Ιωαννίδης: «Δεν θα πω δολοφόνο ένα γονιό που δεν βάζει μάσκα στο παιδί του»

🕔09/12/2021 - 09:51:00

Η εξοικείωση και το να ζήσουμε μαζί με την παρουσία αυτού του ιού είναι η ενδεικνυόμενη λύση, ο ιός δεν φαίνεται ότι θα εξαφανιστεί, έχει ήδη μολύνει δισεκατομμύρια ανθρώπων, ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Επιδημιολόγος Ιωάννης Ιωαννίδης, μιλώντας για την COVID19. 

Για την Κύπρο, τόνισε, δεν θα πρέπει να νιώθει κάποιος ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς ο αριθμός των θανάτων είναι μικρός. 

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Δέλτα, σημείωσε πως είναι πολύ μεταδοτική, ωστόσο, όταν υπάρχουν τα σωστά μέτρα και πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα με μεγάλο αριθμό θανάτων. 

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον, ανέφερε πως είναι νωρίς για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, ωστόσο, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε. 

Σημείωσε πως ακόμη και στις χώρες που δεν έχει εντοπιστεί, απλά δεν έχει γίνει αρκετός έλεγχος, ενώ μέχρι τώρα φαίνεται πως έχει μεταδοτικότητα και εάν έχει μεγαλύτερα από τη Δέλτα, θα επικρατήσει. 

Η εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα, είπε, είναι να έχουμε πολλά κρούσματα, τα οποία όμως να μην εκφράζονται σε σοβαρά περιστατικά ή θανάτους. 

Όσον αφορά την πρόβλεψή του για πολλούς θανάτους την Άνοιξη, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως για μια χώρα σαν την Κύπρο δεν είναι απαισιόδοξος. Η Κύπρος, είπε, διαχειρίστηκε την πανδημία πολύ καλά, κάνει πολλά τεστ και έχει καλή εμβολιαστική κάλυψη. 

«Πιστεύω ότι η Κύπρος θα τα πάει πολύ καλά και τον χειμώνα και την άνοιξη, νομίζω πως πρακτικά έχει μπει ήδη στην ενδημική φάση». 

Τεστ σε εμβολιασμένους

Σχετικά με το εάν οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης της νόσου, σημείωσε πως τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στο να μειώνουν τη σοβαρή νόσηση και την πιθανότητα θανάτου, ωστόσο, έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα στο να μην μολυνθεί κάποιος. 

Με αυτό ως δεδομένο, με τη μεγαλύτερη έκθεση κάποιου που είναι εμβολιασμένο η μέτρια αυτή αποτελεσματικότητα χάνεται, είπε, προσθέτοντας πως σε πολλές χώρες υπάρχουν πολλά κρούσματα σε εμβολιασμένους που μπορεί να μην έχουν καν συμπτώματα. 

Το να κάνουμε τεστ μόνο σε ανεμβολίαστους, εντείνεται το πρόβλημα, σημείωσε.  

Η τρίτη δόση

Όσον αφορά την τρίτη δόση και εάν είναι απαραίτητη, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι τα τεκμήρια που υπάρχουν είναι ισχυρά για άτομα τα οποία είναι ανοσοκατεσταλμένα, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν έχουν αναπτύξει καλά αντισώματα μετά από τις δύο δόσεις. 

Το όφελος σε απόλυτο μέγεθος μειώνεται όσο κατεβαίνουμε σε μικρότερες ηλικίες, σε άτομα . 

Ένας άλλος παράγοντας, είπε, είναι το πόσο ενεργό είναι το επιδημικό κύμα. 

Εμβολιασμοί παιδιών 

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως όταν μιλάμε για παιδιά μιλάμε για ελάχιστους κινδύνους από την COVID19, σημειώνοντας πως βάσει των κλινικών μελετών δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το εμβόλιο. 

Όσον αφορά τις πιθανότητες παρενεργειών, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι τόσο ανησυχητικό. 

Οι κίνδυνοι τόσο από την COVID19 όσο και από το εμβόλιο, είναι πολύ σπάνιοι για τα παιδιά, τόνισε. 

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, μπορούμε να πούμε στους γονείς τι είναι διαθέσιμο και από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα εμβολιάσουν ή όχι τα παιδιά τους, δεν θα πιέσω κάποιον να το κάνει γιατί μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλούς κινδύνους. 

«Δεν θα πρέπει να δαιμονοποιήσουμε το εμβόλιο, να πούμε ότι σκοτώνει ανθρώπους αβέρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μάσκες σε παιδιά 

Για τις αντιδράσεις γονέων για τη χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 6 ετών στα Δημοτικά, σημείωσε πως το μέτρο γίνεται με καλή πρόθεση. 

