Γλυπτά Παρθενώνα: «Μόνο με συναινετική διαπραγμάτευση ήπιων τόνων, θα βρεθεί λύση»

To ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας τον Νοέμβριο στο Λονδίνο.
Το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία απέσπασε και πούλησε στη Μεγάλη Βρετανία το 1801 ο Λόρδος Έλγιν και τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, είναι γνωστό: Η Ελλάδα θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα «Ελγίνεια» όπως αποκαλούνται, έχουν κλαπεί. Από την άλλη πλευρά, η Μεγάλη Βρετανία θεωρεί ότι τα απέκτησε νόμιμα και ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.
Το πρώτο παράδειγμα διαμάχης για επιστροφή αρχαιοτήτωνΣύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χέρμαν, επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Δικαίου, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην DW, πρόκειται ιστορικά για την πρώτη διαμάχη περί αποκατάστασης αρχαιοτήτων. Ο Χέρμαν έχει μελετήσει σε βάθος την περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το 2021 εξέδωσε μάλιστα βιβλίο με τίτλο «Αποκατάσταση: Η επιστροφή αντικειμένων Τέχνης» («Restitution: The Return of Cultural Artefacts»). Όπως αναφέρει «πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην πολιτιστική ατζέντα της Μεγάλης Βρετανίας και προφανώς της Ελλάδας εδώ και 200 χρόνια».
Ωστόσο, όπως παρατηρεί, το θέμα έχει λάβει νέα διάσταση τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι μουσεία σε όλο τον κόσμο, από τη Γερμανία μέχρι τις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, αντικείμενα τέχνης, τα οποία αποκτήθηκαν με σκιώδεις διαδικασίες την περίοδο της αποικιοκρατίας. Και η Γαλλία επέστρεψε με τη σειρά της τον Νοέμβριο 26 έργα τέχνης στο Μπενίν (πρώην Βασίλειο της Δαχομένης) ενώ και το Χούμπολτ Φόρουμ του Βερολίνου αναμένεται να επιστρέψει μέσα στο 2022 αντικείμενα τέχνης στη Νιγηρία. Μάλιστα το Νοέμβριο, το Γερμανικό Ίδρυμα Λεηλατημένης Τέχνης συγκέντρωσε 40 ειδικούς από όλο τον κόσμο για να εξετάσουν το ζήτημα της επιστροφής έργων τέχνης σε πρώην αποικίες.
Αυξάνονται οι φωνές υπέρ της επιστροφής των «Ελγινείων»Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει πλέον αυξημένο ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό στο δημόσιο διάλογο, με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα να επανέρχεται στο προσκήνιο. Τον Οκτώβριο συμβουλευτική επιτροπή της UNESCO συνέστησε στη Μεγάλη Βρετανία να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.
Επίσης και η κοινή γνώμη στη Μ. Βρετανία φαίνεται να τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΥοuGov τον Νοέμβριο, το 56% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ενδιαφέρον έχει επίσης η άποψη του Βρετανού συγγραφέα και μελετητή της αρχαιοελληνικής μυθολογίας Στέφεν Φράι να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Αθήνα και να παραμείνει στο Βρετανικό Μουσείο ψηφιακή έκθεση 3D.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χέρμαν πάντως το πρόβλημα έγκειται στο ότι και τα δύο μέρη έχουν παγιωμένες θέσεις που δύσκολα μπορούν να βρουν λύση στο αδιέξοδο. «Όσο περισσότερο κάθε πλευρά προσπαθεί να επιβληθεί στη συζήτηση, αποδεικνύοντας ότι τα αντικείμενα αποκτήθηκαν νόμιμα στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου - ή ότι κλάπηκαν και ανήκουν στην πατρίδα τους, κατά την Ελλάδα, τόσο περισσότερο αυτά τα επιχειρήματα καταλήγουν να απομακρύνουν τη μια πλευρά από την άλλη», αναφέρει ο ειδικός. Θεωρεί ότι λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι δύο πλευρές μπουν σε μια συναινετική διαπραγμάτευση ήπιων τόνων. Τότε, εκτιμά ο Χέρμαν, κάτι τέτοιο «θα ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, την Ευρώπη και τον κόσμο. Θα μπορούσαν να δείξουν ότι ακόμη και οι πιο δυσεπίλυτες διαφορές μπορούν να επιλυθούν».
