Κι όμως, 2 με 3 κούπες καφέ την ημέρα θωρακίζουν τα νεφρά σου, τι λέει νέα μελέτη

🕔12/07/2022 - 05:11:45

Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Οξείας Νευρικής Βλάβης (ΟΝΒ), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ο καφές περιέχει πολλά επωφελή συστατικά για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, τα διτερπένια και το χλωρογενικό οξύ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεεται με την πρόληψη χρόνιων και νευροεκφυλιστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, καρδιαγγειακών νόσων, του διαβήτη και του Πάρκινσον, όπως γράφει και το News4Health.gr.

Επιπλέον, η καφεΐνη έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του νεφρού και η καθημερινή κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Πρόσφατα, επιστήμονες εξέτασαν τις συνέπειες της κατανάλωσης καφέ στην οξεία νεφρική βλάβη, όπου τα νεφρά χάνουν όλο ή μέρος της λειτουργίας τους ξαφνικά. Η Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ) αποτελεί ένα δημόσιο πρόβλημα υγείας με περίπου το 0,25% του γενικού πληθυσμού να πάσχει από αυτό. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 18% ανάμεσα στα άτομα που νοσηλεύονται ετησίως.

Από την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφέ συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο επίπτωσης ΟΝΒ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Kidney International Reports.

Η πιο επωφελής ποσότητα καφέ

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 14.207 ενήλικες ηλικίας 45-64 ετών από τη μελέτη ARIC. Οι επιστήμονες έλεγξαν την κατανάλωση καφέ των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης μέσω ενός ερωτηματολογίου.

Συνολικά βρήκαν ότι:

27% δεν έπινε ποτέ καφέ 14% έπινε λιγότερο από μία κούπα καφέ την ημέρα 19% έπινε ένα καφέ την ημέρα 23% έπινε 2-3 κούπες την ημέρα 17% έπινε 3 κούπες καφέ την ημέρα

Για να ορίσουν την οξεία νεφρική βλάβη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός κωδικού Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων που υποδεικνύει ΟΝΒ σε μια διάμεση περίοδο παρακολούθησης 24 ετών. Σημείωσαν 1.694 περιπτώσεις ΟΝΒ κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Μετά από προσαρμογή για δημογραφικούς παράγοντες, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ΟΝΒ σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν το ρόφημα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν περαιτέρω μια δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ του ΟΝΒ και της πρόσληψης καφέ, με όσους καταναλώνουν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα να αντιμετωπίζουν την πιο σημαντική μείωση του κινδύνου.

Πώς εξηγούνται οι προστατευτικές επιδράσεις του καφέ

Όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να εξηγήσει τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις του καφέ για οξεία νεφρική βλάβη, ο Δρ Μάθιου Γουέιρ , καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Medical News Today ότι η μελέτη δεν έδωσε στοιχεία.

«[Οι ερευνητές] παρέχουν θεωρίες, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα με την αναδρομική ανασκόπηση των δεδομένων, τα οποία μπορεί να συγχέουν τις παρατηρήσεις και να περιορίζουν την εγκυρότητα. Τουλάχιστον δεν υπήρχαν ενδείξεις βλάβης», είπε ο Δρ Weir.

Στη μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα βιοδραστικών ενώσεων στον καφέ που βελτιώνουν την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου στα νεφρά.

#ΚΑΦΕΣ #ΝΕΦΡΑ #ΜΕΛΕΤΗ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΘεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον  για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo  που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα

Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo, την οποία διοργανώνει από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην...


Δείτε θέμα και σχόλια