/2022 - 17:00:28 -

Αξιόποινη πράξη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη λέει ο Βενιζέλος και βάλει ευθέως κατά του Μητσοτάκη

08/08/2022 - 15:37 - Λάβρος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του αναφέρεται σε "Μεγάλων διαστάσεων σφάλμα" του...

Αναπάντητα άφησε ο Πρωθυπουργός στα ουσιαστικά ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις

08/08/2022 - 15:07 - Κουβέντα για την ουσία των παρακολουθήσεων από τον Πρωθυπουργό. Ήταν νόμιμη, μας λέει, η...

4 αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ ώστε να μη γίνονται «ελλιπείς» χειρισμοί, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

08/08/2022 - 14:41 - «Διδασκόμαστε από τις αστοχίες μας για να γινόμαστε καλύτεροι», ήταν η «απολογία» του...

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει βάση για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

08/08/2022 - 14:33:43 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ

Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ


Πιο επίκαιρο από ποτέ το αφιέρωμα της 86ης ΔΕΘ στην Κυκλική Οικονομία παρουσιάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στο...


Δείτε θέμα και σχόλια