Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

🕔21/12/2020 - 16:58:54

Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και ίσως τη σημαντικότερη υποδομή που θα αποκτήσει η πόλη από την μεταπολίτευση και μετά, θα αποτελέσει το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο θα προκύψει από την ανάπλαση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.

Το project της ανάπλασης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της “αφρόκρεμας” των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων διεθνώς και ο σχεδιασμός του θα περιλάβει τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα αυτό, οδηγώντας στην υλοποίηση μίας βιοκλιματικής κατασκευής υψηλής αισθητικής, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον, την πόλη και θα ενσωματώνεται αρμονικά στο όραμα φορέων και πολιτών για την Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.

Το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πρασίνου 60 περίπου στρεμμάτων για χρήση από την πόλη, κατάλληλου για αναψυχή και υπαίθριες πολιτιστικές χρήσεις.

Αυτός ο “πνεύμονας” πρασίνου που σήμερα δεν υφίσταται, θα μεταβάλλει ριζικά και σε θετική κατεύθυνση τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας για χρήση στους κατοίκους της πόλης συνολικά περίπου το 50% της σημερινής έκτασης.

Το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ είναι αποτέλεσμα μακρόχρονου σχεδιασμού, διαβούλευσης και ζύμωσης με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και με την κοινωνία από το 2012 και έπειτα, ενώ στην τελική του μορφή απέσπασε την στήριξη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και της σημερινής.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος της χώρας έχει επανειλημμένα δώσει “ψήφο εμπιστοσύνης” στο υφιστάμενο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ.

Ακόμη, ολόθερμη υποστήριξη έχουν δώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και όλοι οι παραγωγικοί και τεχνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Τεράστια ήταν και είναι η αποδοχή από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό της ΔΕΘ-Helexpo τον Φεβρουάριο του 2013, αναδείχθηκε ότι το 69,8% των πολιτών επιθυμούσε την παραμονή της έκθεσης στο κέντρο της πόλης με ανάπλαση των εγκαταστάσεων και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

Το 2012-2013, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η μελέτη που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία των εταιρειών Advice - BCS - Kantor ανέδειξε, με αποκλειστικά τεχνικοοικονομικούς όρους, ότι η παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου είναι η μόνη βιώσιμη λύση, όχι μόνο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, αλλά και για την ίδια την πόλη συνολικά.

Η μετεγκατάστασή της στη Σίνδο και η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών θα απαιτούσε κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της ανάπλασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υπολογίστηκε περίπου στο ένα τρίτο.

Η εν λόγω μελέτη, συνεπώς, κατέληξε ότι η μοναδική υλοποιήσιμη επιλογή ήταν η ανάπλαση των υφιστάμενων υπέργηρων και ενεργοβόρων εγκαταστάσεων και η δημιουργία στο κέντρο της πόλης ενός πνεύμονα πρασίνου και ενός εμβληματικού και βιοκλιματικού νέου, Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου.

Η ΔΕΘ-Helexpo συνεργάστηκε με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ και με το Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υποβάλλοντας το καλοκαίρι του 2017 αίτημα για την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), που δόθηκε από την Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Έπειτα από σχετική διαβούλευση τον Μάρτιο-Μάιο του 2019, η έγκριση του ΕΧΣ και των Περιβαλλοντικών Όρων, έγινε ομόφωνα τον Απρίλιο του 2020 από το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, ενώ πρόσφατα υπογράφτηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, δρομολογήθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και ολοκληρώθηκε η επιλογή 15 αρχιτεκτονικών γραφείων, τα οποία προχώρησαν στην επόμενη φάση. Τα γραφεία αυτά προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Φινλανδία και Κουβέιτ.

Στις 7 από τις 15 αρχιτεκτονικές ομάδες συμμετέχουν ως συνεργαζόμενα 9 Ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία.

Το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για την ανάπλαση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στη φάση της προεπιλογής συμμετείχαν 116 υποψήφιοι από 33 χώρες και 5 ηπείρους.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή για λόγους διαφάνειας και προώθησης του Διαγωνισμού υπό τις πλέον ποιοτικές και αυστηρές προδιαγραφές, αποτελείται από διεθνώς καταξιωμένους επαγγελματίες στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της αρχιτεκτονικής τοπίου και του αστικού σχεδιασμού, ενώ την θέση του Προέδρου της κατέχει ο Ισπανός, Joan Busquets, Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος και επικεφαλής Καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Harvard Graduate School of Design.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ μετά την, ουσιαστική, οκταετή διαβούλευση με την πολιτεία, τους φορείς της πόλης και την κοινωνία θεωρεί ότι η Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ είναι η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την βιωσιμότητα της εταιρείας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.helexpo.gr💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Πολιτικά άρθρα Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

Παναγιώτης Λύρας - Όλγα Δασκαλή

Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού υποτιμημένος εξαιτίας της έλλειψης...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για την powergame.gr (13-4-2021) Δημοσκόπηση της GPO. Προβάδισμα ΝΔ με 12.4%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (10-4-2021) Δημοσκόπηση της Prorata. Προβάδισμα ΝΔ με 9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Με βαθιά θλίψη η ΔΕΘ-Helexpo αποχαιρετά  τον στενό φίλο και συνεργάτη της, Γιάννη Χίγκα

Με βαθιά θλίψη η ΔΕΘ-Helexpo αποχαιρετά τον στενό φίλο και συνεργάτη της, Γιάννη Χίγκα


Έναν στενό φίλο και διαχρονικό συνεργάτη, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Γ.ΧΙΓΚΑΣ ΑΒΕΕ, Γιάννη Χίγκα, αποχαιρετά σήμερα η ΔΕΘ-Helexpo,...


Δείτε θέμα και σχόλια
Σχόλια αναγνωστών Από: Πόπη Αν υπάρχει μέτρο που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ Μα βρε αχάριστοι για όλα φταίει Ο ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα θα μου πείτε μα η ανάρτηση και αυτήν Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ? ΝΑΙ βρέ χαϊβάνια μέσω του Λογαριασμού του... Δείτε θέμα και σχόλια Από: Γιάννης Καραμήτρος Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ ο Ν. Βούτσης – Απέρριψε κάθε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με η Χρυσή Αυγή Ο κύριος Βούτσης πιστεύει ότι οι Έλληνες τρώμε κουτόχαρτο, εκτός και αν την εποχ΄των αγανακτισμένων στην πάνω πλατεία μούτζωναν τη Βουλή ο κύριος... Δείτε θέμα και σχόλια Από: ΖΑΝΕΤΑ Οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός θα φτάσουν στο 100%, είεπ ο Μ. Βορίδης Μακάρι να βοηθησει το κράτος τους αγροτες διοτι η καταστροφή ειναι μεγάλη. Μετα την αρνηση της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας να αγοράσει το κριθάρι τους , τωρα... Δείτε θέμα και σχόλια