Έρχεται ρύθμιση για 2 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνται χωρίς τίτλους

🕔07/06/2022 - 07:37:38

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετική ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις που, μετά τους δασωμένους αγρούς, αποτελεί την επόμενη προτεραιότητά του.

Οι εκχερσωμένες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια στρέμματα. Πρόκειται για εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν διοικητικές πράξεις νόμιμης αλλαγής χρήσης (π.χ. παραχώρησης) και όσοι τις εκμεταλλεύονται εισπράττουν εδώ και δεκαετίες κοινοτικές επιδοτήσεις.

Ηδη για τον καθορισμό της τελικής νομικής φόρμουλας που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των εκχερσωμένων εκτάσεων έγινε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Επιπλέον, για το θέμα έχει συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να καταστεί νομικά στέρεος ο νέος σχεδιασμός ώστε να μην τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις που εξέδωσε ακύρωσε τις διατάξεις του 2014 και του 2017, με τις οποίες είχε δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων έναντι χρηματικού τιμήματος. Για την ιστορία, οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί ξεπερνούσαν τις 200.000.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη στα χέρια του την απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη. Σε αυτήν περιγράφονται αναλυτικά η συνεισφορά των εκχερσωμένων εκτάσεων στο τοπικό ΑΕΠ ανά περιφέρεια, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν, αλλά και το σύνολο των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει, όπως λένε από το Περιβάλλοντος, τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν ο σχεδιασμός και η νομοθετική ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Οπως προαναφέρθηκε, ο τελικός σχεδιασμός δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Ωστόσο, στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς επεξεργασία και έχουν συζητηθεί περιλαμβάνεται – και – η καταβολή χρηματικού αντιτίμου, το οποίο, όμως, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά και η ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν από το 2000. Επιπλέον, μια άλλη πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει οι εκτάσεις αυτές να είναι επιδοτούμενες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Κι αυτό επειδή σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο αγρότες καλλιεργούν εκχερσωμένες εκτάσεις και παίρνουν και επιδοτήσεις που συμβάλλουν στην αγροτική οικονομία.

#ΑΓΡΟΤΕΣ #ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Αυτοδιοίκηση

6 ερωτήματα στα οποία δεν έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός

14/08/2022 - 19:49 - Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να σιωπά παρότι οι αντιφάσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα στην ...

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις: Θα αναδειχθεί το μέγεθος της συκοφαντίας σας

14/08/2022 - 19:28 - Για «χυδαία ψέματα για τα έργα που αφορούν τη θωράκιση της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις» κάνει...

ΣΥΡΙΖΑ: Με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης το κύκλωμα παρακολουθήσεων;

14/08/2022 - 19:22 - «Το θράσος της ΝΔ ξεπερνά κάθε όριο να τολμά να μιλά για έλεγχο των αρμών της εξουσίας την ώρα...

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παπακωνσταντίνου, «ασημένια» η Φίτσιου

14/08/2022 - 13:17:28 -

Αυτά είναι τα ζώδια που θα άφηναν την πόλη για το χωριό

14/08/2022 - 12:00:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ

Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ


Πιο επίκαιρο από ποτέ το αφιέρωμα της 86ης ΔΕΘ στην Κυκλική Οικονομία παρουσιάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στο...


Δείτε θέμα και σχόλια