Σύμφωνα με δοκιμές, όπως είπε, υπάρχει περίπου 10% μείωση της πιθανότητας να κολλήσει κάποιος τον ιό όταν φοράει μάσκα, κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες βέβαια, καθώς είναι άλλο πράγμα η θεωρητική χρήση που θα ήταν τέλεια και σε σχέση με το τι μπορούμε να πετύχουμε σε ένα πληθυσμό παιδιών. 

«Μιλάμε για ένα μικρό όφελος που θα πρέπει να ζυγιστεί απέναντι στην συνολική ψυχολογία και λειτουργικότητα μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν μπορώ να δώσω απόλυτη θέση», τόνισε. 

Η δική μου άποψη, πρόσθεσε, «είναι ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές, απ΄ την άλλη πλευρά θα πρέπει να αποφύγουμε επίσης τις συγκρουσιακές καταστάσεις και να έχουμε ανθρώπους να τσακώνονται». 

«Σε μια χώρα σαν την Κύπρο που τα έχει πάει πάρα πολύ καλά, θα πρέπει να αποφευχθεί ο διχασμός και η σύγκρουση. Οι συγκρούσεις γίνονται για πράγματα σχετικά μικρής σημασίας σε σχέση με τη συνολική εικόνα. Τα παιδιά δεν είναι το κύριο πρόβλημα για την COVID19. Δεν αξίζει τον κόπο κάποιος να σκοτωθεί για το εάν χρησιμοποιηθούν οι μάσκες. Προσωπικά χρησιμοποιώ μάσκες, αλλά δεν πρόκειται να πω ότι κάποιος είναι δολοφόνος αν πει ότι τα παιδιά του 6 χρονών, θέλει να μην φοράνε μάσκα». 

Όπως είπε, «θα πρέπει να δείξουμε αλληλοκατανόηση και να αποφύγουμε τις εντάσεις τώρα που έχουμε περάσει 2 χρόνια με κάποιους περιορισμούς παράλογους και ίσως και καταστρεπτικούς. Να δείξουμε κατανόηση σε όλους. Όλοι έχουν τις θεωρίες τους». 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός 

Δεν είμαι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, νομίζω ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά να λύνει, τόνισε. 

Όπως είπε, είναι υπέρ του εμβολιασμού ειδικά σε άτομα άνω των 60 ετών, που είναι τεράστιο λάθος να μην εμβολιαστούν. 

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, πρόσθεσε, δημιουργεί ανθρώπους οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι μετά από δύο χρόνια. Πολλοί από αυτούς έχουν καταστραφεί κοινωνικά, οικονομικά, ψυχολογικά και πάνω σε αυτό έρχεται «κερασάκι» να τους ρίχνουμε πρόστιμα, να χάνουν τις δουλειές τους, να πρέπει να γίνουν ακόμη πιο περιθωριοποιημένοι». 

«Το να τους πούμε ότι είναι χαζοί, ηλίθιοι, ότι καταστρέφουν την κοινωνία, είναι μια καταστρεπτική συνταγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.   

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.sigmalive.comΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας ΚΥΠΡΟΣ

Διαμαρτυρία του ΚΙΝΑΛ γιατί δεν του παραχωρήθηκε αίθουσα στη Βουλή για τη συνεδρίαση της ΚΟ

28/01/2022 - 22:03 - Ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς...

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που το περιμέναμε, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

28/01/2022 - 21:41 - Στη Βουλή για τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε το απόγευμα ο...

Η Valve κάνει ευκολότερη την προσθήκη του Easy Anti-Cheat στα παιχνίδια του Steam Deck

28/01/2022 - 20:35:07 -

Η Meta ισχυρίζεται ότι ετοιμάζει τον πιο γρήγορο υπερυπολογιστή στον κόσμο

28/01/2022 - 20:24:48 -

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

28/01/2022 - 18:38 - Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Tα λεφτά μας πίσω

Tα λεφτά μας πίσω Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Την Τρίτη, την ίδια μέρα που οι φάκελοι των Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο...

Δείτε όλο το άρθρο
Εκατόμβη νεκρών στην Ελλάδα

Η θερινή περίοδος του 2021 μάλλον αποδείχτηκε κρίσιμη και για τη συνέχεια, καθώς ακόμη και στην κορύφωση της «σεζόν», δηλαδή στην περίοδο...

Δείτε όλο το άρθρο
Αρμενία, Μογγολία, Ουγγαρία

Βασίλης Βιλιάρδος

Η Ουγγαρία είναι μία χώρα συγκρίσιμου μεγέθους και οικονομίας με την Ελλάδα – με 9,75 εκ. πληθυσμό, με ΑΕΠ 180,9 δις $ το 2021 σύμφωνα με προβλέψεις...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Νέα της HELEXPO
H μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων,  Athens International Jewellery Show,  από τις 25-28 Φεβρουαρίου 2022 στο Metropolitan Expo

H μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, Athens International Jewellery Show, από τις 25-28 Φεβρουαρίου 2022 στο Metropolitan Expo


Σημείο αναφοράς για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας με προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελεί η 34η Athens...


Δείτε θέμα και σχόλια