Η δανέζικη εταιρεία ενέργειας προειδοποιεί πως η Gazprom θα της κόψει την παροχή φυσικού αερίου

🕔30/05/2022 - 23:47:40

Η ενεργειακή εταιρεία Orsted προειδοποίησε σήμερα ότι η ρωσική Gazprom ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία, μετά την άρνησή της να πληρώσει σε ρούβλια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Δανίας με φυσικό αέριο.

Η απαίτηση της Μόσχας για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια έχει αποκαλύψει ρωγμές στην ενιαία αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ορισμένες χώρες μέλη αρνήθηκαν να συμφωνήσουν και άλλες αναζήτησαν τρόπους για να συμμορφωθούν με αυτήν.

«Η Gazprom Export εξακολουθεί να απαιτεί από την Orsted να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια», αναφέρει η ανακοίνωση της ενεργειακής εταιρείας της Δανίας. «Δεν έχουμε καμιά νομική δέσμευση στη σύμβασή μας για να κάνουμε κάτι τέτοιο και έχουμε επανειλημμένως ενημερώσει την Gazprom Export ότι δεν πρόκειται να το πράξουμε», συμπληρώνει.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο η Gazprom Export να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Orsted. Κατά την άποψη της Orsted, αυτό θα συνιστά παραβίαση των όρων της σύμβασης», υπογραμμίζεται.

Δεν υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου που να συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Δανία, κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να διακόψει απευθείας την παροχή στη σκανδιναβική χώρα.

Η εταιρεία Orsted τονίζει ότι στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παράδοση φυσικού αερίου στη Δανία, δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της χώρας. Υποστηρίζει ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων. «Έχουμε προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο για τους πελάτες της Orsted, που είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες στη Δανία και στη Σουηδία», ανέφερε.

Δεν είναι σαφές αν η παράδοση φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα διακοπεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας που έχει η δανική Orsted στις 31 Μαΐου.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΡΩΣΙΑ #ΚΥΡΩΣΕΙΣ #ΔΑΝΙΑ #GAZPROM

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΘεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον  για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo  που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα

Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo, την οποία διοργανώνει από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην...


Δείτε θέμα και σχόλια