★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr
Να δείτε αμέσως πιο κάτω τις τελευταίες 10 ειδήσεις
Επιστροφή στην λίστα με τα Νέα - ειδήσεις ή τα Πολιτικά νέα
Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Αυτοδιοίκηση
Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο θα οδηγήσουν σε παγκόσμια αύξηση των τιμών
17/05/2022 - 21:47:25 -
Μπάιντεν: Θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
17/05/2022 - 20:42:48 -
Ελλάδα και ΗΠΑ πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, είπε στο Κογκρέσο ο Κ. Μητσοτάκης
17/05/2022 - 18:45 - Ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, εκφώνησε ομιλία ο...
Φθηνές λύσεις για τον υπολογιστή σας: Windows 10 από 5.63€, Office 2021 στα 29.99€
17/05/2022 - 18:00:00 -
-
Πολιτικά νέα:
🕔 17/05/2022 - 12:27 Αύριο οι αποφάσεις για το πού θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες το καλοκαίρι είπε ο Θ. Πλεύρης -
Νέα από τον Κόσμο:
🕔 17/05/2022 - 21:47:25 Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο θα οδηγήσουν σε παγκόσμια αύξηση των τιμών -
Νέα Τεχνολογίας:
🕔 17/05/2022 - 18:30:00 Ανανέωση με ΙοΤ concept για το κατάστημα της Xiaomi στο Golden Hall -
Αθλητικά νέα:
🕔 17/05/2022 - 11:35:09 ΑΕΚ: Πρότεινε μέσο ο Αλμέιδα - Ο δανεισμός και το συμβόλαιο με Ρούμπιν Καζάν (video) -
Κύπρος - Ειδήσεις:
🕔 17/05/2022 - 09:59:00 Η Έμιλυ Γιολίτη στο τιμόνι της Anemi Trustees Ltd -
Ειδήσεις υγείας:
🕔 17/05/2022 - 09:00:00 7 αυτοάνοσα νοσήματα που φαίνονται στα μάτια (εικόνες) -
Ψυχαγωγία - ειδήσεις:
🕔 17/05/2022 - 11:56:36 Καρκίνος ημερήσιες προβλέψεις 17/5: Προσοχή σε μετακινήσεις και επαφές μην πατήσεις τη μπανανόφλουδα -
Νέα για αυτοκίνηση:
🕔 17/05/2022 - 09:29:35 Δοκιμές στο Nürbrurgring για τη Mercedes-AMG GT ΙΙ -
Νέα της HELEXPO:
🕔 14/05/2022 - 16:49:21 Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON -
Πολιτιστικά Νέα:
🕔 17/05/2022 - 09:00:47 Το ΑΝΙΜΕ του Φοίβου Δεληβοριά είναι ο δίσκος που (ξέραμε ότι) χρειαζόμασταν -
Εκπαιδευτικά Νέα:
🕔 17/05/2022 - 09:00:48 ΕΚΠΑ: Έρχονται τα eDiplomas - Τι είναι οι ψηφιακές βεβαιώσεις τίτλων σπουδών
- Στοιχεία Διμερούς Εμπορίου Ελλάδας-Ρωσίας και Ελλάδας-Ουκρανίας (προσωρινά στοιχεία), Μαρτίου 2022
- Κύκλος Εργασιών Επιχειρήσεων σε Αναστολή Λειτουργίας λόγω της πανδημίας COVID-19, Μαρτίου 2022
- Παράταση προθεσμίας υποβολής σχολίων και παρατηρήσεων στη Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ αναφορικά με τον κανονισμό διάθεσης στοιχείων συνδρομητών για υπηρεσίες καταλόγων

Κώστας Μαμέλης
απάντησε σε 873 ερωτήσεις
δικηγόρος, ειδικός σε θέματα εκλογών, πολιτικής

Νίκος Παπαδόπουλος
απάντησε σε 55 ερωτήσεις
Νομικός, ειδικός σε θέματα αυτοδιοίκησης

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON
Σημαντική προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται στο Διεθνές...
Δείτε θέμα και σχόλια
- Στοιχεία Διμερούς Εμπορίου Ελλάδας-Ρωσίας και Ελλάδας-Ουκρανίας (προσωρινά στοιχεία), Μαρτίου 2022
- Κύκλος Εργασιών Επιχειρήσεων σε Αναστολή Λειτουργίας λόγω της πανδημίας COVID-19, Μαρτίου 2022
- Παράταση προθεσμίας υποβολής σχολίων και παρατηρήσεων στη Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ αναφορικά με τον κανονισμό διάθεσης στοιχείων συνδρομητών για υπηρεσίες καταλόγων